Uw volgende bank: Facebook

FaceBankGrote techbedrijven zoals Amazon, Facebook en Google proberen steeds nieuwe markten te verzwelgen. Waar Amazon begon met boeken en films, en daar later wasmachines en schoenen aan toevoegde en tussendoor allerlei techbedrijfjes opkocht (een weg die ook het Nederlandse Bol.com volgt), hebben ze de laatste jaren nogal ‘afwijkende’ bedrijven opgekocht. Denk aan de overname vorig jaar van Whole Foods Market, een Amerikaans-Britse supermarktketen voor biologische producten. De laatste aanwinst, nog geen anderhalve maand geleden: PillPack, een online apotheek die tevens beschikt over grote hoeveelheiden patiëntengegevens.

Google heeft een tijdlang geprobeerd haar eigen versie van patiëntendossiers op te zetten (Google Health), en tracht daarnaast al een tijdje zijn voet tussen de deur te krijgen op het vlak van de kleine betalingen, via Google Wallet. Tot nu toe hebben ze PayPal niet kunnen wegvagen, maar de markt van onderlinge betalingen – van privépersoon naar privépersoon – is een zeer verleidelijke. En het wordt er steeds drukker.

De nieuwste mededinger op dat vlak: Facebook. Vanwege veranderingen op zowel de Europese als de Noord-Amerikaanse regelgeving over data-uitwisseling en open data, mogen derde partijen banken tegenwoordig vragen hun allerlei gegevens over hun klanten ter beschikking te stellen. Zowel Facebook als Amazon zijn daarin zeer geïnteresseerd.

Natuurlijk is toestemming van de klant een vereiste, maar tegelijkertijd is dat een makkelijk te nemen horde. Amazon speelt nu al ongetwijfeld met het idee haar klanten een maand gratis toegang tot Amazon Prime te geven, in ruil voor toegang tot hun bankgegevens – denk aan zaken als saldi, transacties en uitgeefpatronen. Het akelige van die te verlenen toestemming, is voorts dat die eenzijdig is. Indien u Facebook toegang verleent tot uw transacties, krijgen ze automatisch toegang tot de gegevens van mijn transacties met u, zelfs wanneer ik Facebook die toestemming heb ontzegd.

Je zit in de apps die Facebook nu bedenkt nog steeds gewoon bij je ‘eigen’ bank, maar doet allerlei onderlinge betalingen – geld voor een gezamenlijke lunch, samen de rekening delen na een etentje, een verrekening voor een tweedehands aankoop – dan via Facebook Messenger; zo ongeveer wat je nu met Tikkie kunt doen.

Maar Tikkie legt alleen een handig en haast onmerkbaar laagje over ‘ouderwetse’ bankoverschrijvingen, net zoals PayPal al deed. En Tikkie kijkt niet verder dan je betalingen. PayPal wel, en dat heeft dan ook geregeld accounts afgesloten en saldi bevroren omdat iemand volgens obscure regels ‘verdacht’ of een account ‘niet opportuun’ zou zijn.

Facebook wil meer. The Wall Street Journal berichtte gisteren dat Facebook met een aantal grote Amerikaanse banken in gesprek is om te ‘bekijken’ welke diensten zij hun klanten kunnen leveren, in ruil voor de bankgegevens van die klanten.

Een privacyschendend ‘vriendennetwerk’ dat mijn data aan adverteerders verkoopt. Ik kan niet wachten om mijn onderlinge betalingsverkeer ook via hen te laten lopen. What could possibly go wrong?

 
Afbeelding: via https://medium.com/@shortsample/facebook-is-a-bank-b9f4f7d6e64d

9 thoughts on “Uw volgende bank: Facebook”

 1. Ik begin er nooit als eerste aan, alles afwachten wat andere mensen dat al vooraf doen en geen problemen krijgen van FACEBOOK. Ik doe het al jaren lang via online bankieren, gewoon via Bol.com boeken bestellen, wat nodige producten bestellen, de rest andere winkels kun je ook bestellen, via bankieren. Tja…. ben wel even ouderwets nu ;)

 2. Johan #3: Dat lukt niet altijd, temeer niet daar tegenwoordig veel mensen amper cash bij zich hebben. (Maar ik betaal ook graag cash.)

 3. Cash/contant betalen zie je tegenwoordig ook niet meer. Al soms doe ik ook toch met geld in me zakje voor het geval iets toch komt. Bv. Parkeermunten, markt ( vis halen, bloemen/planten halen, kaas halen )

  Achter bankpas met (((( hoef je ermee schuiven, klaar betaald. Simpel.

  Maar wat doet “Bank” Facebook dan eigenlijk? <—– €€€ $$$ ???

 4. Spaink #4: dan kunnen ze altijd even later nog betalen. Ik heb trouwens ook kenissen die in de bijstand zitten die er helemaal niet happig op zijn dat ze iets via de bank krijgen, voor je het weet zit de sociale dienst moeilijk te doen. Met contant geld heb je dat gedoe niet.

 5. Johan: Ik bestrijd het nut van cash in het geheel niet; ik bepleit het zelfs. Je kunt betalingen vrijwel altijd rustig via privé-overschrijvingen doen. Maar snelle betalingen zijn populair: denk aan PayPal, mensen die via contactpin betalen, en Tikkie. Facebook wil die markt op.

 6. een weg die ook het Nederlandse Bol.com volgt
  Bol.com? Ik zou gewoon Albert Heijn schrijven, alias Ahold alias Ahold Delhaize.

  Indien u Facebook toegang verleent tot uw transacties, krijgen ze automatisch toegang tot de gegevens van mijn transacties met u, zelfs wanneer ik Facebook die toestemming heb ontzegd
  Als iemand mijn gegevens in zijn/haar mobiele telefoonboek heeft staan en zhij begint met whatsapp aka faecesbook, dan worden meteen ook mijn gegevens naar die datagruttter geupload, zonder dat zhij of ik daar invloed op hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.