Beperkt werk (bloemlezing)

De Participatiewet van 2015 moest stimuleren dat meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk komen. Sindsdien hoeven werkgevers mensen die niet 100 procent arbeidsproductief zijn, slechts een deel van het minimumloon te betalen. De rest (maximaal 70 procent) wordt bijbetaald door de gemeente: de zogeheten loonkostensubsidie.

In de Participatiewet is ook afgesproken dat werkgevers tot 2026 in totaal 100.000 extra banen zullen scheppen voor mensen met een arbeidsbeperking. De overheid zou zelf voor nog eens 25.000 banen voor deze groep zorgen.

Maart 2017. De wet blijkt niet het gewenste resultaat te hebben. De mensen in kwestie komen vaak ver onder hun niveau te werken – geen wonder ook: ze worden in vacatures gepropt waarvoor het minimumloon geldt. Die baan onder hun niveau doet hun werkplezier geen goed, waardoor velen na een jaar weer uitstromen, blijkt uit onderzoek van onder meer het CBS.

Mei 2017. De operatie loopt spaak op bureaucratie en blijkt hoofdzakelijk tijdelijke banen op te leveren: mensen met een arbeidsbeperking die eerder bij een sociale werkvoorziening in dienst waren, worden met behoud van subsidie doorgeschoven naar een ‘echte’ baan, maar raken die kwijt zodra de subsidie ophoudt.

Belangenverenigingen voor mensen met een arbeidshandicap constateren terecht dat er amper ‘duurzame’ banen zijn geschapen. Ze drukken zich vrij diplomatiek uit: ‘Zo zijn nogal wat mensen met een beperking gedetacheerd bij bedrijven, terwijl ze eigenlijk nog in dienst zijn van de sociale werkvoorziening. Hierdoor loopt een werkgever minder risico’s.’ Persoonlijk zou ik eerder zeggen dat de overheid op deze manier werkgevers subsidieert met geld uit de sociale werkvoorziening, maar hee, wie ben ik.

Maart 2018. Het kabinet wil ‘minder regels’ voor mensen met een arbeidsbeperking. Staatssecretaris Van Ark (VVD) hoopt dat zo op de lange termijn liefst 200.000 arbeidsgehandicapten een baan krijgen – terwijl die eerdere 125.000 banen al niet erg wilden lukken – en wil de bureaucratie en lasten voor bedrijven verminderen. Haar plan: laat de loonkostensubsidie vervallen. Arbeidsbeperkte werknemers worden vanaf 2019 alleen door hun werkgever betaald ‘voor dat deel dat ze daadwerkelijk productief zijn. Om hun inkomen alsnog aan te vullen tot het minimumloon, moeten ze zelf via de gemeente een aanvullende uitkering regelen. De verantwoordelijkheid daarvoor verschuift dus van de werkgever naar de werknemer.’

Lang leve de eigen verantwoordelijkheid van de arbeidsbeperkte werknemer. Alles om het bedrijfsleven te ontzien! Klein positief neveneffect: de maatregel levert de overheid een besparing van een half miljard op. De gemeentes hoeven immers geen loonkostensubsidies meer te betalen, en de werknemers in kwestie krijgen geen pensioen over hun aanvullende uitkering. En oh ja: wie een partner met een inkomen heeft of wat spaargeld, krijgt die aanvullende bijstand niet.

Wat een gaaf land toch.

 
Update 12 april:
Het College voor de Rechten van de Mens kraakt het kabinetsvoornemen om werkgevers toe te staan arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te betalen. Volgens het Nederlandse mensenrechteninstituut is het plan in strijd met gelijke behandeling van mensen met een handicap en gaan zij er financieel op achteruit, zonder dat het kabinet daar een rechtvaardiging voor aanvoert.
– Lees verder in het AD van vandaag: “Kabinetsplan arbeidsgehandicapten in strijd met mensenrechten“.

 
Foto: Jackcast2015 op Flickr

Author: Spaink

beheerder / moderator

8 thoughts on “Beperkt werk (bloemlezing)”

 1. Het is gewoon heel erg klootzakkenland !!!

  Het wordt ook nog maar steeds meer crazy:

  Wsp is een bedrijf dat twee groepen werknemers heeft.

  De oude Wsw-ers. Die hebben CAO, pensioen, enz.

  En de nieuwe PW-ers. Die hebben geen CAO, geen pensioen, geen reiskostenvergoeding, geen seniorenregeling, geen eindejaarsuitkering, helemaal niks. Zij moeten volle 40 uur werken. Niks geen ADV. Ze hebben ook geen extra vakantie in CAO wegens leeftijd of feestdag. Niks.

  Sterker nog: ze moeten twee of drie maanden ZONDER loon werken om te laten zien of ze een arbeidsovereenkomst “verdienen”.

  Het is echt drama.

  Van mogelijkheid in de toekomst naar onmogelijkheid werkt die Kutkabinet toch eraan, met dank aan Kleinsma, idioot hoor!

  Al ben ik doof, voel me nooit als gehandicapte, hoe beperking is dan eigenlijk? Veel “gewone” bedrijven accepteren geen doven ( auditief ) niet , sturen doodleuk naar PW. In Amsterdam , naar ik van mijn goede kennis heb vernomen, zitten 90 % thuis, 9% bij Sociale werkvoorzieningen, 1%bij “gewone” bedrijven.

  Onbegrijpelijk, zo dat arme PW-ers met een beperking krijgt geen enkel kans in de toekomst. Ben er heel erg boos om!

  Zelfs zag ik dove jongen op tv die doodleuk met vuist omhoog deed en zei: Deaf Power! Nee he, dacht ik van: Power, nou lijkt me niet gepast hoor, al gaat hij met slechte praten toch naar dove Universiteit in USA, tja, daar zal wel vandaan komen: Deaf Power! Dat zegt me niks!

  Welnu, heel veel WSW-ers met volle CAO en pensioen blijft geldig tot met hun pensioenleven, met heel veel geluk. Ze worden ook niet ontslagen, zeker niet.

  Tja, waar moet je dan ergens heen, als mensen met beperkingen naar “gewone” bedrijven willen werken, blijven die klootzakken toch discrimineren, zolang ie zelf willen, ja. Ik weet wel beter, dit jaar 55 jaar en 35 jaar vol ervaringen in samenlevingen en bedrijven, het is en blijft altijd zeer kutzooi !!!

 2. Eff correct :

  In Amsterdam , naar ik van mijn goede dove kennis heb vernomen, zitten 90 % doven thuis, 9% doven bij Sociale werkvoorzieningen, 1% doven bij “gewone” bedrijven.

 3. Ik ben dubbel arbeidsgehandicapt: visueel gehandicapt plus Transgender. Ik werk al ruim 40 jaar in de “oude” WSW. Ik heb een HBO-opleiding, maar werk sinds 5 jaar beneden mijn niveau. Gelukkig heb ik een CAO en word qua salaris toch op het niveau van mijn vorige baan betaald. Ik heb straks een redelijk pensioen.
  Ik heb begrepen dat de loonwaarde die iemand met een arbeidshandicap straks verdient niet wordt aangevuld tot het minimumloon, maar tot bijstandsniveau. Daarnaast bouwt die persoon dan ook nog eens geen pensioen op. Dit is ronduit schandalig. Dit is gewoon moderne slavernij.

 4. Transgender is niet gehandicapt, nee. Je bent blind of slechtziend. Oke.

  Ik werk ruim 20 jaar ook als Oude WSW-er, wegens auditief handicap. Al vind ik mijn doofheid niet eens gehandicapt, totaal niet. Ik heb Grafisch Lyceum, Bedrijfsadministratie MBO+, Deels Criminologie én deels Psychologie ( onderdelen ) als cursus gedaan, Computercursus afgerond ( Exact, Excel, Windows ). Aan mij werd ook gevraagd of ik niet naar dove Universiteit in USA wil gaan, ik zei nee.
  Ik heb ook godzijdank met goede CAO afgesloten tot met mijn eigen pensioen! Laat me niet afpakken hoor, zoja, dan stap ik echt uit die klote bedrijf hoor. Al zetten ze mij ook op verschillende banen onder het niveau, behoorlijk laag. Ook onbegrijpelijk. Dan vind ik ook altijd discriminatie, al jaren zo. Maar nu als gedetacheerde WSW-er , momenteel als “tussenstation als mobiliteitscentrum” word ik ook weer zonder pardon neergezet. Heb echt overal meegemaakt, van hier en daar gewerkt met verschillende beroeps. Ook niet normaal meer. Waar moet je anders dan heen, terwijl die kut-bedrijf steeds maar blijft inkrimpen en knal rood op de bank blijft rollen in het Zuid-Limburg. Sommige werkplaatsen zijn inderdaad zéér slavernij. Ook andere “gewone” bedrijven, fabrieken en nog wat zijn ook precies hetzelfde slavernij. Dus wij zijn niet de enigen hoor. Het is alleen schandalig dat de gewijzigde wetten zonder enige pardon worden voorgeschoven over de onbetaalde WSP-ers met een beperking zonder enige opbouwende pensioen, zeer lage minimumloon, geen vakantiegeld enzovoorts. Gewoon schande !!!

 5. Net gehoord dat doven 70% werkeloos zitten in Nederland, momenteel zijn ze in wajonguitkering beland.

 6. het lijkt erop dat de aanvulling tot het sociaal minimum gaat worden en dat is ten hoogste tot aan bijstandsniveau (nivo? wat heet?)
  zo hoopt men in het Haagse te bewijzen dat een handicap gelijk te stellen is met een hobby en derhalve belastbaar (accijns + BTW)
  allen gaan er –hokuspokus– op vooruit & niemand wordt gekort & omdat iedereen zich een slag in de rondte participeert (niet meer uit de staatsruif vreet), brengt dit –simsalabim– ½miljard op voor de schatkist

  what’s new?

  http://www.spaink.net/2011/05/31/prikkelen/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.