Flair voor knopen

Gordiaanse knoopWat een verademing om Eric Wiebes in het gaswinningsdossier te zien opereren. Geen pappen en nathouden meer, geen enerzijds-ja-nee-maar-ho-wacht-ook-anderzijds, geen mitsen en maren van technocratische of beleidsmatige aard, en we laten de brokkenmakers eindelijk de schade niet langer zelf beoordelen of afhandelen.

Minister Wiebes was kraakhelder, afgelopen week: we bouwen de gaswinning in Groningen af, in 2030 moet de gaskraan daar definitief dicht zijn, en ja, dat gaat pijn doen – maar we doen het toch, want het is hard nodig. Waarna hij op een flipover rekensommetjes ging maken ten behoeve van het voltallige Nederlandse publiek, en daarbij bondig tekst en uitleg gaf.

Zelden iemand zo snel en met zoveel flair lastige knopen zien doorhakken.

Ja, de realiteit zal ongetwijfeld een stuk weerbarstiger zijn dan de minister het vorige week deed voorkomen: aan haken en ogen is geen gebrek, in dit dossier. Maar Wiebes’ besluit schept precies die helderheid die al zo lang verbeid is. Het schipperen is voorbij.

Ik wist subiet nog wel wat fossiele dossiers waar Wiebes van mij zijn tanden in mag zetten, nu hij zich zo’n rappe doorbijter heeft betoond: van de gasboringen bij Schiermonnikoog tot aan de uitbreiding van vliegveld Lelystad en de vliegtuigtaks.

Want de wereldwijde uitstoot van CO2 blijft maar stijgen, en als we daar niet verduveld snel iets aan doen, zadelen we onszelf en elkaar – om maar niet te spreken van ons nageslacht – op met een wereld waarmee vergeleken de aardbevingen in Groningse en de gescheurde woningen aldaar een eitje zullen blijken te zijn. En als we niet als de wiedeweerga iets aan die excessieve vliegerij van ons doen, is elke milieumaatregel die we verder nemen hooguit een druppel op een gloeiende plaat: dan halen we de afspraken van het Klimaatakkoord in Parijs sowieso niet meer.

Misschien was het, ondanks de aanvankelijke scepsis, een gouden greep om klimaat en financiën ditmaal in één ministerie onder te brengen. Want hoewel de energietransitie een uiterst kostbare operatie is, is zal schipperen ons op de lange termijn voor aanzienlijk grotere kostenposten stellen. Een slimme minister van Financiën snapt dat.

Derek Bok, voormalig voorzitter van de universiteit van Harvard merkte ooit snedig op: ‘If you think education is expensive, try ignorance.’ Precies zo is het gesteld met klimaatverandering. De opwarming van de aarde voorkomen en inperken is een peperdure affaire, maar nu ingrijpen is uiteindelijk goedkoper – en vele malen verstandiger – dan de zaak verder op zijn beloop laten.

We moeten investeren om te kunnen overleven, fossiele brandstoffen achter ons laten, overschakelen op zon en wind, en vooral: vliegen peperduur maken.

Aan één Wiebes hebben we niet genoeg. Maar hij is wel een fijn begin.

 
Afbeelding: Flickr / © Ashwin Mudigonda

Author: Spaink

beheerder / moderator

6 thoughts on “Flair voor knopen”

 1. prima stuk, Karin!
  Ik zou vliegen niet alleen duurder maken, maar ook Schiphol vol verklaren en niet meer uitbreiden. Ook niet stiekem overhevelen naar Lelystad of Eindhoven. Wil je per se vliegen, dan kijk je maar wat er nog mogelijk is. Anders ga je maar met het OV of blijf je in eigen land. Ook geen vergaderingen in het buitenland bijwonen, maar conference calls organiseren. Dat is sowieso effectiever vergaderen. Enzovoorts. Je column inspireerrt alternative oplossingen. Dank!

 2. Ik wil niet zuur doen, dit is goed nieuws voor de Groningers, maar Wiebes heeft vrij recent nog een kardinale blunder met de belastingdienst gemaakt. Daar zullen we nog vele jaren last van hebben. Zijn we dat alweer vergeten? Ik ben benieuwd hoe we over enkele jaren terugkijken op zijn besluit. De huidige stemming wordt mede door de media bepaald.

 3. Hallo Karin iedereen die reageert hier,

  Dit jaar heb ik eigen huis + tuin !
  Dus komende 10 of 20 jaar altijd jaarlijks vliegen
  Of
  2 hondjes kopen ?

  Zeg maar….

  ;)

 4. Hoi Karin,

  Ik vroeg me af; ga je ook nog een keer wat typen over de dreigende overbevolking (van ons land)?

  Mij valt op dat dit nog een groot taboe is.

  Maar volgens mij had jouw tekst net zo makkelijk zo kunnen gaan (en ik ben dan ook benieuwd naar jouw mening hierover):

  “Want de wereldwijde groei van de bevolking blijft maar doorgaan, en als we daar niet verduveld snel iets aan doen, zadelen we onszelf en elkaar – om maar niet te spreken van ons nageslacht – op met een wereld waarmee vergeleken de aardbevingen in Groningse en de gescheurde woningen aldaar een eitje zullen blijken te zijn. Als we niet als de wiedeweerga iets aan die excessieve bevolkingstoename van ons doen, is elke milieumaatregel die we verder nemen hooguit een druppel op een gloeiende plaat: dan halen we de afspraken van het Klimaatakkoord in Parijs sowieso niet meer.”

  Dank voor je reactie!

  Een trouwe fan.

 5. @Hannah Kuipers: dat zal weinig uitmaken, je redeneert denk ik teveel vanuit west Nederland. Zelf vlieg ik bij voorkeur vanuit Dusseldorf, dat is ook veel goedkoper met parkeren. Schiphol zou ik vanwege de prijzen (en de afstand, ik woon in Limburg) zoveel mogelijk vermijden. De tijd dat Nederland in z’n eentje zoiets kan beinvloeden is echt wel voorbij.

 6. Het schipperen is voorbij? De opwarming van de aarde voorkomen? Besef je wel wat je daar zegt? Ik verspreid nog regelmatig jouw artikel over Louise Hay en maak reclame voor je boek “Het strafbare lichaam”, maar wat dit betreft had ik je toch hoger en verstandiger ingeschat.
  Neus eens rustig rond op volgende site en ontdek de handen van VVD (zoek er op Ed Nijpels), Groenlinks etc. etc. Allemaal op één verdien-modellen buik, gestoeld op leugens, ruim ge/misbruik makend van schuldgevoelens. Belasting als nieuwe aflaat in dit geloof.

  (Daar hebben we de Islam dus niet eens voor nodig, voor die Middeleeuwen!)

  https://www.climategate.nl/2018/03/de-energiebelasting-de-meest-asociale-belasting-ooit/

  Het is voor mij steeds weer een harde werkelijkheid te moeten constateren rond te lopen in een open inrichting. Want straks gaan we ECHT terug naar de middeleeuwen. Niet meer vliegen (deed IK sowieso al niet), asfalt verandert in zandpaden voor paard en wagen, noem maar op.

  https://www.climategate.nl/2018/03/motief-bernice-notenboom/

  Nog een fijne zondag avond allemaal!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.