In het defensief

Eind jaren zeventig hielden we ’s avonds fakkeltochten in de straten in Amsterdam, Nijmegen, Groningen, Den Haag en Utrecht, met als leus: ‘Vrouwen eisen de nacht terug’. Het was het eerste publieke verzet tegen seksueel geweld op straat. Er zouden nog flink wat campagnes tegen allerlei vormen van seksueel geweld volgen: tegen verkrachting binnen het huwelijk, tegen mannen die na een afspraakje seks afdwongen, tegen bazen die werkneemsters chanteerden om seks los te peuteren. In 2011 kwam er nog een moderne variant van de oude Heksennachten aan te pas: de Slettenmars, waarbij vrouwen zich verzetten tegen het idee dat hun eigen gedrag en kleding aanleiding waren voor seksueel geweld.

Toch duurde het tot 2017 voor er een massaal gedragen beweging tegen seksueel geweld ontstond, die in vrijwel alle landen en door alle nieuwsmedia werd opgepikt: #MeToo. Al even nieuw was dat ditmaal ook mannen van zich lieten horen. Niet alleen mannen die zelf slachtoffer waren geweest van seksueel geweld spraken zich nu uit, maar ook mannen die hun buik vol hadden van het schijnbaar geaccepteerde machtsmisbruik door hun seksegenoten. En voor het eerst rolden er koppen op hoge posities, en werden er sociale sancties verbonden aan seksueel machtsmisbruik.

Dat is pure winst.

Iets vergelijkbaars gebeurt nu in de VS rond schietpartijen op school. Er zijn er sinds het bloedbad op Columbine High in 1999 bijna elk jaar meer. Had 2017 in totaal 65 dergelijke schietpartijen, 2018 is nu al een gruwelijk dieptepunt: in de eerste twee maanden van dit jaar waren er al achttien school shootings.

Maar terwijl eerder elke commotie effectief de kop werd ingedrukt door tegenstanders van elke vorm van wapenbeheersing, met steun van de machtige lobby van de National Rifle Association, keert nu het tij. Emma Gonzalez, student aan de middelbare school waar de meest recente schutter huishield, werd de spreekbuis van het protest tegen de schier tomeloze verspreiding van vuurwapens, en wist in twee weken tijd op Twitter meer aanhangers te vergaren dan de NRA zelf heeft. Plotseling zegden duizenden Amerikanen publiekelijk hun lidmaatschap van de NRA op en trokken allerlei grote bedrijven hun steun aan de NRA in.

Op scholen organiseren studenten protesten en walk-outs. Ze bereiden zelfs een nationaal protest op 24 maart voor. Terwijl sommige schoolbesturen – hoofdzakelijk in Florida en Texas – daar straf op willen zetten en dreigen met schorsing van elke scholier die om die reden staakt, kondigden tal van universiteiten prompt aan dat een dergelijke schorsing hun kans op toelating totaal niet in de weg zou staan.

Er is iets gaande. Ineens heeft een oud gevecht momentum gekregen. Dat betekent niet dat de wapenlobby nu acuut het pleit heeft verloren – was dat maar waar! – maar voor het eerst zitten ze onverwacht in het defensief.

Soms duurt het lang, maar vaak overwint het goede.


Aantal reacties: 6

 1. ≡ 28 Feb 2018 ≡ 15:15

  Er is hoop, Karin – de mens is niet van naturen gewelddadig, maar door de machthebbers geconditioneerd en zo gemaakt tot een moordmachine. Wie een ander doodt is zelf al dood van binnen of houdt daar een geestelijk trauma (PTSS) aan over.

  Met dank aan Rutger Bregman van De Correspondent voor zijn uitstekende bijdrage over de bevindingen van Kolonel/historicus Samuel Marshall.

 2. ≡ 28 Feb 2018 ≡ 15:45

  Mmmm toch erotiseert een wapen me, ja ben wel paar keer ten onrechte in elkaar geslagen in mijn leven en stel je voor dat een psycho snachts bij me in zou breken, dat ik dan het ultieme wapen in bezit zou hebben om mij en mijn naasten te beschermen, ja een pistool dus ( die ik irl niet bezit dus ),…

 3. ≡ 02 Mar 2018 ≡ 13:31

  @ Cor de Rooij, eigenlijk was de natuur al vrij gewelddadig, hoe de dieren elkaar moordden dan de mensen nog in alle eeuwen met speren, zwaarden, stenen gooien, pistolen, geweren, kanonnen, pennen ( tegenwoordig ) enzovoorts. Mijn ex collega zei al: Wat wij op de aarde eigenlijk nou aangeleerd hebben, zijn maar drie : Geld, macht en sex. Allemaal gewelddadig.

  @Edwinemaneulposse, Je moet wel heel erg overstuur dat je aan die wapen denkt om die verrekte mishandelaar vol te schieten he?! Dat ken ik, heb ik het ook gehad: Ik vroeg zelfs aan iemand die verstand van pistolen had in het verleden tijd ( wegens zijn leger, landmacht of zo ) of ik ergens pistool zomaar kan kopen. Hij zei: Ja hoor, dat moet je wel naar België gaan, die is soepeler met verkopen via daar, nee daar ja. bla bla bla. Toen besloot ik al vrij snel dat ik er niet van wilde, ondanks anti geweld!

  @ Karin, heel goed geschreven, ik dacht eerder naar Dolle Mina dat ze al op straat gingen tegen abortus, tegen sexueel geweld en tegen anti flikkers en potten noem maar op. Karin, Ik vraag me af Waarom Obama niet eerder aanpakte om alle wapens te verbieden, waarom deed hij dat niet? Waarom zou het nu wel lukken??? In crazy Trumpland krijg je nooit iets van verbod wapens, want die is al goed gek. Zelfs veel acteurs gebruiken ook wapens. Herinner me nog van het gesprek met Oprah Winfrey met die ene actrice Loni Anderson die vertelde dat haar voormalige man ( acteur: Burt Reynolds ) dat hij weleens met pistool tegen haar hoofd duwde op de grond en zei: Open je mond, slet! Ik ga je zo vermoorden. Voor mij was heel schokkend verhaal. Kijk naar O.J. Simpson die zijn ex vrouw Nicole Brown vermoordde, en nog altijd vrij rondlopen als Burt. Berreta TV politie serie, Robert Blake, bleek zijn vrouw te hebben vermoord in het zwembad, hij loopt ook nog altijd vrij. Star trek bekende acteur William schatner liet zijn vrouw ook per opzet in het zwembad verdrinken. Zo gaat het maar door. Niemand, zelfs Obama of Hillary, doet het om te verbieden wapens te kopen. Dan denk je toch wel beter naar: Iedereen in elke land verbiedt wapens, wapens-industrie verbieden, alles erop aan. Alleen geldelijke wapens voor politievergunning, dat is het dan. Helpt het dan? Alle criminelen verbieden wapens zelf maken, leggen zwaar straf op, why not? Obama doet niets, ook eerder doen alle presidenten niets. Elke land ook niet. Het zou ergens in soort SF-wetten invoeren: als je scheldt, krijg je de boete van de straalpaaltje waar je tegen aan loopt, slaan krijg je boete overal de wereld ( straalcode net als mobiel ), wapenscode invoeren kun je nooit meer kopen, krijg je ook te maken met straalcode. Het is maar mijn idee voor de toekomst, want je hoort al 30 jaar zo hetzelfde problemen: Sexueel geweld, sexueel misbruik, verkrachting, aanranding, sex afdwingen, mensen doden, kinderen doden, schelden, agressieve uitlatingen, enzovoorts enzovoorts.

  Elke onderwijs moet ook 1 uur les per week geven over het soortgelijke onderwerp, anti geweld, geef je handtekening tegen wapens kopen!!!!

 4. ≡ 02 Mar 2018 ≡ 21:23

  @Judith, wat ik nu ga zeggen zou een rechter in functie noooooit uit mogen spreken, maar wellicht dat hij het in zijn vrije tijd wel zou zeggen : “Sommige mensen vragen er gewoon om om vermoord te worden” :)

  Nou ja ik ben ook wel filosofisch geschoold om ook na te denken van “Ja wat zou er in een menselijk brein verkeerd gegaan zijn om bijv een aanrander te worden op latere leeftijd?” , Maar aan de andere kant ken ik ook de menselijke emotie die van Batman films houd, waar het kwaad gewoon simpelweg het kwaad is, en het goede dan een aardige man ala Batman, en deze de slechterik gewoon overhoop knalt :)

  Nou ja zelf nog nooit een pistool gekocht hoor, zag wel eens op een Zaterdag nacht een dude bij de metro en die vond me wel vriendelijk, en liet voor de grap even door zijn tshirt op te tillen zijn pistool zien die in zijn broekzak zat,

  Ja moet je wel weten in wat voor een achterbuurt dat was, met veel “”Gekken” snachts op straat ,.. Dan lees je wel eens in de krant dat een vrouw verkracht is ergens, en dan denk ik altijd “Ja had ze liever maar een wapen gehad, dan zou ze hem voor mij hebben mogen neerschieten uit zelf verdediging”

 5. ≡ 03 Mar 2018 ≡ 10:14

  Klopt, uit verdediging moet je toch ergens verweren met je lichaam, maar pistool? Tja, vrij lastig, dat wist ik ook wel. Het leven krijg je raar niet eens in een balans op de wereld, hoe krijg je voor elkaar om wapens te verbieden en verdedigen dan? Als de macht overheerst, zijn we allemaal pineut. Kijk naar Poetin die zei doodleuk: We hebben onzichtbare wapens die je niet ziet, maar we doelen op de aanval reactie van andere landen. Hij doelt ook op verdediging. Als Crazy Trump de knop zelf drukt, zijn we allemaal hartstikke dood, iedereen!!! Ik denk van: Laat me pistool kopen en zijn kop vol schieten, dan is iedereen opgelucht van die dictator?? En andere dictators in andere landen dan? Hoe veilig ben je eigenlijk zolang je in de corrupte politiek zit?

  Op mijn werk in het magazijn van 6 jaar geleden heeft de man met mes opengetrokken en naar mij toe gelopen en zei: ” Jij, …..-kut ! “. Gekgenoeg was ik er zelf niet gediend van zijn dreigementen, meteen uit mijn voeten gemaakt, klachten ingediend. Wat hoor je nou van vertrouwenspersoon? Oke, ik geef je klacht aan P & O door, en dan? Helemaal niets! Ik vroeg manager of hij er wat heeft gehoord, ja hoor. Volgens bronnen heb ik er om gevraagd. Echt bizar, met vol ongeloof stond ik er echt helemaal alleen voor, ook later zo kwaad geweest. Heel harde kritiek geleverd stuurde die verrekte manager mij naar huis. Ik zei: Prima! Weg was ik ! Met heel veel geluk werd ik niet eens ontslagen, maar andere werklocatie verplaatsen in andere woonplaats. En ik leef nog! Wat je wel geleerd hebt, is dat elke werkbedrijf niet altijd zo fair loopt, kritieken negeren, nalaten, minnachten en functionarissen vinden zichzelf heel wat. Pas geleden zag ik die manager weer bij de lift. Hij vroeg mij zelfs: Hoe gaat het met je? Ik reageerde helemaal niets, ook negeren, minnachten en voorgoed nalaten, weg ben ik!

 6. ≡ 05 Mar 2018 ≡ 18:11

  Mn ene maatje zei dat voor veel mensen het woord erotiserend in mijn eerste post vreemd kan overkomen, ja dan moet je weten dat ik echt heeeele tijden lang juist niet zo met erotiek bezig ben, Ja poezie is ook niet mijn beroep dus, voeg ik er maar even aan toe,

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *