Nieuwe preutsheid

no prostitutionNu er discussie is ontstaan over seksueel misbruik door medewerkers van Oxfam en andere internationale hulpverleningsorganisaties, zijn er twee dingen die me steken. Goed dat nu ook bij deze organisaties #MeToo losbarst: mogen er nog vele sectoren volgen. (Waar blijven de thuiszorg en het onderwijs, bijvoorbeeld?) Het enige dat helpt om seksueel misbruik serieus tegen te gaan, is openheid van de slachtoffers en repercussies voor de daders – inclusief omvallende reputaties, schadevergoedingen, rechtszaken en ontslagen.

De verhalen over Oxfam, Artsen zonder Grenzen, Save the Children en het Rode Kruis die nu in de pers verschijnen, zijn echter niet allemaal van hetzelfde kaliber. Sommige medewerkers hebben kinderen misbruikt, anderen hebben zich grof misdragen jegens lokale vrouwen, of jegens hun vrouwelijke collega’s. Sommigen huurden ter plaatse prostituees in en lieten hun werkgever – en dus: hun donateurs – voor de kosten opdraaien. Hoe háál je het allemaal in je hoofd.

Maar ineens wordt ook prostitutiebezoek sec als bewijs van seksueel misbruik opgevoerd, alsof dat onder alle omstandigheden foute boel is. Het is raar hoe klakkeloos de Nederlandse pers daarin meegaat. Prostitutie wordt immers in veel landen gedoogd, en al kijken mensen vaak neer op het vak: het is een vorm van dienstverlening waarmee je eerlijk je brood kunt verdienen, zo lang er geen dwang en pooiers aan te pas komen.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit onderdeel van de nieuwe preutsheidsgolf is: seks mag nooit betaald worden, en elke vrouw die seks als transactie ziet of die haar aandacht aan mannen verkoopt, zou daarmee per definitie slachtoffer van misbruik zijn. Maar waarom mag een vrouw in een arm land in ’s hemelsnaam niet besluiten dat ze haar geld liever verdient met seks met rijke mannen dan met uitputtend en onveilig werk, of met bedelen?

In Nederland zijn we al zover dat we vermoeden dat elke buitenlandse vrouw die hier als prostituee werkt, slachtoffer van vrouwenhandel moet zijn. Alleen Nederlandse prostituees geven we – met fikse tegenzin – nog het voordeel van de twijfel. Als we daarnaast vinden dat buitenlandse vrouwen zelfs in eigen land per definitie slachtoffer zijn indien ze seksuele diensten verkopen, komt het erop neer dat we eigenlijk vinden dat alleen Nederlandse vrouwen ooit vrijelijk prostituee kunnen zijn – hier, of elders. Dat is toch lariekoek?

Het tweede wat me steekt, is al die opzeggingen van donateurs. Want de hulp die Oxfam, Artsen zonder Grenzen, het Rode Kruis en al die andere organisaties ter plaatse bieden, is helaas bitter nodig. Die opzeggingen missen hun doel volledig: ze treffen uitsluitend de slachtoffers, niet de daders van het misbruik.

Geef gul, en blijf gul geven. Maar eis daarbij wel dat zulke instanties seksueel misbruik voortaan streng bestraffen, en zich ten volle zullen inzetten voor de rechten en de bescherming van prostituees.

Author: Spaink

beheerder / moderator

15 thoughts on “Nieuwe preutsheid”

 1. Pak eerst de hulpverlener(s) op en blijf gewoon doneren! Zelfs Kindercreche, Doveninstituut te St Michielsgestel, en andere internaten ook uit Limburg. Noem maar op. DOVENINSTITUUT heeft bijna alle doven monden dicht gesnoerd, ‘metoo’ id doofpot gestopt. Wij als de meeste vrouwen helaas en ook mannen zijn slachtoffers van de wereld. Wat moet je dan doen na#MeToo? Strafbaar in de wetboek stellen en de verjaarde geschiedenis ook !!!

 2. Ik hoorde gisteren de topman van Oxfam exuses aanbieden omdat hij van het weekend in de media had geroeptoeterd de ophef overdreven te vinden omdat ze geen baby’s hadden vermoord ofzo. Dat geeft niet de indruk dat we te maken hebben net een organisatie waar men gul aan dient te geven.

  Wellicht beter om te kijken of de rotzooi ook werkelijk opgeruimd wordt eer men gulheid voelt.

 3. Mee eens dat we armoedebestrijding, noodhulp, etc. moeten blijven steunen. En neem gewoon de moeite om goed te lezen wat organisaties doen, desnoods tot en met jaarverslagen aan toe. Dan kom je minder snel voor verrassingen te staan.
  Prostitutie is een lastig onderwerp, ook in Nederland. Het schijnt dat het vaak om vrouwen gaat uit een slechte thuissituatie (verwaarlozing in hun jeugd, kindermisbruik). Dan wordt het de vraag of ze er wel helemaal vrijwillig voor kiezen, of beter eerst met een maatschappelijke werker kunnen praten. Ik heb zelden een prostitué gesproken en zou het beter vinden als zij zelf aan het woord komen. In arme landen is prostitutie bijna altijd wel een laatste middel om aan geld te komen.

 4. Prostitutie onder bepaalde voorwaarden kan ruimte geven voor eigen keuzes voor vrouwen. Daar ben ik het wel mee eens.
  Maar hier ging het over prostitutie door kinderen, zoals ik het begreep.

  Ik zou het toejuichen dat met name hulpverlenersorganisaties zich juist sterk maken voor vrouwen en kinderen om te leren op allerlei niveaus en mogelijkheden te bieden om een zelfstandige handel op te zetten.
  Ik denk dat hulpverlenersorganisaties, aangestuurd door vrouwen, er al anders uit zouden zien. De machtstructuren van patriarchale organisaties zijn sowieso schadelijk.
  Er moet echt meer gebeuren. Een schokeffect kan geen kwaad.

 5. Corinne @ 6: Ik kreeg sterk de indruk dat het óók om prositutie door meerderjarige vrouwen ging… En ja, meer vrouwen aan het stuur zou vermoedelijk ook helpen.

 6. ‘Maar waarom mag een vrouw in een arm land in hemelsnaam niet besluiten dat ze haar geld liever verdient met seks met rijke mannen dan met uitputtend en onveilig werk, of met bedelen?’ Klinkt als een aardige retorische vraag maar hoe vrij is een keuze als jij (en je kinderen) niet te eten hebben? Uitbuiting heeft niet altijd fysieke dwang nodig, maar dat maakt het nog geen vrije keuze.

 7. Karin @ 5. Zeker, prostitués verdienen van rechtswege bescherming en hoeven niet scheef aangekeken te worden. In het artikel ligt de nadruk op onterecht criminaliseren, waardoor sekswerkers juist extra in de verdrukking komen.
  Voor mij is het meer de vraag waarom of waardoor vrouwen in de prostitutie gaan of terechtkomen. Zonder oordeel.

 8. Karin, je hebt weer eens precies mijn mening weergegeven. Hoewel de andere Karin en Meggie ook een punt hebben. Keep on the good work!

 9. @Meggie 8: dat is uiteraard waar, maar aangezien men daar veelal niet aan bijstand doet kan het alternatief ook zijn om je te moeten afbeulen in een of andere onveilige fabriek om te eten te hebben. Wat iemand minder erg vind moet die persoon helemaal zelf uitmaken.

 10. Prostitutie in Nederland lijkt me niet te vergelijken met prostitutie in ontwikkelingsgebieden. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de carrièrekansen voor vrouwen daar vooor het oprapen liggen en de kans dat iemand helemaal vrijwillig prostituee geworden is omdat zij en haar eventuele gezin nou eenmaal moeten eten lijkt me levensgroot. Op dat moment is gebruik maken van de diensten van een prostituee misbruik wat mij betreft. Wat nodig is, zijn mogelijkheden om uit de prostitutie te komen.
  Maakt het uit of iemand gebruik maakt van minderjarige prostituees of niet? Behalve dat seks met minderjarigen moreel altijd vreselijk fout is wat mij betreft totaal niet. Elke minderjarige wordt vanzelf meerderjarig. Zodat de minderjarige postituee op een gegeven moment dus een meerderjarige prostituee geworden is.
  Zolang iemand niet weet of iemand echt uit liefde voor het vak of voor de verdienste prostituee geworden is of bij gebrek aan perspectief is prostituebezoek laakbaar.

 11. @12.Marianne: “niet weet of iemand echt uit liefde voor het vak of voor de verdienste prostituee geworden is”
  vervang prostituee door electricien, stratemaker, belastingconsulent of advocaat

  als dat voor jou verschil maakt dan beschouw je het ambacht hoer dus als minder dan om het even welke andere stiel (of, indien ik mij vergis, als evident beter)

 12. Natuurlijk beschouw ik sekswerker niet als een normaal beroep, vergelijkbaar met electricien. Ga maar eens een werkloze electricien vragen of ze niet liever sekswerker willen worden, goede verdienste, etc. etc. Kijken hoeveel er over willen stappen. Doe hetzelfde met loodgieter en merk het verschil.
  Kijk maar eens in de gebieden waar ontwikkelingswerk geboden wordt. Het overgrote deel van de prostituees komt uit de armste groepen, niet uit de midden- of hogere klassen. En dat toont wel voldoende aan dat kansen een grote rol spelen bij al dan niet in de prostiutie terechtkomen en om dan te spreken over vrije keuze? Natuurlijk kan het beter verdienen dan de fabriek. Maar dat doen beroepen als leerkracht en advocaat ook. Drie keer raden wat er zou gebeuren als scholing toegankelijk zou worden.
  En dat weet je best.

 13. #me too… zodra je een man ben die als kind sexueel misbruikt was word de mond gesnoerd. Op Youtube zorgt Stacy King met haar Patriarchy tales serie voor een platform waar mannen hun verhaal kunnen doen. Nummer 17, mijn verhaal… tot in detail. Nadeel is dat mijn misbruikers niet meer leven, moet ik aangifte doen en een overledene aanklagen die zich niet meer kan verdedigen in de rechtbank? Ik vertel mijn verhaal, noem geen namen maar men wil vaak de aangifte zien voor ze het willen accepteren.

  Sexwerker zou een gewoon beroep moeten zijn voor iedereen vanaf 18 jaar. http://wijzijnproud.nl is een soort vakbond geloof ik. Mocht ik de armoede kunnen ontsnappen door mijn kont in de prostitutie te gooien zou ik daar eens met mijn vrouw over hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.