De wondere wereld van Philips

Philips heeft zich toegelegd op persoonlijke verzorging, en wil liefst een heel netwerk van apparaten produceren die samen de medische conditie van consumenten in de gaten houdt. “Wij maken producten die twee, drie keer per dag letterlijk in aanraking komen met mensen. Apparaten voor in je mond, op je huid of apparaten waarmee je je voedsel bereidt of je huis schoonhoudt,” legde vicepresident Liat Ben-Zur afgelopen weekend in deze krant uit.

Ben-Zur roemde hun bluetoothtandenborstel. Via de bijbehorende app kun je je eigen ‘poetsprestaties’ in kaart brengen, maar binnenkort moet de tandenborstel ook het aantal bacteriën in je mond kunnen meten. “Daar kunnen tandartsen en mondhygiënisten mee aan de slag.”

Bloeddruk- en hartslagmeters, glucose en insulinecheckers, slimme weegschalen en thermometers. Babyflesjes die de temperatuur, de gedronken hoeveelheid en het tempo waarin de melk wordt gesabbeld in de gaten houdt, maar die via een netwerkverbinding ook de wifilampen een paar watt dimt wanneer de baby drinkt.

Er zitten echter wel wat haken en ogen aan Philips’ wondere wereld. Zo zijn dergelijke apparaten over het algemeen allerbelabberdst tegen inbraak beveiligd. Slimme thermostaten zijn al veelvuldig door hackers gegijzeld: pas wanneer je hen afkoopt, geven ze je de macht over de temperatuur in je eigen huis terug. Tot die tijd zit je thuis in de kou of in de hitte. Pacemakers en insulinepompen blijken eenvoudig op afstand bestuurbaar te zijn, en kunnen door onwelwillenden worden geïnstrueerd een dodelijke dosis af te geven.

Philips bewaart al deze semi-medische gegevens in een eigen cloud, waarvan ze de veiligheid uiteraard roemen. Maar wat er precies in die cloud gebeurt – welke gegevens bewaart Philips, hoe lang houden ze die vast, met wie delen ze die, krijg je zelf als ‘originator’ van de gegevens de volledige beschikking erover, kun je je je eigen gegevens ook wissen, kun je zelf bepalen met wie ze wanneer worden gedeeld, en onder welke omstandigheden? – is hoogst ondoorzichtig.

Kun je je eigen historische poets- of bloeddata exporteren wanneer je wilt overstappen op een ander merk tandenborstel of glucosemeter? Waarom werkt Philips op deze markt zo nauw samen met zorgverzekeraars? Delen ze daar informatie mee? Vallen deze proto-medische data onder het vrij strikte regime van het medisch beroepsgeheim, of worden ze – omdat Philips nu eenmaal geen medische instantie is – beschouwd als ‘persoonlijke gegevens’, die van oudsher minder bescherming genieten? Met welke medici en semi-medici wordt deze informatie gedeeld?

Dat Philips vorig jaar openlijk pleitte voor een wet die burgers hun medische dossier makkelijker per categorie met allerlei zorgverleners laat delen, is in dat kader weinig vertrouwenwekkend. ‘Privacy staat goede zorg in de weg,” meende Philips. Voorlopig vertrouw ik mijn tandarts toch net wat meer dan hun tandenborstel.

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “De wondere wereld van Philips”

 1. Lieve Karin,

  Het is inderdaad beangstigend het internet der dingen, maar de ontwikkelingen gaan nog veel verder totdat alle mensen geheel transparant worden, met al hun gedachten en gevoelens die zichtbaar worden. Gelukkig duurt dat nog even, maar google beweert nu al dat ze in staat zijn (enkele) gedachten van hun gebruikers(?) te kunnen lezen.

  Hoe gaat het met je gezondheid?

  Groeten

 2. Vandaag bij de supermarkt kwam een vrouw op de fiets aanrijden met flakkerend licht. “Uw licht brandt” waarschuwde ik haar. De vrouw zei dat ze dat wist, maar ze kon er niets aan doen… het was een slimme fietslamp, die zelf besloot wanneer het donker was, ook op klaarlichte dag. Voor mij de zoveelste bevestiging dat ik niets met slimme apparaten te maken wil hebben; ik wil zelf op de knoppen drukken, apparaten hoeven niet slim te zijn, in de praktijk blijken ze juist vaak dom. Ik bespeur ook een regelrechte achteruitgang van het gebruikersgemak van software en internet (google!!), juist doordat er zogenaamd gepoogd wordt de gebruikersvriendelijkheid te verbeteren. Wat mij ook irriteert is dat je de hele tijd aangesproken wordt door Dingen. Computers en “apps” hebben er een handje van, maar ook op de het boodschappenkarretje valt te lezen: “Welkom. Fijn dat u er bent!” Maar ik dwaal af:
  Wat je hier vertelt is regelrecht gevaarlijk. Ik hoop dat heel veel mensen je lezen en zich niet uitleveren aan het internet der dingen.
  Ja, hoe gaat het met je gezondheid? Prednisolonkuurtje? Da’s meestal iig goed voor het humeur!

 3. Alweer een blog dat tot nadenken stemt, zoals bijna alles van jouw hand. Blijf schrijven, maak verschil, het wordt zeer gewaardeerd.

 4. Dank voor de complimenten, en de prednison slaat goed aan. Op de derde dag van de kkuur kon ik alweer beter lopen! Ik ben nog wel erg moe, en langer dan een paar minuten moeten staan is hoogst vervelend.

 5. Prednison heeft o.a. gewichtstoename als bijwerking, in jouw geval niet verkeerd meen ik. Beterschap.

  Ik heb ooit gesolliciteerd bij een software bedrijf dat mensen detacheerde en die Philips tandenborstel was een van hun voornaamste projecten. Er was ook sprake van continue foto opnamen in de mond, dan kon de tandarts je al inplannen als hij een gaatje ag ontstaan waar je nog geen last van had. Toen ik dit verhaal hoorde gingen bij mij ook overal alarmbellen af en heb ik denk ik wat al te veel kritische vragen gesteld. Technisch vonden ze me wel goed maar er was niet zo’n klik…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.