Grab ’em by the poen

Roze horde, copyright: VolkskrantDat GeenStijl de wind van voren krijgt, is terecht. De grofheden die daar routineus uitgedeeld worden, zowel door redacteuren als lezers, lijken elk seizoen venijniger te worden: de website is inmiddels met kop en schouders de grootste beerput van het Nederlandse internet. En het blijft niet bij voze of beledigende stukjes. Met regelmaat worden lezers opgehitst om mensen die GeenStijl niet zinnen, massaal lastig te vallen, eventueel ook in real life – desnoods levert de website daar de privégegevens van hun mikpunt du jour voor aan.

Het verbaast me alleen dat het pas zo laat gebeurt. GeenStijl schrijft al jarenlang op uiterst vernederende, kleinzielige en haatdragende manier over al wie zwart, homo, moslim of links is en dan iets durft te doen of zeggen dat de vermeende ridders van het vrije woord niet bevalt. De hetzes tegen Onno Hoes, Fatima Elatik, Lodewijk Asscher, Quinsy Gario en Sylvana Simons hielden maanden achtereen aan, en de website voert als geen ander Nederlands medium gestaag campagne tegen migranten, vluchtelingen en asielzoekers. En ondertussen iedereen die zich daartegen verzet, continue uitschelden voor Gutmensch, linksfascist of NSB’er. Werkelijk, Breitbart News kan trots zijn op z’n kleine broertje.

Maar waarom is de maat ditmaal ineens vol? Of liever: waarom nú pas?

Is het omdat het omdat we in steeds meer landen zien hoe makkelijk het is mensen op te kloppen tot haat jegens al wie anders dan zij is, en hoe ontzaglijk veel moeite het kost om mensen daarna weer tot op enigszins normale toon met elkaar in gesprek te krijgen? Is het uit bezorgdheid dat de complexe mix van haatzaaierij, rancune, wantrouwen, nationalisme en nepnieuws die GeenStijl uitwasemt, ook hier de politieke atmosfeer aan het vergiftigen is? Is het omdat een groep van vaste doelwitten eindelijk de handen ineen sloeg?

Of is het omdat vrouwen nu adverteerders oproepen hun financiële ondersteuning van de website eens goed onder de loep te nemen, een actie die de website raakt waar het pijn doet? Ook Breitbart News kreeg een rolberoerte toen adverteerders zich massaal van hun site terugtrokken, nadat andere media erop hadden gewezen hoeveel drek daar werd gepubliceerd.

Treffend was hoe Stella Bergsma sneerde naar de GeenStijl-redacteur die moord en brand schreeuwde over de reclame-boycotactie: “Gisteren zag ik [hem] met overslaande stem roepen dat het ze allemaal om de lol gaat en niet om de centen. Nou schattepoppeke, dat komt dan toch prima uit? Dan ga je toch fijn door? Niemand die je tegenhoudt, alleen wil niet iedereen het bekostigen. Marktwerking, lieverdjes.” Grab ’em by the poen, indeed.

GeenStijl mag graag vernederen, maar wil daar wel goed voor betaald krijgen. Maar vooral heb ik de indruk dat de roze pestkoppen het simpelweg niet kunnen uitstaan dat zij nu ineens degenen zijn die te kakken worden gezet – door vrouwen, nota bene.

Author: Spaink

beheerder / moderator

22 thoughts on “Grab ’em by the poen”

 1. HEleen @ 1: Ik kan me daar een boel bij voorstellen. Alleen: ook dan is het hoog tijd dat de haat en de oproepen tot kwetsen en stalken van GeenStijl ophouden…

 2. Ik denk dat het beter is dat je deze beerput open en bloot op internet in kan kijken en kan zien wat daar leeft, dan dat je hem dicht probeert te gooien, zonder in te gaan op de beweegredenen van de schrijvers.

  En nee, ook ik zal daar niet adverteren, het is mijn publiek niet.

  Janus.

 3. GeenStijl is GEEN STIJL om te lezen. Vandaar dat iedereen zo leest zonder stom genoeg na te denken, helaas. Haat rondstrooien gebeurt ook vaak vanuit Facebook bij onbekende “geen-stijl-om-te-lezen”. Wie is de verantwoordelijke voor het verspreiden van GEENSTIJL ??? Klachten indienen aan moderator om te stoppen met haat strooien. Judith

 4. Er mengen zich Ministers in het debat. NOT done!
  … dan dooft het licht

  Laat ik duidelijk wezen: die kleuters van GeenStEYL horen met grotere regelmaat dan totnogtoe over de knie en verdienen wat vaker met de matteklopper; maar…

  Deze, geheel zonder voorafgaande bemoeienis van parlement of rechterlijke macht, door bewindsliederen bedreven inmenging in de persvrijheid heeft alles van een Führererlass en dat nog wel bij ontstentenis van een Ermächtigungsgesetz. De Gleichschaltung heeft een aanvang genomen.

  @3.Janus
  ik had me voorgenomen op jou niet meer te reageren, maar je hebt ghaleick! En er is geen kip die op jouw advertenties zit te wachten.

 5. JPaul @ 6: Je stelt je aan, het is geen ‘inmenging in de persvrijheid’ wanneer een minister er iets van vindt, of besluit dat bij GS adverteren niet verstandig is. De overheid heeft geen plicht om er te adverteren.

 6. Als adverteerder behoor je je te verdiepen in de drager van jouw boodschap. Wanneer je dat niet doet, kun je beter ander werk gaan zoeken.
  Er werd bij mijn weten ook niet opgeroepen tot een boycot, maar de vraag werd gesteld of adverteerders hun reclame-boodschap naast (o.a.) vrouwonvriendelijke teksten willen plaatsen.
  Wie op zoek is naar (bijna) hersenloze lomperiken om een vrij vrouwonvriendelijke organisatie aan te vullen, is bij GeenStijl wellicht aan het juiste adres…
  Sommige reclame-budgetten lijken overigens ook onuitputtelijk… maar dit terzijde.

  Aangezien GeenStijl van het type “het maakt niet uit hoe ze over je praten als ze maar over je praten” is, zal men dolgelukkig zijn met wat er nu gebeurt.

 7. Richard @ 10: De actie is snel op poten gezet, en ze zijn inderhaast wat vrouwen vergeten. Ik had er graag bij gestaan.

 8. Spaink, 8,

  Geheel mee eens. En nu hoef ik JPaul, 6, eerste en derde alinea, voorzover leesbaar, ook niet meer te antwoorden. :)

  Henk, 9,

  Ook geheel mee eens, en ook alweer een correctie van JPaul, eerste en derde alinea, als ik mij niet vergis. Met slechts één kanttekening: ik denk dat GS hier toch niet al te “dolgelukkig” mee is, want inkomsten kwijt raken is niet leuk. Wat Jacob, 7, ook al zei.

  @11, Karin toch, “vergeten”, hoor je niet meer bij de incrowd? Tistochwat. Kan je niet alsnog tekenen? Dat moet toch op inet ergens kunnen?

  En Judith, 4, en Landy, 5, ja er zijn idd meerdere beerputten.

  Wat ik alleen niet begrijp is dat als GS en anderen zich schuldig maken aan haatzaaien jegens vrouwen of wie dan ook, of oproepen tot lastig vallen van, dan moet daar toch via een rechterlijke uitspraak iets aan te doen zijn? Of ben ik nou zo blond? ;)

  Janus.

 9. Janus @ 12: Er missen veel vrouwen in de lijst die zich meermalen scherp over zulke kwesties hebben uitgelaten. Waarom ieder van hen is vergeten, moet je de organisatoren vragen, niet mij. Alsnog tekenen bleek niet te kunnen, helaas.

  Rechtszaken zijn duur, tijdrovend en zeer enerverend. Niet iedereen kan dat opbrenegn. Ik las vandaag nog een kwestie over iemand die via GeenStijl ernstig is lastig gevallen -zo erg dat-ie een schadevergoeding van nota bene een ton kreeg toegekend- en die is daar een paar jaar zoet mee geweest. Ga er maar aanstaan.

 10. En op Wiki krijg je ook een aardige indruk van GS (ooit de afkorting van Gedeputeerde Staten)
  https://nl.wikipedia.org/wiki/GeenStijl
  En Janus @12: Een medium dat gericht is op zwakbegaafd tuig zal nooit moeite hebben bij het aantrekken van adverteerders. Ook de billen-campagne van Katja past in hun straatje.

 11. Ik vind het een gemiste kans om mannen het stuk niet te laten ondertekenen. Het lijkt nu net alsof het vrouwen tegen geen stijl is. Het gevoel van doe eens normaal over elkaar en doe eens normaal als je het over vrouwen hebt, wordt vast ook door een hoop mannen gedeeld.

 12. Karin, 13,

  Het zal wel een haastklus á l’improviste zijn geweest. Iemand, de initiatiefneemster, zal wel uit haar hoofd al die namen hebben opgelepeld. (Ik gok maar wat in dit geval.) Is hier niet een schone taak voor jou weggelegd? Een lijst maken van vrouwelijke BNners – of BNners, zie Joost, 16 – die je voor zo’n actie nodig zou kunnen hebben? En die lijst dan doorsturen naar die hele club, zodat ze – wie dan ook – de volgende keer iedereen bij de hand hebben? Of deze taak de initiatiefnemers in de maag splitsen? :)

  Zo’n rechtszaak, tsja, zolang het recht in Nederland slechts voor een hele hoge prijs te koop is, is dat zo. Maar voorlopig is dat toch de enige weg. Zo’n tegenactie levert GS ook weer aandacht op….

  HenK, 15,

  Dolle pret, over de afkorting GS. :)) En met je conclusies ben ik het geheel eens.

  Janus.

 13. Het feminisme heeft een flinke dip gehad. Maar met de komst van Trump zijn de dames, ook mijn dochter, weer flink wakker geschud. En nog mooier ze demonstreren weer. Womansmach, anti racismemarch. Climatmarch, enz. Weer de straat op met liedjes! Dat had ik 10 jaar gelden toen we zelf nog op straat stonden nooit kunnen bedenken.

 14. Maria, 20,

  Dat lijkt me niet zo handig, als je zoveel mogelijk mensen erbij wilt betrekken. Er zijn nog steeds mensen die dat soort prullaria niet gebruiken, bijvoorbeeld om privacykwesties….. Mensen schijnen te vergeten dat het in die gevallen om commerciële bedrijven gaat. Als je daarop schrijft dat je naar een demonstratie gaat, dan weten criminelen je huis (en de inhoud) wel te vinden.

  Wat is er mis met een goed ouderwets persbericht?

  Janus.

 15. Al lees ik GeenStijl niet meer en lusten de honden regelmatig geen brood van de reacties, ik vond en vind het geen goede actie. Had het sterker gevonden als ze op hadden geroepen er niet te lezen of naar de rechter waren gestapt.

  Deze groep vrouwen was het niet eens met het reilen en zeilen van GeenStijl en probeert zo de site en de TMG het brood uit de mond te stoten (aldus Hertzenberg zelf). Dat is een hellend vlak waar je je mijns inziens niet op zou moeten begeven. Er zijn tenslotte zoveel initiatieven die door grote groepen mensen wordt verafschuwd maar die binnen de wet mogen blijven bestaan.

  Kijk naar jezelf als voorbeeld. Er zijn groepen mensen die het afschuwelijk vonden dat je het zelfmoordforum op hebt gezet en luid van zich lieten horen. Dat mogen ze vinden, gelukkig is er geen actie opgezet om jouw werk als columniste af te nemen of op een andere manier brood uit de mond te stoten. Je had de vrijheid dat podium op te zetten en te koesteren en dat is een groot goed in Nederland. Dat geldt dan helaas ook voor organisaties en initiatieven waar je van kan griezelen of walgelijk vindt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.