Doe het niet

coalities kiezenGroenLinks moet meeregeren, klinkt het nu alom. Ik kan die partij alleen maar dit op het hart binden: doe het niet. In een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks – de oplossing die nu rond zoemt – is GroenLinks de kleinste partij. Met haar 14 zetels zou ze de overige drie partijen, samen 71 zetels groot, dan naar links moeten sjorren? Wees realistisch, dat gaat niet lukken. GroenLinks wordt in zo’n kabinet de nationale schaamlap: leuk voor de show, maar het heeft werkelijk niks om het lijf, en met pech loop je nog een akelige longontsteking op.

De belangrijkste tegenstrever van het kabinet wordt de PVV, die nu bovendien wordt geflankeerd door liefst twee andere hoogst ondemocratische partijen: het autoritaire Denk, en het neofascistische FvD van Baudet. Binnen een kabinet dat met moeite bij elkaar wordt gehouden, is de bewegingsruimte van GroenLinks danig gekortwiekt en moet het populistische blok worden gepaaid – dat is een positie waarin GroenLinks zich nooit, maar dan ook nooit mag laten manoeuvreren.

Belangrijker: er is meer dan ooit behoefte aan een inhoudelijke, consistente en inspirerende oppositie: aan een partij die de angst achter zich laat, die vrijheid en tolerantie verdedigt, die inclusief is, zich inzet voor het klimaat, voor eerlijker delen, en voor duurzaamheid en vergroening. Aan een partij die kan helpen het populisme te ondermijnen.

Laat GroenLinks liever samen met de PvdD – en waar mogelijk de SP en de CU, of zelfs de PvdA – permanent alternatieven voor het regeringsbeleid uitwerken. Doe betere voorstellen. Laat zien hoe het anders kan, en pleit daarvoor.

GroenLinks heeft de afgelopen maanden een grote schare actieve aanhangers op de been weten te brengen. Benut dat potentieel: die mensen kunnen meer dan flyeren en applaudisseren alleen. Bind ze nu juist des te meer aan je. Zet ze aan het werk: richt groepen op die kunnen meedenken en ideeën uitwerken, die voorstellen doorlichten, alternatieve plannen verspreiden, lobbyen voor ander beleid, en het draagvlak voor verandering helpen vergroten. Laat zien dat het anders kan.

Maar ga niet, in hemelsnaam niet, het huidige elan van die partij verprutsen door jezelf onderdeel te maken van een kabinet waarin je permanent moet inbinden, inschikken en opschuiven, en je eigen ideeën permanent moet verdoezelen.

Regeringsdeelname mag dan lekker klinken, het is de dood in de pot wanneer je daarvoor je principes moet opgeven. We hebben bij de Partij van de Arbeid helaas gezien waartoe dat leidt: een gestage, onstuitbare afkalving. Linkse plannen maken alleen kans wanneer je daarvoor eerst draagvlak hebt gecreëerd; je bokst ze niet voor elkaar vanuit een minderheidspositie in een overwegend rechts kabinet.

Dan kun je maar beter een goede, degelijke linkse oppositie helpen vormen.

En nog één ding: kan dat vreselijke gedoe over die Jessias ophouden? Tenzij je als partij haakt naar kruisiging, natuurlijk.

Author: Spaink

beheerder / moderator

24 thoughts on “Doe het niet”

 1. Gekruisigd wordt er toch wel en Jessias is beter dan Jesses! en, wat de Haagse dreven wat vermag op te vrolijken, humoristischer.
  Zelf heb ik een lichte voorkeur voor: “GL o.l.v. JesseKlaver” – waarbij o.l.v. zeer RoomschCatholiek verstaan dient te worden.

 2. Maria @1: Waar komt dat idee vandaan dat je, wanneer je op en partij hebt gestemd, vervolgens alles moet slikken wat die partij eventueel zou kunnen doen? Overigens heb ik niet echt de indruk dat GroenLinks staat te trappelen voor zo’n kabinet.

 3. Eens. Rechts heeft er pakweg 10 zetels bij, ‘we’ zijn (nog) niet klaar voor een progressief cq. groen land. Ondertussen komt de energietransitie wel op gang van onderaf, dat onderwerp heeft een breder draagvlak.

 4. Je bereikt per definitie in de regering meer dan vanuit de oppositie. Maar tegen wekle prijs? Als de Jessias – :)) – lijdt aan jeugdige overmoed, dan kan dat zo niet zijn kruis, dan wel zijn valkuil, zijn graf worden. Tenzij hij de les van de PvdA heeft geleerd en zich duidelijk weet te profileren in dat kabinet.

  Vanuit de oppositie kan je vier jaar lang prachtige plannen ontwikkelen en aan het volk laten zien, maar het blijft theorie.

  In het kabinet zit dan ook nog D66. Een partij waar ik niet veel mee op heb, maar die wel een tamelijk sterke milieuparagraaf heeft, beter dan VVD en CDA. Wie weet kan onze Jes iets met hen klaarstomen in het kabinet op milieugebied.

  Het groene deel van de kamer is groter dan het rooie, maar haalt, zelfs met de helft van D66 erbij, die ik halfbakken groen inschat, nog geen meerderheid. Bovendien vraag ik me af hoe groen PvdA en SP eigenlijk zijn. Dat zijn vrij klassiek denkende partijen op sociaal gebied, maar milieu?

  Na deze regeerperiode zal er ongetwijfeld weer een groot deel ontevreden kiezers zijn, maar ik vrees dat die niet voor links, maar in steeds grotere mate voor rechtser dan rechts zullen kiezen. En dan schuift de hele goegemeente nog een stuk verder naar de PVV op, iets wat nu ook al gebeurd is, maar wat niet waargemaakt zal worden.

  Het populisme ondermijnen kan niet vanuit de Kamer om de simpele reden dat het daar niet is ontstaan,het is geen bedenksel van Wilders. Bovendien zijn pogingen het te ondermijnen sterk af te raden. Dat is alleen maar een miskenning ervan, iets waardoor het populus er alleen maar kwaaier door zal worden. Er zal gehoor moeten worden gegeven aan de wensens van het populus, anders neemt het op een gegeven moment het recht in eigen hand. Elke nacht van de lange messen heeft een voedingsbodem in het volk.

  Dat het populisme is ontstaan is voor een groot deel te wijten aan intellectueel, idealistisch (maar niet realistisch), ‘humanistisch’, bemoederend links. De andere oorzaak is opportunistisch rechts dat goedkope arbeid(ers) uit Turkistan en Marrokkanië hier naartoe heeft gebezemd. Maar de massa, het populus, neemt dat zo langzamerhand niet meer, die betaalt de rekening.

  Dat zou jij, Karin, zo langzamerhand toch ook ‘s moeten begrijpen. Je links intellectualisme heeft afgedaan.

  Janus.

 5. Janus @8, je schrijft: “Je bereikt per definitie in de regering meer dan vanuit de oppositie.” Serieus? Noem me de successen van de PvdA in de afgelopen regering eens op?

  Voorts is je stelling dat plannen die door de oppositie zijn ontwikkeld altijd ‘theorie blijven’ bepaald betwistbaar. Zowat alle sociale en politieke vooruitgang van de afgelopen decennia is vanuit de oppositie en tegen de keer in gekomen: van homohuwelijk en euthanasie tot strengere regels voor banken, meer transparantie en het Parijse klimaatakoord.

  Oh en welzeker kun je populisme ondermijnen vanuit de Tweede Kamer, en welzeker dat het vanuit diezelfde Tweede Kamer momenteel juist gevoed, gecultiveerd en gestimuleerd wordt. Al was het maar omdat het daar telkens weer gelegitimeerd wordt.

 6. Karin, 9,

  Q: “Noem me de successen van de PvdA in de afgelopen regering eens op?”

  Eeuww, Asscher noemde ze laatst nog op, op de TV. Ik heb ze niet uit mijn hoofd geleerd, maar het klonk zeer aannemelijk. Als je ze echt wilt weten, dan zou je ze bij de PvdA zelf ‘s moeten navragen. De PvdA heeft trouwens niet alleen verloren door het deelnemen aan de regering, maar ook aan GrL, door het Jessiaseffect. Als die rakker er niet geweest was, dan had de PvdA mogelijk tien zetels meer gehad.

  Q: “Zowat alle sociale en politieke vooruitgang van de afgelopen decennia is vanuit de oppositie en tegen de keer in gekomen”

  Ik erken dat je daarin gelijk hebt, maar het komt pas tot beleid, als er een meerderheid voor is en een toekomstig zittende regering er niet meer omheen kan. Dat geldt voor alle voorbeelden die je noemt. Parijs? Hoe lang heeft dat geduurd sinds de club van Rome? Volgend jaar 50 jaar. En dan nog gaat het er waarschijnlijk niet van komen. Zeker niet met the Don aan de overkant van de grote plas.

  En je moet ‘s ophouden met je “populisme ondermijnen”. Ik schreef al dat pogingen om het te ondermijnen het alleen maar kwaaier en dus sterker zullen maken. De Tweede Kamer loopt ALTIJD achter als het om nieuwe ontwikkelingen gaat. Of ze nou van links of van rechts komen.

  Allerlei pogingen van mensen binnen de Kamer die er net zo over denken als jij hebben juist tot de vervreemding geleid waar nu sprake van is. Wilders buiten spel zetten helpt echt geen zier. Als die knaap het wat slimmer zou aanpakken, dan had hij allang zijn zin gekregen. Wie weet pakken VVD en CDA het wat dat betreft beter aan en dan hebben ze er met de PVV, SGP – ook anti-Moslim inmiddels – en FvD er een meerderheid voor. Ook vanuit de rechtse oppositie komen er vernieuwingen door, zodra er een meerderheid voor is. En let maar op: Als links niet nog meer stemmen wil verliezen, dan zullen ze zicht toch eens ernstig achter de oren moeten krabben wat dit ‘populisme’ betreft. Ook zij zullen er niet omheen kunnen, ook zij zullen naar dat bevolkingsdeel moeten gaan luisteren. En er mogelijk een andere invulling aan geven, dat kan best, maar ze zullen om moeten. En dan sta jij alleen nog maar in de kantlijn te kermen.

  Begrijp me goed, toen Janmaat in de Kamer kwam, toen sprak ik er ook schande van….. Maar dat is lang geleden.

  En die Baudet, dat is toch alleen maar een mooie jongen die niet onopvallend op het zoveelste bankje van de VVD wilde gaan zitten? :))

  Janus.

 7. Jammer genoeg schijnt het in de politiek een trend te zijn geworden het tegenovergestelde te doen dan wat ECHT verstandig is, dus het zinnige advies hier gegeven zal waarschijnlijk aan dovemansoren oren besteed zijn. En dan noem ik het ook nog eens een zinnig advies als niet linksmensen.

  Laat het Rutte maar eens proberen met een minderheidskabinet. Komt de verkiezingsuitslag beter mee tot zijn recht in mijn bescheiden mening.

 8. Het pluche lonkt, dat is wel duidelijk.
  Maar linkse partijen die rechts beleid fasciliteren worden daarvoor harder gestraft.
  Dat heeft de pvda toch al 2 regeer periodes bewezen.
  Maar ze doen maar (lekker eigenwijs)
  Dan kunnen ze over 2 of 4 jaar weer stuivertje wisselen met de pvda, of ener welk links alternatief.
  Ik zou regeren willen uitsluiten, met een partij waarvan de leider in een tv programma zegt, dat bijstands-trekkers wel ontdaan kunnen worden van hun vakantiegeld. Alsof het bestaansminimum nog veel te veel is. Maar die aan de andere kant grootbedrijven de ene pluim na de andere in hunner reet schuift, lekker solidair.
  Als ik zulke idioten zou fasciliteren, verlies ik mijn linkse gezicht. Dan zou ik de pijn wel hebben kunnen verzachten, maar ik word er toch op afgerekend.
  Dus laat rechts het deze keer maar eens helemaal ‘alleen’ doen.
  Opdat we weer kunnen leren wat ookalweer het verschil was tussen links en rechts.
  .
  .
  .
  Ah..Gebrek aan onderwijs..Ehrm..(juist) ..
  Je bedoelt toch niet, het onderwijs, waarin teveel 15 jarigen al niet eens meer fatsoenlijk kunnen lezen. En waar jongens het al jaren gemiddeld slechter doen dan meisjes.
  Waar uberhaupt gradaties in hebben kunnen ontstaan, als witte of zwarte scholen.
  En scholen die zich vooral bezig houden met slagings percentage’s.
  Dat lijkt mij eerder een aanjager, dan een afbreker van populisme.
  Laten we darom in die stelling het woord ‘goed’ opnemen.

 9. Als GL gaat meeregeren voorzie ik dat men sociale punten gaat uitruilen tegen groene. Met als gevolg dat de niet heel veel verdienende werknemer die met de auto naar z’n werk moet omdat het OV onbetaalbaar is en niet rijdt op de tijdstippen dat hij moet beginnen weer extra belast gaat worden.

  GL gaat dan haar reputatie als “Grachtengordel Links” bevestigen, en bij de volgende verkiezingen wordt de PVV nog groter omdat men de bevolking duidelijk maakt dat “groen” een excuus is voor “extra belasting”, net zoals “terrorisme” en “kinderporno” excuses geworden zijn voor minder privacy.

 10. Een partij die volgens de media grootse ommekeer heeft verijdelt.

  En een kabinet dat nog steeds aan kwaadsprekerij doet. Was toen zo’n mooi woord voor. NL alles voor de letterneuker. Verbouwen mag niet, geef het een andere naam dan weer wel. NL ten voeten uit

  http://liefdevoorholland.com/groenlinks/

  Ik mis Pim Fortuyn nog dagelijks RIP

 11. @LaSpaink – ‘t Is tot daarantoe dat je enkele reacties (als zijnde ‘off-topic’ of om welkeen andere reden) verwijderd hebt – het is en blijft jouw huis, hier – maar waar zijn ze henen?
  afvalbak en prullemand – onvindbaar
  prullebak en afvaldoos evenzo
  stuifmeeldraad?
  dustbin?
  poef?
  PSP
  ?

  Waarbij ik van mening ben, en blijf, dat zowat alles wat naar politiek riekt in een politiek geïnspireerde column, én commentaar daarop, juist “ON-topic” is.
  Mwoah, weettikfeel… .. .

 12. Ja, JPaul, 16,

  Bedankt voor deze opmerkingen.

  Ook ik had hier een postje geplaatst, met een mening van Jan Marijnissen – toch niet de minste en uit onverdachte hoek, lijkt mij – inzake de integratie en…. foetsjie. Het is waarschijnlijk verwijderd in het kader van het ondermijnen van het populisme, wat Karin op het oog heeft – zie haar columntekst. Maar met het verzwijgen van de werkelijkheid bereik je dat dus niet, zo dat al verstandig is.

  Karin heeft het dan over rechtsorde, als het om Donald Trump gaat, maar zij heeft zelf helemaal geen rechtsorde op haar blog: Huisregels ontbreken sinds jaar en dag. Ik heb haar daar al meerdere keren op geattendeerd, maar behalve een opmerking over dat je je aan de algemeen geldende fatsoensregeld diende te houden, heeft dat niets opgeleverd.

  Ik dacht mij in dat postje aan die algemeen geldende fatsoensregeld gehouden te hebben. Geen idee waarom het weg is, afgezien van mijn veronderstelling in mijn eerste alinea.

  Kennelijk wil Karin zich alle rechten voorbehouden, hetgeen erop neer komt dat hier geen rechtsorde, maar willekeur heerst. Vermoedelijk wil ze niet dat haar comfortzone verstoord wordt.

  Janus.

 13. JPaul, 16, de Afvalbak is er nog steeds – gevonden via het zoekvakje – zie:

  http://www.spaink.net/2011/08/16/afvalbak/

  maar Karin gebruikt hem niet meer, scheef ze alweer een tijdje geleden.

  Jammer, want daarin ontstonden soms interessante gesprekken die nergens anders, dwz onder haar columns, in pasten. En ook jammer, aangezien wij dan een indruk hadden kunnen krijgen wat door haar afgekeurd werd/wordt.

  J.

 14. ‘k Heb er sowieso moeite mee wanneer een bericht van mij als afval behandeld wordt. Daarvoor stop (ic stopte) ik teveel energie in wat ik schrijf.
  En daarbij heb ik een ontzettende hekel aan megalomaan gedrag, zeker wanneer dat nergens op gebaseerd is.

 15. HenK, 20,

  In beginsel ben ik het helemaal met je eens, maar ik moet toch ook even advocaat van de Duivel (….) spelen.

  Het kan best op een blog of een forum voor komen dat er dingen geplaatst worden die niet passend zijn, of bij het onderwerp of passend in termen van fatsoen. Maar er moet dan wel duidelijkeid zijn over wat hoe en wanneer en die duidelijkheid ontbreekt naar mijn idee teveel.

  Janus.

 16. Nav 23,

  De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat inmiddels duidelijk is dat het niet om uitsluitend Marokkaanse jongeren ging. En ook schijnen die twee homo’s geen onbevlekt gedrag te hebben vertoond.

  J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.