Ons en iets

misselijkZoveel verkiezingsdebatten, zo weinig variatie. De nieuwsrubrieken lieten vooral politici aan het woord die tegen elkaar opboden over de radicale islam. Al wie moslims collectief verdacht wilde maken, kreeg vrij spel. Rutte, Buma, Segers, Van der Staaij, Baudet, Roos – ze mochten allemaal op tv uitleggen hoe kwalijk de islam was en dat ‘onze’ cultuur en ‘onze’ waarden en normen’ ernstig onder die enge moslims te lijden had. Wilders – te laf om zelf mee te debatteren – deed alles in tv-spotjes, interviews en acties nog eens moddervet over.

Impliciet spraken genoemde heren stuk voor stuk over een ‘ons’ waarin geen enkele plaats was ingeruimd voor anderen dan zijzelf. Buma eigende zich de vrouwenemancipatie toe (daar deed het christendom volgens hem al ‘eeuwenlang’ aan). De VVD deed alsof ze de rechten van minderheden altijd centraal hadden gesteld. De PVV en de splinterracisten deden alsof ze enorm voor homorechten waren, omdat dat ze een fijne stok opleverde om moslims mee te slaan.

Ik schaamde me dood. Zo’n Nederland – wit, blank, mannelijk, kortzichtig, bang en benepen – is niet mijn Nederland. Sterker, zulke heren sluiten ‘mijn’ Nederland uit: ze erkennen niet dat je anders mag zijn dan de goegemeente.

Evenmin accepteren ze dat ‘onze’ cultuur altijd onderwerp van weerstreven is geweest, en dat wat zij nu als de heilige status quo afschilderen, alleen met strijd tot stand is gekomen; daaronder hoort nadrukkelijk ook strijd van feministen, van flikkers en potten, van transen, van afvalligen, van zwarte, kaneel- en mokkakleurige mensen. En daar zaten nu diezelfde heren de verdiensten van die strijd, die zich juist tegen mensen als henzelf had gericht, te doen alsof zij dat helemaal zelfstandig voor ‘ons’ hadden geregeld.

Het ergste was die telkens herhaalde, ellendige gelijkstelling van moslim aan fanatieke gelovigen, alsof er geen andere interpretaties van de islam bestaan dan die van IS. ‘Maar de islam verbiedt immers…’ ‘In de Koran staat toch…’ wierpen de heren standvastig tegen. Jazeker, in het Oude Testament staat ook van alles, maar geen politicus op verkiezingstournee zal ooit doen alsof het verzamelde joods-christelijke geloof zonder meer gereduceerd kan worden tot de uitleg die een doorgeslagen Zevendedagsadventist eraan geeft.

Bovendien: wie om zich heenkijkt, weet terdege dat de tweede en derde generatie moslims in Nederland aanzienlijk soepeler zijn in hun geloofsopvatting dan hun ouders. Nederlanders van alle geloven, de islam incluis, neigen grosso modo naar het ietsisme: gerust geloven dat er ergens een hogere macht is, zonder die hogere macht meteen eenduidig, onfeilbaar en onaantastbaar te maken.

Wie ontkent dat dergelijke diversiteit onder Nederlandse moslims bestaat, ontkent ze feitelijk het Nederlanderschap, omdat hij deze moslims een geloofsopvatting opdringt die allang niet meer de hunne is. In die zin doen voornoemde politici niet onder voor de allerstrengste imams.

Author: Spaink

beheerder / moderator

12 thoughts on “Ons en iets”

 1. Geert Wilders heeft deze verkiezingen al gewonnen nog voordat de stembussen open gingen: Zijn gedachtengoed is inmiddels breed aanvaard om te voorkomen dat hij de grootste zou worden, maar in wezen IS hij al de grootste. Hij kan riant weer in de oppositie gaan zitten met dit resultaat, in de regering zou hij dit resultaat nooit behaald hebben. De volgende keer wordt zijn gedachtengoed dan nog verder verspreid.

  Jij noemde al Rutte, Buma, Segers, Van der Staaij, Baudet, Roos, maar ook bij links zie je – eindelijk – beweging richting het corrigeren van de fouten bij de integratie die al lang geleden voornamelijk door links gemaakt zijn. En dat moet dus ook. Het gaat alleen om het vinden van de nuance bij het nemen van maatregelen.

  Het kan zijn dat de aanvaarding van dit gedachtengoed, vooral bij het door jou genoemde rijtje, schijn is om er, eenmaal in de regering en kamer, dan verder minder aandacht aan te besteden, maar dan maakt de poliitieke goegemeente een ernstige fout: Het is wel een gedachtengoed dat inmiddels breed gedragen wordt binnen de Nederlandse bevolking. Er zal dus naar geluisterd MOETEN worden. Ook politici kunnen niet om de werkelijkheid heen, hoe graag ze dat vaak ook willen.

  Verder waai je wat mij betreft veel te ver uit vanuit jouw perceptie, jouw interpretaties. Eigenlijk zijn je eerste zinnen echt ter zake, de rest niet of slechts deels. En dat is jammer. Zo is er bijvoorbeeld wel degelijk gesproken over de nuanceringen binnen de Moslimgeemeenschap zelf. Daar lag de nadruk niet op, dat geef ik toe, maar er is over gesproken. Vooral nog door Asscher, gisteravond.

  Ik weet, na het debat gisteravond, echt niet wat ik zou moeten stemmen. De heren hadden allemaal hetzelfde licht-donker blauwe pak aan, retesaai. Dat heet kennelijk kleur bekennen, tegenwoordig. Alleen Marianne Thieme uiteraard niet.

  Janus.

  PS, ik baseer mij op radiogeluiden en de debatten maandag en gisteren op de publieke omroep. Die commerciële zooi heb ik niet bekeken.

 2. “Ik schaamde me dood.”
  Ik niet. Nergens goed voor. Ze spreken voor zichzelf; niet voor mij.
  Anderen tribaal denken verwijten en er zich vervolgens zelf schuldig aan maken.

 3. Heerlijk! Wat ‘n land.

  Hoofdredacteur Peter Vandermeersch van NRC/Handelsblad wist het elitaire – wij zullen wel na voor U denken – perfect op BRT te verwoorden met: “de overwinning van de VVD” (kwart van de zetels kwijt) en “verlies van Geert Wliders” (wiens partEI er zetels bij kreeg) & uiteraard zege van kampioenen van het referendum (behalve wanneer “hut volluk” zich uitspreekt) die zichzelf al in 1973 hadden moeten opheffen/ontbinden; D666 waar je je, al naar gelang, linksig-conservatief bij kan tonen. Of zelfs: “betrokken”. Bij wat?

  Dat GroenLinks ons o.l.v. JesseKlaver ‘tzelfde of anders dan mbv Jo Sap gaat naaien, is afwachten.

  Ik ben in elk geval blij-verheugd dat er de SGP nog is.
  “Wat Gij de minsten der Mijnen doet; doet Gij aan Mij”

 4. JPaul, 2,

  Jij citeerde Karin – “Ik schaamde me dood.” – maar ik kan haar in dit geval goed begrijpen; overigens altijd wel, ze is een vrij simpel zieltje :).

  Als je je Nederlander voelt, dan kan je je dood schamen, als de cultuur van ons land zich in een richting ontwikkeld die niet de jouwe is. En daarin ga ik nog deels met haar mee ook, ook al liggen mijn accenten anders. Er zijn ook mensen die zich dood schamen, als het Nederlands elftal…. Die voelen zich ook Nederlander.

  Zo schaam ik me nu ook, want een onnadenkende partij als DENK heeft nu ook zetels. Een partij die afwezig was bij de laatste debatten, omdat ze er niet voor uit wilden komen dat ze het met Erdogan eens zijn en die zich niet van diens uitspraken dat Nederland een soort Nazi-staat is, wilden distanciëren. En ook, omdat ze zich van troll’s hebben bediend om zichzelf mee op te krikken. Het is dus een onfatsoenlijke partij. Zouden ze een fatsoenlijke partij geweest zijn, dan had ik ze kunnen billijken, nu hebbeb we in onze Tweede Kamer een Turkse troll zitten die vooral Turkije vertegenwoordigt en de zich niet-Nederlands staatsburger voelende ‘Nederlanders’.

  Wat je in 4 over D66 zegt, daarin ben ik het geheel met je eens. De idealen waar de (door een stelletje benevelde – maar daarin herken jij je vast wel :) – studentachtige figuren opgerichte) partij voor stond hebben ze ALLEMAAL al laten vallen. De leegte werd opgevuld met milieu, onderwijs, euthanasie – toegegeven, op dat punt hebben ze een voortrekkersrol,maar het blijft opvullen – en nog zo wat zaken. En de laatste twee decennia vooral met een lawaaimakende plat yups pratende, zich tegen de PVV afzettende – wat kan je anders als je in feite geen eigen identitteit hebt – fractievoorzitter.

  Als die club zijn zin had gekregen, dan hadden we nu een districtenstelsel gehad met vette kans dat we nu slechts twee partijen in de Kamer hadden gehad: VVD en PVV en nog wat splintertjes als GrL en CDA. De gekozen burgemeester hebben ze ook laten vallen toen Tom de Graaf zelf tot burgemeester benoemd werd….. Hem leek de gekozen burgemeester – zijn vader was er ook één – ineens geen goed idee meer.

  Janus.

 5. Tja, de NOS en veel radio en TV durft geen afstand te nemen van het Nederland van Rutte c.s. , dat niet het onze is……
  Wonderlijk dat de “Linkse Elite”dit niet als geuzennaam oppakt! Waar is hun hart en verstand gebleven?

 6. Wat een eenzijdige perceptie, met ook nog feitelijke onjuistheden. Ik had toch meer van je verwacht Karin. Ik haak hierbij af met het lezen van je blog.

 7. Ik schaam en erger mij al jaren hoe dom de ‘Nederlander’ stemt.

  Je word voorgelogen door de min pres., onderste steen boven, 1000 euro om er enkele te noemen, en toch stemt het merendeel weer op die partij.

  Hoe dom, terwijl er alternatieven zijn zoals geenpeil en de libertarische partij. lekker meelopen en niet denken. Zelfs niet ééns in de vier jaar en niemand die zich groen en geel ergert aan die leugenaars op tv gezien de kijkcijfers

 8. “Ze erkennen niet dat je anders mag zijn dan de goegemeente”? Dat erkennen zij wel, want zij stellen grenzen aan dat anders zijn. Maar goed, als je het niet anders mogen zijn dan de goegemeente (terecht) verafschuwt, snap ik niet goed hoe je het op kunt nemen voor een (koppensnellers) ideologie als de islam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.