Kleptomaan en extreemrechts

Trumps verkiezing tot president van de Verenigde Staten is slechts twee weken oud, en de oogst is nu al schrikbarend. In plaats van zijn imperium over te doen aan een blind trust – zoals eerdere presidenten altijd hebben gedaan met hun zakelijke belangen, zodat zij zich in hun nationale beslissingen niet kunnen laten leiden door persoonlijk financieel gewin – wil Trump zijn eigen kinderen de leiding over zijn bedrijf geven.

Het was meteen duidelijk waarom. Toen de Argentijnse president belde om hem te feliciteren met zijn verkiezing, vroeg Trump prompt om zijn hulp bij een hoteldeal die hij in Argentinië wilde sluiten. Zijn dochter Ivanka (beoogd lid van de blind trust) nodigde hij uit bij zijn verkennende gesprek met de Japanse premier, zijn schoonzoon (idem) wil hij security clearance toekennen.

Trump is schijnbaar van plan Amerika tot zijn hoogsteigen familiebedrijf om te vormen. Kennelijk bewondert hij Poetin niet alleen om diens autoritaire beleid, maar evenzeer om diens kleptocratie.

Voorts benoemde hij Stephen Bannon, leider van zijn campagneteam, tot zijn hoofdstrateeg. Bannon is een notoire antisemiet die zich erop beroept dat hij de website Breitbart News, waar hij hoofdredacteur van was, heeft omgetoverd tot het nieuwe thuishonk voor de alt-right beweging.

Dit weekend organiseerde Richard Spencer, een van de bedenkers van die term ‘alt-right’, een bijeenkomst voor gelijkgestemden in een overheidsgebouw in New York. Spencer, die eerder heeft opgeroepen tot een ‘vredelievende etnische schoonmaak’, sloeg er ronduit nazi-taal uit: hij spoog op de joden, zei dat Amerika alleen van de blanken was. In het publiek brachten mensen openlijk de Hitlergroet uit, en scandeerden ‘Heil Trump! Hail the victory!’

Laat dat goed tot u doordringen. Een van de vertrouwelingen van Trump, de man die tevens zijn strateeg van dienst wordt, is de trotse promotor van iemand die oproept tot etnische schoonmaak, die het blanke ras roemt (leve de Germanen, de Slaven en de Kelten), en die bijeenkomsten organiseert voor neonazi’s.

Om het af te ronden had Trump gisteren zijn kersverse adviseur Kris Kobach op visite, een man die zijn immigratiebeleid moet vormgeven. Kobach had zijn plannen opzichtig in zijn handen, zelfs zodanig dat op persfoto’s viel te lezen wat hij voorstelde: uitzonderlijk strenge immigratieregels, een volkomen verbod op de entree van Syrische vluchtelingen, plus een nationaal register voor immigranten.

Make America great again, nou en of.

Het ingewikkelde is: Trump zelf is waarschijnlijk niet eens een neonazi, al heult hij met ze. Hij is vermoedelijk meer geïnteresseerd in zijn geld. Laat het land maar naar de vaantjes gaan, terwijl hij het internationale beleid afstemt op zijn eigen zakelijke belangen. Wanneer de tering dan echt uitbreekt, koopt hij de rendabele delen gewoon op en doekt de rest op. Just make profit again!


Aantal reacties: 8

 1. ≡ 23 Nov 2016 ≡ 12:38

  En zou Hillary dit niet doen dan met hun Clinton-‘Foundation’?
  Wat is het verschil?

 2. ≡ 24 Nov 2016 ≡ 10:53

  Inderdaad Rob. En dat is dan de USA. Hillary stuurde, net als Obama, aan op een militair conflict met Rusland. Daar hebben we in Europa direct last van. Dan liever een president die te druk bezig is met geld verdienen om dit doort conflicten op te stoken.

  Dat van die Syrische vluchtelingen lijkt me vooral symboolwetgeving, niemand steekt de Atlantische oceaan over als je meer kunt bereiken door de middenlandse zee over te steken.

 3. url url'>Spaink ≡ 24 Nov 2016 ≡ 16:29

  Johan @ 2: Syrische vluchtelingen worden ververdeeld onder allerlei landen, zoals je waarschijnlijk weet. Canada heeft er al ruim 30.000 opgenomen, zie The Guardian. En je kunt een boel van Hillary zeggen, maar niet dat ze met fascisten heult en kleptomaan is.

 4. ≡ 24 Nov 2016 ≡ 12:41

  Als je miljoenen moet uitgeven om door de selectie te komen dan lijkt het er bij mij erg op dat je je selectie “koopt”. Die miljoenen worden “geschonken” door mensen die er niet openlijk maar indirect wel iets voor terug willen.
  Trumpa had ook veel van zijn eigen vermogen in de campagne gestopt dus………

 5. ≡ 25 Nov 2016 ≡ 11:44

  Tja, ik bekijk het totale pakket: ik ben bang dat met Hillary de kans op een oorlog met Rusland erg groot geweest was (ze wilde perse een no-fly zone in Syrie, stel je voor dat de Amerikanen een Russisch vliegtuig neerhalen net als de Turken een tijdje geleden), en dan moet Trump het wel heel erg slecht doen om hem nog erger te maken.

 6. ≡ 25 Nov 2016 ≡ 11:47

  Nog afgezien van het feit dat Hillary TTIP wilde (ze zei op het laatst wel van niet als reactie op Sanders populariteit maar dat geloofde haast niemand). Ook weer ziets waar de burgers hier (en in de USA) niet beter van worden. Trump heeft het meteen afgeschoten, dus de volgende poging is in elk geval weer 4 of 8 jaar uitgesteld (net als TTIP kwam na ACTA zal er wel weer een nieuwe poging ondernomen worden).

 7. url url'>Rob ≡ 26 Nov 2016 ≡ 22:23

  Voor mij geldt nog steeds dat Hillary de beste van twee slechten zou zijn geweest.

  En tja, de Turken hebben inderdaad een Russisch vliegtuig neergehaald. En nu lonken die twee landen nogal naar elkaar. Dat zegt dus weinig.

 8. url url'>Pascal Leusink ≡ 14 Dec 2016 ≡ 16:39

  Ik ben nog steeds voor Hillary.
  Hail Hillary!

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *