Vieze plaatjes

In reclames en verpakkingen voor vlees en zuivel zien we uitgestrekte weides, huppelende lammetjes, grazende koeien, modderige varkens en vrolijke boeren.

Het meeste daarvan is gelogen. De meerderheid van de koeien zien nooit van hun leven een wei. Veel biggen staan permanent in kooien waarin ze zich niet kunnen omdraaien en elkaar nooit kunnen aanraken. Kippen wonen (als ze mazzel hebben en ‘scharrelkip’ heten) met hun negenen op één vierkante meter; buiten komen ze niet. Plofkippen vertrappen elkaar.

Wetten die het welzijn van dieren in de bio-industrie moeten beschermen, worden slecht nageleefd. Bovendien is controle of zulke wetten worden nageleefd, helaas grotendeels in handen van de belanghebbenden zelf gelegd, zo constateerde de Algemene Rekenkamer in een rapport over de intensieve veehouderij dat vorige week verscheen.

Vooral de regels rond plofkippen – waarvan we er in Nederland maar liefst 44 miljoen hebben – worden ronduit slecht nageleefd. Meer dan de helft van de plofkippenhouders overtreedt de wet stelselmatig. In een derde van de varkensstallen vinden massale overtredingen plaats.

De afgelopen weken heb ik diverse documentaires over de voedselindustrie bekeken. Ja, er zijn gerust boeren – ook veeboeren – die goed en gewetensvol met hun levende have omgaan, en die nog steeds volop stof voor idyllische reklameplaatjes leveren.

Maar de overgrote meerderheid van de bio-industrie levert uitsluitend misselijkmakende beelden op. Dieren die elkaar vertrappen. Beesten die niet meer op hun poten kunnen staan. Samengepakte dieren die nooit het daglicht zien en in hun eigen derrie rondlopen. Koeien en varkens die permanent gekooid staan. Dieren die worden volgespoten met groeihormonen en antibiotica.

Om eerlijk te zijn: ik werd er knap misselijk van. En dus prompt licht wanhopig. Want wat kun je tegenwoordig in hemelsnaam nog wél met goed fatsoen eten?

Van de weeromstuit ging ik zelf dingen uitzoeken. Pas toen ontdekte ik dat scharrelkippen helemaal niet kunnen scharrelen, zoals ik meende, maar met hun negenen op een vierkante meter zitten samengepakt, en nooit buiten komen. Wie een oprecht, niet-industrieel ei wil, moet zoeken naar eieren van kippen met ‘vrije uitloop’. Die zitten ook met hun negenen binnen op die ene vierkante meter, maar kunnen tenminste naar buiten, en hebben dan elk vier vierkante meter ter beschikking.

Ineens dacht ik: plaatjes. We hebben betere beelden nodig van hoe het er werkelijk aan toe gaat in de bio-industrie. Na het zien van die voedseldocumentaires betaal ikzelf immers ook grif een paar euro meer voor een écht bio-biefstukje?

Er zijn al jarenlang plannen om akelige plaatjes van door nicotine verwoeste longen op tabaksverpakkingen afte dwingen. Prima, doe maar.

Maar voortaan wil ik op al mijn zuivel, vlees en eieren plaatjes zien van hoe de desbetreffende dieren écht geleefd hebben.

Author: Spaink

beheerder / moderator

23 thoughts on “Vieze plaatjes”

 1. vrerschrikkelijk he, zag het ook die zogenaamde scharrelkippen
  en dan werd er nog met de eieren geknoeit volgens duitsland
  weet niet meer wat ik moet kopen

  eet al steeds minder vlees enzo
  wordt al misselijk van de vleesafdeling
  en als ik in de taxi zit zie ik de koetjes, paarden en
  schapen en lammetjes buiten lopen
  dan kan je toch niet voorstellen dat je dat wilt eten
  zo lief

  de dieren die voor vlees worden gefokt zitten vaak binnen zonder ruimte
  en hebben een slecht leven, nauwelijks een leven,
  moet er niet aan denkne dat ik er aan mee doe

  de eendjes zaten voor de deur van de toko vandaag
  als of dat hun keuze voor voor het eten vandaag was
  dat zullen we maar niet doen, gelukkig groeit het groen weer
  en hebben ze genoeg te eten

 2. Ik maak bezwaar tegen het woord “beest” wanneer een dier bedoeld is. Alleen mensen zijn soms beesten.
  Die mensen mogen zelf nadenken en ten laatste aan de kassa beslissen of ze per se een bieflap voor n kwartje, kotelet voor n duppie en n ei voor n stuiver willen.
  Money talks, bullshit walks.

 3. Ik vind dierenleed verschrikkelijk maar eet zelf af en toe een stukje vlees en vooral veel kip.
  Ik denk zelf dat er geen echte ommekeer zal komen want wij Hollanders zijn zeer prijsbewust.
  Ook hebben wij er zelf voor gekozen om in 30 jaar zo veel mensen te moeten voeden in Nederland dat vlees en kip bijna niet aan te slepen is.
  Ook ik ben een trouwe klant van de Turkse slager en ik zie daar toch echt heel veel “goedkope” kip over de toonbank gaan. Kippen die waarschijnlijk nooit vrij zijn geweest en nimmer op gras hebben gelopen en de blauwe lucht hebben gezien.
  Er word bij onze Turkse slager niet aangegeven waar de kip, geit of rund vandaan komt. Ik verwacht er ook geen biologisch keurmerk o.i.d.
  Of plaatjes zullen helpen, ik betwijfel het………

 4. Toen ik de kop las dacht ik meteen: ‘Mjammie’ – Pavlovreactie – tot ik een fractie later het plaatje zag. Fantastisch dat je hier aandacht aan besteedt, Karin. En met die kop zul je wel een boel hits scoren en dan worden die kijkers met de neus op de feiten gedrukt. Heel goed.

  Maar je schreef: “Want wat kun je tegenwoordig in hemelsnaam nog wél met goed fatsoen eten?”

  Welnu: Bio, bio, bio en nog eens bio. Maar gelukkig is die bereidheid ook bij jou aanwezig: ….”betaal ikzelf immers ook grif een paar euro meer voor een écht bio-biefstukje?”

  Maar wat daarbij meestal vergeten wordt is dat dat biobiefstukje ook nog eens veel lékkerder smaakt. Het is niet voor niets dat vijfsterrenrestaurants vrijwel zonder uitzondering bio producten gebruiken: ze zijn gewoon lekkerder.

  En wat dan ook meestal vergeten wordt, is dat het veel gezónder is. En lekkerder + gezonder dat weegt beslist tegen de hogere prijs op. En het is ook nog eens gezonder voor het milieu, want er worden geen of nauwelijks giftige bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dus alleen al om die reden zou je bio moeten eten.

  En dit: “Maar voortaan wil ik op al mijn zuivel, vlees en eieren plaatjes zien van hoe de desbetreffende dieren écht geleefd hebben.” lijkt me een uitstekend plan.

  Maar wat Thian schreef: “en als ik in de taxi zit zie ik de koetjes, paarden en schapen en lammetjes buiten lopen dan kan je toch niet voorstellen dat je dat wilt eten zo lief”, dat speelt ook een rol. Als er dát soort plaatjes op geplakt worden, dan leidt dat vermoedelijk ook tot mindere verkoop, maar dan van het goeie vlees. Mensen willen niet zien dat ze lieve dieren eten. Maar de foute plaatjes moeten er wel op bij het foute vlees.

  En nee, de enige scharrelkip met veel ruimte die we in Nederland hebben is Mark Rutte. Die scharrelt wat af daar in ‘t Haagje, maar een fatsoenlijk ei heb ik nog niet voorbij zien komen.

  Janus. (Voor deze gelegenheid zit de website van de Partij voor de Dieren onder mijn naam.)

 5. Keek laatst nog eens na hoeveel ijzer een mens dagelijks nodig heeft, dat ligt al gauw in de range van 9mg tot 16mg per dag.

  Als je dan nakijkt hoeveel er in voedsel zit blijkt dat een mens toch behoorlijk door moet eten op een dag om een dergelijke opname te bereiken. Zo zit er in 75 gram rundvlees 2,5mg ijzer en in 1 ei 1,0mg en in 1 snee roggebrood ongeveer 1,5mg ijzer. In groente en andere graansoorten en b.v. kaas zit veelal veel minder of is minder werkzaam qua opname.

  Wie voldoende wil eten op een dag ontkomt bijna niet aan scherpe prijzen in de winkel, hoe gelijk Karin verder ook heeft met haar betoog.

 6. Ik ben zelf streng vegetarier (ik eet oa ook geen stremsel, E471 en gelatine). De melk die ik drink is biologisch of op z´n mínst met een weidemelklogo. De mayo die ik koop is van Calvé (de enige vegetarische mayo met vrije uitloop eieren.) De eieren koop ik biologisch, vers bij de boer. Nu leef ik als streng vegetarier in het hol van de leeuw… De Achterhoek.

  Ik kan uit ervaring spreken dat mensen dierenleed zien als er wat is met huisdieren. Een zielig paard, kat of hond. Maar zodra het gaat over de vlees en bontindustrie sluiten deze zelfde mensen de ogen. Kijken weg en willen het niet zien.

  Vannacht heeft 1 van mijn katten een konijntje gevangen. Hij lag in mijn kledingkast. Foto gemaakt en op FB gezet. De reacties… Oh wat zielig! Waarom plaats je dit? Een dood dier… Terwijl die zelfde mensen vanavond gewoon het stukje vlees eten en dat dode dier als niet als dood dier zien. Mensen die dit konijn die door moeder natuur aan z´n einde is gekomen, liever een konijn uit de supermarkt willen hebben. Want dat is minder zielig. Ik denk dat dit konijntje een beter leven en einde heeft gekent, dan menig broer of zusje uit de vee-industrie.

  Ik ben een groot voorstander om mensen bewuster te maken van wat ze eten. Welk dierenleed er op het bord ligt. Maar mensen moet je dwingen, want de meeste sluiten de ogen ervoor. Ze willen het niet weten of zien! Weigeren een euro meer te betalen.

  Alles wat in de supermarkt ligt is in de loop der jaren duurder geworden. Behalve vlees, eieren en zuivel… Dat is in mijn ogen schandalig! Want rarara… Hoe zou dat toch komen?? Vroeger was vlees een luxeproduct. Nu is vlees geen luxe meer en kun je voor 25cent saté eten. En dat allemaal over de rug van dieren… De mens is doorgeslagen in het eten van vlees. Zie obesitas, want ik kan met zekerheid zeggen. Alle mensen met obesitas eten teveel vlees.

  De manier van vlees eten moet stoppen. En ik ben het eens dat alleen de mensen de ogen te openen dat het lukt… Met wat dwang. En inderdaad… Dan maar met foto´s!

 7. Ik vind het vreselijk moeilijk om nog iets te vinden dat betaalbaar is, niet samengesteld, waarvan je weet waar het vandaan komt en dat op een fatsoenlijke manier behandeld is.
  Groente en fruit in de super komt voor een groot deel uit Verweggistan, de bio-producten veelal van de andere kant van de wereld (wel bio niet eco), op een potje of diepvriesspul staat helemaal niet waar het vandaan komt, op vlees en vleesproducten meestal ook niet. Dan blijkt ook nog eens dat scharrel geen scharrel is en bio geen bio. Bio is dan ook vaak nog eens veel duurder (helaas maar een zeer smalle portemonnee).
  Of foto’s gaan helpen? Ik weet het niet, maar het is wel het proberen waard. Ik denk dat het veel beter zou werken als niet-bio eens een stuk duurder zou worden en bio iets goedkoper.

 8. #8 Ik ben gewend met mate te eten maar toch gevarieerd. Vegetariër zijn is ieders eigen keuze. En als je daar happy mee bent moet je dat vooral doen. Een beetje vlees eten is helemaal niet verkeerd. Lees het boek van Weston Price: ‘Nutrition as a Fysical Degeneration, en je weet waarom vlees in ons voedingspatroon meerwaarde kan hebben! Het boek is ook in het NL verkrijgbaar. Wij kunnen vitamines beter opnemen als we dierlijk vet eten.
  Je hebt gelijk dat groene planten(fotosynthese) het meest energiewaarde heeft in onze voedselketen. Je ziet ook in onze voedsel pyramide. Omnivoren eten alles. Carnivoren eten herbivoren. Herbivoren eten vooral planten. Oja je hebt ook de groep insectivoren die eten de insecten. Trouwens vet eten is helemaal niet zo ongezond! Als je maar weet welke? Van vet eten wordt je helemaal niet vet! Maar komt je optimale gewicht! Ga zelf op onderzoek!
  Alles wat je met de paplepel ingegoten krijgt daar mag je sceptisch tegen over xijn. Niets is van zelfsprekend dat ik denk het vanzelfsprekend is. Een medaille heeft altijd twee kanten zo is het ook met voeding. Besef ieder mens is uniek, dus heeft ie een uniek voedingspatroon. De ideale dieet bestaat niet. Heel simpel we hebben toch ook niet allemaal dezelfde bloedgroep! Als je dat weet kun je niet van iedereen zomaar bloed krijgen(of geven) om te overleven of een andere te redden. Met ons eten is het net zo. Gluten of koemelk resistent!
  Als ze me iets wijs maken zeg ik altijd in wiens belang is dat? Succes!

  Waarom eet een carnivoor (leeuw of tijger) altijd eerst het orgaanvlees(ingewanden) en niet specifiek het overige vlees(spieren)? Als je hierboven goed gelezen hebt weet je het antwoord?

 9. #8 Je weet wat vrij uitloop betekent? Hoeveel meter is dat van de ren/schuur? Hoeveel kippen gaan er tegelijk uit die ren? Hebben die kippen een afgeknipte snavel?
  Mij is verteld dat elke ei een keurmerkstempel krijgt. Als dat keurmerk begint met 0-NL-xxxxxxxx dan heb je de beste kwaliteit ei die je kunt krijgen. Dus nul – landcode -.

 10. #8 obesitas komt niet specifiek door vlees. Mensen die vetcellen aanmaken is omdat overtollige suikers niet wordt verbrand maar in vet wordt omgezet en opgeslagen. Maar vetopslag heeft nog een andere functie naast opname van vitamine en bescherming lichaam tegen koud en warm. Ook beschermt het vet u door de overtollige afvalstoffen en toxinen die het lichaam niet meer via de stofwisseling uit het lichaam kan krijgen, in het vet op te slaan. Dus hoe meer toxinen en afvalstoffen het lichaam vast houdt hoe meer vet er nodig is. Dus de persoon wordt steeds dikker.
  Je ziet ook als iemand het vet rond zijn middel gaat wegzuigen, maar zijn leef en eetpatroon niet verandert dat op andere plekken bijv. op onderarm het vet zich gaat ophopen!
  We doen constant aan symptoombestrijding maar de oorzaak pakken we niet aan!
  Dus alles met mate! En vergeet niet voldoende puur water(gemeentepils) te drinken! We bestaan minimaal 70% uit water!
  Een riool moet goed kunnen doorstromen anders raakt het verstopt!

 11. Hanneke @ 9: Dat is precies mijn probleem. Inmiddels weten we dat we niet meer kunnen vertrouwen op wat de producenten ons vertellen. Maar ja, bij de AH zitten er tenminste nog labels op wat we kopen, en bij de Turkse groenteboer en bij de slager is het helemaal raden waar dat eten vandaan komt…

 12. Q: …”en bij de slager is het helemaal raden waar dat eten vandaan komt…”

  Behalve bij de groene slager. Een term waar ik in het begin wat moeite mee had: groen en vlees….

  En voor je groenten kan je natuurlijk bij de natuurwinkel terecht. En in Amsterdam is er – ik geloof in een zijstraatje van de Albert Cuyp – tegenwoordig een biomarktje en ook is er ergens een boerenmarkt met veel bio. Dus keus genoeg, denk ik.

  J.

 13. Janus @ 14: Wat je zegt, klinkt leuk, maar het is precies het probleem. Kom ik uit mijn werk en wil ik iets fatsoenlijks te eten kopen, dan wil ik bepaald geen lange tocht moeten ondernemen (en in de stadsfiles staan) om iets te kopen in dat ene winkeltje ergens in Amsterdam waar het spul (vermoedelijk) wél verantwoord is.

  Je zou in élke buurt verantwoord voedsel moeten kunnen kopen.

 14. De plof kip is de droom van elke huiskat !

  Je hebt vogels die niet kunnen vluchten, je kan hele dagen luieren en hoeft bijna niet te werken voor de vangst van een dier, en omdat bijna al het voeden vol automatisch gaat ken je kan hele dagen uitslapen ! Het vogeltje vliegt zeg maar rechtstreeks in de mond van een kat die op zijn rug ligt weg te dromen over muizen !

  Ik ben dus daarom zelf geen tegenstander van plofkippen,

  Veel mensen met geld in hun knip zeggen makkelijker dat plofkippen moeten worden verboden, want die hebben geld voor duurder vlees ( biologisch vlees meer dan twee keer zo duur ) en mensen in de uitkering of studenten kunnen vaak al door geldgebrek vaak geeneens een stukje plofkip op hun bord nemen, tenzij ze over uren gaan draaien met werken….

 15. @15
  Verwend als wij waren met die tera grootgrutters kwam de hele wereld opeens naar ons toe! Och wat verlang ik weer naar het bakkertje, de slager, de groenteboer, de melkboer, de kruidenier op de hoek. Het was er altijd gezellig! Nog verder terug in de tijd toen kwamen ze het bij je brengen! Ze kregen een loper en brachten het spul gewoon bij je binnen! Niets van eerst betalen. Gewoon in het boekie en einde week afrekenen. Gasgebruik was gemakkelijk en controleerbaar; paar muntjes(wel genoeg muntjes in huis hebben anders…) erin en je wist wat je gebruikte. Niets van die intelligente meters of wat dan ook! ‘ Vooruitgang is verbetering’ zeggen ze!

  Nu weet je het allemaal niet meer iedereen wil aan je verdienen door kreten als: is gezond, minder vet, slank, 30+, antioxidanten, minder suiker, caloriearm, minder zout, duurzaam, groen, hydrateren, verjongen, rimpelloos, cholestrolarm, is wetenschappelijk bewezen . Ik vraag me af hebben ze ons vroeger dan toch voor de gek gehouden? Plaats het woord NIET voor die kreten en u snapt wat ik bedoel!
  Heel vroeger kocht je chips (het zakje met de rode ruit) zoutloos maar je kreeg een apart zakje met zout erbij! Dus het kon wel vroeger de consument verantwoord bedienen!

  Ik ga voor basic : aardappels, groente, stukkie vlees, bal of vis, vette jus! Brood,kaas, eieren en roomboter en fruit en zonlicht en genoeg water! En de produkten liefst uit eigen land! Meer heb ik eigenlijk niet nodig!
  Geen magnetron, geen inductie, keramisch of electra, gewoon nog op gas! Simpel, voor mij gezond en toch lekker!

 16. Hoi Karin (15),

  Ehh, een beetje laat, maar beter laat….

  Ik heb de indruk dat je een beginnend zoeker bent op dit pad. ;) Maar je hebt gelijk, het is soms lastig om bioproducten te vinden. Ik zou zeggen, kwak naast ‘Amsterdam’ de volgende zoektermen ‘s in je zoekmachientje: ‘Bio’, ‘Biodynamisch(e)’, ‘Demeter’, ‘Eko’, ‘Natuurwinkel’, en kijk ‘s wat daar uit rolt. Waarschijnlijk ook winkels en verkooppunten. En anders wel aanknopingspunten om verder te zoeken.

  Daarnaast zijn er steeds meer reguliere supermarkten die bioproducten verkopen, zoals de AH. Bij de AH liggen die producten gewoon tussen de soortgenoten, maar staat dat aangegeven op bordjes en etiketten, alhoewel je goed moet kijken. Ik hoorde laatst zelfs van iemand die bij de Lidl bioproducten had gevonden, kejjenagaan. En er staan soms op reguliere markten ook bioverkopers en ook komt het voor dat er reguliere verkopers zijn op de markt die er bioproducten bij verkopen.

  Maar ja, het is wel zoeken, maar als je eenmaal weet waar je moet zijn, dan kom je een end. Ik vraag het meestal bij winkels en marktkooplui of ze bio hebben en dat is dan in een aantal gevallen zo.

  Succes ermee ennehh,

  Santé. :)

  Janus.

 17. in navolging op comment 19
  Geïntresseerden: Kijk ook naar de fillumpies van Ralph Moorman op Youtube. Misschien misschien kan dat bijdragen op jouw ‘quest to the holy grail’ (verantwoord gezond leven).
  Hij heeft ook een boek geschreven om je met raad en daad bij je speurtocht naar verantwoord voedsel uit de supermarkt. Naam weet ik even niet meer. Google het even zelf
  Maar wees bewust want bio is ook niet ‘altijd’ bio! Hoe goed iedereen het met je voor hebt.
  Want wat vandaag waar is kan morgen geheel anders zijn!

 18. Off topic maar óók belangrijk en waarschijnlijk mede dankzij jou Karin!

  http://www.99woorden.nl/stink-ribbon/

  Stink Ribbon

  by jndkgrf on 3 juni 2013, 2 comments

  Heb ik ook eens een scoopje. Sanoma stopt de samenwerking met Pink Ribbon per 1 januari 2014. Al dit jaar verschijnt het magazine niet meer. Dat lijkt me een wijs besluit. Te weinig van de Pink Ribbon-euro’s gingen naar borstkankeronderzoek, te veel was Pink Ribbon een feestje van BN’ers en glimbladmevrouwen. Kanker is kut, mensen. Zamel zoveel mogelijk geld in om die ziekte de wereld uit te helpen, maar doe het in stilte. Naar de NCRV kijk ik vanaf vanavond dan ook met nogal kromme tenen, nu die omroep Alpe d’HuZes heeft geclaimd. Hopelijk leerden ze van Pink Ribbon…
  ====================================
  @ANanninga, 26 minuten geleden”Ah mooi. Kanker-is-een-feestje prutsblad #PinkRibbon kapodt. t.co/s6UostbJyI”

 19. Ik zou zeggen stop met dat vlees eten, het is even wennen maar na een tijdje lust je het niet meer. Behalve mensonwaardige dierentoestanden id ook de verspilling van grondstoffen niet houdbaar , een koe b.v. eet 10 keer zoveel gras/mais enz. als hij oplevert aan vlees. De honger kan erdoor opgelost worden evenals de enorme milieuvervuiling die de intensieve veehouderij v,eroorzaakt. Ok als tussenoplossing alvast wetten die dieren beschermen tegen gewetenloze uitbuiting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.