Vreemde tijden

Van complottheorieën was ik altijd wars. Maar dit zijn vreemde tijden.

Niemand had kunnen bedenken dat de banken die een paar jaar geleden achter elkaar omvielen, juist de instanties zouden zijn die het meest profiteerden van de economische crisis. Maar dat is precies wat er is gebeurd. Door interstatelijke interventies konden de banken vrijwel al hun beschamende verliezen na veel pandoer ‘afschrijven’ – lees: afwentelen op de diverse lokale overheden – terwijl ze alles wat winstgevend was, uitsluitend zelf bleven opstrijken.

Hun sanering werd betaald met publiek geld; de daardoor verworven gezondheid werd echter privé verzilverd. Een jaar na aanvang van de crisis deelden banken alweer dikke bonussen uit aan hun vertrekkende commissarissen.

De sanering van Griekenland? Van hetzelfde laken een pak. Bijna al het geld dat Europa nu in Griekenland stopt, wordt gebruikt als onderpand dan wel als buy-out voor de eerdere onverantwoordelijke high-risk investeringen van Europese banken en pensioenfondsen. Europa saneert Griekenland niet: Europa draait op voor de fouten van internationale investeerders. Maar zodra diezelfde investeerders winst maken, is dat plotseling ‘privaat kapitaal’ en zeuren ze dat overheden zulks niet mogen belasten, omdat zij daardoor ‘initiatief’ en ‘innovatie’ zouden tegenwerken.

Als iemand me een jaar geleden had verteld dat zestien bankiers tijdens hun dagelijkse lunches in Londen de internationale rentestand niet bepaalden op grond van feiten, maar die vaststelden op grond van wat hun zakelijk gezien het beste uitkwam, had ik die persoon hartelijk uitgelachen.

Als iemand me een jaar geleden had verteld dat de man die de volgende president van de Verenigde Staten wil worden en zich daarbij beroept op zijn kennis als zakenman, vooral heeft geëxcelleerd in het outsourcen van werk naar het buitenland en in het wegwerken van banen in zijn eigen land, terwijl hijzelf daardoor een godsvermogen opstreek, had ik gegeneerd gegiecheld.
Want dat waren toen rare complottheorieën. Zo bot, zo simpel perfide kon de wereld toch niet in elkaar steken? Zo blatant fout kon toch niemand zijn?

In de afgelopen weken bleek dat allemaal waar te zijn. De banken die speculeerden op elkaars ondergang, zijn niet alleen gevrijwaard van verliezen en vrijgesteld van winsten, maar bleken ook (via Libor) zelf hun waarde te kunnen vaststellen. Geen toezichthouder die er iets van zei. En Mitt Romney is de zakenman van het jaar, ook al heeft hij meer mensen ontslagen dan aangenomen en vloeide alle winst alleen in zijn zak.

Je zou er goddomme Marxist van worden. Of complotdenker.

Author: Spaink

beheerder / moderator

61 thoughts on “Vreemde tijden”

 1. Je vergeet erbij te vermelden dat de man die de volgende president van de VS wil worden niet alleen een mooi vermogen opstreek met het outsourcen van banen, maar dat hij het verdiende geld ook nog eens in allerlei belastingontwijkende constructies op buitenlandse rekeningen geparkeerd heeft.

 2. The capital owned by rich Spaniards is at least half of Spain’s debt. In other words, if rich Spaniards had paid decent amounts of tax Spain wouldn’t have a crisis at all. Same for Italy, Greece, … And then *we* wouldn’t have a crisis either. Indeed, time to consider Marxism.

 3. Marxist, hmmmm. Dat gaat te ver tegen mijn instincten in. Bovendien leden staten die lang door Marxisten geregeerd werden aan precies hetzelfde euvel, zei het dat het iets anders werd vertaald: in relatieve welstand, en macht.

  De rode draad lijkt eerst en vooral te zijn, dat sommige mensen in staat worden gesteld met andermans geld te gokken en manipuleren. De bankiers zomin als de hier terecht gehekelde politici hebben hun mandaat op heel grove wijze overschreden, zonder dat daar wettelijk heel veel aan te doen blijkt, omdat het hun opvolgers om dezelfde reden niet goed uitkomt de mogelijkheid te scheppen er achteraf iets aan te doen.

 4. In dit verhaal mis ik de rol van IJsland. 3 jaar geleden aan de rand van de afgrond door financieel gemarchandeer door enkele bankiers. Tegenwoordig gaat het er economisch eigenlijk best wel de goede kant op.
  Interessant is te kijken wat IJsland anders doet dan andere westerse landen.
  Wat mij opvalt is dat op de ijslandse TV te zien was hoe verantwoordelijke bankiers geboeid werden afgevoerd. Ze kwamen er niet mee weg zoals in Nederland iemand als Erik Staal van Vestia. Geen wonder dat wij hier meer moeite hebben te vertrouwen dat het in de toekomst beter zal gaan.
  Een vriendin van me viel dan weer op dat in IJsland een vrouw premier is.

 5. Het enige verschil met vroeger is, naar mijn mening, dat er ‘wat’ meer in de openbaarheid komt.
  En het is onafhankelijk van een politiek-economische stroming. De menselijke diersoort blinkt nu eenmaal uit in egocentrisme.
  Geld = macht en macht corrumpeert.
  Lenin zei al: Vertrouwen is goed, controle is beter.
  Maar wat, wanneer ook de controleurs niet te vertrouwen zijn…?

  Je schrijft:
  “Zo blatant fout kon toch niemand zijn?”
  Zo blatant fout zijn… zit in iedereen en het is een kwestie van genetisch materiaal en levenservaringen (inclusief geluk/pech, waar het het op het juiste tijdstip op de juiste plaats zijn betreft) of het er ook uitkomt.
  En iedereen heeft zijn/haar prijs…

  Misantroop of realist? Ik hoop eerlijkgezegd het eerste, maar neurie zachtjes mee bij….
  http://www.youtube.com/watch?v=yarKUO-ae-I

  Gelukkig is er nog brood en beginnen vrijdag de Spelen weer… :-)

 6. Marxisme wordt al te vaak verwisseld met het débacle van staten die zichzelf marxistisch noemden of systemen die onder die ‘noemer’ faalden.
  Ik heb nergens ooit marxisme in werking gezien; alleen oligarchie.
  Te stellen dat kapitalisme van communisme gewonnen heeft, is dan ook onzin. Alsof er niet een ter zijde plaatsen of middenpositie mogelijk is. Het failliet van het zogeheten communisme is wel al duidelijk; het bankroet van het kapitalisme is nakende! Betr een goede buur dan een verre vriend.

  De regeringen van “Europa” zijn geen landen aan het redden: ze zijn bezig om banken – die niet bestaand geld aan landen lenen, en daar rente voor vragen – te redden. Diezelfde banken investeren hun Zuid-Europesche reddings-Euri in Noord-Europa om er beter van te worden. Hun klanten in het eigen land worden het huis uitgejaagd. Verkocht. Aan wie? – – Niemand behalve de voormalige bewoners wil die huizen en ze staan bij de bank als “asset” -terwijl ze niks meer waard zijn- op de balans.

  en, omdat ik toch pedofiel ben, deze uitleg van een twaalfjarig canadees meisje – helder!
  http://www.youtube.com/watch?v=Bx5Sc3vWefE

  en, als je anderhalf uur de tijd neemt, professor Bartlett, in Colorado (ZEER de moeite waard)
  http://www.youtube.com/watch?v=F-QA2rkpBSY&list=PLFCE818B0CD002FF5&index=1&feature=plpp_video

  voor wie verder wil lezen (én van ‘n prachtverhaal genieten): “For Us; the Living” Robert A. Heinlein.

 7. Geloof dat iedereen dit sinds 2008 aan had kunnen zien komen..toch blijven we ons machteloos voelen en halen we -onder het mompelen van cynische opmerkingen over witteboordencriminaliteit – onze schouders op en blijven we Occupy als een niet serieus te nemen alternatief clubje zien

 8. Ik was in een sauna eens getuige van een ontmoeting tussen twee dertigers, die elkaar sinds de middelbare school niet meer hadden gezien. De ene bleek hypotheekadviseur te zijn geworden. Eerst dacht hij met de mensen mee, zo vertelde hij, maar na een jaartje of zo probeerde hij ze gewoon de hypotheek aan te smeren die hem de meeste provisie opleverde.

  Indertijd werkte ik bij een callcenter en belde ik met particulieren over hun hypotheek. Als ze in een bepaalde categorie vielen probeerde ik een afspraak op te zetten met een hypotheekadviseur. Voor zo’n afspraak kreeg het callcenter goed betaald. Toen ik daarmee begon dacht ik dat ik die mensen echt hielp, maar na die gebeurtenis wist ik dat niet zo zeker meer.

  Ik ben het helemaal met HenK eens dat macht en geld corrumperen. Ik zie zoveel voorbeelden hiervan op microniveau, dus waarom zou het op macroniveau beter zijn?

 9. Is het niet zo dat elite, de top, altijd er alles aan zal doen om aan die top te blijven? Dat is er volgens mij aan de hand.

  Natuurlijk maken die onderling afspraken, natuurlijk redden die hun ‘vrinden’. Heel veel bedrijven aan de top hebben een boete van wel miljoenen ooit te pakken gehad. Maar het heeft hen niet klein gekregen.

  Dat is macht. En dat is wat macht doet.

 10. @ Spaink,

  Karin, ik ben benieuwd waarom je altijd wars was van complottheorieën. De officiële verklaring van de gebeurtenissen van 9/11 is ook een complottheorie. Of geloof je die niet? Ook de prijsafspraken in de bouw
  en het grootscheepse zwijgen over misbruik in de Katholieke kerk kun je wel onder complottheorieën scharen. En we zijn natuurlijk allemaal in onze jeugd slachtoffer geweest van het Sinterklaas-complot.

 11. Prima artikel. Goed onderbouwd.
  Als langzaam aan alle sluiers van macht, geld en hebzucht worden opgelicht dan blijkt opeens dat onze gehele geschiedenis 1 grote leugen is!

  Alleen het marxisme is net zo fout als het communisme, leninisme, stalinisme, kapitalisme, facisme, socialisme, nationalisme, hitlerisme, mussolinisme, zionisme, misschien ook romneyisme . Dat zijn allemaal gemaakte verzonnen systemen van het ‘pappen en nathouden’. Wie was nu Marx een ‘arme studentje’ die even een theorie in elkaar flanst. Alle andere -ismen wat levensbeschouwingen betreft zijn daar uit voortgekomen. Zelf das Kapital (ook een kindje van Marx en Engels) is ons wereldbeeld geworden. Andere vormen dan het kapitalisme wordt in onze wereld niet getolereerd. Zelfs wat weinigen weten is de Marx uit een zeer welgestelde familie komt. Het wie kent wie circuit is altijd belangrijker voor je eigen status en je ‘levenswerk’ voor degene die daar ‘waarde (geld) inzien. Oja die arme sloeber hield zijn hand vaak op bij zijn rijke familie in Eindhoven. Ik bedoel dan niet Lampie van Willie Wortel uit de Donald Duck! Ook Donald is een sloeber die eens langs ging bij zijn oom ‘miser’ (scrooge) Dagobert Duck. De werkelijkheid doet niet onder aan het stripverhaal! Wat is in die strip die werkelijkheid zo herkenbaar. We lachen er wel ‘ns om maar ondertussen……
  Misschien triest maar oorlogen waar dan ook ter wereld heeft maar één doel. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand wie is het machtigste, rijkste en hebzuchtigste van het land( dat is bescheiden: de wereld).

 12. Deze onweersbui is nog lang niet over, het gaat er ook allemaal ook heel echt om spannen wat er in komende tijd gebeuren gaat op macrofinancieel gebied.

  Maar experts zijn somber en niet zonder reden. Duitsland en Nederland betalen dit alles niet en zij kunnen dat ook gewoon niet. Waar komen 13.000 miljard EURO ook vandaan als het echt fout loopt bij een kettingreactie in financiele wereld?

 13. Nu ja, echte hyperinflatie is het enige wat iedereen gewoon resteert. Pensioen in huidige vorm kan iedereen gewoon vergeten, de huizenprijzen overigens ook. Om die schokgolf komen wij in het Europese niet meer omheen.

 14. @23
  Sjaak als we nu eens rente eens onmiddelijk afschaffen, dan bestaat (hyper)inflatie ook niet. Simpel toch, alleen niet voor de bankers, dat pikken ze niet, maar wel van ons!

 15. over samenzwering gesproken. Als je goed naar het plaatje zie de piramide met het ‘alwetend’ oog(zwevend) erboven (zie ook 1 dollar biljet usa). Waar lijkt die piramide op? Op letter A! Is dat nu geen conspiracy? Over dat 1 dollar biljet is ook een hoop te vertellen. Maar dat zoek u het zelf maar uit!

 16. What a relief to find someone who can put my ideas into words. Thank you. I wish more people would write stuff like this.

 17. En wie gaat het winnen in de VS? Natuurlijk degene met de grootste oorlogskas om de verkiezingen en propaganda te betalen en vooral lobbyen voor bedrijfsleven is in dat wereldje je niet vreemd. Uiteindelijk regeert en maakt het ‘bedrijfsleven’ de wetten in het land. De VS ook een mislukt experiment van het kapitalisme (de tweede wereld) is mega failliet. Met Eu gaat het ook die kant op. Oplossingen komen er niet in Eu ook hier is het alleen maar pappen en nathouden! De volgorde van armoede in de wereld. Eerst armoede in de derde wereld, de volgende slachting heeft in de tweede wereld plaats gevonden en nu is de eerste wereld aan de beurt. En als ‘zogenaamde’ nieuwe economieën zoals BRIC opkomen en snel ‘vergaan’. Dan is het niet veel anders dat het is gebaseerd op het kapitalisme. Want als de spelregeltjes niet gelijk zijn kunnen Brazilie, India, China (en Rusland) nooit zaken met ons doen! Want ‘the dollar rules the world’! Want die ondergang van de eerste wereld neemt iedereen mee in haar kielzog. Godin Europa (melkkoe!) zal Zeus(de oppergod van de oude Grieken) niet meer behagen! Hij pakt zijn biezen en die koe(Europa) gaat naar de slager zodat de maakbare wereld zijn laatste biefstukjes kan verorberen! En dan is de koek echt op! Op naar die mooie wereld voor ons allemaal. Die oude matrix kan me gestolen worden want het voldoet en pas gewoon niet meer in onze tijd! Macht, geld en hebzucht weg ermee! Economie=kunstmatige schaarste. Vervangt die ‘schaarstemaatschappij’ door een ‘ een alles in overvloed maatschappij voor iedereen’. En verwacht nooit van een ander maar begin altijd bij jezelf om daaraan te werken. Succes!

 18. Wijzij @28

  Opmerking over oude matrix is een heel interessante, die is inderdaad onhoudbaar. Vraag blijft wel wat dan wel functioneert, het zou mij niet verbazen dat eerdaags nog een stevige oorlog het gevolg van dit alles wordt. Stevige hyper- of deflatie gaat velen gewoon heel zeer doen.

 19. Beste Karin,
  bewustwording heeft een achterkant van het gelijk.
  Misschien te veel gevraagd zou je al mijn draadjes van je blog kunnen verwijderen.
  Ik besef dat wel ‘heel negatief’ op onze maatschappij ben geweest zonder ‘bronvermelding’. Ik denk achteraf dat alleen maar ‘schopppen’ geen enkele nut heeft. Want de beste stuurlui staan altijd aan wal. Als ik iets ‘slecht’ over onze maatschappij zegt behoor ik ook met een alternatief te komen. Mijn schrijfsels die voor je persoonlijk waardevol mag jezelf uitfilteren, maar als dat niet te veel moeite kost. Sorry!
  Ik behoor ook te beseffen dat onze maatschappij en overheid ook goede dingen voor mij doen. En daar ben ik hun altijd dankbaar voor. Zo als je weet is internet een groot goed. Maar het kaf van het koren scheiden blijft een moeilijke zaak. Omdat de complexiteit van vele zakeneen voudigweg niet te doorgronden zijn. Want positieve dingen schrijven over onze maatschappij schrijven is veel zinvoller. En brengt ons met ze allen echt naar een betere wereld voor ons allemaal. En ik wil geen ‘slecht’ voorbeeld zijn voor wie dan ook! Of dat mensen dat ik de wijsheid in pacht heb en dat heb ik niet. Te veel internetten kan mij ook brainwashen. Want uitspraken die ik gedaan heb zijn niet altijd onderbouwd (zonder bronvermelding). Ik was de brenger van het ‘slechte nieuws’ en die zal altijd worden afgeschoten al is dat ‘nieuws’ niet van mijzelf! En dat is natuurlijk dom. Hopelijk vraag ik niet te veel van je! Internet is zoals ik reeds zei een groot goed dat je ook moet respecteren net zoals iedere mens van vlees en bloed. ‘Onzin’ uitkramen kan iedereen(en daar val ik helaas ook onder) maar wel gefundeerd.
  Want wijzij blijft wijzij als ‘positiviteit of opbouwende commentaar van mij kant ontbreekt.
  Met ze allen behoren wij te werken naar een mooie maatschappij voor ons allemaal en dat kanalleen met ‘positiviteit’. En dan echt met zijn allen zonder wie dan ook in een hokje te stoppen ook al heet je de machthebber. Ook zij of hij mag deelnemen aan de mooie wereld voor ons allemaal. Wijs ik iemand af dan ben ik net zo hypocriet want wij zijn elkaar gelijken!

  Nogmaals als het niet te veel is gevraagd verwijder mijn ‘wijzij’ draadjes van je blog!

  Alvast bedankt!

  En in de toekomst van mijn kant alleen maar ‘positieve’ berichten.
  Ook hier of waar dan ook geldt: bezin eer ik begin!

 20. @ Spaink,

  U zei:

  “Als iemand me een jaar geleden had verteld dat de man die de volgende president van de Verenigde Staten wil worden en zich daarbij beroept op zijn kennis als zakenman, vooral heeft geëxcelleerd in het outsourcen van werk naar het buitenland en in het wegwerken van banen in zijn eigen land, terwijl hijzelf daardoor een godsvermogen opstreek, had ik gegeneerd gegiecheld”.

  Over nog veel onwaarschijnlijke complottheorieën gesproken!:

  Op 26 augustus 2012 is door de VPRO de film Inside Job uitgezonden, ik heb geen onjuistheden kunnen waarnemen…
  Misschien heeft u die gezien?

  De president van de Verenigde Staten van Amerika heeft tegenwoordig blijkbaar bijna niets meer te vertellen…

  Inside Job

  http://www.imdb.com/title/tt1645089/

  Bij o.a. Bol.com te koop; mocht u het een onzinfilm vinden, dan vergoed ik alle aanschafkosten!

  http://www.bol.com/nl/p/inside-job/1002004011327195/

 21. Tartarus (31),

  C: “De president van de Verenigde Staten van Amerika heeft tegenwoordig blijkbaar bijna niets meer te vertellen…”

  Ingeval van Sjors Dubbeltje Boesj was dat natuurlijk maar goed ook, helaas waren degenen die het toen wél voor het zeggen hadden nog een stuk erger.

  Uit een onderzoek jaren geleden bleek al dat de politiek maar voor 10% de macht in Nederland heeft, vrnl de verzekeringsmaatschappijen – Nationale Nederlanden bijv – hadden veel meer macht. En de bouw/Brinkman ook.

  Daarom zeg ik: het wordt tijd voor een staatsgreep: De overheid moet de macht grijpen!!! Ze moeten dat beetje macht dat ze nu hebben, gebruiken om de hele macht weer terug te krijgen.

  Andere optie is dat álle instituten, die zoveel macht hebben dat ze grote invloed op de samenleving hebben, dan ook door die samenleving middels democratische structuren bestuurd kunnen gaan worden. Maar ja, dan gaan de mensen weer zeuren dat ze zo vaak naar de stembus moeten. Pfffffff. Dus moet ‘t Haagje het maar zelf doen. De spelregels aanscherpen en een veel sterkere scheidrechtersrol gaan spelen.

  Janus.

 22. @ Janus, post 32,

  De film/reportage Inside Job die is uitgezonden door de VPRO maakt het overduidelijk dat nu Amerika grotendeels koel en zeer berekenend is leeggestolen, Europa aan de beurt is…

  De overduidelijk bewezen corrupte ratingbureaus Standard&Poor’s, Fitch en Moody’s Investors Service zijn en waren het essentiële gereedschap waardoor deze ongekende “bankroof” mogelijk werd gemaakt!

  Je zou denken dat deze ratingbureaus onder curatele werden gesteld, of zelfs vervolgd, maar uit de reportage blijkt dat hun macht sinds Ronald Reagan begon met het op grote schaal liberaliseren van de banksector nu zo groot is dat zelfs Obama letterlijk omringd is met medestanders van deze ratingbureaus…

  Amerika is nu grotendeels beroofd van hun kapitaal, maar in Europa zijn nog grote (pensioen)overschotten… Vandaar dat de ratingbureaus nu zich zijn gaan bemoeien met Europa; er zal niet gestopt worden totdat al de (pensioen)overschotten zijn verduisterd, net zoals in Amerika.

  Ook aan jou; mocht je het een onzinfilm vinden, dan vergoed ik alle aanschafkosten!

  Ik heb de film op de computer; helaas is de grootte 3.2 GB en dat valt moeilijk te verzenden; tenzij jij een manier weet. Ik liep op verschillende gratis opslagsites tegen verzendlimieten aan.

  Groet,

  T

 23. Hoi Tartarus (33),

  C: “Ook aan jou; mocht je het een onzinfilm vinden, dan vergoed ik alle aanschafkosten!”

  Nee, o nee, ik vind het beslist geen onzinfilm, maar de inhoud – afgaand op de introductieverhaaltjes op inet – leek mij weinig toe te voegen aan wat ik al weet over ‘de mens’. Er is immers een spreekwoord: Het kwaad kruipt waar het gaan kan?

  In jouw post staan dan meer de details van dat kwaad, maar dat verandert voor mij niet zoveel op de kijk erop.

  Ik bekijk dit vanuit een bepaalde spirituele achtergrond en dan denk ik: ik ben er niet verantwoordelijk voor. Deze mensen zijn geestelijk dood en gaan dat op een hele pijnlijke manier ontdekken. Wat niet wil zeggen dat ze niet genaild moeten worden, zodra we daar de kans toe hebben.

  We zullen er naartoe moeten dat er de doodstraf op hebzucht wordt gesteld, want dit soort volk parasiteert op een ongelofelijke wijze op de samenleving, zuigt deze letterlijk leeg. Straks als het water ons aan de lippen staat (….), dan gaan we iedereen die rijk is (en dus verdacht is) weer massaal uitmoorden, zoals in de goeie ouwe tijd. Herhaling van zetten.

  Maarrehh, ik huur ‘m wel een keertje bij de videotheek. Ik ben niet zo modern. :) Meer dan 2 euro heb ik er niet voor over om hem te zien. Maar bedankt voor het aanbod. Is-ie niet in Dropbox te droppen? Of zijn daar regels ivm het illegaal doorsturen van auteursrechtelijk beschermd materiaal? Zou zomaar kunnen.

  Groet, Janus.

 24. @ Janus, post 34,

  Jij zei:

  “Is-ie niet in Dropbox te droppen?”.

  Bestanden groter dan 2GB kost geld en kleinere bestanden kun je uploaden met 74 kb/s… meer dan 11 uur uploadtijd voor 1.4 GB…

  Het is afwachten wanneer het programma wordt herhaald.

  Groet,

  T

 25. Hoi Tartarus (35),

  Ik geloof dat Google een cloudopslagdienst heeft waar je gratis 5 Gig kan opslaan, maar ik weet niet precies hoe dat allemaal zit, want ik maak er geen gebruik van. En ook daar zullen wel auteursrechtenbeperkingen in zitten, anders wordt het een soort Pirate Bay. :)

  Maar hij komt vast een keer in de uitverkoop, want het is geen film voor het grote publiek. Ik heb er geen haast meee. Maar wachten op die herhaling? ‘t Zal wel komkommertijd volgend jaar worden. :(

  Groet, Janus.

 26. uit het blote hoopht samenvattend wat ik op Maandag gelezen heb:
  “dat voor Griekenland bestemde geld maakte een ererondje om de Acropolis en verdween vervolgens in de binnenzak van die banken welke de problemen veroorzaakt hebben”
  een HELDERE kijk op de zaak van Vincent Bijlo (die tevens opmerkte dat een SP-voorman of -vrouw over een zachte g dient te beschikken: weswege Agnes Kant in die rol mislukt zoude zijn)

 27. Via Nujij punt nl vond ik dit:

  http://nrcnext.info/next-checktde-crisis-is-de-schuld-van-de-1-rijksten/

  Leerzaam stukje. Waarin oa, maar dit is slechts een voorbeeld, de rest is structureel interessant:

  „Als je de 10% rijkste Grieken eenmalig 10% extra belasting laat betalen, heeft Griekenland geen schulden. Dit gaat voor vrijwel elk land ter wereld op.”

  Dus wij dokken om die rijkste Grieken uit de wind te houden. Dit is toch shocking!

  Overigens hoeven die 1% rijken niet samen te spannen om het geld steeds naar zich toe te trekken, dat gaat ‘vanzelf’, het is een systeem: Staat de rente laag, dan houden ze hun geld in hun zak, want dan levert uitlenen te weinig op en komt die 99% krap te zitten. (En die 1% heeft toch wel te eten.)

  Vervolgens is die 99% bereid om een hogere rente te betalen en gaat die 1% weer uitlenen, maar daarmee wel die 99% tot slaaf makend*, want die moeten het wel met rente terug betalen.

  Kortom: wie geld leent, maakt de rijken rijker. Je moet echt een goed businessplan hebben, wil je zelf ook nog wat over houden. Je moet dus werken om a: je investering terug te verdienen, b: je rente terug te verdienen – tot op dit moment heb je nog niks verdiend – en c: dan kom jij pas een keer aan de beurt.

  * Of zijn die 99% slaaf van de worst, die voor hun neus gehouden wordt. En gokverslaafd in die zin dat ze gokken op winst. Misschien is die 1% niet gokverslaafd, want die gokken niet. Is dat het geheim van rijk worden?

  De slotconclusie bevat nog een stemadvies.

  J.

 28. @ Sjaak, post 40,

  Wat “vergeten” wordt is dat het IMF niet meer de essentiële “economische touwtjes” in handen heeft, maar zeer corrupte en zeer machtige private (o.a. Amerikaanse) partijen.

  Op 26 augustus 2012 is door de VPRO de film/reportage Inside Job uitgezonden, hieruit blijkt overduidelijk bewezen dat er niets is veranderd!

  Sterker, de vrij kleine groep leidinggevende mensen bij de belangrijkste globale banken en de ratingbureaus die deze crisis koel berekenend en moedwillig hebben veroorzaakt, bepalen nu nog steeds het economische beleid van Amerika en zijn direct of indirect adviseurs van Obama en zij gehele presidentiële staf!

  De overduidelijk bewezen corrupte ratingbureaus Standard&Poor’s, Fitch en Moody’s Investors Service zijn het essentiële gereedschap geweest voor de de vrij kleine groep leidinggevende mensen bij de belangrijkste globale banken en hebben Amerika bewust leeggeroofd; zij hebben nu hun zinnen gezet op o.a. de Europese pensioenvoorraad van (nu nog) 12.000 miljard Euro…

 29. @ Sjaak, post 41,

  Wat “vergeten” wordt in het artikel in post 41 is dat liberalisering en de bijbehorende privatisering juist heeft gezorgd voor een excessieve kostenstijging; met name overbodige bestuurslagen, graaiende specialisten en kostbare managers.

  De filosofie van “noodzakelijke” liberalisering en de bijbehorende privatisering is o.a. bewust bedacht door de vrij kleine groep leidinggevende mensen bij de belangrijkste globale banken en de ratingbureaus!

  Het is zo erg dat zelfs de allerbelangrijkste Faculteiten Economie en Management van o.a. Harvard University, The MIT Department of Economics en de University of Oxford financieel zijn “overgenomen” door diezelfdegroep leidinggevende mensen en de ratingbureaus!

  Bron: film/reportage Inside Job

 30. Sjaak (40),

  Wat 39 betreft: graag gedaan. Wat jouw 41 betreft: een zeeeeeeer interessant stuk. Wat een bedrog is dat hier dat in feite, want die 9 of 22 mld verwijnen wel in iemands zakken.

  J.

 31. Tartarus: (42),

  Je hebt ongetwijfeld een punt. Maar dat “wereldwijd kwijtschelden van schulden” waar door het IMF voor zou worden gepleit, dat is toch niet in het belang van de rijken? Alsook dat “einde aan belastingparadijzen”? Hetwelk in feite erop neer komt dat wereldwijd de belastingsystemen moeten worden gesynchroniseerd. Zonder dat zullen er steeds weer andere belastingparadijzen opduiken. En ook het “het aan banden leggen van de financiële sector” daar zullen die Inside Jobbers niet blij mee zijn. En dan citeer ik alleen nog maar uit de eerste alinea.

  En ook het kwijtschelden van schulden zal geen lach op het gezicht van de renteontvangers toveren, lijkt mij. Tenzij ze echt inzien dat dat ook voor hen op de langere duur het beste is.

  Volgens mij hoef je trouwens die schulden niet kwijt te schelden, als je de aflossingsverplichtingen en rentebetalingen maar voor onbeperkte tijd opschort. Dan neem je de uitzuigende werking weg en kan die schuld als een dood ding voorlopig in de kast blijven liggen. Die schuld kan dan in betere tijden mogelijk alsnog beetje bij beetje afbetaald worden. Maar daar zal het risico op een bankencrisis niet door afnemen, denk ik, want die hebben ook dan geen rente- en aflossingsinkomsten.

  C (uit het artkel): “Daarbij kan volgens het rapport geen sprake meer zijn van „zich rijk rekenen en irreële verwachtingen over rendementen.” ”

  Precies, het moet afgelopen zijn met dat gegok. Het enige ‘bedrijf’ dat een zonnige toekomst tegemoet gaat is de Jellinek. :D

  Dit is ook een leuke: “Volgens de IMF-economen ondermijnt de extreme inkomensongelijkheid de kapitalistische moraal waarin hard werken wordt beloond.” Oeioeioeioeioei! En: “Met als gevolg dat veel talent en inzet van werknemers wordt verspild.” Ook dat nog. En dit is echt een leuke:

  “Onmisbaar onderdeel van zo’n nieuwe monetaire orde is het indammen van de financiële sector „die de problemen in eerste instantie heeft veroorzaakt. We volgen het principe ‘de veroorzaker betaalt’.” ”

  En : “De belangrijkste aanbeveling van de IMF-economen daartoe is het weghalen van de geldschepping bij private banken en dit weer een exclusief recht van de centrale banken te maken.”

  Wat ik al zei: een staatsgreep.

  En: “„Intellectueel is de vrije-marktideologie in 2007 failliet gegaan, vijf jaar later is het moment gekomen om hier ook naar te gaan handelen. De wereld kan zich geen tweede financiële crisis veroorloven.” ”

  Weg met die heilige koe. J.

 32. JPaul (45),

  Ja, dat kreeg ik ook in de gaten. En zo’n gehäckt artikel, dat kan ook verzonnen zijn….. En ik dacht ook af en toe: is dit geen Ocupy verhaal. Hoe dan ook, ze verwijzen naar grote namen – neem ik dan maar aan – met bijbehorende eerder vertolkte standpunten en dat kan je toch niet zomaar doen.

  Hoe dan ook, voor mij telt of het verhaal inhoudelijk deugt. Mogelijk is dit niet van het IMF, maar dit is wel de weg, die onontkoombaar is.

  J.

 33. @ Janus, post 48 & 50,

  Hey Janus,

  jij zei:

  “Je hebt ongetwijfeld een punt. Maar dat “wereldwijd kwijtschelden van schulden” waar door het IMF voor zou worden gepleit, dat is toch niet in het belang van de rijken?”.

  Ik hoop van harte dat op dit forum een of andere econoom (of iemand anders) mij kan vertellen dat de macht van de allerbelangrijkste globale banken en de ratingbureaus onzin is en dit kan onderbouwen!

  Het kwijtschelden is juist in het belang van de allerrijkste, want daardoor worden o.a. de derivaten die men in bezit heeft goud waard en dat moet dan worden uitbetaald… Vooral door (Noord) Europese pensioenfondsen die enorme verliezen zullen maken en/of zelfs failliet gaan…
  (Denk aan b.v. het miljardenverlies van Vestia).

  Iedereen op dit forum die de film/reportage Inside Job koopt bij b.v. Bol.com en mij duidelijk kan maken dat het grote onzin is krijgt van mij al zijn geld terug!

  Die film/reportage, Inside Job is dermate schokkend dat je het niet kan en wil geloven!

  Ik durft zelfs te beweren dat de feiten die Spaink in haar column “Vreemde tijden” opnoemt, hierbij in het niet vallen…

  Ik denk niet dat de (Europese) economische problemen over zullen gaan zolang o.a. de (vrij kleine groep) leidinggevende mensen bij de belangrijkste globale banken en de ratingbureaus hun macht blijven behouden of -zoals nu het geval is- sterk aan het uitbreiden zijn…

  P.S.

  WTF

  O.a. Standard&Poor’s, Fitch en Moody’s Investors Service geven ratings over de economieën van Europa, dat wordt hier zeer serieus genomen en nu blijkt overduidelijk dat diezelfde ratingsbureaus in Amerika de boel koel en uitermate berekenend hebben opgelicht en leeggestolen!

 34. Hoi Tartarus,

  Geen idee waar dat link(e) probleem van jou mee te maken heeft, maar iig bedankt voor de moeite om ‘Inside Job’ bereikbaar te maken. Helaas heeft mijn computer digitale beperkingen, waardoor het lastig is om hem op mijn digimachien te bekijken. Ik heb de film al op mijn lijstje te huren films gezet. Ik neem aan dat hij wel te huur is inmiddels.

  Bij de wee, heb jij mijn laatste posts in

  http://www.spaink.net/2012/07/31/exit-groenlinks/

  al gezien? Mogelijk heb je die niet gezien in de “Recente Reacties”. Het gaat om (naar mijn mening) twee ZEER interessante artikelen over de eurochaos.

  Groet, Janus.

 35. Hey Janus,

  Misschien een idee, of dit werkt weet ik niet.

  Mocht je problemen hebben met een capaciteitstekort van jouw computer dan kun je b.v. gratis Jetboost proberen.

  Met Jetboost kun je tijdelijk delen van je Windows computer uitschakelen zodat er meer ruimte is voor programma’s.

  http://jetboost_.en.softonic.com

  Groet,

  T

  P.S.

  De “Eurochaos” is willens en wetens veroorzaakt om geld te kunnen wegsluizen op ongekende schaal; zie o.a. ook de reportage Inside Job.

  Vandaag is het trouwens zover… het ESM is nu definitief en wij als Nederland hebben 5 miljard Euro aan contanten en 35 miljard Euro aan garantstellingen afgegeven…
  Zeer sterke verdenking: Nederland is deze 40 miljard Euro is nu definitief kwijt.

 36. Hoi Tartarus,

  Bedankt voor je poging tot helpen, maar Windoos gebruik ik al jaren niet meer. Het zit ‘m bij mij in de geluidskaart.

  En ja, die 40 mjd, die hadden ze beter op mijn rekening kunnen zetten. Of wou jij ook een deel? :)) Maar nee, ik word er niet vrolijker op.

  J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.