Renaissance

Waar ik vroeger de deur van de bioscoop platliep, kijk ik tegenwoordig steeds vaker tv-series. Het aanbod is beter dan ooit: van Mad Men, Dexter, Homeland en Breaking Bad tot Once upon a Time, Person of Interest en Game of Thrones. (Ja, allemaal Amerikaans – maar voor wie internet in huis heeft, doet dat er nog weinig toe.)

Het zijn goed geschreven en knap geacteerde series, met een groot oog voor detail. Elk ervan zet van meet af aan een eigen wereld neer, waarvan de finesses en complexiteiten gaandeweg onthuld worden. Juist daarom houd ik zo van het format van een serie, geloof ik inmiddels. Een film is een kort verhaal: en maximaal twee uur tijd wordt een intrige opgezet en ontknoopt, terwijl een goede serie als een roman kan zijn: een meanderend verhaal dat zich ontvouwt, herschikt en verdiept.

Series gaan vaak gebukt onder wat bekend is gaan staan als ‘het probleem van de week’. Elke aflevering had van oudsher zijn eigen crisis: een nieuwe moord die moest worden opgelost, een nieuwe zieke die moest worden genezen of een nieuw monster dat onschadelijk moest worden gemaakt. De betere series hadden weliswaar altijd al een overkoepelend verhaal, maar gebruikten hun probleem van de week opzichtig als een parallel voor de psychologische ontwikkeling van de hoofdpersonen. Wat eigenlijk nogal onsmakelijk is: dat reduceert andermans leed tot leuk les- en leermateriaal voor de mensen om wie het ‘echt’ gaat.

Zo niet de nieuwe generatie series. Het verhaal zelf is daarin de hoofdmoot geworden. En – oh verademing! – niet alles wordt ons voorgekauwd. Geen terzijdes waarin we ieders motieven uitentreuren krijgen toegelicht, geen conversaties waarin gebeurtenissen voor- of achteraf handzaam worden verklaard, geen regie die nadrukkelijk zinspeelt hoe de kijker de handelingen of reacties van een hoofdpersoon moet inschatten.

Het enige waar tv-series verduveld slecht in zijn, is de afsluiting. Dat doet film nog steeds stukken beter. Series zeuren soms te lang door, waardoor ze het verhaal rekken en dus doodmaken; of soms breekt de zender een serie af, waarna in een paar slotafleveringen alle achterliggende verhalen op wanstaltig simpele wijze worden afgeraffeld.

Op 1 april begint het tweede seizoen van Game of Thrones, de beste tv-serie die ik ooit heb gezien. In de eerste aflevering slaagden ze er niet alleen in een onbekende wereld neer te zetten, maar ook meer hoofdrolspelers neer te zetten dan enige serie voor hen.

Ik ben nu al bang voor het einde.


Aantal reacties: 17

 1. ≡ 27 Mar 2012 ≡ 16:01

  mmmmmm, ik mis Boardwalk Empire in je rijtje van toppers….

  but …GoT……. boek 6 net uit ;-)) en ons Carice doet mee in seizoen 2……..

  http://www.hbo.com/game-of-thrones/index.html#/game-of-thrones/about/video/full-length-special-you-win-or-you-die.html/

  over all: doet u mij vooral een dagje met Daenerys Targaryen

  en tja het is nu wel lente, but beware …….WINTER IS COMING !

 2. url url'>Spaink ≡ 27 Mar 2012 ≡ 18:30

  Nee, ‘war is coming’ geloof ik. En wie niet verliefd is op Daenerys is gek :)

 3. ≡ 27 Mar 2012 ≡ 22:05

  Beste serie ooit ? Zeker nooit naar ” Pipo en het zingende zwaard ” gekeken.:-)

 4. ≡ 28 Mar 2012 ≡ 13:13

  Hoi allemaal. Veel plezier met het ‘kijken’ naar voor jullie interessante series. Lekker genieten is belangrijk, maar ‘don’t be addicted’. Wisselen van spijs doet eten. Ja ik lees nu eenmaal graag ter ontspanning. Is dat dan geen verslaving?
  We worden allemaal ‘herboren’ na een avondje ‘romantiek’. Weg uit de sleur. Even verstand op ‘nul’. Even vluchten uit ‘die dagelijkse werkelijkheid’. Laat de boel de boel. Daarna zijn weer ‘opgeladen’ vol met energie. Ik kan er weer tegen aan, de volgende dag.
  Eigenlijk maakt het toch geen malle moer uit ‘hoe je die hoogtepunt van gelukzaligheid’ bereikt.

 5. ≡ 28 Mar 2012 ≡ 13:23

  Geweldig om te lezen. Ik ben momenteel (na Dexter) helemaal into Breaking Bad. Heerlijk vind ik het. Een torent, een beamer en je hebt geen tv meer nodig. Alle hier genoemde series ga ik direct van het internet trekken. Dank! (-:

 6. ≡ 28 Mar 2012 ≡ 14:15

  lang leve de wire, volgens mij de beste serie ooit…
  daarnaast vergeet je volgens mij ook: the sopranos en six feet under

 7. ≡ 28 Mar 2012 ≡ 14:16

  zeg maar gewoon alle HBO series, dat praat makkelijker….;-)

 8. ≡ 28 Mar 2012 ≡ 14:21

  haha

 9. ≡ 28 Mar 2012 ≡ 14:57

  Carnivale, ook van HBO, al wat ouder maar wel heel mooi. En die serie moest wel afgesloten worden na 2 seizoenen. En dat hebben ze wat mij betreft op een bevredigende manier gedaan. :)

  Groot probleem van de series van vroeger is ook dat ze op de Nederlandse TV vaak verknipt en in de verkeerde volgorde uit werden gezonden (bijvoorbeeld American Gothic).

 10. ≡ 28 Mar 2012 ≡ 22:15

  Het te snel afsluiten herken ik van Stargate Universe. :-(

  En bedankt voor de reminder dat GoT binnenkort weer begint, dan kan ik de downloads aanzetten.

 11. ≡ 29 Mar 2012 ≡ 01:44

  “Mad Men, Dexter, Homeland en Breaking Bad tot Once upon a Time, Person of Interest en Game of Thrones.”

  Ik kijk nooit tv en geloof wel dat 1 van deze 4 een leuke serie is maar alle 4 kan ik bijna niet geloven,,, mis ik wat,,, denk zelf al snel dat als ik ze ga downloaden….. nou ja ik heb niet zooveeel hoop dus!

 12. ≡ 29 Mar 2012 ≡ 01:48

  Brengt me op een tweede punt : Vind het vaak vreemd dat series pas vaak een jaar later op Hollandse tv zijn! Terwijl als Kate Bush een nieuw album heeft ik diezelfde week nog weet en hem kan kopen!!!

 13. ≡ 29 Mar 2012 ≡ 06:32

  @eep,@11 & 12
  foei, oordelen zonder ‘geen’ 1 hebben gezien. Ga eerst kijken!
  Tv(omroepen) zijn ook ‘bedrijven. Tv rechten moet je eerst ‘kopen’ om een ‘serie’ te laten zien.
  En de ‘lopende’ tv programmering kun je als ‘bedrijf'(tv omroep) niet zomaar over boord gooien? Consumenten worden op een andere wijze bedient als ze ‘rechtsreeks’ een product kopen. Trouwens het internet heeft een grote impact gehad dat oa films sneller bij de kijkerskomen. Iets zien via tv kanaal of via verkoop zijn appels met peren vergelijken. Zelfs als via ‘betaaltv’ kijkt kun je nog niet ‘alles’ zien. Ook biedt internet vaak oplossingen al zijn de ‘kanalen niet altijd ‘legaal’. Of is er nog geen ‘ondertiteling’. Een beetje je ‘best’ willen doen met ‘surfen’ en het is er allemaal te vinden. Doei.

 14. ≡ 29 Mar 2012 ≡ 06:34

  voor ‘kanalen’ moet ‘distributie’ staan.

 15. ≡ 29 Mar 2012 ≡ 17:11

  Ik erger me niet alleen aan de “in verkeerde volgorde uitgezonden” series maar ook aan de vaak slechte ondertiteling.
  En wat HBO aangaat…veel is goed maar Luck is echt niks (en niet alleen omdat er tijdens de opnames 3 paarden overleden zijn)
  Ook ik kijk liever series dan films en ik baal er zo van dat series hier vaak pas lang nadat ze in de VS op tv kwamen hier te zien zijn en dat ze ook zomaar stoppen met een serie.
  Of hem iedere keer op een andr tijdstip uitzenden, en dan vinden ze het gek dat de kijkcijfers dalen!
  En dan nog even een opmerking over Game of Thrones…..allemaal geweldige acteurs in een geweldig verhaal……….mag voor mij nog heeeeeeel lang doorgaan!

 16. url url'>Robelia ≡ 29 Mar 2012 ≡ 23:07

  Kijk nooit Tv maar voor een herhaling van Swiebertje ben ik wel te porren.
  Real live is een boeiende serie en die volg ik dagelijks.

 17. ≡ 19 May 2013 ≡ 21:21

  Game of thrones in ‘real life’! Las in AD van zaterdag dat er een tentoonstelling is gratis in de Posthoornkerk, Haarlemmerstraat, A’dam. Wat is er te zien? Bekijk het zelf maar(echte liefhebbers).
  Op 19, 20, 25, 26 en 27 mei. Westeros? Adios Amigos!

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *