Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /htdocs/www.spaink.net/wp-content/advanced-cache.php on line 489

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /htdocs/www.spaink.net/wp-content/advanced-cache.php on line 489
Karin Spaink - ‘De benenwagen’ is bijna af!

‘De benenwagen’ is bijna af!

De vaart zit er behoorlijk in, bij mijn nieuwe boek – en zeker voor een boek over een gehandicaptenautootje dat maximaal 45 km/u kan, is een hoog tempo natuurlijk nogal speciaal :)

In maar zeven weken tijd heb ik een heel boek geschreven over de Canta, het invalidenvoertuig dat in Nederland is ontwikkeld. Natuurlijk had ik voordat ik daadwerkelijk aan het schrijven sloeg, al een heleboel research gedaan (en één hoofdstuk ervan had ik al in juli 2011 geschreven), maar zeven weken is verdomd snel voor een boek.

Ook de rest gaat in rap tempo. Op 5 maart heb ik het manuscript ingeleverd. Sindsdien hebben we alle tekstcorrecties gedaan, hebben we een nieuw omslag gemaakt en is het binnenwerk ontworpen. Nu nog wat details en de zetproeven, en dan kan het boek waarschijnlijk rond 9 april naar de drukker. Een maand tussen inleveren van het manuscript en het drukklaar zijn van een boek is fenomenaal kort. Nijgh, Katrien, Rogério en Zeno: petje af, en allemaal veel dank & zoenen!

***

Het is een mooi boek geworden, ik ben razend tevreden (en als doorgewinterd Calvinist zeg ik dat niet snel). Ook buitenstaanders die het hebben gelezen zijn erg enthousiast. Er komen riant veel foto’s in: mijn oproepen op Facebook en Twitter voor mooie Canta-foto’s hebben tot prachtige bijdragen geleid. Met al die toegezonden foto’s ben ik erg blij: zonder de hulp van al deze mensen was het absoluut een minder rijk – en minder kleurrijk – boek geworden.

De benenwagen beschrijft onder meer de voorgeschiedenis van de Canta. Die begon bij de Arola: een Frans ontwerp dat dusdanig werd aangepast dat het autootje binnen de Nederlandse wetgeving kon vallen. Voor de Arola hier het fietspad op mocht, kwam er flink veel doormidden zagen en weer aan elkaar lassen aan te pas… Die geschiedenis is niet eerder in kaart gebracht, en ik ben blij dat het me is gelukt die boven tafel te krijgen.

Ik ben buitengewoon blij dat ik heb kunnen spreken met Dick Waaijenberg, de bedenker van de Canta. Dick – die niet alleen auto-importeur en monteur was, maar ook coureur – laat zich zelden interviewen; voor dit boek maakte hij gelukkig een uitzondering. Uit onze gesprekken bleek dat juist zijn liefde voor racewagens evoor zorgde dat hij als coureur beter dan elk ander begreep waar een gehandicaptenvoertuig aan moest voldoen. Een auto moet één worden met de bestuurder – ongeacht of-ie dient om ermee te racen of om je benen te vervangen.

De Ferrari van Dick Waaijenberg, met achterop een sticker:
I love my Canta. Foto: Henk van Rotterdam, 2011.

Voorts heb ik drie dagen lang rondgelopen in de fabriek waar de Canta wordt gemaakt. Daar leerde ik dat elke Canta met de hand in elkaar wordt gezet, en dat aan elke auto die de firma Waaijenberg een adreslabel hangt. Alle monteurs weten per Canta precies voor welke bestuurder ze hem maken en welke aanpassingen vereist zijn. Moet de besturing links of rechts, komt er een elleboogclaxon in, heeft iemand stuurbekrachting nodig, kan er een rempedaal in of is een handbediende rem beter, en waar monteren we de rolstoellift?

Op mijn eigen Canta ben ik van meet af aan verliefd geweest. Dat heb ik gemeen met zowat alle andere Canta-rijders. Nadat ik in het bedrijf kon rondlopen, ben ik ook verliefd geworden op de firma. Op de beroepstrots van alle monteurs, op de aandacht die ze aan elk autootje besteden, op de stelligheid waarmee de huidige directeur Frank Vermin zijn (en ons) autootje verdedigt tegen overheidsregulering, op de ingenieuze aanpassingen die het researchteam verzint, en op de tegendraadsheid van dat malle, opstandige, lieve, onontbeerlijke en vrolijke autootje – de Canta.

***

De benenwagen ligt half mei in de boekhandel. Het boek is geïllustreerd, wordt in full colour gedrukt, telt naar schatting 180 pagina’s en gaat ongeveer 17,50 kosten.

Eerdere berichten: De benenwagen (17 januari 2011), Dick Waaijenberg (19 januari 2012), en Canta-ballet (27 januari 2012).


Aantal reacties: 9

 1. ≡ 24 Mar 2012 ≡ 15:03

  Apetrots mevr. Spaink? Weer een Mijlpaal in uw leven. Proficiat!
  Geniet ‘even’ van die welverdiende rust, hoe ‘druk’ u ook heeft.

 2. ≡ 24 Mar 2012 ≡ 18:35

  Applaus Karin !

 3. url url'>toy van nooijen ≡ 24 Mar 2012 ≡ 21:32

  WE kopen ‘m gelijk, lieve Karin.

 4. ≡ 24 Mar 2012 ≡ 21:56

  wat goed zeg,
  het moet wel een heel bijzonder boek zijn geworden

  liefs thian

 5. ≡ 26 Mar 2012 ≡ 18:45

  Dat belooft een heel mooi boek te worden! Tijdens mijn (wandel)zwerftochten door Amsterdam heb ik al menig Canta gefotografeerd en je column in Het Parool triggerde mij om deze serie fotos eens goed te editen (en meer Cantas vast te leggen). Vanaf vandaag is er dan ook een groeiende serie Cantas te zien via http://www.flickr.com/photos/barbara_amsterdam/sets/72157629664653577

 6. ≡ 27 Mar 2012 ≡ 09:31

  Vraagje: passen er ook zeer zware en grote mensen in? Bedoel die kunnen ook gehandicapt zijn.

 7. url url'>Spaink ≡ 27 Mar 2012 ≡ 11:29

  Barbara, is is al geruime tijd een Flickr pool voor foto’s van rode Cantaatjes, misschien wil je die van jou daar aan toevoegen?
  https://secure.flickr.com/groups/huntforthelittleredcar/

 8. url url'>Spaink ≡ 27 Mar 2012 ≡ 11:29

  Sjaak: ja, er passen ook zware en grote mensen in.Ik weet van iemand die 200 kilo is en die in een Canta rijdt.

 9. ≡ 12 May 2012 ≡ 11:58

  Hallo,

  Sorry maar zonder er een probleem van te willen maken, DE BENENWAGEN is een merknaam van Loendersloot v.o.f. en geregistreerd bij de K.v.K van Rotterdam. De benenwagen rijd sinds jaar en dag van markt naar markt in Nederland en verkoopt beenmode in alle soorten en maten.

  Veel succes met je boek.

  Met vriendelijke groeten,

  Ron Loendersloot
  ( de oude sok van de benenwagen )
  06-53134406
  loendersloot-beenmode@planet.nl

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *