Geheime chaos

Na de aanslagen op de Twin Towers schoten alle Amerikaanse (en Europese) veiligheids- en inlichtingendiensten van schrik in een enorme groeistuip. Er werden nieuwe organisaties opgericht, bestaande diensten werden dramatisch uitgebreid, er werden jaarlijks tientallen miljarden ingestoken.

De Washington Post heeft twee jaar lang de staat van de geheime diensten onderzocht en bracht gisteren haar dossier Top Secret America uit. Het is geen kattenpis: liefst 1271 overheidsinstanties en 1931 ingehuurde bedrijven houden zich momenteel uitsluitend bezig met het verzamelen, opslaan, rubriceren en analyseren van informatie en schrijven daar vervolgens elke dag stapels rapporten over. Alleen al de NSA moet 1,7 miljard e-mails en telefoongesprekken per dag verwerken.

In totaal zijn deze veiligheidsmedewerkers in 10.000 high-tech, zwaar beveiligde gebouwen ondergebracht. 845.000 mensen hebben inmiddels een top security clearance. Sinds 9/11 zijn er 263 nieuwe inlichtingen- en veiligheidsdiensten bijgekomen. Allemaal leveren ze vergelijkbare rapporten op: iedereen herkauwt dezelfde gegevens en vat andermans werk eindeloos samen, zodat juist de betekenisvolle details worden weggewassen. Er zijn voorts te weinig mensen met kennis van het veld, te weinig vertalers en te weinig mensen die goed zijn ingewerkt. (Geen wonder ook, als je de spoeling zo dun en het werk zo dik maakt.)

Het document dat al die geheime clubs (vaak elk met eigen subdivisies) inventariseert, is driehonderd pagina’s lang. Vaak weten instanties niet van elkaar wat ze doen, ook omdat ze allemaal al hun werk gewoonlijk als highly classified bestempelen. Het gevolg: iedereen werkt vreselijk langs elkaar heen. Alleen al de geldstromen van mogelijke terroristische organisaties worden door vijftig verschillende Amerikaanse diensten onderzocht. Niemand heeft tijd om elkaars rapporten te lezen.

De legerdienst die was aangewezen om te bezien of er zich binnen het Amerikaanse leger zélf mogelijk extremisten ontwikkelden, besloot op eigen houtje buitenlandse groepen te gaan onderzoeken (al waren daar al tientallen andere instanties voor). Daardoor had niemand nog oog voor de meldingen over majoor Nalik Hasan, die in november 2009 in de legervesting Fort Hood uiteindelijk dertien mensen doodschoot en dertig anderen ernstig verwondde. Ook de vele berichten over de Nigeriaan Abdulmutallab die een Kerstmisaanslag tijdens een vlucht van Jemen naar Detroit in gedachten had, verzopen volkomen in de bandeloos groeiende stroom informatie. Er waren genoeg mensen die ervan wisten, maar niemand deed iets met die informatie.

Om orde in de inlichtingenchaos te scheppen besloot de regering in 2004 het Office of the Director of National Intelligence op te richten: het ODNI zou voortaan de regie voeren. Ogenblikkelijk verschoven de diensten die onder het ODNI zouden moeten vallen, hun budgetten en gaven hun rapporten een hogere status, waarmee ze het ODNI buitenspel zetten. Niettemin is het ODNI van 11 mensen in 2005 uitgegroeid naar bijna 3000 medewerkers nu. Het ODNI houdt zich momenteel vooral bezig met procedurele kwesties. Niet met de vraag wat onder wiens verantwoordelijkheid valt, hoe je die almaar talrijker diensten fatsoenlijk kunt laten samenwerken; laat staan met de vraag hoe specifieke informatie geprioriteerd kan worden.

De Washington Post verdient een Pulitzer voor haar Sisyphusarbeid. De krant toont aan dat ongebreideld informatie verzamelen voor ‘onze veiligheid’ vooral een duur en eindeloos groeiend werkverschaffingsproject is geworden waar veel dure gebouwen met irisscans en ingewikkelde pasjessystemen aan te pas komen, maar dat qua informatie geen klap oplevert. Sterker: in dit systeem verzuipt alle echt nuttige informatie genadeloos.

Author: Spaink

beheerder / moderator

10 thoughts on “Geheime chaos”

 1. Hier staat een leuke cartoon over dit onderwerp:
  http://toonstore.dmspost.com/2010/07/intelligence/

  Maar vergeet niet dat de Washington Post dit al veel eerder had moeten weten. Nu komen ze er mee uit op het moment dat Obama deze kritiek voor z’n snufferd krijgt. Niet echt eerlijk. Want de wildgroei ontstond toch vooral onder George Dubya Bush. Of ze hopen dat Obama er wat aan doet is nog de vraag.

 2. Het doel is helemaal niet, het verzamelen van inlichtingen. Of het opslaan ervan. En al helemaal in de verste verte niet, de opgeslagen inlichtingen ook maar ergens voor gebruiken.

  Het doel is, net zoals dat geldt voor de Nederlandse inlichtingendiensten, het instandhouden van (de topkaders van) de inlichtingendiensten zelf.

  Dat is het enige doel.
  Andere doelen bestaan er niet.
  Ze zijn ook niet nodig ook.

  Op de hoge en hoogste posten van de (Nederlandse) inlichtingendiensten zijn topfunctionarissen gezet, die nergens anders voor in welke organisatie gebruikt geplaatst of benut konden worden.

  Hun werkzaamheden zijn van geen belang. De inlichtingen zijn al bekend en opgeslagen, klaar om al dan niet gebruikt te worden, op alle mogelijke andere plaatsen dan bij de inlichtingendiensten zelf: bij de bedrijven. En daar zijn ze in gebruik en in de manipulatie door de (verlengstukken van) de politiek.

  Dat is de enige marchandise.
  Inlichtingen zijn handelswaar. Koop en verkoop object.
  Dat is altijd zo geweest, en dat zal altijd zo zijn.

  Er is alleen ruilhandel van inlichtingen.
  Maar die is dan ook erg groot, en erg verstrekkend.
  Snel, oncontroleerbaar en onbetrouwbaar.
  Nooit meer uit te roeien.

  De prijs die je betaalt is heel hoog en bestaat alleen uit tijd. En geen geld.

  Alles is immers openbaar. Al kost het alleen maar tijd.
  Dat is alles. Met de (internationale) inlichtingendiensten.
  Meer valt er niet van te zeggen.

  Nu de Amerikaanse en de Nederlandse staat besloten hebben uiterst drastisch te gaan bezuinigen,

  komen de lucratieve toekomstperspectieven van al deze hooggeplaatste uitzichtlozen in onmiddellijk gevaar. Diensten worden afgestoten en afgesloten.
  Met onmiddellijke ingang.
  Ze zijn niet meer nodig.
  Het bedrijfsleven heeft, en doet alles al.
  Dat is het enige, dat inlichtingen nodig heeft. De politiek niet.

  Het oude liedje herhaalt zich: als er gesloten wordt, dan moet je maar flink op de trom slaan en je mondje roeren.

  Maakt niet uit wat je dan uitkraamt, ongecontroleerd, als inlichtingendienst van Nederland, van de Verenigde Staten of van welke andere grote mogendheid ook.

  Het is een spel. En gelukkig doorziet iedereen dat.
  Ongecontroleerd.
  Dat wel, natuurlijk.
  Ongecontroleerd.
  Da’s wel zo veilig, voor de New Washington Post.

 3. @ 1. Hetty
  ‘Blame the messenger’, sla hem/haar dood; want het is geen goed bericht.
  Hou op. Ja, welzeker: WashPost heeft een reputatie (All the President’s Men) op te houden. Raaj is? Doet dat. Door een terdege onderbouwd (en dus: tijdrovend) onderzoek te presenteren.
  Eerder kunnen weten? Hoe?
  8 November 2001 – stikje uit ‘n “Happy Birthday”-brief aan prof. H., UWEC

  Fourscore & 145 years ago began the Persuit, culminating within an hundred years in malice to-ward none and the question whether a nation can endure. The answer seemed obvious.
  However, 19 November 1863 had no illiterate (this last one surely took me eighteen or twenty minutes: i just couldn’t find the goddamned equivalent in English for the Dutch word ‘analfabeet’) Ahab (.., thou damned whale! Thus, I give up the spear! – yep!, i had to look that up, too) at the helm without charity for all. “All”, should include the other. Ever so sad that some pigs’ ostenta-tion of more&more equality has been so cruelly dismantled. Brutalism. Architecture will find an answer but will politics? Surely bombing peasants for whom the very concept of education is alien doesn’t solve the problem, comfort the grief or bring back the dead and whatnot. It might justufy, in – as always – hindsight, the hatred that these poor sods display against the western world: all the more understandable when the Prez mixes up religion, terrorism and politics and denies those tribesmen in the mountains of Ghanistan the right to make the same mistake. Silly is the remark of the Minister of Foreign Affairs of the Netherlands who, questioned about the issue in parliament, answered that we could rest assured that “our American allies will not stoop to unlawful / illegal methods of warfare”. Justifiable as fighting a war might be, where is the legality of it based upon? Clausewitz called war: “diplomacy, continued with different means” and even two centuries ago that was rather sarcastic. War is about setting law AND order aside until one of either parties in-volved capitulates to the stronger reasoning of the other. Soon as possible all go back to the – in the long run more profitable – business as usual.
  A multy-interpretable word we come across is: ‘terrorist’. History, and point of view, decide about that qualification. I mention only three people who in their days were considered, by some, terrorist: Jesus of Nazareth (executed criminal, 1st century AD), William of Orange-Nassau (assasinated revolutionary, 16th century AD) and George Washington (can’t remember what he + Franklin + Jefferson + Hamilton + Adams + Madison did, but it had to do with tea in Boston+a Belle in Philly -18th century AD). The phrase “international terrorism” reminds me of my Trotskist days (yes i was a dirty commie!) when all evil in this longing-for-the-revolution, capitalists-suppressed world was due to the despicable “military-industrial com-plex” and the vile “international monopoly-capital or oil-capital” and i believed it until, thanks to my love for good Dutch literature, i was confronted with the fact that noone could provide me with their adress or telephone-number.
  Same goes for “civilised country”: there is no such thing! On a good clear day one might find a club of – no more than two – people who are civilised, and that is not because they are “gathered in My name” (but that is also not incompatible); countries have a culture and that has as little to do with civilisation as a burger with cuisine. Civilisation shows honesty, restraint (wich i surely lack, i admit) and, most of all, compassion. I see more of that in don Vito Corleone than in the average government – they could learn a thing or two from realising that the ‘capo di tutti capi’ came into position by spotting a niche (we offer protection!-against what?-against us).
  Also, good ole Bill from Stratford comes to mind. His “Titus Andronicus” (filmed 1999 in U.S. & France and scheduled at our local artsy-fartsy cinema next month – i’m curious: they’ve done onederful jobs on recent Shakespeare-films, i very much liked Richard III) takes you right into “the Empire strikes back”. Just read the first few (well, few score) lines, and you’re with me in seeing that accusing the Goths of defending their country against Rome is not too far off Bush’ ac-cusation of Osama, son of Laden. The point of view is what counts in this.
  The Taliban call themselves Islamic warriors, defenders of the Faith and therefor strap radios and TV’s to lamp-posts with cassette-tape. You’d die laughing! But they also keep the feminine part of the population out of school (women are knitting&harvesting&breeding-machines), forbid a male doctor to touch a female&forbid females to be doctor – guess what that does for the mort-ality-rate amongst one half of the hospitalised population (not counting the kin of Taliban-leaders, who go to Pakistan, Iran, Russia or Britain! for medical treatment and / or education). That hasn’t got the least bit to do with religion, at least not with Islamicismdom; that’s uneducated chauvinism and stone-age society oppression of anyone carrying a smaller stick (by-the-by when George W. quotes Teddy, he clearly showes that he doesn’t even know his history-lessons for as far as one century back: carry a big stick differs immensely from swinging one&speaking softly has to do with more than just the volume of sound – whispering can also be done at galeforce).
  Questioning the power of thought of Big-mouth-dead-or-alive-hang-’em-high-Bush is no option, so it seems. One thing, big thing, he does get credit for: when he was in NY on the ruins of what once was the WTC and someone in the crowd shouted “I can’t hear you”, he gave the best possible answer – and i don’t give a hoot if it was a set-up – that a true leader in the given situation could: “but I can hear you!..” and i would thank him for that, even if, had i been given the chance, i would’ve voted against him. He is your President, and the only one you’ve got, and he is the one who is going to have to do the job (you might want to become somewhat religious and say a prayer or two – can’t do any harm).
  Doubtlessly Osama is a scoundrel (and i put it mildly) but there ain’t the least bit proof he dunnit. Evidence for the shortcomings of Langley is manyfold – i’ve mentioned it before that for all the tax-payer’s dough they could as well choose to do something useful: adopt-a-highway might be an option – and the whole operation ‘kill qaida’ has an air of cover-up about it. Am i the only one suddenly thinking of Three or Six Days of the Vulture?

  Vermoeden, wellicht. Dat kon ik ook.
  En achteraf claimen: “Ziede ge wel?!”

  Dat met die inlichtingendiensten is net als met het management in de zorg. Werkt het niet? Dan MÉÉR vannutzellufde soort bagger. Nóg meer management met nog minder overzicht om nóg meer te bezuinigen ten koste van ‘t personeel in ‘t veld, wat met minder man/vrouwkracht in minder tijd méér werk moet verzetten.
  Hetgeen, wat geen nadenkend mens verbazen kan, niet lukt. Uit de aard der zaak niet KAN lukken, alle inzet ten spijt.
  Het is in Overijssel of Gelderland begonnen: TE VEEL mensen werden uit de zorg weggejaagd (een vijfde tot een kwart van hun tijd aan papierwerk moeten besteden) en iemand viel dat op en ZEIDE: “Kom op! We beginnen voor onszelf en voor ‘Het Zorgen’, NIET meer voor de ‘firma ZORG’ c.s.” en dat loopt inmiddels als een trein (erg misleidende analogie; mijn fout).

 4. @ JPaul : Toen Bush aan de macht kwam heb ik me te pletter geblogd (op mijn Engelstalige weblog), en toen was al duidelijk dat door Bush, Rove, Cheney en Rumsfeld, the gang of four, er geheime diensten werden opgericht en dat er ook een privatisering van ‘intelligence’ plaatsvond. Legeroperaties werden uitbesteed aan soldiers of fortune, openlijk en geheim. London is een centrum van deze oorlogsmachines.
  Maar toen werden al die berichten bestempeld als ‘complotheorieën’.
  Ik ben bang dat het zelfs voor Obama te laat is om nog in te grijpen.
  Zoals juzo al zegt, het is een industrie geworden, een oorlogsindustrie, en bijhorende surveillance-industrie. De VS heeft al een gevangenisindustrie.
  De media springen op de feiten als het hen goed uitkomt en liefst na de feiten.

 5. Ik vergeet daarbij te vermelden, dat zoals iedereen wel weet, of hoort te weten, iedere “doodgewone” (straat) politieman vanaf de rang van inspecteur, automatisch en salaristechnisch in- en bijgeschaald is in zijn of haar extra functie van “lid” van de algemene inlichtingen en veiligheidsdienst te Nederland.

  De AIVD kan niet alleen moeiteloos putten uit de info- en data- archieven van deze duizenden AIVD-medewerkers vanaf de rang van inspecteur in de reguliere politiedienst, ze kan ook opdrachten geven die de jurisdictie van de reguliere “eigen’ organisatiecommandant verre overstijgen.

  Zo is dat nu eenmaal geregeld bij de Nederlandse politie en bij de Nederlandse inlichtingendienst(en).

  Wat de AIVD, zogoed als alle andere inlichtingendiensten van alle andere landen die zich met groteske besparingen geconfronteerd zien, nu nog alleen maar heeft te doen, is de organisatiestructuur geheel verschralen verdunnen en vernieuwen.

  En dat wel op de meest kortst mogelijke termijn die maar denkbaar is, met voldoende indrukwekkend resultaat.

  Dat betekent een uitzonderlijk groot aantal luid spektakelende ontslagen.
  That’s all for now folks. That’s all for now, betreffende de geheime data, en de bijbehorende inlichtingendiensten.

  Geheim is er niets,

  op de hele wereld.
  Helemaal niets.

 6. We maken natuurlijk geen regeltjes wetten afspraken en overeenkomsten om ze maar gezellig door iedereen te laten overtreden.

  Daar maken we die regeltjes wetten en afspraken niet voor.

 7. Het was te verwachten dat inlichtingendiensten zouden verzuipen in hun eigen gecrieerde informatie-honger.
  Dat krijg je er nu van als je altijd de touwtjes in handen wil hebben en weinig vertrouwen in de burger hebt.

  Alles maar dan ook echt alles moet door MENSEN bekeken worden en op waarheid worden beoordeeld dit kan en mag je niet aan de computer of andere techniese snufjes over laten dit zal nooit goed kunnen werken.
  Met het aftappen van de gehele samenleving hebben ze de shit zelf over zich afgeroepen want je moet het allemaal door MENSEN laten analyseren
  en dan heb je er zeer veel nodig om dit echt goed te krijgen dit zal echter niet zo snel gaan lukken want er zijn er niet genoeg die dit goed kunnen.
  Bovendien kun je je beter richten op dingen die echt schadelijk zijn en dat zijn meestal maar een paar mensen en zeker niet de gehele samenleving.
  Terrorisme stop je door er niet aan mee te doen.
  Laten wel eerlijk zijn die oorlog tegen terrorisme is bedoeld om de gehele wereld bang voor de toekomst te maken en om te zorgen dat alles bij het oude liedje blijft oftewel we blijven extreem afhankelijk van olie en andere zeer vervuilende energiebronnen.

 8. Inlichtingen hebben geldswaarde. Ik weet en heb namelijk een heleboel over uiterst belangrijke personen. Waar je je voordeel mee kan doen.

  Wat bied je?

  – ‘\~_~/’ –

  Dat de dienst vermarkt en privatiseert, dat is al jaren zo.

 9. De Nederlandse overheid moet het wiel niet opnieuw proberen uit te vinden, maar gewoon goed kijken naar de geschiedenis van landen als Oost-Duitsland en Cambodja en daar lessen uit trekken.

  Je eigen volk onderdrukken is al zo vaak gedaan, er is geen reden om de fouten van die regimes te herhalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.