Tienduizend!

Al een paar dagen kijk ik met een schuin oog naar een getalletje ergens rechtsonder op mijn website. Inmiddels is het moment daar: er zijn nu tienduizend reacties op mijn stukjes geplaatst. Wow! (De 10.000e bijdrage was overigens deze, van Tartarus.)

Ik ben in mei 2004 begonnen met een blog, toen nog bij XS4all. Sindsdien werd het makkelijker om te reageren op mijn stukjes; op mijn officiële website kon je commentaar alleen kwijt in het gastenboek. Maar hoewel het vooruitgang was, ideaal was de nieuwe situatie niet. De software die XS4all gebruikte was nogal beperkt, en bovendien moest ik nu mijn stukjes op twee plaatsten neerzetten, te weten op mijn website en op dat blog.

In mei 2008 vroeg ik daarom Paul Wouters, die mijn website indertijd beheerde (tegenwoordig doet Mischa Peters het), of-ie WordPress voor me wou installeren. Na een tijdje rommelen en puzzelen met de lay-out was ik eindelijk tevreden, en toen begon de grote klus: alles verhuizen.

Het kostte me een paar maanden om zowel bijna (*) alle artikelen van mijn oude website naar WordPress over te zetten, als ook alle blogjes en alle reacties die inmiddels op mijn blog stonden. Vooral dat laatste was nogal een klus want er stonden toen al zo’n drieduizend reacties, die ik stuk voor stuk met de hand heb geïmporteerd. Maar ik had daarvoor een goede reden: ‘ik had het mezelf makkelijk kunnen maken door alleen mijn eigen berichten te verhuizen. Maar dat wou ik niet: een blog leeft juist ook bij gratie van de reacties, en die niet meenemen voelde alsof ik mijn lezers zou wegsnijden.’ In augustus 2008 was alles klaar en vanaf dat moment had ik alles onder één dak: blog en website waren geïntegreerd en alles stond fijn overzichtelijk op www.spaink.net.

[* Nog steeds is niet alles overgezet. De oude Fishman pagina’s – oftewel de teksten waarover Scientology mij en XS4all in 1995 een proces aandeed dat bijna tien jaar zou duren, en waarvan wij (godlof) alle stadia wonnen – staan er nog steeds in de oude vorm, evenals alle andere Scientology pagina’s; de overzichten van mijn boeken en van de bundels waarin werk van me staat, zijn nog niet overgezet, evenmin als mijn cv (dat trouwens flink verouderd is). En her en der missen ook nog wat stukken. Komt allemaal nog wel. Ooit. Een keer. Heus. Denk ik.]

Een artikel over zelfmoord op de site trok na verloop van tijd zoveel reacties dat zich er zich bijkans een community rondom die ene pagina vormde. Enerzijds vond ik het prettig te weten dat mensen dat een veilige plek vonden om openlijk over zelfmoord te schrijven, anderzijds was die drukke discussie ook een last: reacties op andere stukken sneeuwden daardoor onder, wat die andere discussies nogal belemmerde. Reden waarom ik in juli 2009 besloot om mijn website uit te breiden met een forum. Software gezocht & gevonden, code & lay-out aangepast: klaar. In juli 2009 ging het zelfmoord-forum van start.

Iedereen moest even wennen aan die nieuwe vorm, maar ook het forum draait nu als een tierelier. Er zijn inmiddels 81 leden en in nog geen jaar tijd hebben die maar liefst bijna zevenduizend berichten gepost en zijn er ruim 200 draden. (En dan te bedenken dat een deel van de leden zelf nooit schrijft, en dat sommige forumleden hun berichten gewoonlijk na een week ofzo wissen…)

Inmiddels telt de site zelf ruim duizend stukken. (Weer wow: ik heb dus meer dan duizend artikelen geschreven. Niet slecht, Spaink, niet slecht.) En er zijn nu dus tienduizend reacties op mijn stukjes…! Ik vind dat een fikse mijlpaal, temeer daar bijna al die reacties betrekking hebben op pakweg de helft van die duizend stukken. De eerste 500 stukken dateren immers uit een periode dat er geen optie was om te reageren. Voorts: hoewel er veel vaste reageerders zijn – voor sommige mensen is mijn website een vaste pleisterplek geworden – hebben er meer dan duizend verschillende mensen een reactie geschreven. Ook dat vind ik een heleboel, en evenzeer iets om bij stil te staan.

Wat betreft het bezoek aan de site: ook die cijfers stemmen vrolijk. Sinds augustus 2008 zijn hier bijna een half miljoen bezoekers geweest, en als je de zoekmachines meetelt zelfs dik een miljoen. (Raar toch dat zoekmachines evenveel verkeer genereren als menselijke bezoekers? Vindbaar zijn & blijven kost kennelijk een boel overhead.) In september 2008 had ik gemiddeld 250 bezoekers per dag, inmiddels zijn dat er zo’n 1400, met geregeld uitschieters naar 1800.

Heerlijk, zo’n levendige website. Ik dank jullie allemaal van harte voor het steeds maar weer langskomen, voor het lezen, en vooral: voor het reageren! :)


Aantal reacties: 25