In transit

On the moveIk ben bezig mijn huidige blog (die bij XS4all staat) te migreren. WordPress heeft aanzienlijk meer mogelijkheden en struikelt niet zo vaak over zijn eigen voeten als die oude .TEXT software van XS4ALL doet…

Ik wil echter graag alle reacties op mijn oudere stukjes meenemen: het zou zonde om al die bijdragen, van felle discussies tot lief of leerzaam commentaar, zo maar kwijt te raken, en bovendien zou ik de vaste lezers van mijn blog zomaar beroven van hun weerwoorden. Maar aangezien er geen import-tool is dat fatsoenlijk overweg kan met die oude blog en alles dus handmatig moet, kan het wel effies duren voor ik alles heb overgezet: het gaat om dik 250 artikelen en ruim 3000 reacties. (Vooralsnog heb ik geen betere methode gevonden dan alle commentaren op een stukje in een verzamelbestand te zetten en dat als één groot antwoord te plakken.)

Bovendien wil ik eigenlijk mijn website en mijn blog integreren, en dus op termijn ook alle oude stukken overzetten. Een hele klus, zoals u begrijpt. Ik zal het waarschijnlijk met horten en stoten doen, want er moet natuurlijk ook gewoon gewerkt worden.

On the move, dus. Oh, en commentaar op het uiterlijk van deze blog is uiteraard van harte welkom :)


Aantal reacties: 17

 1. url url'>Spaink ≡ 12 Jun 2008 ≡ 04:42

  Update 11 juni:

  Inmiddels heb ik ontdekt dat het verschil qua tijdvreten tussen alle oude comments stuk voor stuk in een file plakken en dat fatsoeneren enerzijds en ze stuk voor stuk hier plakken anderzijds, niet erg groot is. Bovendien blijkt dat ik oude commentaren hun originele datum mee kan geven als ik ‘t handmatig doe. Dus nu ben ik ze toch stuk voor stuk aan het invoeren. 85 berichten en 300 commentaren gedaan :)

 2. url url'>Spaink ≡ 18 Jun 2008 ≡ 02:07

  Update 17 juni:

  Inmiddels heb ik 184 berichten en 1158 commentaren overgezet, en nog wat aan het uiterlijk gesleuteld. Stukjes overzetten gaat sneller dan commentaren importeren…

  Pas na de definitieve transitie – het is de bedoeling dat deze blog op mijn oude vertrouwde spaink.net komt te staan, zeg maar over mijn oude website heen – heb ik de vrijheid om de laatste verbeteringen door te voeren. Dan kan ik namelijk rechtstreeks met de templates rommelen. De commentaren mogen nog best wat overzichtelijker, en overzichtspagina’s met meerdere artikelen zouden eigenlijk alleen de eerste tien regels moeten laten zien. Met de skin die ik nu gebruik, kan dat geen van tweeën.

 3. url url'>Spaink ≡ 03 Jul 2008 ≡ 21:55

  Update 3 juli:

  ‘t Is een knappe klus maar hij vordert gestaag: inmiddels heb ik 275 stukken en 2695 commentaren overgezet. Als alles goed gaat, staat WordPress binnen een week op mijn eigen site, waarna de definitieve verhuizing rap volgt. Inmiddels krijg ik ook hier al lezers :)

 4. url url'>Jogy ≡ 07 Jul 2008 ≡ 13:36

  Hoi Karin,

  Wat een klus zeg, ik vind het dapper van je :-) Tot nu toe ben ik niet overgegaan tot kopieren van al mijn posts, artikelen en commentaren van mijn XS4ALL blog naar mijn nieuwe blog waar ik ook wordpress gebruik. Hoe lang heb je over de laatste overzetting gedaan? Ik heb een idee dat het nogal tijd kost en ik zoek al heel lang een tool die in ieder geval een deel van de posts kan overnemen. Tot nu toe is het erg behelpen. Succes met het overzetten en wellicht dat ik je voorbeeld toch ga volgen

  Groet, Joh

 5. url url'>Spaink ≡ 07 Jul 2008 ≡ 15:40

  Ha Yogi – er is helaas geen tool voor het overzetten. Ik heb uitgebreid gezocht, en heb ook gekeken of een stap er tussenin wellicht hielp: bv. van de oude XS-blog alles omzetten naar Moveable Type en dan vandaaruit de boel importeren, maar ook zulke tussenstappen bestaan niet – vooral omdat de XS4all software simpelweg te verouderd is. Een teken aan de wand is dat zelfs de maker van de software van XS zijn oude blog aan de wilgen heeft gehangen en niet heeft geïmporteerd.

  Alles handmatig importeren is een boel werk, ja, maar je wordt er handig in en het gaat om die reden steeds sneller… Ik heb er inmiddels zo’n 100 uur werk in zitten, waarvan 18 uur voor het omzetten van oude artikelen van mijn website naar de blog. Dat laatste gaat uiteraard een stuk sneller, omdat daar geen commentaren bij zitten. Postje aanmaken, titel kopiëren, tekst kopiëren, datum goedzetten en tags & categorieën kiezen, done. Next.

 6. url url'>Jogy ≡ 09 Jul 2008 ≡ 15:30

  Hoi Karin,

  De maker van .Text heeft al heel lang deze tool aan de wilgen gehangen en de volger is ook niet goed van de grond gekomen. Dat ze bij XS4ALL niet zo makkelijk naar wordpress kunnen overstappen zegt al genoeg. Ik heb een keer via Menso een dump gehad van mijn blog, maar dit bleek op geen enkele manier ik welke software dan ook te importeren.
  Via via had iemand mij gewezen op WinHTTrack Website Copier en dat haalt wel veel van je blog binnen, alleen neemt het veel meer mee omdat onze blogs bij XS4ALL in een subdirectory van de hoofdroot zitten. Wat ik binnen haal scheelt werk. Ik heb namelijk 601 posts, 81 artikelen en 2328 commentaren en dat is wel even “slik”. Sterkte met het overzetten en ik zet op mijn nieuwe blog een linkje naar je, want ik vind je colums etc leuk om te lezen.

  Groetjes, Joh

 7. url url'>Spaink ≡ 10 Jul 2008 ≡ 05:25

  Jogy – Dan ontlopen we elkaar uiteindelijk niet zoveel. Ik heb nu 290 stukken van mijn blog en 2960 commentaren overgezet, plus al zo’n 200 oude artikelen die alleen pp mijn website stonden.

  Hoe dat WinHTTrack Copier moet werken snap ik niet zo. Afgaande op hun eigen beschrijving is het een veredelde wget. Hoe maak je vervolgens de stap naar omzetten naar je blog? Want da’s de crux, vanzelf.

 8. url url'>Jogy ≡ 11 Jul 2008 ≡ 21:20

  Hoi Karin,

  Ik ben met WinHTTrack Copier bezig geweest, alleen ik vind de werking behoorlijk tegenvallen. Ondanks alle instellingen die ik probeerde, kreeg ik veel meer binnen dan mijn eigen blog. De bestanden krijgen een html.tmp extensie en die zijn niet te lezen. Na meerdere pogingen heb ik de inspanning gestaakt en nu ga ik net als jij toch alles handmatig verder. Het zal stug doorzetten worden :-) Jij ook veel sterkte en succes, maar goed als alles weer op één plek staat is dat ook wel prettig :-)

  Groet, Joh

 9. url url'>Spaink ≡ 12 Jul 2008 ≡ 18:54

  Jogy, als je bedoeling is een lokale kopie van je XS-blog te maken, zijn er zat programma’s. Ik weet niet of je Windows gebruikt of een Mac? Maar het omzetten naar WordPress moet inderdaad handmatig, helaas. Ik schiet al flink op: nog 1 maand te gaan. En ik heb al een boel oude columns overgezet: alle columns uit XL, ruim 200 Parooltjes, alles voor Medisch Contact, mijn artikelen voor de Groene…

 10. url url'>Jogy ≡ 20 Jul 2008 ≡ 11:38

  Karin, ik gebruik Windows Vista Ultimate en ik kan best veel binnenhalen, maar toch niet alles en ik wil ook graag de commentaren meenemen. Daarom zal het toch kopieren en plakken worden, mede omdat ik de orginele data gebruik. Om het wat handig te doen, gebruik ik Firefox en IE zodat ik van de een naar de ander kan plakken en dan zonder ingelogd te zijn op de ene browser weer de commentaren van de andere kan invoeren. Firefox onthoudt ook alle eigenschappen van degene die commentaar invoegen en dat maakt het net weer een pietsje handiger.
  Je bent bijna klaar? Gefeliciteerd! :-) Ik heb net twee maanden gedaan, september en oktober 2004 en ik moet nog wel een poosje. Gelukkig publiceer ik daar niet meer dus dat scheelt ;)

  Gr, Joh

 11. url url'>Spaink ≡ 20 Jul 2008 ≡ 15:29

  Yup, Jogy, zo doe ik het ook – met twee browsers open, in mijn geval Firefox en Safari. Works like a charm maar het is wel stug doorzetten. Je hebt inderdaad nog wel wat te gaan…
  Het wachten hier is nu tot WP op mijn eigen site draait, hopelijk gebeurt dat in de loop van deze week, en dan verhuis ik definitief.

 12. url url'>Jogy ≡ 22 Jul 2008 ≡ 21:39

  Safari ken ik niet, maar het zal wel ongeveer hetzelfde zijn als alle andere browsers :-)
  Dus je moet nog een keer verhuizen? Voordeel nu is wel dat je een export kunt doen en dat is een druk op de knop.
  Ga je zelf WordPress installeren? Ik heb vorig jaar schijfruimte in de VS geregeld en dat via DNS nameservers aan mijn NL domein geplakt en daar zit Fantastico op. Toch heb ik de voorkeur zelf de installatie te doen en dat is bij WordPress vrij eenvoudig. De handleiding is duidelijk en daar kunnen andere CMS-en en blogsystemen nog van leren.
  Ga je dan helemaal naar KarinSpaink.net? Succes in ieder geval en je hebt gelukkig het meeste werk achter je rug. Ik ga ook nog mijn post van GeenCommentaar verplaatsen, gelukkig zijn dat een stuk minder ;)

 13. url url'>Spaink ≡ 23 Jul 2008 ≡ 01:10

  Jogy, Safari is een browser voor de mac. Minder uitgebreid dan Firefox maar voor de twee-browsers-open-situatie heel goed bruikbaar.

  Ja, ik ga nog een keer verhuizen: de bedoeling is dat deze blog op http://www.spaink.net komt te staan. Tot die tijd wacht ik met het aankondigen want anders moeten de vaste lezers twee keer verhuizen en dat vind ik wat overdreven… De installatie doe ik niet zelf, een goede vriend regelt dat gelukkig voor me, maar als alles eenmaal werkt en de goede rechten heeft heb ik de vrije hand wat betreft het installleren van plugins etc. Ik hoop in de loop van volgende maand over te kunnen gaan.

 14. url url'>Jogy ≡ 25 Jul 2008 ≡ 17:32

  Altijd handig goede vrienden :-) Gelukkig kan ik het zelf allemaal en ik vind de vrijheid een groot genoegen. WordPress bevalt me goed, ik heb verschillende plugins geprobeerd en weer een heleboel weggegooid omdat de snelheid van het laden van mijn site behoorlijk achteruit ging.
  Dat is wel een nadeel van WordPress, het kan soms langzaam laden als je teveel scripts, css sheets en plaatjes moet laden. Maar het is vooral een kwestie van uitproberen en op een eigen omgeving kan dat natuurlijk veel beter :-)

 15. url url'>Susan ≡ 02 Aug 2008 ≡ 16:55

  jeemig wat een klus, kijk uit dat je geen vingerkramp krijgt ;-)

 16. url url'>Susan ≡ 05 Aug 2008 ≡ 00:22

  het ziet er steeds mooier uit, maar kijk nog steeds uit voor vingerkramp ;-))

 17. url url'>Spaink ≡ 07 Aug 2008 ≡ 15:28

  Update 7 augustus:

  Mijn blog staat inmiddels op mijn eigen site, hoewel nog op een verborgen plaats; pas als-ie volledig werkt, verhuist-ie naar zijn definitieve stek. Inmiddels heb ik eindeloos gesleuteld aan style sheets, templates en widgets – vooral om alles te laten samenwerken op de manier die ik wil was leuk maar tamelijk tijdrovend, ‘t is een soort sudoku voor nerds, eigenlijk. Nu ziet het er allemaal goed uit, geloof ik. Ik heb een paar vrienden gevraagd om nog eens goed rond te kijken en als die ook tevreden zijn, gaan we de boel verhuizen.

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *