‘Fucking cameras! Fucking media!’

(Voor de vaste lezers hier inmiddels oude kost, maar voor de krant nog steeds de moeite waard.)

Nieuws zingt rond, het fenomeen is bekend. Journalisten die elkaar lukraak overschrijven zonder een enkel feit te controleren blijft echter schrikken. Het verhaal: in Bridgend, een stadje in Wales, is een zelfmoordgolf gaande. Afgelopen jaar hebben zeventien tieners zichzelf van het leven beroofd, allemaal door verhanging. De vraag: wat is er aan de hand? Het antwoord: ze steken elkaar aan.

Intussen buitelen de verslaggevers en cameraploegen over elkaar heen in Bridgend. Netwerk – die avond in handen van de broeders van de EO – maakte het vorige week bijzonder bont. De cameraploeg had ‘s nachts een ambulance gezien en stormde erop af. Hadden ze daar wellicht een verse zelfmoord te pakken? Zie je wel dat er iets raars aan de hand was in Bridgend!

Het was geen zelfmoord. Iemand had teveel coke genomen en was er slecht aan toe. De cameraploeg verdrong zich en wou met omstanders praten. Was het niet toch zelfmoord? Wisten de omstanders dat zeker? Tot een jonge vrouw – misschien een bekende van de zieke – begon te gillen: ‘Fuck off! Take your frigging camera’s away and leave us alone! It’s a coke overdose! Fucking media!!’ De ploeg maakte zich uit de voeten en verschool zich in een café. Ze waren nog boos ook dat ze waren weggestuurd.

Dat er gezocht wordt naar antwoorden is begrijpelijk. Zelfmoord roept altijd vragen op, vragen die des te vreselijker blijven wroeten naarmate de zelfmoordenaar je dichterbij stond. Maar wie een antwoord wil, dient eerst zijn vragen helder voor ogen te hebben. En wie heldere vragen wil, moet nagaan wat er echt aan de hand is, niet een andere journalist overschrijven.

De feiten leren dat er weinig deugt van de nieuwsberichten. Bridgend is geen stadje maar een county: er wonen 132.000 mensen; zo ergens tussen het formaat van Leeuwarden en Groningen in. De zeventien zelfmoordenaars van het afgelopen jaar waren niet alleen tieners: hun leeftijd varieerde van 15 tot 27. Afgelopen jaar was er geen piek maar juist een daling van het aantal zelfmoorden onder jongeren: het jaar ervoor waren het er namelijk 28. De politie vertelt keer op keer dat ze op een enkel geval na geen enkel verband tussen de individuele gevallen kunnen vaststellen, geen contacten via internet noch daarbuiten, maar de media blijven zoeken naar een alomvattend antwoord.

Van die copy-cattheorie geloof ik niets. In dat geval – zeker met de huidige, onwaarachtige mediabelangstelling – zouden de cijfers hoger zijn dan in eerdere jaren, en dat zijn ze gelukkig niet. De netwerktheorie is bizar: zowat álle jongeren zitten tegenwoordig op netwerksites, en de zelfmoordcijfers onder jongeren dalen, ook in Wales, ook in Bridgend. Bovendien stelt die theorie zelfmoord voor als een besmettelijk virus, als iets dat van hand tot hand gaat, iets dat verder gezonde en gelukkige jongeren in het verderf stort.

De imitatietheorie veegt al die dode jongeren op een hoop en haalt hun individualiteit weg. Die theorie doet of ze allemaal hetzelfde waren, of er geen verschillen zijn, geen persoonlijke histories, geen persoonlijke problemen die onoverkomelijk leken. Hij ontmenselijkt ze. En hij is smakeloos. Stel je voor: je bent al maanden ongelukkig, je denkt aan zelfmoord en je woont in Bridgend. Hoe kun je in hemelsnaam nog de moed vergaren met iemand te praten? De media hebben je gebombardeerd tot na-aper, tot meeloper. Praten is alleen maar moeilijker geworden.

Author: Spaink

beheerder / moderator

16 thoughts on “‘Fucking cameras! Fucking media!’”

 1. Sommige mensen vinden zichzelf zo zielig als iemand in hun omgeving zelfmoord pleegt. Repressie van de gevoelens van iedereen die zelfmoord wil plegen is dan de oplossing.

  Ik vind het gewoon kut als iemand in mijn omgeving het doet. En ik ben er boos om. Maar iemand dwingen om te leven is net zo erg als iemand vermoorden. Want van binnen vermoord je iemand als je hem de vrijheid om niet willen te leven ontneemt.

 2. Het blijft kennelijk een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt. Erg verantwoord vind ik het allemaal niet. Ik heb een hekel aan dat media dingen zo op blazen. Maar volgens mij gebeurd dat steeds meer.

  Gr Cynthia

 3. Wat erg is aan de media is niet wat ze opblazen, maar (vaak de andere kant van het onderwerp) wat ze onderbelichten of waar ze bewust niet over schrijven.

  Herinnert iedereen zich de tweede inval in Irak nog? De media hebben daar een hoop boter op hun hoofd. Waarom dit zo is weet ik niet. Ik heb nooit een opleiding tot journalist gedaan dus ik weet niet wat studenten daar leren. Ik zie alleen waartoe het leidt en wat de gevolgen hiervan zijn voor de samenleving/wereld.

  Vaak zijn onschuldigen de lul van dit soort journalistiek.

 4. “De imitatietheorie veegt al die dode jongeren op een hoop en haalt hun individualiteit weg. Die theorie doet of ze allemaal hetzelfde waren, of er geen verschillen zijn, geen persoonlijke histories, geen persoonlijke problemen die onoverkomelijk leken.”

  Inderdaad, en vervolgens bedenken ze een sensationeel concept zoals de “suicide-guru” om het geheel met een sekte-achtig sausje te overgoten. Deze personen hebben het niet zelf gedaan, nee, ze zijn over de streep getrokken door de digitale Jim Jones, de charismatische sekteleider. De “suicide-guru” is eveneens bedoeld om de individualiteit eruit te halen. Als jongeren geen kuddedieren zijn dan zorgen de massa-media wel voor dat ze dat worden, want de massa-media denken al bij naam in termen van massa’s.

 5. Juzo: Barbara Schwarz is een Scientologylid dat al jaren lang niets anders doet dan rare verhalen posten over critici van de sekte.

 6. http://www.spaink.net/varia/suicide_methods.html staat er gelukkig nog wel. Dat Spaink/XS4ALL zich zo laten beinvloeden!

  Had ik toch niet verwacht van Karin. Volgzaam de opgelegde censuur van haar critici uitvoeren. Komt je boek ook nooit meer in de winkels Karin?!? Neem je alles terug wat daarin geschreven staat? Door toe te geven aan censuur versterk je die. Bovendien verlogen je de regulars van ASH waar je mee omging. Als het nou niet mocht van de Nederlandse wet okee. Maar ik dacht altijd dat je stond voor wat je zei en opkwam voor de mensen in ASH.

 7. Volgens mij is de kans dat iemand zelfmoord pleegt na het lezen van jouw werken groter dan die van het lezen van ASH. Alle onzin van Juzo verzameld op een DVD, ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken!

 8. Thomas, de ASH mirror heb ik een paar maanden geleden al weggehaald. Ik was het zat dat journalisten steeds naar mij toekwamen voor tekst en uitleg als er ergens ter wereld een jong iemand zelfmoord had gepleegd – alsof ik woordvoerder van ASH was. Iemand anders heeft de mirror overgenomen.

 9. ASH is een stille dood gestorven op Karin’s homepage :-)

  Plegen alleen jongeren zelfmoord? Of is het dat ouderen er niet toe doen? Ik heb mijn flat te danken aan de vorige bewoner die er een eind aan maakte. Niet een jong iemand zoals ik het op de flat hoor. Ik ken eigenlijk geen jongeren die zelfmoord pleegden. Wel enkele mensen die ouder als mij waren. Misschien zitten al die jeugdige jongeren in de jeugd psychiatrie of weten ze die juist niet te vinden omdat niemand ze erop attendeert.

 10. Met na-ijlend effect, komt er nog eens een hele hoop gezeur en gezanik in de Google oproepbare nieuwsgroepen bij van de laatste tijd. Dat was wel te verwachten, maar ga er maar aan voorbij.

  Over een paar weken met de nieuwe lente, en de zon op de terrasjes, de mooie vrouwen in legioenen rond om ons heen, is het allemaal voorgoed afgelopen met al deze flauwekul.

  ter info:
  ==================================
  From: BarbaraSchwarz2004@excite.com
  Newsgroups: soc.culture.netherlands,nl.politiek
  Subject: Karin Spaink – Dutch woman without conscience
  Date: Mon, 10 Mar 2008 21:28:05 -0700 (PDT)

  Check the media article on these disgusting people.

  “Predators tell children how to kill themselves”
  http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2008/02/17/nweb117.xml&page=1
  http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2008/02/17/nweb117.xml&page=2
  http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2008/02/17/nweb117.xml&page=3

  And then there is this article:

  “Who would listen to this batty ‘suicide guru’?”
  http://www.telegraph.co.uk/opinion/main.jhtml?xml=/opinion/2008/02/18/do1803.xml

  Karin Spaink pulled her “suicide pages” now from the web. Seems she is in troubles. Too many dead people…

  Barbara Schwarz
  ===================================

  ‘\°_°/’

  Niet meer doen hè.

 11. Klopt. Ze heeft haar kwalijk werk gedaan en krijgt er in de nieuwsgroep flink van langs. Neemt niet weg dat het nog even rondzingt. Dat is kwalijk – en ook schâ…’lijk. Dat gedoe moeten we niet hebben.

  ‘\°_°/’ – en nu fully speed hop hop voorwaarts.

 12. Het is geen censuur. Het is zelfrespect. En het is de manier, waarop wij met elkaar omgaan.

  Al mijn teksten, en dat zijn er heel wat in 33 jaar, zijn nog altijd bij mij te krijgen want ik heb ze allemaal bewaard. Dat ging heel eenvoudig met ‘n druk op de knop. Ik onderhield m’n eigen archief. Te weten minimaal de regio 1, regio 2, de algemene provincie, dat is 1400 millimeter tekst per pagina dag en helemaal alleen, 360 dagen van ‘n jaar. ‘n Eenkolommertje is 80 mm.

  Maar ik bepaal zelf aan wie ik ze geef. En dat doet niet het Internet. En dat doet niet Google. Ik ben zelf, m’n eigen baas en ik bepaal. So does Karin.

  ‘\°_°/’

 13. Dat ik al mijn onzin verzamelde, was uitsluitend uit therapeutische overwegingen. Ik redde de mensen van de elektroshock, en ze ontwaakten iedere dag na de brievenbus bij ‘t ontbijt verbaasd, dat zoiets nog mogelijk was.

  ‘\°_°/’

  Gaarne in aanmerking komende voor enige onderscheiding. Ik dank u.

 14. Voor nadere informatie en discussie over onderhavige fenomenologie stelle men zich in verbinding met mijn vroegere collega Peter Hamans uit Horn, die geruime tijd geleden woordvoerder is geworden van de vereniging vrijwillige euthanasie en men noeme daarbij mijn naam.

  Ook kan informatie en discussie worden voortgezet op mijn forumgastenboek http://web.inter.nl.net/hcc/kcc/guestbooks/gastenboek-1.shtml na het tevoren bij mij ophalen van login en pass.

  Ik wens eenieder een prettige voortzetting. – ‘\°_°/’

 15. Prachtige column. Als mensen zich nou eens in al die individuen zouden verdiepen, zouden ze weten dat je niet zomaar zelfmoord pleegt omdat een ander dat ook doet. En je pleegt ook geen zelfmoord omdat er op internet informatie over te vinden is. Wat een ongelofelijk kortzichtige mensen bestaan er toch.

 16. Je kan de dood wel romantiseren. Wat Karin nu net niet doet met de door haar gekopieërde suicide methodes FAQ. De media doen dat wel door de potentiële zelfmoordenaars het gevoel te geven ‘ze begrijpen ons niet’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.