Statistiek

Comments Posted By mariska

Displaying 91 To 119 Of 119 Comments

Blond

Dit bedoelde ik: http://www.dumpert.nl/mediabase/770791/1c37a786/_ze_pakken_ons_alles_af_.html
Waar kunnen deze arme mensen naartoe vluchten?
En ambulancepersoneel dat aangevallen wordt, wat kunnen die?

Er was een meisje dat in de trein lastiggevallen werd door zo’n jongen. Nadat ze haar hoofddoek goed omhoog deed en in het arabisch met iemand ging bellen, stopte de jongen en verontschuldigde zich omdat hij niet door had gehad dat ze moslim was.
Hoe inferieur vrouwen gezien worden kon je zien in Tros vermist. Allemaal goedgelovige vrouwen die trouwden met een ogenschijnlijk vrijdenkende egyptische man. Al gauw blijkt slaan heel normaal, de vrouw moet opgevoed tot onderwerping. Zijn de kinderen eenmaal in Egypte dan heeft de moeder geen enkel recht meer. Doodsbange onderdrukte meisjes. Een vader was in nederland veroordeeld voor seksueel misbruik en mishandeling van de dochters maar in dat land maakt het niets uit, want de man is heilig.
Ik ken een vrouw die ooit in Saoudie Arabie strandde met een vliegtuig. De enige reden dat zij geholpen werd was omdat ze een zoon bij zich had. Ik herkende dat ook aan mijn buren, hoe enthousiast ze reageerden op de geboorte van mijn zoon. Het gaf me meer status dan toen ik moeder van een dochter was. Ooit de boeken van Betsy Udink gelezen, onder andere over de religieuze politie? Gehoord dat er weer een moordpoging is gedaan vanwege een onschuldige tekening? Deze religie maakt het leven van velen zoveel erger dan het hoeft te zijn.

Het westen moet de basis afdwingen: het aanvaarden van scheiding van kerk en staat, de gelijkheid van mensen. De bereidheid te leven en laten leven en van de spullen van anderen af te blijven en je aan te laten spreken op crimineel gedrag. Vrijheid van meningsuiting.
Veel mensen in nederland zijn dankzij hetzes van mensen als Pechtold en Doekle Terpsta bezig met het voeren van de vorige oorlog in plaats van dat ze adequaat reageren op reeele problemen nu, waar het helaas totaal anders ligt.

» Posted By mariska On January 05, 2010 @ 13:18

Probleem is het jarenlange taboe geweest. Allemaal vanwege wat Karin in de laatste regel ook doet : het erbij slepen van “bruin”. Fortuyn heeft geen kans gekregen en kiezers dus ook niet omdat hij in een licht werd gezet waardoor mensen het nodig vonden om hem te bedreigen, mishandelen en uiteindelijk dood te schieten. Iemand als Paul Rosemuller zorgde ervoor dat geen enkele partij (sp t/m vvd) bereid was tot een interview met Frans Bromet over de situatie in de oude wijken. Demonisering, een hetze tegen mensen die zagen en zeiden dat het misging. Geen enkele krant of zender die anders durfte te denken. Dit maakt dat iedere bestuurder of politieagent in een kramp schiet, spastisch reageert en veel te veel accepteert.

Zojuist met tranen in mijn ogen gekeken naar Nova over Culemborg. Een groepje meisjes dankzij een hekje alleen gewond maar niet doodgereden. Enkele dagen later een steen door de ruit en 14-jarige een steen tegen het hoofd, nu ziekenhuis. Huilende, wanhopige ouders. Haar enige misdaad is dat ze de politie heeft vertelt wie een auto in de brand stak.
Dan wordt een marrokaanse man geinterviewd en is er ook maar enige vorm van kritiek op de daders? Nee, het is de schuld van de gemeente, het voetbalveldje is afgepakt, de jongens hebben niets te doen. Kortom: geen enkele verantwoordelijkheid zien. Allemaal vanwege een cultuur waarbij eer, totale afkeer van de mogelijkheid tot zelfkritiek of kritiek te horen en slachtofferschap leidt tot extreem anti-sociale jongens. Geen enkele geen empathie voor ongelovigen. Ouders die hen nooit aanspreken. Vermoedelijk veroorzaakt omdat jongens dankzij hun sekse ingeprent is dat de baas zijn en dat anderen untermenschen zijn.
Ik zie het als zulke afgrijselijke arrogantie dat mensen die er zelf niet tussen hoeven te wonen zich dit nauwelijks aantrekken, het hebben over slechte wijken, het in het algemene trekken.

Het valt jou denk ik niet op hoe automatisch je de verantwoordelijkheid bij “nederland” legt. Zou mooi zijn als dat kon maar een samenleving is niet altijd maakbaar. Als één club andere mensen zo diep minder vind en zo duidelijk niet wil sta je machteloos met theedrinken en subsidies. Rory Stewart zegt dat je niet verantwoordelijk bent voor iets dat je niet kunt veranderen. Als deze mensen vast blijven houden aan een soort tribaal mensbeeld dan is al dat praten, bemiddeling, meer subsidie en meer projecten niet de oplossing.

Bart Croughs zegt in zijn stuk dat de multiculti droom voor mensen die er niet tussen wonen een heerlijke manier is om je goed te voelen over jezelf. Goed na de oorlog. Ze hebben er zelf helemaal geen last van, geen concurentie op de arbeidsmarkt of wat dan ook. Het zijn de kwetsbare groepen die letterlijk geen leven meer hebben. (Met kwetsbaar bedoel ik niet zulke marrokanen, die zijn heel goed in staat om over de rug van makkelijke prooien voor zichzelf te zorgen.) Veel problematischer dan de vreselijke voetbalhooligans uit Hoek van Holland want die richten zich op duidelijke plaatsen en tijden op volwassenen en niet op weerloze kinderen in en rond hun huis.

Oplossingen zijn niet zo makkelijk maar ouders en omgeving die alles maar goedpraten zijn natuurlijk de echte veroorzakers. Het belangrijkste is dat deze mensen tegengesproken mogen worden. Dat “allah is fantasie” of “de koran heeft teksten die verschrikkelijke gevolgen hebben voor vrouwen” gewoon gezegd kan worden. Zelfkritiek leren verdragen, tolerant leren worden voor andersdenkenden. De oplossing kan alleen beginnen met kritiek op de macht. Vrijheid van meningsuiting, die is er al niet meer na de moorden en vlucht van Ayaan. Een kind moet geleerd worden een ander in de eerste plaats te zien als mens in plaats van wel of niet gelovige, man of vrouw, homo of hetero. Dus empathie.
Concreter, het idee om geen minaretten toe te staan, om de meerijders van de moordpoging op die meisjes wat langer dan een paar uurtjes vast te zetten, en mensen die bedreigd worden daadwerkelijk te beschermen zijn praktische signalen dat een welstandscommissie en het strafrecht ook hiervoor geldt. Er wordt juist andersom vaak met twee maten gemeten. De homo die uit de buurt vlucht moet worden zijn bedreigers eruitzetten. Nationaliteit afnemen en terug naar geboorteland lijkt misschien zielig, maar wat als er echt alleen de wil tot plunderen, geweld en untermenschbehandeling is? Voorkomen was beter geweest en alles begint met kritiek.

» Posted By mariska On January 05, 2010 @ 03:08

@ tartarus
Misschien beter om je op wat Fair trade na niet teveel met andere economiën te bemoeien omdat het veel ingewikkelder is dan het lijkt. Het zijn allemaal broze evenwichten die in tienduizenden jaren gegroeid zijn.
Wat door jou hele stuk heenspreekt is dat je heel veel verantwoordelijkheid bij het westen en bij de overheid legt. VPRO wintergasten van 21 december ging o.m. over het beleid van Obama in Afganistan. Raoel Heertje sprak met Rory Stewart. Hij is reiziger, heeft jaren gelopen oa. in Afganistan, spreekt ongelovelijk veel talen en dialecten, multibegaafd en heeft zich diep in het land verdiept. Supersympathieke man. Uiteindelijk kwam hij tot de conclusie dat het zinloos is. Men wil geen democratie. Het zit zo anders in elkaar. Hij heeft Hillary Clinton gesproken maar die heeft samen met Obama zijn advies in de wind geslagen. Waarschijnlijk plaatsen zij overal hun achterstandsgroepen theorie zoals dat in de VS het probleem is en zoals de oplossing werkt op. Rory Stewart zegt dat dit in totaal andere culturen helemaal niet van toepassing is. Heel verhelderend, uitzending wordt op 16 januari om 13.40 op nederland 1 herhaald.
Natuurlijk gaat het in nederland niet om mensen wiens land wij binnengevallen zijn. Velen zijn hier vrijwillig heengekomen. Een deel om te werken maar een deel ook vanwege gratis geld, huisvesting, gezondheidszorg. Zet ze alsjeblieft niet in de zielig en misbruikte hoek. Natuurlijk zijn er mensen die zich wilden ontwikkelen en met hen zal ook niemand een probleem hebben maar ik zag ook een stroming die dat echt niet wilde. Niet uit angst, armoede of omdat ze zich afgewezen voelden maar uit ideologie. Daarom schreef ik ook mijn ervaringen. Als mensen zo’n andere instelling hebben, echt menen dat tribale groepsdruk en onwetendheid beter is, dat gelovigen beter zijn dan anderen, vrouwen en homo’s minder en dat zij dat aan anderen op mogen leggen dan kun je nog zo je best doen en het nog zo goed met hen voor hebben, het lukt niet. De vraag blijft of je dan altijd maar verantwoordelijk blijft. Sterker nog, of je zelfs bepaalde dingen niet meer gaat zeggen omdat je anders afgeslacht wordt. Mensen als Fatima Elatik en Mohammed Rabbae hadden na hun uitspraken dat toneelstukken verboden moeten worden onmiddelijk een stevig gesprek moeten krijgen en als ze het gevaar niet begrepen uit de PvdA en Groenlinks gezet moeten worden. Als nederlandse partijen geen mythen hadden gehad en migratie rationeel en met vooruitziende blik hadden behandeld waren Fortuyn en Wilders uberhaupt nooit met hun kritiek gekomen. (Verdonk had wel iets anders gevonden, die is echt een enge populist schat ik in.) Als de politieke Islam nooit mensen verdrukt had, nooit zoveel aanhang had gekregen en volop tegengesproken werd waren Ayaan en van Gogh nooit met een film gekomen, en hadden zij en vele anderen nu een heerlijk vrij leven gehad.

» Posted By mariska On December 29, 2009 @ 12:20

@Tartarus. Ik ga echt niet op de PVV stemmen en al helemaal niet omdat iemand iets vervelend van me vind. Ik vond het weggehaalde stuk van Bart Croughs grappig en hier zeer ter zake doen omdat het een tipje van de sluier oplicht over de motieven van de veroordeling van iemand als Ayaan en waarom iemand als Fleur Agema per definitie alleen maar bagger over zich heen krijgt. Dankzij welke automatismen het heel sociale mensen zo koud laat dat Fortuyn, van Gogh, Wilders en Ayaan vermoord zijn of nog zullen worden om hun gedachten. Ze deze onwelgevalligen automatisch in een totaal kwaad daglicht stellen.
Maar goed, Wilders wil dat de neuzen in nederland een beetje dezelfde kant op staan en dat wie zich niet aanpast in een land gaat wonen waar ze beter passen. Mensen houden blijkbaar erg van rust, en ik mag al blij zijn hoeveel dingen hier zijn blijven staan.

Over de Duitse herstelbetalingen denk ik dat je iets heel belangrijks zegt. Dat is zo. Maar het is niet zo dat alle moslims in nederland een poot uit is gerukt. Integendeel, hun familie die achter is gebleven laat zien hoe arm ze het anders hadden gehad. Daar zijn jonge mannen ook vaak werkloos. Wat ik heel bijzonder vond was “de reunie”, gisteren op tv. Allemaal klasgenoten van Anne Frank. De weinigen die na de oorlog zonder geld, huis afgepikt, familie vermoord, met alleen lagere school en vol van angsten en trauma’s, een beschadigd lichaam nog leefden hebben het allemaal uiteindelijk materieel en ook qua gezin fantastisch voor elkaar gekregen. Toch iets van de goede instelling, de wil om te leren, om te denken. Niet alleen wat je hebt maar ook hoe je met het leven omgaat maakt heel veel verschil.

Ik ben ook verbijsterd over wat er in WOII is gebeurd. Alleen zie ik het kwaad van toen meer als veroorzaakt door totalitaire ideeen, ideologieen, doctines die individuen verdrukken, dat verschillen als slecht worden gezien, dat mensen dom moeten blijven. Ik begrijp dat veel mensen op hun gevoel nog steeds denken dat het kwaad voortkwam uit blond en blauwe ogen, westers maar vind het gevaarlijk dat ze hun ogen sluiten voor dat het ook met een ander uiterlijk of uit een andere regio kan komen.

» Posted By mariska On December 28, 2009 @ 13:07

Sorry, weer een slordigheid, nu moet de link wel lukken

http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/4753/Nou%2C_waar_blijft_de_dagvaarding%3F

» Posted By mariska On December 18, 2009 @ 02:00

Wat zo lastig is de vraag wie het goed inschat:
Komt het allemaal wel goed als we de positieve kanten benadrukken en inschikken en aanpassen of is dit een beweging vergelijkbaar met het nazisme die uiteindelijk onze (in vergelijking) hemel op aarde wil vervangen door totale onderdrukking dmv de wetten van de Koran?
Op dit moment zijn de moslims onderling verdeeld. Maar wie in 1926 had voorspeld dat er binnen 16 jaar zo iets extreems als de nazies over Europa zou gaan heersen zou nooit geloofd zijn. Iedereen zou wijzen op de vele aardige, beschaafde Duitsers. Die zouden zoiets nooit laten gebeuren. Je moest ze niet beledigen, gewoon een beetje diplomatiek doen.
Het is geen issue of mensen uit Somalie, Pakistan etc. intrensiek slechte mensen zijn. Maar het is ook niet alleen cultuur, het is daar niet altijd zo wreed en onderdrukkend geweest. Natuurlijk heeft ook armoede invloed maar dat zegt ook niet alles. Een doctrine als de Islam die mensen in categorien indeelt, die gericht is op onderwerping en opvolgen van bevelen van bazen in plaats van zelf denken, die mensen zegt dat ze tot een superieure groep behoren en het recht hebben om wreed te zijn tegenover mindere categorien heeft veel overeenkomsten met de doctrine van Hitler maar dan op een veel grotere schaal. En het brengt de onveiligheid ook nog eens binnen gezinnen in plaats van tussen gezinnen. Maakt vrouwen rechteloos. Maakt geweld binnen gezinnen rechtmatig. En door alleen de factor armoede in duitsland als oorzaak aan te wijzen zou je toch onrecht doen aan de factor doctrine die mensen wel de kant van een systeem van haat opstuwde. Had Duitsland in 1936 iemand met de boodschap van Obama aan het roer gekregen dan was men op een totaal andere manier t.z.t. uit de armoede gekomenhttp://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/4753/Nou%2C_waar_blijft_de_dagvaarding%3F

n.b. Het afbranden van Ayaan zit me dwars. Dat haar motief roem was. Du moment dat Ayaan zich uitsprak wist ze maar een ding zeker en dat was dat ze zichzelf permanent in serieus levensgevaar zou brengen. Na Salmon Rushdi, zijn vermoorde vertalers, is er denk ik niemand van ons die dat leuk lijkt. Ik kan me niet voorstellen dat Karin die zo om mensen geeft en zelf zo kritisch nadenkt totaal ongevoelig lijkt voor iemand die hetzelfde doet maar dan in een gevaarlijke wereld. Vind je iemand die tegen de maffia een boek en film maakt ook uit op zijn eigen beroemdheid? Ik zie het meer als dappere eenlingen die hun veiligheid en vrijheid opofferen om hun visie op de giftigheid van een machtig systeem te uitten.

» Posted By mariska On December 18, 2009 @ 01:44

@ Joan
Vermoedelijk roept deze dracht (vooruitgang is Saoudi arabie) het woord “pinguins” op:
http://www.spitsnieuws.nl/archives/raar/2009/12/presentatrices_in_boerka.html

Mag je van jou hierom niet huilen of lachen?

» Posted By mariska On December 12, 2009 @ 10:21

N.a.v. het in brand steken van een jonge vrouw komen er ook weer andere herinneringen bij me boven. Van huizen waar ik maar een keer binnenkwam. En daarna nooit meer, geen hulpvraag.
De vrouw in de keuken die om 9.00 al een tafel vol eten voor mij gekookt had. Gehaktballen die ik als vegetarier dan op moest eten omdat de man daarop stond. Als ik dat niet zou hebben gedaan werd dat door de man persoonlijk opgevat. Alles stond enkel en alleen in het teken van de eer van de man.
Alleen de man die mij te woord stond. Een stil, bang zoontje dat wel in de kamer kwam. De tolk die ik mee had gebracht en die veel weigerde te vertalen omdat wat er werd gezegd te beledigend was. En onder alles de spanning en angst die er in zo’n huis heerste. Niet zozeer bij mij, ik kon weer naar buiten. De vader van het gezin voelde als een soort psychopaat. Moeilijk te beschrijven. Kennen jullie Tycho Gernand in “van god los”? Iemand bij wie je altijd op je hoede moest zijn. Die zich niet kon inleven in anderen, over lijken ging alsof het niets was. Alles voor zijn eer.

Dat ik dit durf te zeggen is omdat ik niet hoef te schamen. Ik reageer niet uit beledigdheid, superioriteitsgevoel of minachting. Ik voelde me totaal niet persoonlijk aangesproken, plaatste alles buiten me. Gek maar mijn gevoelens voor zo’n man waren ook een soort liefde. Als ik in zijn leven was geboren met zulke culturele boodschappen had ik waarschijnlijk ook zo gedacht. Maar wat zat hij op een gruwelijk spoor.
Tegelijkertijd werd ik verscheurd door verdriet voor zijn vrouw en dochters die alleen het eten op tafel kwamen zetten. Het belangrijkste is wat ze uitstraalden. Een soort doodsangst. Alsof ik even binnen was gekomen in de Abu Ghraib gevangenis waar het voor mij even normaal moest lijken.

Ik vertrok nooit meer te komen maar ik liet in nederland wel een vrouw en meisjes aan een hun lot over. Een leven in permanente en uitzichtloze doodsangst. Zelfs in een Blijf huis zou ze (zelfs door familie van de man, want het is in hun overtuiging legitiem) nog gezocht worden om te worden vermoord.

Het is niet zo dat ik mensen belachelijk wil maken. Het is meer alsof je naar een eeuwig doorgaand verkeersongeluk kijkt. Veroorzaakt door iemand (of een groep) die de verkeerde verkeersregels heeft geleerd, (bijvoorbeeld steeds voetgangers aanrijdt) maar die hoort dat dat goed is, en daar door mensen die het aanzien niet op aangesproken wordt en die een spoor van ellende blijft aanrichten.
Door dit allemaal met de mantel van totaal misplaatst anti racisme te bedekken zou je een verschrikkelijke fout maken. Ayaan heeft jarenlang voor vrouwen getolkt die wel weg waren gekomen. Op een dag was haar maat vol. Zo veel leed gelegitimeerd door het geloof. Daar ging haar film alleen maar tegenin.

» Posted By mariska On December 10, 2009 @ 10:59

Sorry voor mijn veel te lange verhaal. Anderen kunnen het veel beter:
http://www.dumpert.nl/mediabase/734001/4b2c6deb/clasisic_fawlty_towers.html

» Posted By mariska On December 09, 2009 @ 14:51

@ Joan. N.a.v. de partij voor de dieren.
Onlangs heeft mijn dochter een spreekbeurt over Darwin gegeven. Samen bezochten we allerlei musea (Naturalis, Hortus, universiteitsmuseum, Teylers) en speciale voorstellingen (Artis, Blijdorp) en lazen we “on the origin of … ” en andere boeken over Darwin, de eerste afleveringen van de prachtige VPRO serie over zijn bevindingen spitten we uit. We bekeken wat wetenschap de afgelopen jaren heeft gevonden. Wat bleek? Het bewijs voor de evolutietheorie stapelt zich meer en meer op. Op basis van een veelheid overweldigend heldere feiten moet de conclusie worden getrokken dat er helemaal geen schepper aan het werk is geweest . Je ziet hoe tijdelijk en afhankelijk van toevallige omstandigheden we zijn. Hoe wreed het leven is. Hoeveel lijden.
Dan moet ik dat kind vertellen dat hoewel de mensheid al 150 jaar een stuk wijzer had kunnen zijn de overgrote meerderheid van onze soort veel liever een onrealistische kromdenkende pseudosimpelheid (God, Allah, communisme, kapitalisme, socialisme, multiculturisme, ras/tribalisme, scientology, new age, astrologie, statusdenken, liefdadigzelfvoldanisme, seksisme of mannenhaat, terug naar de natuurisdwingers, tussen je orenmaffia, thuisbevallingsdwingers, conformisten, kastedenken, anderen willen overheersen, ego-centrisme, survival of the fittest, doof/blinde regel en procedurefreaks) verkiest boven het zien van de complexiteit van het leven en onze soort in dat geheel, mededogen met alles en iedereen tegelijkertijd. Eenzijdig en versimpeld denken heeft geleid tot bestuur met een selectieve starre blik in plaats van sturen vanuit zorg voor alles tegelijk. Nog steeds denken politici (die vaak aan hun geloof in de verschrikkelijke variant op Sinterklaas vast blijven houden) dat mensen kuddedieren moeten blijven. Ze bekrachtigen de Imam om mensen te beinvloeden. Een gelovige is in hun ogen veel beter want “van God los” ga je per definitie als een gewetenloze egoïst te keer. Ze menen ook dat atheisten niet mogen zeggen dat de keizer geen kleren aanheeft. Want je zult die gelovige, die wil denken dat hij het centrum van alles is, geschapen naar het beeld van God, rentmeester en heerser over alle dieren die voor ons gebruik gemaakt zijn toch eens kwetsen. Voor twijfel is geen plaats, de status quo is heiliger dan zelfstandig nadenken en het leven zien zoals het voor iedereen is. Het ergste is: je anticipeert niet op reële bedreigingen zoals overbevolking, enorme gevolgen van misbruik die gepaard gaat met kapitalisme of de onvrijheid die gepaard gaat met communisme of groepen die anderen hun geluk niet gunnen.
Partij voor de dieren wordt geleid door 7e dagadventisten. Mensen die gezond verstand opzij zetten voor een fantasie die hen een fijn gevoel geeft. Hoe lief ze misschien ook zijn, iemand die dat door de war haalt kan ik mijn vertrouwen niet geven.

» Posted By mariska On December 09, 2009 @ 01:41

Ik neem aan dat “pinguin” slaat op mensen die zich van top tot teen moeten verstoppen achter meestal zwarte doeken omdat in die doctrine zij ervoor verantwoordelijk zouden zijn als iemand seksueel opgewonden van hen wordt. Stel je voor dat de doctrine van Tom Cruise zou bedenken dat men zich van top tot teen in zilverfolie moest wikkelen om te voorkomen dat hun sterrenstof te veel effect zou hebben op andere sterrenselsels of iets anders extreems. En dat de groep die dit in praktijk bracht zich razendsnel uitbreidde want zo veel mogelijk voortplanten was ook een devies. Dus de helft van de mensen liep zo rond. Zouden we dan niet mogen zeggen: “he daar gaat weer een gepofte aardappel?” Mag er dus niet meer gelachen worden om iets dat je absurd vind?

» Posted By mariska On December 08, 2009 @ 12:12

@ Maurice. Wat is het belachelijke handelen van Tom Cruise? Waarom heeft hij schuld?
Mocht het zo zijn dat hij gelooft in ruimtewezens en moederkoek eet, dan is dat niet belachelijker dan andere geloven. Sterker nog, moederkoek is erg gezond en het enige vlees dat er toch is, waar niemand voor dood is gemaakt.
Ik hou juist wel van mensen die iets anders eten dan gebruikelijk. Hoe meer variatie hoe beter. De meeste van mijn moslim buren en mensen waarmee ik werkte vond ik naast hun eerder beschreven gedachten niet anders dan wie dan ook. Aantal bijzonder leuke persoonlijkheden, best vaak goede klik. Jammer dat ze vaak zo vast zaten in die slachtofferpositie waar niemand ooit voor zijn lol zou hebben gekozen.

» Posted By mariska On December 07, 2009 @ 02:27

@ Maurice
Zo’n beslissing voor scientology geeft me de indruk dat iemand erg beinvloedbaar zal zijn maar hoezo die totale belachelijk making van Tom Cruise? Weer absoluut goed/fout denken. Zo simpistisch. Ben jij zelf dan geheel perfect en dat altijd geweest? (De fundamentele attributiefout: een ding over iemand nemen als totalitair oordeel over de gehele persoon).
“De” mens “moslim” staat niet ter discussie. De doctrine & gevolgen in wel. Dat kun je toch gescheiden zien? Niet alles op een hoop gooien. De mens in het evolutionaire stadium waar we nu zitten heeft god/ allah bedacht. Vast een behoefte aan een beetje controle. Over het intolerante christendom in de middeleeuwen had ik net zoveel kritiek gehad als nu op de islam. http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/4703

God op de munt, het koningshuis met veel te veel macht, de behandeling van consumptiedieren, die enkele orthodox christen, allemaal doornen in het oog. In een ideale wereld had iedereen gelijke rechten. Bestond er geen enkele groepsdruk, geen religie of new age of andere bullshit. Geen machtverschil, iedereen geeft om het welzijn van anderen. Maar we zijn helaas hiërarchische primaten, sociaal tegen wezens die ons een goed gevoel over onszelf geven. En naar mijn indruk onverschillig tegenover wezens waarbij dat inleven ons niet van pas komt.

» Posted By mariska On December 06, 2009 @ 17:35

@Joan. Je luistert niet, denkt in kampen. Helemaal goed, helemaal fout. Wilders heeft denk ik een aantal domme ideeen over belangrijk beleid. Een tikkeltje Berlusconi ben ik bang, ik denk niet dat hij de wijze stuurman is die aan het roer moet staan. Daar kan ik dus helaas niet op stemmen maar en ander partij die het wel snapt is er ook niet. Pat Condell kan het mooi zeggen: “Ik zou nog liever een hooivork in mijn voet steken then to vote for the right wing party. It leaves me somewhere in the middle not knowing which way to turn”. Overigens denk ik dat Eerdmans, Pastors en Sorensen absoluut niet extreem rechts zijn. Over dierenrechten en rechtspraak zijn ze juist veel liever voor de zwaksten dan CDA / VVD.

@ Maurice. “Iemands ervaringen kleuren iemands mening.” Dat is natuurlijk waar. Maar meer nog denk ik dat het gaat om waar je naar kijkt. Het is heel opvallend dat mensen als Eerdmans, Condell, Cliteur Kluveld (en ik zei de gek), zich druk maken over dieren rechten, (vaak geen vlees kunnen eten) en dan ook over dit niet meegaan met de heersende gedachten over hoe om te gaan met de Islam. Hoe komt dat? Misschien gegroeide patronen niet automatisch overnemen. En hoe je om je heen kijkt. Ben je lief voor je huisdier maar laten dieren in de bioindustrie je koud? Doe je aardig tegen een imam maar laat je de onzichtbare mensen die door zijn oproepen niet zo mogen leven als ze willen totaal vallen?
We moeten duidelijk zijn: religie terugdringen naar de privesfeer. Het liefst uit het onderwijs, zo min mogelijk in het straatbeeld en kritiek geven en ontvangen moet weer veilig en de normaalste zaak van de wereld worden. Het moet totaal veilig zijn om je eigen geloof te kunnen kiezen en ergens uit te stappen.

» Posted By mariska On December 06, 2009 @ 15:06

@ Joan. Wat heerlijk om “verdacht” te zijn. Je doet me denken aan de DDR. Want je zal toch eens in het slechte kamp zitten. De gedachtenpolitie die mensen aanpraat dat heel logische en rationele gedachten niet mogen omdat die bij voorbaat al heel erg schuldig en slecht zijn. Als je goed leest zeg ik niets anders over die arme Tariq dan dat hij werkt bij een zender waar dat filmpje vertoond wordt. In de film over hem zag ik dit filmpje. Feit.
@ Maurice: Ik ben ervan overtuigd dat John Travolta / Tom Cruise en 80 % van de kinderen die in de hitlerjugend of de DDR jeugd meedraaiden hardstikke lief zijn. Gehoorzame padvinders. Desondanks vind ik de groepen waarbij ze zich soms bij volle verstand, soms onder manipulatie of onder dwang van ouders aan hebben gesloten eng. Zo’n Tariq die duidelijk veel van zijn kinderen houdt en ze gunt om hun eigen beslissingen te nemen maar blij is als dochter kiest voor hoofddoek en niet naar de homotrouwerij van zijn zoon zou gaan doet dit op basis van iets waarvan ik jammer vind dat het bestaat. Ik kan me die loyaliteit aan zijn (voor)ouders best voorstellen, maar toch ….
Het gaat niet alleen over fundamentalisten. Het gaat ook over een doctrine die oordeelt over vrouwen, over homo’s, over andersdenkenden. En omdat die meningen ook bij het klootjesvolk gedragen worden leidt het tot een hoop overlast en verdriet. Mijn oompje is heel ernstig op straat mishandeld wegens zijn geaardheid, geen incident helaas. Ik ken lesbo’s die speciaal een witte woonwijk hebben opgezocht na slechte ervaringen. Daarbij komt dat het van de gekke is dat kritiek op dat geloof zo gevaarlijk is geworden. Fatwa’s vanwege tekeningen. Moord vanwege een waarheidsgetrouwe film. En alleen al iets onbelangrijks (maar toch) als mijn lieve buurmeisje die zelfs als de mussen van het dak vallen tegen mij loopt te puffen onder haar dikke kleding en hoofddoek maar die geen enkele keuze heeft wat ze aandoet gun ik verlichting. Ik lach begripvol met haar mee, weet dat ik niets tegen haar terug kan zeggen. Het is al heel wat dat ze durft te klagen maar verder is ze niet vrij.

» Posted By mariska On December 06, 2009 @ 02:51

@ Maurice:
Die us vs them mentaliteit heb ik vooral andersom meegemaakt. Wat allemaal gezegd werd over nederlanders: die zouden een meisje van 7 in stukken gehakt hebben, een huis in brand hebben gestoken zodat een moeder en 5 kinderen levend verbrandden. Later bleek dat het in beide gevallen niet alleen turkse slachtoffers maar ook turkse daders waren. Een marokkaanse vader beweerde dat een nederlandse automobilist zijn zoon expres overreden had, om het kind zwaargehandicapt te maken en daarna had de dokter expres niet goed geholpen omdat ook hij er plezier in had een marokkaans kind zo gehandicapt mogelijk te laten blijven. Later bleek dat de vader zijn kind dat net uit Marokko in nederland was gekomen helemaal niet gewaarschuwd had voor het verkeer in de stad.
95% van deze mensen had een uitkering en woonde in een ruime nieuwbouwwoning met huursubsidie. Ze kregen een inkomen en medische zorg die ontelbaar veel beter was dan in het land van oorsprong. Huisartsenpost , arbeidsburo, uitzendburo met heel veel vacatures, formuliereninvulhulp, rechtshulp, koffiehuis, markten, goedkope eigen winkeltjes, overal aanbod van culturele activiteiten. Alles om de hoek. Lange vakanties en een eigen huis in het thuisland. En echt niet een keer iemand die iets waardeerde. Op de een of andere manier zat het idee slachtoffer te zijn van nederlanders zo diep.

Een keer heb ik gehoord hoe een nederlander een marokaanse jongen toeblafte dat hij ergens anders moest gaan staan. Die jongen had niets misdaan, ook dat sneed door mijn hart. Laatst ook zo’n filmpje van Paul de Leeuw en Giel Beelen. Die gaan dan opeens toevallig langslopende marokkaantjes die op dat moment geen kip kwaad doen uitschelden. Zien de ziel niet. Zo’n jongen moet wel heel sterk in zijn schoenen staan om de pijn die dat moet doen niet om te zetten in blinde haat. Daar zitten ze dan: tussen Paul Rosenmullertypes die hen aanpraten dat ze slachtoffer zijn en dat nederlanders om ras geven (??? hoe dom kun je zijn, it’s all about the money & geen last willen hebben. We zijn dol op mensen die bereid zijn om zwaar werk te doen en waar we beter van worden, we zijn deep down ordinaire kooplieden), een peergroup die niet-moslims minacht en agressief gedrag oke vinden en degenen die als reactie daarop je ten onrechte over een kam scheren met kakkerlakken.

Mariette Hamer heeft weinig keuze. Voor een aantal van zulke jongens is een oudere nederlandse vrouw niet meer dan een makkelijke prooi. Hamer doet ook maar haar best in een onmogelijke situatie.

» Posted By mariska On December 03, 2009 @ 01:29

Op 29 november was er een profiel uitzending over Tariq Ramadan. Press tv, waar hij voor werkt, zendt filmpjes uit die moslims ervan willen overtuigen dat politiek, wetgeving overbodig is. Er is maar een waarheid en dat is die van de profeet. Zijn ideeen over bestuur, leefregels etc. moeten onbetwist geldig blijven. Vandaar Sharia rechtbanken etc. Verkrachte vrouwen die de gevangenis in moeten vanwege overspel.
Wie mocht denken dat mensen dat van hun plattelandsafkomst en opvoeding meegekregen hebben maar dat langzaam een beetje loslaten, missen een treurige realiteit. De beweging om fundamentalistischer te worden is flink op dreef. Mensen die best vrijzinnig dachten en leefden worden gemanipuleerd door middel van magie, indoctrinerende filmpjes en sociale druk om steeds benauwder te gaan volgen wat Mohammed ooit bedacht heeft. Het is een soort scientology beweging maar dan met veel meer aanhangers en in plaats van rechtzaken gebruikt men fysiek geweld (fatwa’s) om critici de mond te snoeren. In plaats van mensen hun geld afhandig te maken gaat het hier om iedere vorm van empathie, rechtvaardigheidsdenken en tolerantie die weg wordt gedrukt.

Ik had hele aardige Afgaanse buren. Hun land had ooit een ander geloof, het was ooit een fijne cultuur dat voel je nog aan ze. Nu is daar alles wat goed was kapot gemaakt. Beelden opgeblazen, meisjes geen onderwijs en gezondheidszorg meer. Verschrikkelijke wetgeving. Kledingpolitie. Hetzelfde in Somalie, Iran.
Er is toch een verschil in ernst tussen het verminken van genitalien, niet mogen beslissen met wie je trouwt en of je seks wilt, het verbod op het uiten van je andere gedachten en het ruzien met je partner over wie zorgtaken op zich neemt of de strijd die gevoerd moet worden voor 100 % gelijke betaling? Waarom vecht je wel tegen oneerlijkheid in de nederlandse maatschappij, tegen die verschrikkelijke scientology en spreek je je over deze nog ergere beweging minder uit?

» Posted By mariska On December 01, 2009 @ 13:24

Wat ik vaak jammer vind aan columns, uit welk kamp dan ook, is dat het zo sterk vanuit een standpunt geschreven is. Knap, overtuigend maar met de werkelijkheden van alle betrokkenen doet het geen recht. Een opmerking als “is het nieuwe bruin” is te simpel. Het is misschien lastiger maar ik denk dat Wilders beter met argumenten bekritiseerd kan worden. Zijn voorstel van belasting op hoofddoekjes is zo fout, daar zijn goede grappen over te maken. Totalitaire trekjes haarscherp ontleden, het moet mogelijk zijn. Dan maak je mensen die na de moord op van Gogh en andere ellende voor het andere uiterste kiezen aan het twijfelen.
Voor mij is het lastig dat er eigenlijk geen partij meer is die zegt wat ik denk. Wijze denkers, empatische mensen als Karina Schaapman /Kontent of Lousewies vd Laan, Paul Scheffer staan op geen enkele lijst. Als er een redelijk alternatief partij zou komen voor Wilders zou de PVV veel minder stemmen krijgen.
Mensen die vinden dat kritiek op de fundamentalistische Islam meer overeenkomsten heeft met kritiek op seksisme, dictatuur, bekrompenheid, fascisme dan met racisme en dat het beknotten van de vrijheid van meningsuiting levensgevaarlijk is hebben op dit moment geen verstandige partij waarop ze kunnen stemmen.

» Posted By mariska On December 01, 2009 @ 10:45

Ik begrijp niet hoe iemand maar in één kamp kan gaan zitten. Een kant van het verhaal kan zien. De oplossingen van Wilders zijn benauwend en lijken mij niet te passen bij de goede kanten van het leven (dierenwelzijn, natuur, vrijheid, diversiteit, humor).
Maar D66 onder Pechthold (vd Laan was veel slimmer) en PvdA die de moed zijn kwijtgeraakt om in het westen vierkant te gaan staan voor veiligheid bij het uiten van je mening, voor het recht kritisch na te denken, het overeind houden van de verzorgingsstaat door instroom te reguleren slaan de plank volledig mis.
Ik denk niet dat Hirsi Ali verkeerde motieven had. Je moet haar werk als tolk in Blijfhuizen niet onderschatten. Ik heb zelf jarenlang in de onderklasse in migrantenbuurten gewerkt, en als je dag na dag zoveel onzinnig en uitzichtloos lijden, onderdrukking, seksisme en zelfs rascisme door turkse/marokkaanse/hindoestaanse en pakistaanse moslims meemaakt zie je dat de situatie door de leefvoorschriften en onrechtvaardige uitgangspunten van het geloof uitzichtloos is. Toekijken met de kraan die zoveel in potentie waardevolle mensen verdrinkt wagenwijd open.
Ik ben geen racist. Wel een culturist. Sommige culturen hebben een veel wijzer mensbeeld en zijn veel prettiger om in te leven en leiden tot veel meer welvaart, gelijkheid, rechtvaardigheid, inzicht en geluk dan andere. Sorry, ik heb jarenlang heel enthousiast willen zien hoe goed iedere mij vreemde cultuur is, maar soms is het simpelweg echt niet zo.

Mensen aan de onderkant van de samenleving die de klappen krijgen minachtend racist noemen, of Fleur Agema minachten omdat ze aan de werkende kant van de samenleving heeft gestaan. Getver, wat een hoogmoed. Ze maakt zich druk voor bejaarden en gehandicapten en uitvoerenden in de zorg. Wil in plaats daarvan beknibbelen op dikke managementbonussen. Een cultuur ontstaan onder PvdA, CDA, VVD D’66. Dus zo dom is ze ook weer niet.

Als ik het voor het zeggen had mochten mensen die terug naar de middeleeuwen willen een enkele reis Afghanistan boeken en kregen wij evenveel atheisten, vrouwen die in gelijkwaardigheid willen leven en homo’s die een gelukkig leven willen uit die landen terug. Iedereen blij.

http://www.patcondell.net/

» Posted By mariska On November 29, 2009 @ 23:22

Rompslomp

Heel erg met je eens.
Wat wel jammer is van democratie is hoe onzeker en defensief politici als Wouter Bos handelen. Iemand als Obama, die boven alles een visie heeft en niet geobsedeerd is over hoe hij overkomt, missen we hier helaas.

Ik krijg bij een onderwerp altijd allerlei associaties. Misschien vinden jullie het vervelend dat ik daarmee op de proppen kom maar ik ben benieuwd hoe democratie het tij kan keren van toenemende machteloosheid, zoals in dit stukje wordt beschreven:

http://www.frontaalnaakt.nl/archives/spreadsheet-fundamentalisme.html

» Posted By mariska On September 17, 2009 @ 13:05

Gedeelde smart

Het blijkt dat de ouders die bij hun zelfmoord ook hun kinderen vermoordden vaak wel over hun wanhoop en hun gedachten over een snelle uitweg wilden praten maar dat de therapeut die zij bezochten dit afkapte. Menselijk maar onprofessioneel. En vooral een gemiste kans.

Veel therapeuten zitten in hun comfortabele praktijkkamers met thuis een redelijk functionerend gezin en een redelijk veilige en stabiele jeugd in hun bagage. Mocht iets misgaan dan hebben ze voldoende vermogen om weer iets op te bouwen. Gedragstherapeuten en Bram Bakkertjes richten zich op mensen die het met wat tips (hardlopen, ademen, in kleine stapjes angsten aangaan, trainen in positief denken) van een impasse en hun nare gevoelens af kunnen komen. Iedereen heeft wel eens zorgen of angsten gehad, het is vooral hoe je naar zaken kijkt en ermee omgaat, denken ze. Echt lastige knopen waar iemand niet uitkomt zien ze in hun ongeduld en gebrek aan begrip als onwil. Poetsen, niet zeuren. Al na enkele zinnen en blikken weet je dat ze bewust wel empatisch willen zijn maar onbewust een fundamenteel deel van hoe je in elkaar zit afwijzen.

Niemand heeft erom gevraagd om geboren te worden. Niemand heeft vooraf kunnen meebeslissen of hij wilde leven in de wereld en met de natuurwetten zoals die er voor hem of haar waren en zijn. Je aanleg kan lastig zijn, je omgeving paste niet bij je. Er kan heel veel mis zijn gegaan dat in je zit. Verdriet, angst, machteloosheid, woede, ongeremdheid die ook in het heden en in je toekomst niet weggaan. Stemmingen. Voelen en onder woorden brengen dat je je leven niet meer kunt verdragen is dan heel legitiem. Verdrietig. Maar je eigen leven, je volste recht. Je bent niet verplicht te leven.

Er is m.i. een uitzondering op iemands recht op zelfdoding. Zodra je kinderen op de wereld hebt gezet, die er ook niet om hebben gevraagd te leven en hun eigen ouders niet konden kiezen maar die wel diep aan jouw wel en wee verbonden zijn ben je het tegenover hen verplicht om ze zoveel als je kunt een goed gevoel te geven over het leven. Een ouder die zich ophangt of voor de trein werpt slaat diepe wonden. Laat ze in de steek. Je kinderen meenemen in je dood gaat de grens over van hun zelfbeschikkingsrecht en hoe klein ze ook zijn en hoe erg je hun situatie ook inschat, daar blijf je af.
Een instabiele ongelukkige ouder heeft ook zijn effecten dus moet je hoe dan ook doorleven en een leefplaats zoeken die hen het gevoel geeft dat het wel gaat, waar dan ook. Ga desnoods in een klooster wonen en zorg dat een ander ze de geborgenheid geeft die jij niet kunt geven. Al moet het uit je tenen komen. Ouderschap is de enige taak waar je aan begonnen bent die je zo goed mogelijk af moet maken.

Op internet je hart luchten is veel beter dan niets. Herkenning en begrip is goed en belangrijk. Maar soms is er meer nodig. Goede vragen, confrontatie, handvatten. Er is behoefte aan therapeuten die diepten kunnen verdragen want daar moet je soms helaas zijn. Misschien zijn alleen therapeuten die zelf zware depressies en angsten hebben gevoeld in staat om iemand te begrijpen en te helpen ermee om te gaan. Maar hoe vind je zo iemand?

» Posted By mariska On August 31, 2009 @ 10:18

Nobody knows

Aanrader:
Dit stukje begint over iets anders maar in het tweede stukje zegt deze meneer m.i. zeer rake dingen over feminisme en waar feminsten dringend van zich moeten laten horen.

http://www.patcondell.net

» Posted By mariska On September 08, 2009 @ 11:53

Zelfmoord II

Zou er voor alle mensen met een jeugd die ze beschadigd heeft, met angsten etc niet een soort warme gezinshuizen gemaakt kunnen worden. Je hoeft geen dikke vrienden met iedereen te worden zoals in een benauwende idealistische commune waar je het met elkaar eens moet zijn maar een “soft place to fall”. Vergelijkbaar met een klooster waar je een simpele kamer kunt huren om een studie te doen of op retraite kunt gaan. Op vaste tijden samen eten, beschermd maar flink werken. Een vaste dagindeling. Regelmatig gezellige momenten. Zoals je je collega’s niet aardig hoeft te vinden of geen ingewikkelde gesprekken hoeft te voeren maar wel automatisch even samen koffie kunt drinken en even over koetjes en kalfjes kunt praten. Veiligheid en geborgenheid. Totaal verbod op zelfmoord omdat dat voor de anderen veel te zwaar is. Wel medicatie als het nodig is. En vooral heel veel steun en begrip.

» Posted By mariska On January 26, 2010 @ 11:38

Terughoudendheid

Uit jouw antwoord maak ik op dat pijnbestrijding echt heel lastig kan zijn. Best een eng vooruitzicht.

» Posted By mariska On June 18, 2009 @ 21:35

Mijn energieke tante heeft haar levenlang als verpleegkundige gewerkt. Jarenlang mensen die thuis stierven verzorgd. Toen ze opeens als 53 jarige te horen kreeg dat ze binnen enkele maanden aan een tumor in haar buik zou sterven begreep ze precies wat er zou komen en vroeg ze heel duidelijk om goede pijnbestrijding. De huisarts beloofde dat dit goed geregeld zou zijn. Tot mijn verbijstering blijkt dit op het laatst helemaal niet goed te zijn gegaan. Wel een morfinekastje aangesloten maar ze is brullend van de pijn gestorven.
Als de wetenschap zo veel kan lijkt me toch als grootste prioriteit verdoving, pijnbestrijding bij sterven. En dat je als familie een specialist moet kunnen laten komen als de huisarts er niet in slaagt. Zou dat in heel de wereld zo moeizaam gaan of loopt nederland achter vanwege de focus op euthanasie? Misschien in iedere provincie een expertise cenrtum?

» Posted By mariska On June 17, 2009 @ 23:52

Vreemdelingen in de achtertuin

Zijn die niet persoonsgebonden? Oh, nou dan snap ik het.

» Posted By mariska On January 24, 2010 @ 02:33

Dit verbaasd me een beetje van iemand die zoveel aandacht vraagt voor privacy, natuurlijk waren het twee meisjes die samen zaten te googelen. Daarbij komt, zij en vele anderen gebruiken altijd iemand anders zijn computer (w.s. van een van hun vaders of moeders, een opa of een oppasadres). Die heeft er helemaal niet om gevraagd om gepubliceerd te worden. Mocht het nou langdurige lastigvallerij zijn dan moet je op een gegeven moment de eigenaar van het e-mailadres en ip nummer een seintje geven maar ik vond het allemaal nogal onschuldig overkomen. Veel 12 jarigen kunnen veel grover worden, dit leek mij zoals bijna alle kinderen van die leeftijd die ik zo op school zie tegen elkaar en de rest van de wereld praten.

» Posted By mariska On January 24, 2010 @ 02:30

U wordt bedankt

Even plagen. Ik stem er niet op maar zo dom is ze niet:
http://www.pvv.nl/index.php?option=com_deeppockets&task=contShow&id=2729&Itemid=28

» Posted By mariska On December 18, 2009 @ 17:41

Ingezonden brief Landmark

Ik ken een vrouw die na zo’n training totaal veranderd is. Zit er nu helemaal in, geeft ook cusussen, relatie met andere leider. Helemaal bevangen door Landmark. En inderdaad iedere kennis, buur proberen te ronselen. Ze liet kinderen en man in de steek, nogal jubelend, doordat niets buiten landmark haar raakte.

» Posted By mariska On February 28, 2011 @ 01:52

 Page 4 of 4  «  1  2  3  4 
«« Back To Stats Page