Statistiek

Comments Posted By Spaink

Displaying 1,651 To 1,680 Of 1,921 Comments

Privacy, stalkers en ander vals spul

Roos: nee. Een stalker is iemand die in je persoonlijke levensfeer doordringt. Juzo is soms aanmatigend of flauw, en een tijdlang te prominent aanwezig hier, maar dat is van een heel andere orde.

» Posted By Spaink On October 03, 2007 @ 02:14

Henk, ik heb me geen seconde gestoord aan je woorden. Joan: het stuk staat al sinds 1995 op mijn website, en de afgelopen maand kwamen er voor het eerst vragen over van journalisten. Nu Radio Online er zo’n raar item over maakte vond ik het gepast tekst en uitleg te geven, vandaar dit stukje op mijn blog.

» Posted By Spaink On September 28, 2007 @ 02:10

Suus, die zes maanden (bij mijn weten is het een plan, nog geen beleid) gaat over de gegevens die Google zelf bewaart over mensen die hun diensten gebruiken. IP-nummer, waar zoek je naar, waar kom je vandaan etc. ‘t Geldt niet voor het indexeren van het web.

» Posted By Spaink On September 27, 2007 @ 02:09

TNTY 3: Korte verhalen voor de nabije toekomst

Ha Goudblok

De gewoonte om tegen apparaten te praten heb ik al lang, en ik ben niet de enige. Maar anderen kijken er wel ‘s vreemd van op, ja :)

» Posted By Spaink On November 21, 2007 @ 01:49

Come out and play (medewerkers gezocht)

Mien, van jou heb ik zeker niets verwijderd. Misschien heb je een typefout gemaakt toen je de spamstopcode overtikte? gebeurt mij ook wel ‘s, en dan wordt je reactie niet geplaatst. Voor de zekerheid kopieer ik mijn reacties altijd met control-c, en kijk altijd even of-ie erdoorheen komt of niet.

» Posted By Spaink On September 01, 2007 @ 21:06

Leuke jongens, die farmaceuten

Update (en dank voor alle goede wensen): de verkoudheid is al flink gezakt. Mijn hart doet weer wat normaler, maar een paar keer per dag gaat het eventjes racen. Maar ik heb wel de indruk dat het al een stuk minder is. Op 4 spetember spreek ik de oncoloog, voordat er enig besluit over de herceptin kan vallen zal er eerst weer een MUGA-scan gemaakt moeten worden, liefst een die normalere ejectiefractie-waardes laat zien :)

» Posted By Spaink On August 24, 2007 @ 20:43

Suus, voor ms zijn wat mij betreft erge verkoudheden altijd gevaarlijker geweest (en griep, vanzelf). Maar de laatste aanval is al jaren geleden, gelukkig.

» Posted By Spaink On August 17, 2007 @ 20:39

Van 55 naar 46

Juzo, je weet niet waarover je het hebt. Het gaat in mijn geval over de ejectiefractie, iets dat niet met hartfilmpjes kan worden bepaald maar waar een MUGA-scan aan te pas komt, zoals ik in mijn stukje overigens al schreef. Jij hebt het over hartritmestoornissen, mijn (tijdelijke) probleem is een zwak pompend hart. Dat het nu soms bonkt is een symptoom, een kennelijke poging meer bloed doorgepompt te krijgen. Ik zou zeggen, JuZo, lees je eens in.

» Posted By Spaink On August 17, 2007 @ 20:06

Henk, ms doet niets met je hart. Ms treft het centrale zenuwstelsel, niet je spieren.

» Posted By Spaink On August 17, 2007 @ 20:04

Suus, ik heb laatst op een feest uren achter de absinthbar gestaan. Inmiddels kan ik een bijna perfect glas absinth bereiden. Maar na vier glazen ervan ben ik heus niet dronken, en ik rook zowat bij alles – behalve bij het zwemmen en douchen :)

» Posted By Spaink On August 17, 2007 @ 20:04

Sjaak: ah, op die manier. Ik kan redelijk goed tegen alcohol, dat scheelt (ik weet nog dat absinth verkopen ineens mocht van de rechter, Het Parool gaf die avond een feestje, ik dronk daar vier glazen van de groene fee en had nergens last van), en chemo hebben gehad heeft daar niks in veranderd. Maar die ochtend had ik inderdaad een fikse kater. Ik heb afgelopen woensdag nog gemeld dat ik de avond ervoor fiks was doorgezakt en dat dat de resultaten mogelijk vertekende, maar dat veranderde niks aan de beslissing. Ik weet trouwens helemaal niet of dat zo is, dat een kater de pompfunctie van je hart tijdelijk beïnvloedt. Zuiver speculatie van mijn kant.

Hoe dan ook heb ik de laatse weken inderdaad vaak een bonkend hart gehad. Ik heb er nooit zo bij stilgestaan – ik ben grootmeester geworden in het niet voelen van ongeregeldheden, anders had ik een dagtaak – maar nu ik oplet merk ik dat het wel vaak gebeurt.

» Posted By Spaink On August 17, 2007 @ 20:03

Jacqueline: ik ga morgen maar bij de huisarts om antibiotica vragen, op aanraden van de Amazones. En ja, het doet gemeen zeer. Zeker met al dat snuiten…

Postkantoor: die pompfunctie moet zich weer snel herstellen zodra je geen herceptin meer krijgt, mogelijk al binnen een paar weken. En of het nu door de benauwdheid komt of dat ik alsnog hyponchondrisch word, ik weet het niet, maar ineens merk ik dat ik minstens tien keer per dag een bonkend hart heb.

Sjaak: ik heb geen idee wat je aan het uitrekenen bent :)

» Posted By Spaink On August 16, 2007 @ 20:03

Twee boeken ingeleverd :)

Juzo: tussen inleveren en verschijnen van een boek zit gewoonlijk nog enige tijd. Opmaak, zetwerk, coorectie van zetproeven, drukken, binden. De verhalenbundel van The Next ten Years verschijnt volgende week, mijn borstkankerpamflet eind van de maand.

» Posted By Spaink On September 01, 2007 @ 18:22

A bit of…

Joan: de serie heet formeel House M.D., ik geloof niet dat-ie in Nederland wordt uitgezonden. Hugh Laurie speelt er een Amerikaanse (!) specialist die wordt ingezet als niemand snapt wat er mis is met een patiënt – een soort medische detective. Hij is vals, hard, cynisch en buitengewoon grappig. Op de IMDB kun je er meer over vinden: http://imdb.com/title/tt0412142/ , evenals op http://epguides.com/House/ .

» Posted By Spaink On August 02, 2007 @ 17:48

Een slechte verhouding

Manon: een heel begrijpelijke beslissing, zeker na 5 jaar IVF-behandeling en jarenlange MS-medicijnen…

» Posted By Spaink On July 24, 2013 @ 21:52

Sjaak, en ook Joan: discussie gesloten. Ik laat deze twee berichten nog staan en daarna verwijder ik _alle_ berichten van iedereen die hier al eerder aan het woord is geweest. Nieuwe zienswijzen zijn welkom maar een verdere herhaling van zetten wil ik niet. Jullie hebben allemaal je zegje gedaan en nu is het mooi geweest.

» Posted By Spaink On August 07, 2007 @ 23:00

Sjaak, ik verwijder je berichten omdat je je jezelf herhaalt. Je _hebt_ hier al geregeld gezegd dat volgens jou onderzoek uitwijst dat roken en borstkanker wel verband hoiuden, en daarbij naar zulk onderzoek verwezen. Dat mag je gerust doen, maar ik stel er paal en perk aan wanneer je dat hier voor de vierde, vijfde en zes keer gaat zeggen. De eerste pak-‘m-beet drie keer liet ik het wel staan. Daar komen verder geen leugentjes om bestwil aan te pas: ik ben luid en duidelijk over wat ik doe. Ik heb nu weer drie bijdragen van je verwijderd waarin je weer met dat onderzoek komt aanzetten.

» Posted By Spaink On August 07, 2007 @ 23:00

Juzo: je leest slecht. Er staat nergens dat wijzigingen zijn aangebracht in teksten; ik schreef dat ik een paar bijdragen heb _verwijderd_. Voor de goede orde: wijzigen aanbrengen in eenmaal geposte reacties kan niet, met de hier gebruikte software; de enige twee opties zijn laten staan of weggooien.

» Posted By Spaink On August 07, 2007 @ 22:59

Sjaak, dit is niet zonder meer ‘de publieke ruimte’. Dit is mijn blog, je bent hier te gast.

» Posted By Spaink On August 06, 2007 @ 22:59

Sjaak, je stelt je nu een beetje aan. Je hebt hier over het onderwerp kunnen schrijven wat je wil, en je bijdragen zijn _niet_ herhaaldelijk gewist. Van jou heb ik zegge en schrijve één stukje weggehaald en dat was omdat daar, na zo’n tachtig reacties van lezers, werkelijk niets nieuws meer in stond. Van JuZo heb ik vaker iets verwijderd maar die heeft er dan ook een handje van volledig af te dwalen, zichzelf te herhalen of gewoon maar op zichzelf te reageren.

Je maakt daarnaast, en niet voor het eerst, de fout om deze blog te beschouwen als een voorlichtingssite over kanker. Dat is-ie niet. Deze blog is een verzameling van artikelen en stukjes die onder mijn naam en onder mijn verantwoordelijkheid verschijnen, en waarop anderen kunnen reageren mits ze to the point blijven.

» Posted By Spaink On August 06, 2007 @ 22:58

Sjaak: ik heb iets van jou en iets van JuZo verwijderd. Ik vond beide bijdragen een herhaling van zetten: ik las er niets nieuws meer in. De discussie is zich al een tijdje aan het herhalen, en zo langzamerhand vond ik het tijd worden om in te grijpen. Natuurlijk mag je gerust zeggen dat je het prima vind dat ik rook, of juist dat je daar boos om wordt,.maar dat voegt weinig toe aan wat er allemaal al staat.

Als je een nieuwe invalshoek hebt: ga je gang, graag zelfs.

» Posted By Spaink On August 05, 2007 @ 22:57

Dames, heren: ik ga van nu af aan wieden in deze draad. Een herhaling van standpunten is niemands moeite waard.

» Posted By Spaink On August 05, 2007 @ 22:57

Sjaak, dat het elke keer hommeles is als ik een behandeling krijg aangeboden is niet waar. De operatie, de chemo én de herceptin heb ik zonder enig gestribbel geaccepteerd. Alleen veroorzaakte de herceptin een heleboel gedonder, en het heeft maanden doorzetten gekost voordat het eindelijk goed ging met dat spul. Alleen bij de hormonen heb ik van meet af aan grote aarzelingen gehad, en die zijn niet weggegaan.

Je blijft zo hameren op die acht procent winst. Wat je uit het oog verliest is dat we het nu over preventieve behandeling hebben. Volgens mij is er een andere manier om tegen die hormonen aan te kijken: er is pakweg 80% kans dat ik van die kanker af ben, 12% kans dat het hoe dan ook terugkomt (ook al zou ik hormoontherapie doen) en maar 8% kans dat juist die hormoontherapie me erdoorheen sleept. Dat is een erg laag percentage voor een vrij ingrijpende behandeling, zeker als je in aanmerking neemt hoeveel er al is gedaan en gewonnen.

Dat roken is een by-line. Ik stel roken niet tegenover HRT, ik zei alleen dat het wat raar is dat iedereen zo hamert op die 8% winst terwijl er tegelijkertijd heel andere en grotere risico’s spelen, die ik willig accepteer.

» Posted By Spaink On July 31, 2007 @ 22:52

Wieteke: mogelijk heb ik je verkeerd begrepen, maar toen je schreef: ‘Stoer hoor, om te roepen dat je bij longkanker waarschijnlijk alleen op de palliatieve toer gaat,’ vatte ik dat op als cynisme – zo van je roept nu wel een boel maar ‘t zal wel. Misschien wilde je iets anders zeggen, dat kan heel goed.

In je tweede reactie schrijf je: ‘Wel vind ik het redelijk zwak om aandacht te vragen voor het geleden leed en in 1 adem door te zeggen dat je niet alles doet om nog meer leed te voorkomen.’ Ten eerste schrijf ik mijn stukken voor Medisch Contact en Het Parool niet voor de persoonlijke aandacht; ik schrijf over dilemma’s die naar mijn idee meer mensen aangaan en probeer geregeld iets te zeggen over de gezondheidszorg in het algemeen. Soms in de hoop dat artsen of beleidsmakers er iets van opsteken, soms om mensen in vergelijkbare situaties een hart onder de riem te steken, soms om vastgeroeste ideeën onderuit te halen. Ten tweede ging dit stuk nu juist over de grenzen die er wat mij betreft aan preventief behandelen gesteld kunnen worden. Ik wil niet alles doen om iets anders te voorkomen, juist omdat je dan alles in het licht van _mogelijk_ later leed stelt en het hier en nu licht vergeet.

Vertder vind ik helemaal niet dat je je kop moet dichthouden en heb ik dat ook nergens gezegd. Zodra iemand anders dat hier zou beweren, zou die op zijn donder krijgen – en niet alleen van mij, vermoed ik. Maar voor de discussie zou het wel helpen als je wat beter las, en me niet iets verwijt wat ik niet heb gezegd.

» Posted By Spaink On July 30, 2007 @ 22:51

Wieteke, niemand zegt dat je iets doen of moet laten. Het enige wat ik beweer is dat je vooral moet doen waar je je, naar omstandigheden, het beste bij voelt. En dat _ik_ denk dat ik, mocht ik ooit te horen krijgen dat ik een ongeneeslijke kanker heb, alleen maar pallietief behandeld wil worden, zegt alleen iets over mij en wil niet zeggen dat een ander er van mij ook zo tegenover zou moeten staan. Waarom zou ik in hemelsnaam mijn normen aan een ander willen opleggen? Omgekeerd wil ik me al evenmin houden aan de keuzes die anderen maken. Dat jij niet rookt of drinkt: best, maar dat is geen reden voor mij om het ook te laten.

En ik hoop van harte voor je dat je zestig wordt.

» Posted By Spaink On July 28, 2007 @ 22:50

Sjaak: kennelijk is het onderzoek niet algemeen geaccepteerd. Roken wordt nog nergens door gezaghebbende instanties beschreven als risicofactor voor borstkanker.

… en mocht dat ooit wel gebeuren, dan nog hou ik er trouwens niet mee op. Je moet ergens aan dood, en ik wens mijn leven niet onder een gezondheidsregime te stellen. Waarmee we weer terug zijn bij het begin van de discussie :)

» Posted By Spaink On July 27, 2007 @ 22:49

Sjaak, een paar recente artikelen in PubMed zeggen niet veel; alleen langer lopend en systematisch onderzoek telt. De medische en wetenschappelijke consensus is dat er _geen_ verband bestaat tussen roken en borstkanker. Je mag verder gerust tegen roken zijn hoor, maar borstkanker is dan wel een erg slecht argument.

Er zijn inmiddels belangrijke en minder belangrijke risicofactoren geïdentificeerd. De belangrijke:
– erfelijkheid (circa 5% van de gevallen)
– teveel alcohol drinken (circa 7,5% van de gevallen)
– kinderloosheid
– eerste voldragen zwangerschap op latere leeftijd
– eerste menstruatie op jongere leeftijd
– late overgang
– overgewicht na de overgang.

Daarnaast geldt dat vrouwen die de pil gebruiken een iets verhoogd risico hebben, net als vrouwen die tijdens de overgang aanvullende hormonen slikken. Maar die beide risicofactoren verdwijnen weer als je stopt met slikken (bij pilgebruik na 5 tot 10 jaar, bij aanvullende hormonen na 5 jaar).

En dat hele gedoe met risicofactoren moet voorts vooral niet worden overschat. Alle bekende risicifactoren verklaren met elkaar _minder dan de helft_ van alle gevallen van borstkanker.

» Posted By Spaink On July 26, 2007 @ 22:49

Sjaak, er is geen aanleiding te denken dat borstkanker verband houdt met roken. Geen kinderen hebben gekregen, of geen borstvoeding gegeven hebben, hoort wel bij het risicoprofiel. Er is aanleiding te denken dat teveel drinken er ook onder valt, maar dat is nog geen uitgemaakte zaak. Meer oorzaken weten ze nog niet.

» Posted By Spaink On July 25, 2007 @ 22:48

JD, mocht ik longkanker krijgen, dan denk ik dat ik me uitsluitend palliatief laat behandelen. Longkanker is vrijwel altijd dodelijk, en hoewel chemo de zaak flink kan rekken, is mijn ervaring inmiddels dat je ook veel kwaliteit van leven verliest met chemo. Dan liever die laatste periode zo min mogelijk behandelingen enme gewoon voorbereiden op het eiinde.

Sjaak: je verslijt een feitelijke mededeling met propaganda. Zeggen dat ik rook is een constatering, niets anders.

» Posted By Spaink On July 25, 2007 @ 22:48

Joan, ik vind roken heerlijk, en ik ben niet van plan te stoppen :)

» Posted By Spaink On July 24, 2007 @ 22:47

«« Back To Stats Page