Statement over Arjen Kamphuis

Arjen kende ik  goed: ruim anderhalf jaar – zo van 2005 tot 2007 – kwam-ie zowat eens per week bij me langs en dan aten we iets, spraken veel en keken films. Maar ergens onderweg werd-ie wappie avant la lettre: helemaal in de 9/11-complotten. Het ergerlijke was: hij hield er maar niet over op.

Dat zorgde er uiteindelijk voor dat ik het contact met hem ging mijden: het ging alleen nog maar over complotten, en hij duldde steeds minder tegenspraak en kritische vragen. Zijn focus vernauwde compleet.

Wat betreft die trip naar Noorwegen: Arjen nam vaker ongelooflijke risico’s. Hij vertelde me in geuren en kleuren (hij was er kennelijk trots op) dat-ie ooit in zijn eentje aan het bergbeklimmen was – dat is echt een no go – in de Pyreneëen, en toen werd overvallen door slecht weer. Hij is uiteindelijk gered, godbetere per helikopter, maar dat lag niet aan hem. Dat-ie met een flut-kayak in een Noors fjord verongelukt is, verbaasde me daarom geen seconde.

Rop Gonggrijp is kort na Arjens vermissing afgereisd naar Noorwegen en heeft daar twee dagen zijn godvergeten best gedaan en autoriteiten wakker geschud. Maar ook hij zag geen aanleiding te denken dat er vuil spel aan de orde was.

Edit, 3 juli:: Rop heeft inderdaad zijn best gedaan, maar kon (uiteraard) ook niet idioot veel doen. Mijn opmerking dat hij ‘geen aanleiding’ zag om te denken aan vuil spel, is te kort door de bocht: Rop heeft nadrukkelijk geen conclusies getrokken.

En niet om Arjen af te zeiken, maar zo geweldig was-ie echt niet. Brenno de Winter – om maar niet te spreken over Rop zelf – heeft duizendmaal meer uitgevogeld en meer dingen gedaan om autoriteiten te dwarsbomen dan Arjen. Arjen was vooral heel goed als lobbyist voor ‘onze kant’, en kon heel goed een synthese maken van wat anderen hadden uitgezocht. Dat deed hij knap, en daar verdiende hij zijn geld mee.

That’s all.

Author: Spaink

beheerder / moderator

8 thoughts on “Statement over Arjen Kamphuis”

 1. Beetje kort door bocht, Karin. Heb je dit stuk gelezen?

  Hoe verdween privacy-expert Arjen Kamphuis in Noorwegen?
  https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/29/hoe-verdween-arjen-kamphuis-a4134987

 2. Ja. Dat artikel is geschreven door Sanne Terlingen, zelf ook niet vies van een complotje meer of minder, en ze beroept zich op Ancilla van der Leest, die volkomen is doorgedraaid.

  1. Waarom zo cru? Het is net alsof je ergens de pest over in hebt maar niet precies zegt wat het is, of lees ik slecht … Ancilla is misschien wat radicaal, maar het gevecht dat ze voert is hoognodig en er zijn al veel te weinig mensen die er überhaupt aan beginnen.

   De aanval op privacy komt van alle kanten. Voor verklaringen hoef je geen conspiracy theorieën te verzinnen, die doen de zaak inderdaad meer kwaad dan goed, maar ik heb sympathie voor vrijwel alle mensen die (soms op hun eigen manier) deze uphill battle voeren en ze hebben mijn steun, voor wat het waard is.

   1. Het artikel put voor een groot deel uit mijn onderzoeksbijdrage, ook op basis van meer info van de Noorse politie en daarmee is het ‘beroep op Ancilla’ niet juist. Alle scenario’s staan open, en alhoewel sommige meer of minder plausibel zijn geworden, is ook kans op interferentie door statelijke actoren nu nadrukkelijker aanwezig en dat werd eerst (2018) juist niet waarschijnlijk geacht. Of Arjen in de war was, wie zal het zeggen, maar een poging om erachter te komen wat er gebeurd is en hem te vinden, daar kun je moeilijk op tegen zijn. https://findarjen.nl

  2. Karin, fight the world, not each other ;)

   op de wiki van Ancilla lees ik dingen waar we toch allemaal achterstaan?

   “Sinds Van de Leest de verkiezing Meest Sexy Vegetariër van 2008 won,[15] zet zij zich actief in voor de stichting Wakker Dier, die opkomt voor rechten van dieren in de bio-industrie. Van de Leest zet zich daarnaast in voor privacyrechten en was tussen 2012 en 2013 actief voor de stichting Bits of Freedom, waar zij onder andere filmavonden organiseerde, een samenwerking opzette met het magazine Bright en een internet workshop voor Tweede Kamerleden verzorgde.[16][17][18] Sindsdien schrijft zij nog regelmatig opiniestukken met betrekking tot privacy en databescherming op Joop.nl en Het Financieele Dagblad.[19][20][21] In 2014 was zij ook het boegbeeld voor een gerechtelijke actie gericht tegen het verhandelen van persoonsgegevens door ABN AMRO.[22]”

 3. Uit je verhaal heb ik zoiets beetje concluderen, dat Arjen Kamphuis zo’n beetje narcistisch trekjes had, dat zijn soort euforie en zijn complot theorie kan het wel zijn dat hij iets nog verder wilde dan hij het zelf was. Misschien ook wel door zijn hoge talent van hack-computerwereld, op het gebied van beveiliging kan er iets ook wat ommezwaai zijn dat hij er iets van plan was ter voorbereiding van zijn verdwijning en of wel toch grote pechvogel van zijn activiteit als kajakken. Wie weet kan ook zijn dat andere landen hem verder willen, dan zijn ID als “de dood” verklaarde en nieuwe ID aanneemt van andere land.
  Het is echt best eng, zo wilt niemand zeker niet leven.

  Karin, het is voor jou wel erg dichtbij dat je hem had gekend, eerlijke verhaaltje geschreven.
  Het is toch zo triest en bizar eigenlijk uit hem zelf.

  ( Blij dat je hier op je eigen site toch blijft schrijven, ga door vooral Karin. Iedereen mist je schrijven ;) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.