Misplaatst optimisme

Eric Yahnher, ‘Pandemic Lovers (after Magritte)’, 2020

Eric Yahnher, ‘Pandemic Lovers (after Magritte)’, 2020Ook mij hangt het de keel uit. Ik wil argeloos de schouder van een collega kunnen beetpakken, iemand vanzelfsprekend omhelzen, hartelijk handen schudden, tegen een vertrouweling aanleunen, een vriend stevig vastpakken. Ik kan gelukkig thuis werken, zonder financiële consequenties, maar ik mis de dagelijkse omgang met collega’s vreselijk. Vooral dat je nu voor zowat alles een formele videomeeting moet beleggen hindert me – alle terloopsheid, alle natuurlijkheid is kwijt.

Inmiddels haat ik dat opgelegde optimisme van Rutte, zijn jubelend-bezwerende ‘Jongens, we doen het goed!’ Want we doen het helemaal niet goed: we zijn er collectief slecht aan toe.

Er zijn duizenden mensen vroegtijdig overleden, tienduizenden zijn ernstig ziek geweest, soms met langdurige consequenties, we zijn allemaal bang geweest dat wij of onze geliefden besmet zouden raken, en we hebben in een paar maanden tijd onze zorgverleners volledig uitgewoond. Soms parasitaire maar rijke bedrijven als Uber, Booking en Tesla hebben miljoenen overheidssteun geïncasseerd, terwijl kunstenaars, muzikanten, theatermakers en acteurs de pest konden krijgen en kleine podia stilletjes omvallen. Kinderen en jongeren hebben maandenlang school gemist en kregen inderhaast in elkaar geklust onderwijs-op-afstand. De werkloosheid stijgt schrikbarend, en veel bedrijfjes gaan failliet.

Intussen neemt de besmettingsgraad weer toe, nu ook onder jongeren, en Rutte steekt zijn duimen maar weer eens omhoog. Hij deelt complimentjes aan het volk uit, als was het strooigoed.

Ik wil geen snoepjes van het kabinet, geen lolly als een kusje als troost voor onze collectieve kapotte knie. Ik wil een regering die de huidige stijging van de besmettingsgraad bloedserieus neemt, die onze zorgen erkent in plaats van die met opgestoken duim weg te wuiven. ‘Jullie doen het super hoor, ga zo door!’

Ik snak naar bewindslieden die hardop durven zeggen dat sommige bedrijven – nertsfokkers, slachtbedrijven, uitzendbureaus die arbeidsmigranten in krappe behuizingen en volle bussen proppen – er een rotzooi van maken, en dat Booking zelf maar zijn broek moet ophouden. Naar bewindslieden die, zoals burgemeester Aboutaleb, zeggen dat sommige gedragingen zo onverstandig zijn dat ze vanwege het gevaar waarmee ze anderen opzadelen, niet kunnen worden getolereerd, en die heldere lijnen vaststellen: afstand houden, of anders een masker op.

Ik snak naar talkshow-items en krantenartikelen waarin oprecht wordt verkend wat we de afgelopen maanden hebben verloren en hebben moeten inleveren, en hoe we onder deze omstandigheden verder kunnen, zonder meteen in de reflex te schieten dat we de maatregelen ‘dus’ beter kunnen afschaffen.

Zolang niemand onze pijn, angst, zorgen en ellende publiekelijk serieus neemt, zijn de enigen die ogenschijnlijk soelaas bieden degenen die er ostentatief de brui aan geven. Van jongeren die illegale feesten organiseren en vakantiegangers die in kuddes stranden en parken opzoeken, tot mensen die het virus tot hype of hoax degraderen en het beschouwen als een snode poging van onze overlords om het volk aan banden te leggen.

Wie geen perspectief biedt, drijft mensen naar de gekkies, waar een mondmasker afwijzen ‘vrijheidsstrijd’ heet en knuffelen wordt geframed als verzetsdaad. Ruttes ongefundeerde optimisme stuwt mensen in de armen van de viruswaanzin – en beiden ontkennen de harde realiteit: we zijn nog lang niet van dat virus af.

• . •

Noot: ik had Action genoemd als een van de bedrijven die steun hadden aangevraagd, maar dat was ten onrechte: Action heeft geen steun aangevraagd.

[Beeld: Eric Yahnker (website en op Tumblr) – ‘Pandemic Lovers (after Magritte)’, 2020, Oil on canvas, 27.5 x 36 inches, 70 x 91 cm. Een van de kunstwerken in de tentoonstelling ‘Second smile’ bij galerie The Hole (New York). Wegens de coronacrisis kon de expositie alleen digitaal worden bezocht; die is hier nog te zien.]

Author: Spaink

beheerder / moderator

12 thoughts on “Misplaatst optimisme”

 1. Fijn om dit te lezen, denk hetzelfde maar kan het niet omschrijven. Hoop dat Rutte het ook leest en die grijns van zijn gezicht haalt. Ik vind het een moeilijketijd tijd en heb behoefte aan steun, erkenning van de overheid.
  Mijn kinderen studeren en het is lastig hoor. Vader in verpleeghuis, wat een drama is dat geweest, zelf MS en angst om zelf ziek te worden, ervaar echt dreiging soms.

 2. Beste Karin Spaink,

  Over: ‘Soms parasitaire maar rijke bedrijven als Uber, Booking, Tesla en Action hebben miljoenen overheidssteun geïncasseerd’

  De bewering dat Action overheidssteun heeft ontvangen is onjuist. (Is ook niet aangevraagd.) Eea is hier te verifiëren. https://www.uwv.nl/overuwv/Images/register-now-100720.pdf

  Van deze vergissing bent u al op de hoogte gebracht,
  met een verzoek dit te corrigeren. (zoals het Parool wel al heeft gedaan, ook in de krant).

  Ik wil u nogmaals vriendelijk vragen feitelijk te blijven en onze naam uit dit rijtje te halen.

  Dank u wel

 3. Beste Karin, ik erger me ook aan het snoepjes uitdelen van Rutte. Alsof ik in een teletijdmachine ben gestapt. Terug naar de jaren ’50. En ik irriteer me aan je column. Het moet strenger. Meer maatregelen om dit zgn levensgevaarlijk virus te bestrijden. Op dat “levensgevaarlijk ” kom ik later terug. Wat ik proef is dat je anderen de schuld geeft van het oplaaien van het virus. Jongeren, vakantiegangers. Je bent echt heel boos. En heel bang. En daar zijn de jongeren uiteindelijk schuldig aan. Want zij leven onverantwoordelijk. Ook de gekkies hebben schuld. Zij knuffelen elkaar. Je tekst polariseert. Zet de angstigen op tegen de mensen die niet bang zijn. Mensen.die verder kijken dan.hun neus lang is. Maar daar wil ik niet met je over in discussie gaan. Wel over het polariseren. Ik weet dat je niet zoveel op hebt met de link tussen levensstijl, eigen verantwoordelijkheid nemen voor gezondheid En ziekte. Ik voel vaak bij jou dat je jezelf liever wegzet als slachtoffer. Dat zie ik nu weer gebeuren. Er is een.levensgevaarlijl virus en anderen zorgen ervoor dat jij besmet wordt. Dat alle andere kwetsbaren besmet worden. Jij moet beschermd worden tegen jongeren en vakantiegangers die geen rekening houden met jou. En dat wordt je bits en zuur naar mijn gevoel. Ik ervaar je column als zure ophitsing tegen groepen die deze crisis anders ervaren dan jij. Je wijst met je vinger. En roept anderen op dit ook te doen. Kwalijk. Wat betreft het levensgevaarlijke virus. Check de cijfers van het RIVM. Dit jaar tot nu toe dik 6000 corona doden. En 404 griepdoden
  Normaal gaan er ieder jaar zo’n 6000 mensen dood door griep. Zou het zo kunnen zijn dat oude en zwakke mensen ergens aan dood moeten gaan? En dat de natuur het zo heeft geregeld dat het dit jaar aan corona is? En misschien volgend jaar weer aan de griep? Ik vind het niet raar klinken. Waarschijnlijk ga je de cijfers van het RIVM niet checken. Maar ik weet wel dat ik op 1januari 2021 contact met je opneem. Om de sterftecijfers van.2020 met je te delen. Ik durf te wedden dat die nauwelijks hoger zijn dan afgelopen jaren.

 4. Karina: Als je covid-19 nu nog steeds gelijkstelt met een ‘gewone’ griep – terwijl inmiddels akelig duidelijk is dat zelfs mensen die met een milde versie van covid-19 te kampen hadden, na afloop onverwacht vaak te maken hebben met nierschade, hersenletsel, longproblemen en hartschade, en dat mensen soms meer dan drie weken aan de beaderming moeten om überhaupt te kunnen overleven, ben je wat mij betreft helaas niet serieus te nemen.

  Niets van dit al hebben we ooit bij enige vorm van griep gezien.

 5. Beste Karin/je verwoord voor mij van voren naar achter het gevoel na 4 mnd Corona…. vind ik knap ben dit nergens anders tegengekomen….de luie geesten die een tegengeluid produceren zijn van een verbijsterende orde ……de teflonsmile van onze voorganger is niet meer om aan te zien …..het afschuiven van verantwoordelijkheid naar de lagere overheden is weer een VVD riedel van hoogste orde….Hoe moet zo n volgevreten burgemeester nu als voorbeeld dienen…..hij ziet er inderdaad uit als een van de risicogroepen…. ik vrees dat deze situatie nog een jaar of 2minimaal ons deel zal zijn…ik geef toe dit kan ik niet onderbouwen…dank voor je heldere arikel…..

 6. Karin,

  Kneiter goed die columns van jou. Geeft me altijd weer een gevoel dat ik niet de enige ben die zo denkt. De complotdenkers vind ik een doodeng groepje, zo bang dat dit groter wordt. Zo ondermijnend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.