Geldverschuiving

Net voor de start van het World Economic Forum in Davos, waar dik honderd regeringsleiders en ruim duizend hoofden van internationale bedrijven de wereldeconomie bespreken, bracht Oxfam een rapport uit: het jaarlijkse overzicht hoe de verdeling van rijkdommen tussen landen en mensen zich ontwikkelt, zeg maar Oxfams kritische versie van The State of the World Union. Net als vorig jaar zijn de cijfers schokkend.

Afgelopen jaar kwamen er 165 miljardairs bij. Het vermogen van alle miljardairs ter wereld tezamen groeide met 12 procent, omgerekend liefst 2,5 miljard dollar per dag. Het totale bezit van de armste helft van de wereldbevolking daalde intussen 11 procent. Kort gezegd: de superrijken kregen er nog meer geld bij dan de allerarmsten verloren. Nog korter: de kloof tussen arm en rijk verdiept zich fors.

Terecht stelt Oxfam in zijn rapport, ‘Public Good or Private Wealth’, dat deze groeiende kloof tussen arm en rijk de strijd tegen armoede ondermijnt en zelfs vaak teniet doet. Deze almaar schever wordende verdeling schaadt werkelijk alle economieën en is wereldwijd een belangrijke motor voor publieke woede, maatschappelijke onrust en sociale wanhoop.

Want wat gebeurt er? De rijken – zowel individuen als multinationals – worden hoofdzakelijk rijker doordat ze, mede dankzij extensieve lobbies, door overheden worden ‘ontzien’ (want vestigingsklimaat! trickle down! die mensen hebben dat toch zelf verdiend!) en zodoende minder belasting hoeven te betalen. Voorts mijden en ontwijken ze belastingen dat het een aard heeft, plegen ze her en der belastingfraude (CumEx!), en weten ze, door met kapitaal te schuiven, overal gunstige regelingen te benutten. Het netto resultaat is dat bedrijven als Amazon, Shell en Apple amper belasting betalen.


The wealthy should care about Oxfam’s provocative poverty numbers: Criticizing Oxfam’s poverty methodology misses the point. Arguing over how the advocacy group calculates wealth distracts from the issues it raises about income inequality https://t.co/3KX1hwWHrL
— Robert Went (@went1955) January 23, 2019

 Overheden houden vervolgens weinig geld over voor publieke diensten, van onderwijs en gezondheidszorg tot infrastructuur en milieumaatregelen. De lasten daarvan wegen – u raad het vast – zwaarder voor iedereen die minder geld te makken heeft. Zo plant de scheve verdeling zich voort: wie rijk is, ontspringt de dans, wie weinig geld heeft, heeft steeds minder middelen om zichzelf te redden. En tot overmaakt van ramp wordt op onderwijs, zorg, openbaar vervoer en toeslagen bezuinigd, maar nemen de controles op mensen met uitkeringen toe: ze zouden eens misbruik maken van dat weinige geld dat ze ontvangen.

Oxfam bepleit een wereldwijde vermogensbelasting van 0,5 procent op het vermogen van de 1 procent allerrijksten ter wereld. Met dat geld kunnen de 262 miljoen kinderen die momenteel geen onderwijs krijgen, alsnog geschoold worden, en 3,3 miljoen mensen van levensreddende zorg worden voorzien.

Wat meer zou helpen: zorgen dat multinationals voortaan proportioneel belasting betalen, belastingontwijking en -vermijding drastisch aanpakken, en het leger sociale controleurs omscholen tot kapitaalinspecteurs.


Davos is reünie van mensen die alle problemen hebben gecreëerd: Bedrijven en superrijken moeten vanaf nu weer gewoon belasting gaan betalen — Interview @WvNoort met @AnandWrites, auteur van ‘Winner takes all: the elite charade of changing the world’ https://t.co/nF9Y69J3tp
— Robert Went (@went1955) January 19, 2019


Hoe groter het bedrijf, hoe minder belasting het betaalt. Onderzoek van de Tsjechische econoom Jansky naar 10.000en multinationals, betaald door de Europese Groenen. In @destandaard NL staat er uiteraard ook tussen, ergens vrijwel onderaan… pic.twitter.com/meBaaaR8oY
— Lise Witteman (@LiseWitteman) January 24, 2019


Aantal reacties: 2

 1. ≡ 23 Jan 2019 ≡ 12:36

  Maar … is het niet aannemelijk dat als de voordeeltjes voor deze multinationals worden weggehaald zij de prijzen voor de geleverde diensten en produkten omhoog gaan schroeven, en dat je uiteindelijk als afnemer in een positie verkeert dat je altijd aan het kortste eind trekt?

 2. ≡ 23 Jan 2019 ≡ 13:43

  Echt verschrikkelijk griezelig zo te lezen hoe multimiljonaires tot miljardairs zo gek als een deur zijn, omdat ze ook belastingonderduikers zijn en of fraude hebben gepleegd. Heel errrg misselijk!
  Onder andere, 2 bekende profvoetballers Messi en Ronaldo moeten van Rechtbanken hun volle miljoenen euro boete betalen aan belastingen die ze jarenlang in Spanje hadden gewoond. Maar oweee, Messie hoefde 2,5 ton betalen terwijl hij 2 cijfers met 6 nullen achter heeft. Hij klaagde over betalen. Gore misselijke vent. Ronaldo moet 19 miljoenen betalen terwijl hij 2 cijfers met 6 nullen achter heeft. Hoe zit het dan eigenlijk he? Klopt geen zier. Maar Ronaldo klaagt niet, is meteen in accoord gegaan.
  Zoveel profvoetballers zijn multimiljonairs, tennissers in alle top van miljairden dollars!!!
  (sorry, ik ben gek op sportwereld, de beste dove verslaggeefster van Nederland, nee grapje)
  Ministers schijnen op te houden met 2 ton euro per jaar te verdienen, maar het is gelul. Na 8 jaar zijn ze al miljoinairs, rijden zelf in saab en Porsch. Toch klagen ze over klimaatverandering. Helemaal verrekte gelul.

  Ik noem het tegenwoordig mensen die links zijn ( denken en lullen ), maar rechts vullen en mensen die rechts zijn ( denken en lullen ), maar te rechts lullen en rukken! ( Rechtse mensen zijn steenrijken, zo is het ook! Grote bullshit!

  Leef maar optimaal, tevreden zolang ik leef, wel gezonder eten, bewegen, lollen en aha heb 5 centjes op de grond gevonden, brengt geluk? Joehoe !

Trackbacks & Pingbacks 1

 1. From Geldverschuiving - Sargasso on 24 Jan 2019 at 08:01

  […] column van Karin Spaink verscheen eerder in Het […]

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *