Merk, media en marketing

Witheet waren ze bij KPN. Die ochtend had de telco bekend gemaakt dat de dochters Telfort en XS4all binnenkort in het moederbedrijf opgingen. Binnen een paar uur vroegen kranten en websites zich verrast af waarom KPN haar raspaard de nek wilde omdraaien, op Twitter meldden tientallen abonnees dat ze dan een compleet andere provider zouden zoeken. Iemand startte een petitie om KPN tot inkeer te bewegen; die was binnen een paar uur duizenden keren getekend. KPN’s afdeling ‘Mediarelaties’ – newspeak voor marketing en PR – was woedend. Dit hadden ze niet meer in de hand.

Dat KPN zo buiten de waard had gerekend, typeerde de onnozelheid. Niemand met een greintje verstand gelooft dat je een budgetleverancier als Telfort en het superieure XS4all probleemloos kunt laten ‘samengaan’ in het fletse KPN.

Dat was de misvatting. Toen kwam de leugen: XS4all was maar een merk, zei KPN, alsof de dochter eigenlijk hetzelfde leverde als zij, alleen met een sjiekere strik eromheen. Dat is pertinent niet waar: het enige dat XS4all met ze deelt, zijn de glasvezel- en dsl-verbindingen. Al het overige regelt XS4all eigenstandig: netwerkbeheer, e-mail, hosting, verkeer, peering, beveiliging, beleid, service, plus de keuze voor apparatuur en modems. Juist om die excellente diensten en service heeft de Consumentenbond XS4all al zes jaar op rij verkozen tot ’s lands beste alles-in-1 provider.

Met de misvatting en de leugen kwam ook de miskenning. XS4all heeft een rijke historie, en heeft internet in Nederland als geen ander gevormd. Toen ze in 1995 de vrijheid van meningsuiting van hun abonnees voor de rechter verdedigden, en daarmee het principe van de common carrier (een status die telefoonbedrijven al genoten) op internet introduceerden, haakte KPN schielijk aan – XS4all haalde de kooltjes voor hen uit het vuur. XS4all bedacht het Meldpunt Kinderporno, Bits of Freedom, verzette zich tegen krakkemikkige tapbevelen en verdedigde de privacy van haar abonnees. Ze steunden het Internet Archive (ooit de grootste internetbibliotheek ter wereld), en de Wayback Machine, waar je de historie van websites kunt naslaan. Ze hielden kritische media in Servië overeind toen het daar oorlog was, en boden gratis inbelvoorzieningen in Egypte toen Mubarak daar het internet afsloot tijdens de Arabische Lente.

Zo’n provider wil je echt niet laten ‘samengaan’ met KPN, dat haar eigen internetarchief meteen om zeep hielp nadat Planet Internet opging in KPN.

Resteert het onfatsoen. De werknemers van XS4all hoorden afgelopen week voor het eerst van het plan, maar kregen geen tijdpad, cijfers, perspectief of concrete stappen te horen, Ze waren intens blij met alle publieke steun. Sommigen grapten zelfs dat KPN kennelijk haar dochter weer eens op de kaart had willen zetten.

Nooit heeft iemand zoveel afbreuk aan dit ‘merk’ veroorzaakt als KPN nu deed. Zelfs indien KPN tot inkeer komt, heeft zij het vertrouwen in XS4all grenzeloos geschaad.

Author: Spaink

beheerder / moderator

8 thoughts on “Merk, media en marketing”

 1. Helemaal mee eens. Ik was al bij Xs4all toen ze nog Hacktic waren en ik heb serieuze bedenkingen bij de gevolgen voor mijn privacy en gegevens als Xs4all verdwijnt. Waarschijnlijk had ik dan een beroep gedaan op de xs4allers van het eerste uur, Rop Gongrijp, Cor Bosman, etc etc om een nieuwe toko op te richten waar we wel weer ons principiële ei kwijt kunnen. Of was ik gaan crowdsourcen om zelf iets op te richten. Soms moet je dingen gewoon laten wat ze zijn – of erkennen wat goed gaat binnen je bedrijf en dat als gouden standaard zetten. Maar dan had ik Xs4all als lichtend voorbeeld genomen, en niet zoals je zo treffend zegt het ‘fletse’ KPN. KPN is een organisatie die hele goede dingen kan doen, omdat ze dat soort mensen in dienst heeft, maar zichzelf bij herhaling in het eigen been schiet omdat de management- en marketinglaag bovenin zich teveel laat leiden door de waan van de dag, in plaats zich te laten meevoeren door de sterke kanten van het bedrijf en op die manier de wereld net een stukje leuker te maken.

 2. We hebben al jaren XS4all all-in pakket…
  Alleen al hun helpdesk is goud waard en willen we ajb niet missen!
  KPN blijf er met je p…. vanaf!!!

  Nog maar een nieuwe petitie als het moet…

 3. ZE ZIJN (piep) BIJ KPN HELEMAAL VAN DE POT GEPLEURT🤬👺😡 !!!

  Ik ben al sinds 1996 trouwe klant bij XS4ALL
  Al vele jaren 100% Service & Tevreden TOP SERVICE EN DE BESTE internet provider !

  DUS XS4ALL ALS PROVIDER EN HAAR DIENSTEN MOETEN BLIJVEN !
  DEZE INTERNET PIONIER MAG ECHT NIET VERDWIJNEN !!!

  EN Ik wil totaal niet geassocieerd worden met kpn.
  KPN IS AROGANT BUT BEDRIJF, MOOIE BELOFTENS WAAR NIETS VAN NAKOMEN !

  Ik ben niet voor niets in 1996 Uit GROTE ONVREDE van kpn naar XS4ALL gegaan.

  ⚠️Als ?? XS4ALL DOORMIDDEL (VIJANDIGE PATCH OVER) OVERGENOMEN WORDT DOOR KPN, BEN IK 100% WEG, NAAR EEN ANDERE PROVIDER !!
  En denk en hoop dat vele dan met mij mee weg gaan ??

  [Dit is namelijk exact zelfde (Criminele) manier zoals ze dat ook doen in de 1% MOTER OUTLAW GANGS wereld een ander MC (motor club wordt)
  onvrijwillig wordt overgenomen.

  En ze zeggen bij kpn dat er dan voor klanten niets verandert
  Nou dat neem ik met vrachtwagen zout. ALLEMAAL LOZE BELOFTES !!

  HOOP DAT ALLE TROUWE EN TEVREDEN KLANTEN EN OOK ANDEREN UIT PROTEST DE PATITIE ONDERTEKENEN ?
  https://xs4allmoetblijven.petities.nl

  (En ja, ik wist dat ze HELAAS dochter van KPN waren, MAAR WEL zelfstandig opererend onder hun eigen naam).

  DJKOI®

 4. Karin, dankjewel!
  “Resteert het onfatsoen. De werknemers van XS4all hoorden afgelopen week voor het eerst van het plan, maar kregen geen tijdpad, cijfers, perspectief of concrete stappen te horen, Ze waren intens blij met alle publieke steun. ”
  Een week later weten we evenveel….
  Maar de tsunami van liefde die ons overspoelt helpt idd enorm!

 5. Kan XS4all aansprakelijk op KPN voor grote schadevergoeding eisen en of via wettelijke bedrijfswet boete opleggen? Omdat XS4all niet wilt “fuseren” of wegens diefstal van complete providor. Net als zoiets als John de Mol die bekenden van andere zenders wegkaapt….

 6. In 2001 zou de DDS worden opgeheven. Na wat moeilijkheden bestaan de DDS.nl en de DeDS.nl nu nog steeds naast elkaar. XS4ALL zal ook op enige manier blijven bestaan, alleen is nu nog niet helemaal duidelijk hoe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.