Deden we maar niets

De warmste zomer. Droogte die het grondwaterpeil doet zakken, rivieren onbevaarbaar maakt, oogsten in de kiem smoort en het land laat inklinken. Ongekend hevige orkanen. De grootste bosbranden. Overstromingen. Oprukkende woestijnen. Gebieden die tegenwoordig zo heet zijn dat menselijk leven er moeizaam wordt. Steden die in de zomer zonder drinkwater dreigen te komen. De planeet is duidelijk van slag, en het is allang geen griepje meer.

En wat doen we? Deden we maar niets, dat zou al winst zijn. Maar in plaats daarvan gooien we er nog een flinke schep bovenop: de klimaatdoelen van Parijs bereiken is nu alweer minder haalbaar dan toen het akkoord werd gesloten. We stoten nu meer CO2 uit dan ooit tevoren. We maken onderwijl plannen voor extra vliegvelden, en weigeren belasting op kerosine te heffen. Omdat de wegen te vol worden, denken we nu aan drones en vliegtaxi’s – net zolang tot ook het luchtruim vol is?

Het is de hoogste tijd om onszelf minder vaak en minder ver te verplaatsen – Thalia Verkade rekende eerder in De Correspondent akelig inzichtelijk voor dat elk procent meer asfalt tot één procent meer verkeer leidt, en dat onze gemiddelde reistijd, ondanks meer wegen en snellere vervoermiddelen, maar niet wil afnemen. We rennen harder, maar komen weinig vooruit. Alleen in meer vervuilen slagen we intussen buitengewoon goed. En ook: in doen alsof er eigenlijk niets aan de hand is.

Soms word ik er oprecht bang van. En soms begrijp ik ons aller lamlendigheid al te goed: het is onduidelijk wat u of ik kunnen doen, en je machteloos voelen leidt hoofdzakelijk tot somberheid; dan maar liever de ogen sluiten voor wat ons boven het hoofd hangt. Maar dat kan niet goed meer, getuige de klimaatrecords die dit jaar bij bosjes sneuvelden.

Ik zou zo graag een bevlogen plan zien: overheden die werkelijk schoon schip maken. Die ons de harde realiteit voorhouden, en die vervuilers echt laten betalen. Ja, dat zal ook van gewone burgers een boel geld, moeite en inspanning vergen, maar niets doen leidt bewijsbaar tot rampen: voor onszelf, voor onze kinderen, voor de hele wereld. Steeds meer besef ik dat een omvattend klimaatbeleid niet kan zonder een drastische herverdeling van kapitaal: de bovenmatige hoeveelheden geld die nu zo vanzelfsprekend naar grote bedrijven en de superrijken stromen, moeten worden omgeleid en teruggepakt, en dan worden aangewend voor ons allemaal.

De markt, dat neoliberale ideaal, kan het niet op eigen kracht. Erger: diezelfde markt is verantwoordelijk voor het merendeel van de vervuiling en verwoesting die we nu gadeslaan. De markt raast de wereld over, woont haar uit, en laat haar voor vod achter.

Voor wie denkt dat drastisch ingrijpen te duur is: denk eens na over de kosten – in kapitaal en leed – van doorgaan op de huidige voet. Bovendien: dit is de enige planeet die chocolade heeft. Tenminste: nu nog wel. Red dan tenminste de chocola.

Author: Spaink

beheerder / moderator

10 thoughts on “Deden we maar niets”

 1. Het is nog veel erger: door de gigantische milieuproblematie te versmallen tot een klimaatprobleem en teveel CO2, is er alweer een tijdje een lucratieve business gaande met de fabricatie van spaarlampen, elektrische auto’s, gigantische windmolenparken, zonneweides, handel in CO2-emissies en last but not least: biomassacentrales. Zogenaamd deel van een groene, circulaire economie, er worden immers geen fossiele brandstoffen verbrand… In de praktijk blijkt dat er complete wouden in opgestookt worden, met een beetje snoeiafval houd je zo’n centrale niet aan de gang. En bij de verbranding van biomassa komt meer CO2 vrij dan bij het verbranden van kolen… Het is ongelooflijk dat een partij als bijvoorbeeld GroenLinks hier heil in ziet.
  Terwijl biomassa juist zou kunnen dienen om die inklinkende zwaar vervuilde akkers te verbeteren.
  Want oh ja, behalve met CO2 hebben we nog te maken met de gigantische vervuiling van lucht, water en bodem…. en het steeds verder verdwijnen van natuurlijke vegetatie. In de jaren 80 had ik nog de hoop dat mensen de ernst van de zaak zouden inzien: het kapitalistisch systeem leidt onverwijld tot de ondergang, want de aarde is eindig.
  Dit wordt verbloemd door te dromen over “groene groei”, die in de praktijk helemaal niet groen is, maar voornamelijke leuke orders brengt aan de industrie.
  Misschien zou een zondvloed nog een zegen kunnen zijn… te verkiezen boven het langzame smoren van onze mooie planeet in giftige cocktail.

 2. Eindelijk, eindelijk heb je ook aan ons allen wakker geschud, ook al was het vrij lang bekend over de klimaatverandering. Elke jaar hetzelfde liedje door kabinet die zelf meent tegen te doen, en hoe? Vertellen ze dan de hele details? Bijv. Plastic over de hele wereld en zee verspreid, zéér opvallend dat de watervissen-en dieren eronder lijden. Ik schrok me echt kapot na de TV document van Diederik Jekel wetenschapsjournalist en ook natuurkundige wetenschap daarover. Over Focus Special; curaçao, presentator, giftige, elisabeth, toeristen, koraal, kust, klimaatverandering, caribische eilanden, bonaire, special, eilanden, wetenschappelijk, water, magazine, diederik jekel, elisabeth van nimwegen, pelagia, aflevering 1. Ook in Nederlandse stranden zag je niks, zo schoon als wat, nee dus. als je secuur doet en vind je het wel: piepkleine bolletjes plastic die uit de zee kwam. Dus de vraag is natuurlijk: Wie mag het vervuiling in de zee gooien? Dan denk ik van: Laat Kabinet verdomme wetten voorschrijven: verboden de vervuiling in zee gooien, anders boete van 2 ton euro, die gaat naar klimaatsdoelen doneren. Verstandige keuze? Lijkt me wel. De asfalt is helemaal ineens zo trends, alsof het heel erg gewoon is om elke dag te vernieuwen in kleine land aldus Nederland. Het zou voorbeeld naar Mexico gaan kijken: Mensen doen het zelf, de verharde steen erop leggen, in een goede weg. Respect voor hardwerkers! Zelfs versteende zand erop leggen. Afrika ook, Zuid Amerika ook. Nederland is gewoon zéér verwend! Mensen hier denken dat klimaatverandering wel een keer goed zal komen, ze kijken alleen maar over het bos heen in plaats van naar de bomen kijken. Maar hoe gaan we dan oplossen? Ongemerkte kapitaal is hier helemaal niets aan klimaatverandering begonnen, dus waar gaat ie dan heen? Wegsluisen waarheen?
  Verder ben ik zelf ook onlangs geschrokken over mijn trouwe 19 jarig oude auto die vrij hoge CO2 uitstoot. Het is nu dus aan het repareren , vernieuwen, nieuwe materialen bestellen en vernieuwen, alles erop aan, kost me al € 2000,- totaal. Die kan er nog 5 a 8 jaar mee, prima. Dat wil ik het zo houden in plaats van snelle koop van nieuwe auto die me totaal niet zint.

  @ Bartke, electrisch auto’s zijn echt de beste optie, geen CO2 uitstoot.

  @ Karin, enig idee, om nieuwe aanleggen van SF-rails zonder enige asfalt, bespaart CO2, rails die electrisch computers aangeven waarheen je gaat rijden zonder zelf te besturen. (film van Sandra Bullock ; Demolition Man
  1993 ‧ Fantasyfilm/Thriller). Geweldig voorbeeld, maar dan zonder rails….tja

  Niemand neemt initiatief, ook natuurkundige en wetenschapsgeleerden kunnen er wel wat van!

 3. We moeten allemaal doen (of juist niet doen) wat we kunnen en overal bij stilstaan wat betreft ons eigen gedrag. Minder of niet vliegen. Minder of niet autorijden. Onze tuinen groen houden. Minder vlees eten. Minder plastic gebruiken. Geen producten met palmolie kopen. Protesteren tegen uitbreiding van vliegvelden . Geen onnodig licht laten branden.. etc. We kunnen niet alles aan de overheid overlaten.

 4. Laten we een loflied op de chocolade ten gehore brengen. Complete jungles worden gerooid ten bate van de cacao-industrie. Cacao-akkers worden vergiftigd met pesticiden en herbiciden. De cacaobonen worden geplukt met kinderhanden en uitgebuite boeren, waarna gebrand met Rosielle energie en vervoerd op diesel gestookte schepen en kerosine slurpende vliegtuigen naar Europese landen om verwerkt te worden tot chocoladeletter voor goedgelovige kinderen of naar bevrediging snakkende vrouwen. Lang leve de chocola!

 5. Het is uiteindelijk maar een momentopname, dit leven. Alles beweegt en zal blijven bewegen. Het overlevingsmechanisme van het organisme dat wij zijn heeft vooralsnog geen aanwijzing dat zijn voortbestaan bedreigd wordt. 🧠

 6. @ Karin, zie boven de genaamde Matthewevoft is gevaarlijke virusspreider, oppassen. Verwijder hem meteen aub, want het kan iedereen als lezer inpalmen om virus te verspreiden. Voorkom het bijv antivirus.

  @ Lezers/reacties , klik nooit op die soort link van bit. en of rare link met volle tekens en hoofdletters of dezelfde soort bit erachter. Het is gevaarlijk!

 7. > Het is de hoogste tijd om onszelf minder vaak en minder ver te verplaatsen

  Het is maar de vraag of je de consequenties daarvan zult waarderen – dat gaat in de praktijk inhouden dat veel vrouwen weer terug het huishouden in gaan als ze geen baan dicht in de buurt van hun woonplaats kunnen vinden. Uitgezonderd de hoogopgeleide vrouwen dan die reiskosten van hun werkgever vergoed krijgen, of als zelfstandige deze kosten van de bedrijfswinst kunnen aftrekken. De SGP en CU zullen dit waarderen.

 8. @ Heleen, mee eens, alleen nadeel van gele hesjes lopen alles voor in plaats van protesteren tegen uitbreiding van vliegvelden. Al de wekenlang alleen dat over gele hesjes valt me toch beetje tegen, tja Macron en Rutte laten ons in de steek. Gewoon smeerlappen hoor.

  @ Elskefiederelske, Klopt, dat werkt ook averechts dat de hele (handen-) vervuilingen ronddolen. Bossen kappen voor Cacao industrie voor verwende vreet-versiertjes, maar vooral niet te vergeten, die doen alles voor de Luxe restaurants met al volle michelin-sterren die alles met chocolade te maken hebben, dan vreten alle hoogopgeleiden wel alles op hoor. Ik ken heel veel hoogopgeleiden die links lullen maar rechts vullen, tja jaja nou.
  Wees reëel, saai leven mag, maar dan mag je goede ziel wezen zijn, nog gezonder dan chocolade vreten.

  @ S vd Plas, Ja, wij als mensen moeten de griezelige taboe van milieuvervuilingen doorbreken, alles kan. We zien alles fouten, al 30 jaar zo. Zijn we pas wakker?

  @ Johan, Ook veel mannen zitten thuis omdat ze geen werk hebben, dat merk je duidelijk elke stad die ze rondlopen uit vervelingen, hangerige groepen, zuipen etcetc. Alleenstaande vrouwen die thuiszitten, zorgen wel voor hun kinderen, kunnen ook deels werken, maar niet genoeg voor chreche kosten , uurtarief € 7,45,- , en schoolkosten. Onmogelijk die combineren, evenals huisvaders ook. Inderdaad krijgen veel hoogopgeleiden in het overbodige voordeel van VIP, Zorgverzekering korting van zorginstellingen, betaalbare vreetbuien van doodgeschoten herten, luxe chocolade, kerstvullingen die alles te maken met CO2 hebben etcetc. Gefeliciteerd !

 9. Bang voor wat ons boven het hoofd hangt? Opgenaaid door de apocalyptische verhalen van hysterische klimaat alarmisten?

  Als je beseft dat de hele klimaathoax een truckje is zoals al eeuwen lang de boven ons gestelden middelen weten te vinden om ons eronder te houden en NIETS met het redden van de aarde te maken heeft, ben je acuut niet meer bang, maar eerder boos.

  Omdat je genaaid wordt door verwarringen die gesticht worden, waarbij wetenschap misbruikt wordt en totaal gepolitiseerd is door o.a. milieu, weer en klimaat door elkaar te halen. Heeft allemaal met elkaar te maken, maar oorzaak en gevolg betreffende bv de CO2 verre van duidelijk. Maar het verdienmodel, hè? Groen Links houdt je dom VVD houdt je arm. De ene hand wast de ander. Schone lucht: prima, even als techniek: prachtig. Maar overdrijf dit niet naar het veel en veel ingewikkelder klimaat toe. De aarde heeft, net zoals ons eigen lichaam, haar eigen wetten. De lucide menselijke geest, waar jij, Karin, indertijd zo scherp over wist te schrijven wordt ook hier verheven. De wereld wordt als volstrekt ondergeschikt gezien aan de luimen van de almachtige menselijke geest, om jouw woorden te gebruiken.

  Zo waren er tijden dat eerst de temperatuur steeg en daarna pas de CO2, welke in vroeger tijden regelmatig hoger mat dan nu, trouwens. CO2 is een heilige graal geworden waarom heen men danst en de belasting voor de (overige slechte kwaliteit/prijs verhoudende produkten) niet minder is dan een aflaat ivm die eeuwige erfzonde. Windmolens draaien niet als de wind niet waait, zonnepanelen niet als de zon niet schijnt, zodat terugval op fossielen nodig blijft en het percentage van deze alternatieven na 40 jaar pas ca 3 tot 6% bedraagt.

  MAARRRRR, het is ze ook nu weer gelukt en het doel heiligt wederom de middelen. Miljarden jaren verandert het klimaat, en nu is het plotseling de schuld van de mensen dat ie verandert, cq veranderd is. Draai dat maar es terug!

  We staan op het punt om gewoon lekker door te gaan met kinderen uitbuiten die in bv Kongo grondstoffen voor de accu’s van elektrische auto’s te delven, allemaal om hier schone handen, eh lucht te houden. De vuile was doe je de deur uit, nietwaar? Men heeft gewoon een totale economische omwenteling op het oog die NIKS met liefde voor de aarde te maken heeft. Nogmaals: het doel heiligt de middelen.

  Op onderstaande site valt veel te ontdekken dat rust gevend en informerend is.

  Sterkte.

  P.S.

  Pikante tip: Ed Nijpels op deze site op zoeken en zijn frauduleuze loopbaan gewaar worden!

  https://www.climategate.nl/2018/12/ijsberen-klimaathoax-en-hockeysticks/

 10. Zolang je niets doet en andermans schuld geven, is ook jezelf de schuldige. Teveel lullen om iedereen te verwijten, helpt nix !

  Doe er verdomme wat aan, mensen! Aarde groeit heel natuur heel moois naar boven, wij ademen dankzij natuur en aarde. Maar wij maken ons zelf kapot, aardvernietigers, idioten!

  Niet uitstellen, maar nu begin je er aan, van kleins naar groots van maken is heel mooi meegenomen!

  Denk ook in 2019 er wat actie te doen voor de aarde en natuur!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.