Vestiging

klimaatveranderingDe afschaffing van de dividendbelasting gaat niet door, besloot het kabinet gisteren na maandenlang geblunder. Premier Rutte voegde daar gisteren meteen aan toe dat de aldus uitgespaarde twee miljard per jaar alsnog naar het bedrijfsleven zouden gaan. Het ‘vestigingsklimaat’ moet namelijk gestimuleerd, en daar hebben volgens hem alle Nederlanders baat bij.

Ik betwijfel het. Van al het geld dat in het bedrijfsleven omgaat, belandt gaandeweg meer bij de bedrijven, hun top en hun aandeelhouders, terwijl er fors minder naar de werknemers gaat. Over die structureel dalende arbeidsinkomenquote – het deel van de door arbeid toegevoegde waarde dat naar werk gaat, in plaats van naar het kapitaal – maakt zelfs het IMF zich tegenwoordig publiekelijk zorgen. Moet dat bedrijfsleven dan echt nog meer geld worden toegeschoven?

Vorige week verdedigde Wimar Bolthuis zijn proefschrift. Hij vergeleek alle doorrekeningen van de verkiezingsprogramma’s van regeringspartijen met die van hun latere regeerakkoorden. Hij deed een opmerkelijke ontdekking: in alle verkiezingsprogramma’s sinds 1986 kwamen de burgers er steevast beter vanaf dan het bedrijfsleven, maar in de uiteindelijke regeerakkoorden was dat precies andersom. De logica: bedrijven stemmen niet en burgers wel. Tijdens de campagne worden huishoudens gepaaid, maar uiteindelijk worden bedrijven stelselmatig te worden ontzien, en krijgen de burgers de lastenverzwaring.

Beide systematieken wil Rutte nu flink versterken. Vanwege het vestigingsklimaat.

Was het kabinet verstandig, dan zou het die jaarlijks terugkerende twee miljard in hun geheel oormerken voor de energietransitie. Ook een klimaatdingetje, maar dan net anders.

Vorige week verscheen een hoogst zorgelijk IPCC-rapport: als we niet snel en radicaal het roer omgooien, zijn we te laat. Dan wordt de klimaatverandering een klimaatcatastrofe: onbeheersbaar, onstuitbaar en levensgevaarlijk. We zitten nu op 1 graad globale opwarming en de weersveranderingen breken record na record – van droogte, van warmte, van stormen en van sterfte.

Besteed die twee miljard alsjeblieft aan omschakeling, besparing, verduurzaming en recycling. We bouwen geen snelwegen meer maar investeren in beter openbaar vervoer, en in het ontwikkelen van andere vormen van gedeeld vervoer. We leggen een enorme taks op vliegen, en bedrijven moeten voortaan evenveel betalen voor energie als burgers al doen. Woningcorporaties krijgen geld om hun huurhuizen te verduurzamen en van het gas af te halen. We stoppen een boel geld in het ontwikkelen van efficiënte opslag van duurzame energie. We stoppen met intensieve veeteelt. We houden op met gif en monoculturen in de landbouw.

Web moeten koersen op een klimaat dat alle burgers ten goede komt. Want nog even, meneer Rutte, en er is geen land meer over waar iemand zich nog kan of wil vestigen – burgers niet, en bedrijven niet.

 
Beeld: Pixabay

Author: Spaink

beheerder / moderator

2 thoughts on “Vestiging”

 1. …het “vestigingsklimaat” is de “trickle down economics” van de lage landen;
  onder valse voorwendselen geld zonder een onderbouwing die stand houdt toekennen aan partijen die al veel geld en belastingvoordelen hebben en daarbij de hoopvolle gedachte hebben dat dat geld dan, vanzelf, belandt bij de burgers.
  Terwijl in werkelijkheid dat geld op compleet andere plaatsen belandt.

  Ook is het opmerkelijk dat de afschaffing van de dividendbelasting, zoals vastgelegd in het regeerakkoord, oorspronkelijk 1,4 miljard kostte.
  (zie pag. 69: https://www.kabinetsformatie2017.nl/binaries/kabinetsformatie/documenten/publicaties/2017/10/10/regeerakkoord-vertrouwen-in-de-toekomst/Regeerakkoord+2017-2021.pdf)
  Vervolgens was er een tegenvaller van 600 miljoen. Nu de afschaffing niet doorgaat worden er voor 2 miljard, en dus niet voor 1,4 miljard, alternatieve tegemoetkomingen voor het bedrijfsleven gezocht…

 2. Nou het is echt heel klote dat 1,9 miljard voor de verlaging van vennootschapbelasting gaat. Op die manier waar Rutte het liefst ziet, is belastingopbrengst voor de staat zelf, juist omgekeerd. Zéér afleidingsmanoeuvre.

  Dus ieder jaar 2 miljard naar bedrijven, on-voor-stel-baar! Vandaag , bijna de hele dag, heeft me ook doen beseffen daarover, omdat ik zelf in bedrijfsleven zit. (mijn halve leven altijd nog van bedrijfsleven). Dizkuzzie gehad met collega’s.

  Nou, ik ben niet voorstander van die volle 2 miljarden aan bedrijven alleen , die volle per jaar !!!!!

  Besef dat ze al 8 miljard uitgegeven hadden aan hogere salarissen voor politie, onderwijzers, verpleegkundigen, ambtenaren enz. Het leger krijgt er geld bij, enz.

  Het vestingsklimaat zou ik het liefst willen zien:

  * Nieuwe ontwikkelingen naar echt oplossingen tegen opwarming, dat is voor mij ook één vd vele redenen belangrijkste voor elke mensheid op de aarde.

  * En huur wonen moet goedkoper zijn, dus verlagen van huurwoningen, want anders onbetaalbaar. In elke stad moet men nooit de kloof verbreden tussen rijksten en armsten. No way!

  * Italie heeft nu 2300 miljard euro schuld… Daarom moeten de EU landen Italie helpen en redden. Straks moeten we extra betalen aan Italie als EU-lid, omdat Italie nu erg diep in de schulden zit. NU Griekenland net gered is uit de crisis….nou….

  Dan weet ik gewoon niet meer wat ik ervan moet denken welke het beste is….maar doe ik zeker voor de burgers, dus niet aan kutbedrijven. ( sorry voor scheldwoord tja ).

  Vraag je je niet af, waarom Coalitie partijen ( VVD, CDA, D’66 en CDU) in godsnaam zo hersenloze keuze hebben gemaakt? Bedrijven paaien en lief zeggen voor publiek voor volgende VVD stemmen die blijven winnen??? Nou het is gewoon verrekt klootzakken die geen zier om mensheid geven, wat een christelijke keuze daar pffff

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.