Het geklungel van Ollongren

Kajsa Ollongren, foto: Roel Wijnants // https://www.flickr.com/photos/roel1943/26429263018

Kajsa Ollongren, foto:  Roel Wijnants // https://www.flickr.com/photos/roel1943/26429263018De regeringsdeelname van D66 doet de democratie geen deugd. Vooral Kajsa Ollongren, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken, lijkt het wantrouwen dat toch al heerst jegens Den Haag flink aan te willen moedigen.

Ze kwam met een amper onderbouwd verhaal over nepnieuws en vond dat de EU desinformatie moest ‘ontmaskeren’ en bestrijden, schijnbaar zonder zich af te vragen of zoiets wel een (supra-)nationale taak moet zijn. Dat het bureau dat de EU daartoe heeft opgericht, meteen ook legitieme media – waaronder Radio 1 en De Gelderlanderonder de nepnieuwsverspreiders rekende, deed haar argumenten geen goed.

Ollongren gaf de tegenstanders een gratis schot voor open doel. ‘Wil de overheid dan soms bepalen wat er gepubliceerd mag worden?’ joelden GeenStijl, The Post Online en Thierry Baudet, allemaal geduchte verspreiders van haat, wantrouwen, complotdenkerij en aangedikt nieuws. En zo maakte ze de discussie hoe de overheid zich beter kan verhouden tot nepnieuws, propaganda en haat kapot voordat-ie fatsoenlijk was begonnen.

Dat D66 de kooltjes voor Rutte uit het vuur moest halen en juist die partij de afschaffing van het referendum verdedigde, was pijnlijk, maar kennelijk de prijs die de partij wilde betalen voor regeringsdeelname. Wat je ook van het referendum vindt: dat instrument na de eerste de beste keer dat het volk ernaar greep, gelijk weer afschaffen nadat de uitkomst je niet beviel, is een hoogst pijnlijke oplossing – zeker voor D66, voor wie het referendum altijd tot de kroonjuwelen heeft behoord. Geen wonder dat je als volk dan gaat denken dat je mening hooguit telt wanneer een partij iets van je wil, maar dat je verder vooral je kop moet dichthouden.

Dan Ollongrens pleidooi voor de Sleepwet, de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Bij Nieuwsuur legde ze uit dat we een nieuwe wet nodig hebben, omdat de oude “eigenlijk nog van het pre-internet tijdperk” dateert en dat je onder die wet de kabel niet kunt aftappen. Dat is een regelrechte leugen: kabelverkeer van verdachten mag allang worden afgetapt.

De tegenstanders van de Sleepwet verzetten zich tegen heel iets anders: die wet maakt het ongericht aftappen van een hele wijk mogelijk, geeft inlichtingendiensten de optie om computers van buitenstaanders te hacken, en alle aldus verworven informatie kan ongefilterd aan buitenlandse diensten worden doorgeven. Geen wonder dat Amnesty bezorgd is: Erdogans diensten willen vast graag een kopietje om Turkse Nederlanders op te sporen die zich tegen zijn regime verzetten.

Afgelopen week maakte Ollongren bekend dat ze, ondanks herhaaldelijk aandringen van experts die hadden vastgesteld dat de verkiezingssoftware waarmee de stemmen worden geteld aan alle kanten lek is, die niet had laten aanpassen. Ze zag namelijk geen probleem. Zo dom – maar vooral: het recept om achterdocht te bevorderen, en het vertrouwen in verkiezingen en democratie te ondermijnen.

 
[Foto: Roel Wijnants]

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “Het geklungel van Ollongren”

  1. Op een dag wat eigenlijk een feest voor democratie zou moeten zijn begin ik steeds vaker een traantje weg te pinken.

  2. Na lange overweging ga ik toch NEE tegen de Wiv stemmen. Als signaal dat er nog veel moet worden gesleuteld aan die wet om het een – voor ons burgers -veilige wet te maken.

  3. Hannah @ 2: Dat is precies wat Amnesty, Bits of Freedom, dde Raad van State, het Juristencomité en vele anderen zeggen: die wet kan beter en zoals-ie is, is-ie niet goed.

  4. Gezien de regering in grote lijnen alles weg heeft van een lokaal orgaan dat het geo-politieke belang van US/NATO implementeert, lijkt mij opperste waakzaamheid geboden.In tegenstelling tot Rutte, zie ik de Amerikanen niet als onze vrienden, integendeel! Als je dan ziet wat er gebeurt met Snowden, Assange, grootschalige data-mining, zou ik niet willen dat dat hier ook op die schaal gebeurt. Echter het heeft er alle schijn van dat dit referendumde zoveelste wassen neus is. Het gebeurt immers allemaal al.

  5. Wist niet dat Ollogren lesbisch is. Ach sommige kan ook zo raar uitpakken, zo’n gedachtengang van sommige is soms zo onpeilbaar wat in haar hoofd heeft. Maar vergeet niet dat D’66 ook niet meer is zoals het moet zijn, het is vooral te danken aan Pechtold. Hij is gevaarlijk onschuldig zelve dat het wel schijnt op te houden met ZIJN rare opvattingen. Daar heeft hij zeker veel meer invloed op Ollogren, Rutte ook op Ollogren. Het viel haar helaas zwaar in haar gedachtengang te pakken, haar lichaamstaal verraadt al méér dan anderen. Zeer jammer!
    FvD, VVD, PVV, CDA zijn in één pot nat, maar D’66 is allang zo natte dweil van Rutte’s torentje!
    Ik riep iedereen al jarenlang: Waar is DEMOCRATIE? Waar blijft de Socialisme in Nederland? Waar is linkse overweging om in balans te behouden? Alles foetsie, ter einde van de mensheid als het doorgaat!!! Het leven van vrouwen partijen verdwijnen vrij al sluizig weg als watervallig, de hele macho van mannelijke poltiekvriendjes zijn nooit tevreden met hun stomme pikkies! Het is helemaal echt walgelijk kotsmisselijk van te worden!!! De enige wat ik wel beetje redelijk aan vind: Jesse Klaver en Marianne Thieme! Nou dan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.