De tijd van ophitserij

Hiddema en Baudet in het parlementStuk na stuk verschijnt over radicalisering onder moslims: hoe die te spotten, hoe die te duiden, hoe die te voorkomen of – eenmaal ontstaan – hoe die tegen te gaan. Aanzienlijk minder vaak lees je iets over radicalisering onder niet-moslims, terwijl die toch zichtbaar flink toeneemt. Zowel onder de PVV- als onder de FvD-aanhangers zit erg akelig volk, dat op internet uitgebreid fantaseert over een heilige oorlog die ze tegen alle moslims willen voeren, ‘voor het te laat is’.

Mensen van naam doen daar naar hartelust aan mee. Jan Roos speculeert openlijk dat het ‘kantelmoment’ inmiddels nabij is, Thierry Baudet monkelt over de gevreesde ‘homeopathische verdunning van het Nederlandse volk’. In plaats van de praalhans te vertellen dat a) homeopathie kolder is en b) volkszuiverheid een inherent fascistisch concept, nodigt de ene na de andere talkshow de man uit om zijn vieze praatjes op tv toe te lichten.

Want we moeten ‘de andere kant’ ook aan het woord laten, zegt men.

Maar moeten we hele en halve fascisten serieus – en vooral: zo riant – een gratis spreekgestoelte verschaffen? Is het normaal dat talkshows en kranten zoveel ruimte vrij maken voor mensen die openlijk een complete religie discrimineren, die gewone burgers de wandaden van fanatici in de schoenen schuiven, die stuitende taal over vrouwen bezigen, of koloniale taal uitslaan over zwarte mensen?

Als we de ‘andere kant’ ook zo graag willen laten horen, waarom zijn er dan niet vaker talkshows of interviews waarin zwarte mensen, moslims en vrouwen volop de ruimte krijgen om zich teweer te stellen tegen de abjecte stellingen die extreemrechtse politici dagelijks over ons uitstorten?

Het effect van dit vrijwel ongebreideld ruimte bieden aan extreemrechts, is dat de weg wordt vrijgemaakt voor ophitserij. Tegenwoordig kijk je nog amper vreemd op wanneer iemand publiekelijk meedeelt dat-ie alle moslims wil neerknallen of tenminste opsluiten, of dat vrouwen dwang eigenlijk ‘best lekker’ vinden – uitlatingen die pakweg tien jaar geleden vrijwel ondenkbaar waren.

De gretigheid waarmee zowel Wierd Duk en Leon de Winter zich de afgelopen week stortten op het akelige ongeluk op het stationsplein bij CS van afgelopen zaterdag was een teken aan de wand. Beiden weigerden ronduit te geloven dat het géén terreurdaad was. Dat er drie Israëli’s onder de gewonden waren, maakte de kwestie helemaal verdacht: dat kón geen toeval zijn. Duk presteerde het vervolgens om een voorval in Zweden, waar een man op een groepje demonstranten inreed, als een vergelijkbare zaak af te schilderen – weer een terreurdaad die onder de pet wordt gehouden? – terwijl het daar een neonazi betrof die Irakese mensen belaagde en die het al langer op hen had voorzien. Extreemrechts geweld, dus.

Hoe spot je radicalisering onder extreemrechts, hoe moet je die duiden, hoe voorkom je die, of – eenmaal ontstaan – hoe ga je die tegen?

Author: Spaink

beheerder / moderator

25 thoughts on “De tijd van ophitserij”

 1. Ik lees de zin :”mensen die openlijk een complete religie discrimineren” en bedenk me dat ik dezelfde frase al vaker heb horen langskomen (niet zozeer alleen maar uit de mond van Karin maar vooral ook bij derden). Maar dan vraag ik me af, hoort dat niet bij ideologiekritiek, dat je man en paard noemt? Is hetzelfde niet ook al eens gebeurd met het Christendom in de jaren ’60 en ’70? Waarom zouden we de islam de louterende catharsis moeten onthouden die toentertijd zo goed gewerkt heeft voor Christendom? Is het feit dat men hedendaagse islam kennelijk meer wil ontzien dan het toenmalige Christendom trouwens niet eigenlijk een vorm van verborgen discriminatie? Alsof moslims een soort kinderen zijn die je niet als volwassenen de maat mag nemen omdat ze (nog) niet verantwoordelijk zijn voor hun eigen denkbeelden en standpunten?

 2. Ach vrouwtje Spaink toch,
  Mensen zoals u zijn pas “erg akelig volk”. Uw dementie zet nu wel erg door. Of wellicht was u uw pilletjes vergeten in te nemen en daardoor ook onwel geworden.

  Ik zal iedereen in mijn omgeving alvast waarschuwen voor opgevoerde Canta’s op het stationsplein bij CS :-)

 3. Vind je het gek dat er duidelijk stelling genomen wordt (
  Jan Roos) tegen de radicale Islam als in naam van Allah mensen worden opgeblazen? Of dat Baudet zich zorgen maakt over de (te) snelle culturele veranderingen op hetl leven zoals we dat in Nederland gewend zijn, en dat Baudet het woord ‘volkszuiverheid ‘ niet genoemd heeft maar dat dit uit jouw koker komt. Je wilt mensen met een andere mening monddood maken of in ieder geval geen gratis spreekgestoelte aanbieden. Je noemt het extreem rechts, maar let wel, extreem is alleen te bezigen als geweld gebruikt wordt, en daar is hier geen sprake van. In de VS zijn de tegenstellingen wat meer uitgekristaliseeerd dan hier en daar zie je een bloeiende linkse antifa gemeenschap die uiterst gewelddadig is ten opzichte van andersdenkenden, tijdens demonstraties gemaskerd rellen veroorzaken omdat ze de discussie niet aandurven. Leer mij de facssten kennen Karin Spaink. Beter dan zielige en eenzijdige stukjes schrijven ga je de discussie aan met de mensen die je zo veracht; Duk, Baudet etcetera.

 4. Goed stuk Karin, en aan de reacties te zien krijg je er de sympathisanten van Schorem voor Democratie en de Proleten Vereniging Venlo snel mee op de kast.

 5. Tja, Karin, Nederland verrechtst en de media verrechtsen mee. Voor de oorlog werden we (overwegend) rechts, in de jaren 70 links en nu weer rechts. Is ooit uitgezocht wat deze schommelingen veroorzaakt? Ik dacht lang dat we linkser werden als we welvarender werden. Maar we zijn rijker dan ooit, en worden toch steeds rechtser.
  Ooit zal het tij weer keren. Nu hoop ik maar dat jouw stukjes daaraan bijdragen.
  Houd vol!!

 6. “De tijd van ophitserij”, en hoe ga je dat tegen?
  Ik citeer even reaguurder @John, die het helemaal met je eens is: “de sympathisanten van Schorem voor Democratie en de Proleten Vereniging Venlo”…..
  Wie hitst hier nu eigenlijk op?

 7. 1e het Volkskrant-artikel waarnaar je linkt is NIET van TB maar ene Sarah Sluimer die zeurt dat TB zijn Margeaux niet met haar delen wil. Nou ik óók niet.

  2e discrimineren van denkbeelden, of ze religieus, kunstzinnig, politiek, ja zelfs wetenschappelijk zijn; is domweg niet mogelijk. Alleen in het laatste geval vermag iemand ze te weerleggen of verbeteren: méér niet. Onderdrukking is wat anders.

  3e dat hele “bashen” van mohamedanen is dermate onzinnig – ik zei al eerder; als de islam er debet aan was dan ontplofte elke vijfde bom in Indonesië (en in India of Pakistan(met iets minder moslems) elke zevende) – i rest my case.

  4e dat het ethnische aspect volkomen onderbelicht blijft is politiek correct feilen.

  5e gebrek aan scholing is overal, daar&hier, een boze factor.

  6e de enige fransooz die ik sinds Antoine de Saint Exupéry serieus neem (nou ja, Mickey Foucault ‘n bitteke) vermeldde laatst dat het niet de radicalisering van de islam is, waarover we zouden moeten spreken (want anders waren de banlieus voor de helft of driekwart gevuld met zelfmoordbomgordelaars – tel op één tot anderhalf miljoen) maar over de islamisering van het radicalisme.
  Hier zie ik paralellen met “the troubles” in Ulster die in essentie niX met een tegenstelling tussen roomschen en protestanten uit te staan had.
  Nèt zo de terreur van BokoHaram in wat al anderhalf duizend jaar het wereldcentrum van de slavenhandel is.

  7e waarom wél (extreem-)rechts bekritiseren maar de linkse kerk niet?

  ps critique op Leon de Winter is, nogal wiedes, antizemetisme en fascistoïde.

 8. Mijns inziens is het volstrekte onzin wat Baudet over homeopathische verdunning zegt.
  Volgens de klassieke homeopathie maakt een sterk verdunde oplossing de werking van het geneesmiddel krachtiger.
  Als Baudet zegt dat dat er sprake is van een homeopathische verdunning van de Nederlandse bevolking, dan zegt hij de homeopathische leer volgend, dat de werking van deze verdunde Nederlandse bevolking sterk is. Dus: leve de toestroom van Niet-Nederlanders, want hoe aangelengder wij Nederlanders zijn, hoe sterker we zijn.
  Weet Baudet wel wat hij zegt?

 9. Eerste. Ik pleit voor een dagelijks terugkerend item van minstens 5 minuten op de meestbekeken journaals over de verkeersongelukken met letsel en doden van de voorbije dag, met duiding van oorzaak, en een teller van het totaal aantal doden en levenslang gehandicapten vanaf 1 januari in fluoletters steeds in beeld, samen het cijfer slachtoffers van aanslagen. Vandaag, ongeveer 100:500:0. Nul doden van aanslagen in kikkerland. Nul.

  Tweede. De duiding van terrorisme in het algemeen en moslimterrorisme in het bizonder is gespeend van elke humor. Als er geen grappen kunnen worden gemaakt, dan betekent dat dat dingen niet hun proportie worden gezien, en dingen die die niet in proportie worden gezien worden steevast overdreven (zie punt 1).

  Derde. Respect voor Karin Spaink die niet allleen in staat is, maar ook de moed heeft, om vingers op de wonde leggen. Hulde.

  Vierde. So shoot me.

 10. Karin,

  Jij schaart je opnieuw aan de zijde van de onderdrukkers. O o, dat dat rechtste tuig toch zoveel (spreek)ruimte krijgt, het is een schande! En nog wel gratis ook!

  Je hebt je al eerder uitgesproken voor het onderdrukken van geluiden die uit de ‘onderbuik’ van het volk komen; ook al geen goede gedachte. Die moeten, wat ik al eerder schreef, juist gehoord worden om ze te kennen en (eventueel) te kunnen ondervangen.

  En waar je een jaar ofzo geleden hebt gezegd – beloofd was het eigenlijk – dat je je meer op oplossingen ging toeleggen, ontbreken die hier opnieuw. Het is alleen maar geweeklaag. Allereerst zou je je eigen vragen waar je mee afsluit eens zelf moeten beantwoorden.

  Beter nog, begin zelf een videokanaal waar je de groepen die volgens jou te weinig spreektijd/-ruimte in de grote media krijgen, aan bod laat komen.

  Janus.

 11. Het was mij al langer duidelijk dat Baudet feitelijk een Fascist is ! Zijn voorgestane zaken kabinet ( regering van de besten ) afgekeken van de Romeinen lees Cicero geeft hij (Opzettelijk?) niet goed weer er was ook grote invloed van de Democraten , waartoe Cicero behoorde Tezamen waren zij fel voorstander van De Republiek dus tegen koningen dictators en tyrannen . Ook goede koningen want dmn Cooptatie benoemd te worden stond hen tegen ! bovendien kunnengoede koningen ook tyrannen worden . Baudet is te laf en te populistisch om Anti – koningshuis te zijn . Zijn zgn voorkeur voor Referenda is als een wolfs in schaapskleren Populistisch standpunt om in de kamer te komen . Hij meent er niks van Een commentaar van een dame richting Baudet sloeg de spijker op de kop .De Besten betekent niet dat zij de juiste Morele keuzes maken !! en het uitgangspunt dat sommigen beter zijn dan andere is Elitair Fascistsich denken.

  Leuk dat we nog iets gemeen hebben Karin Spaink KS Klaas Swart KS leuk he
  groet Klaas

 12. Karin, je hebt journalistiek zeker je sporen verdiend, en ik sympathiseer zeker met je, ik sta pal voor je strijd tegen sektes of de vreemde zaken bij Pink Ribbon, maar in deze zaak sla jij de plank mis.
  Waar zijn je feministische principes gebleven? De islam is er vooral voor de islamitische man. De vrouw, de homo en de ongelovige hebben de status van een aap of varken. En het is een nogal onhebbelijk geloof: wie zich niet bekeerd, moet dood. Zo staat het in de Koran, het woord van God. Discussie is er niet, God is onfeilbaar , en zo zijn woord.
  Je kan veel over de PVV zeggen, maar het zijn zeker boekenliefhebbers, en ik snap er niets van dat die boeken niet vaak door linkse intellectuelen gelezen worden. Geert zelf, Fleur Agema, Marin Bosma hebben prima boeken geschreven. Daarbij refereert Geert zelf aan boeken: “de kracht van de Rede” van Oriana Fallaci (hoezo een fascist, als Geert de boeken van deze verzetsstrijdster aanraad, Karin?), Wafa Sultan (lees eens “A God who hates”), ik kan daar zelf de boeken van arabist Hans Jansen toevoegen, of “de uitverkorene” van Faiza Oum Amed, “Haram!” van Fenny Brinkman, of de boeken van Ayaan Hirsi Aii. Er rijst een beeld uit deze boeken van de Islam als een gevaarlijke, totalitaire godsdienst. Het enige wat links er tegenover stelt, is het verketteren van de boodschapper. Dat lukt ze nog een beetje, omdat de media vooralsnog in linkse handen zijn, maar twitter en internet morrelen aan de deuren van dit bastion.
  Tenslotte nog dit: waar is het zelfreinigend vermogen van de Islam, Karin? Dat is er niet. Er komt geen grote Moslim opstand na de zoveelste aanslag. En waarom niet? Omdat 40% van de Moslims er een fundamentalistische Islam op na houdt, waar hun wereldheerschappij en de Sharia de scepter zwaaien. Onderzocht door professor Koopmans van de Berlijnse Umbold universiteit. O ja, hij is inmiddels ook verketterd, want dat mag hij niet zeggen. Maar hij heeft het onderzocht en er is niet zoveel tegen in te brengen.

 13. Ik ben maar een buitenstaander, maar zie de verrechtsing van Nederland met de dag toenemen. Het is alsof de tijden van de verzuiling weer terugkeren. Jongetjes met blazertjes, dasjes en andere flauwekul, die o zo serieus genomen willen worden, terwijl ze nauwelijks weten waar Mekka ligt…… Waar is het debat gebleven? Onze openheid naar de wereld toe? Het wordt allemaal zo benepen, zo klein. ‘Waar is het zelfreinigend vermogen van zowel de Islam, als van de V.S.?’ Van de bankiers? Van de politici? Een Brusselse burgemeester die profiteert van geld dat voor vluchtelingen bedoeld was, een formatie die willen en wetens de rechten van de vluchtelingen schendt en dat een ‘kleine zaak’ noemt?
  Het is goed dat Karin daar ??? bij zet. Dwaasbazen zijn overal en helaas van alle tijden.

 14. Erm, dacht dat je voorstander van vrije meningsuiting was. Dat zou nu alleen voorbehouden zijn voor de linkerkant? Buiten dat je volgens mij beter kan weten wat er gedacht wordt dan geen flauw benul hebben wat mensen bezig houdt, of he dat akelig vindt of niet.

  Het CS incident lijkt me wat ongelukkig om als voorbeeld te nemen. Het is immers een absurde zaak. Camera’s die niet gefilmd hebben, de man die onwel geworden zou zijn lang vast gehouden door de politie, huiszoeking in zijn huis en achtergehouden informatie doet toch denken dat er een raar luchtje aan zit. Hoeft het nog steeds geen aanslag te zijn maar enige nieuwsgierigheid en kritiek lijkt me wel op zijn plek in deze.

  Overigens zie ik de laatste tijd meer ophitzerij van linkerzijde komen. Iets waar rechts alleen maar garen bij spint.

 15. Overigens, de link onder ‘een teken aan de wand’ lijkt me de verkeerde. Verhaalt niet over het ongeluk op CS, Wierd of Leon de Winter maar verwijst naar Pauw en Jinek met Baudet als gast, vlak voor de verkiezingen (deze staat er dubbel in).

 16. Ach… daar wordt je niet goed van… die vuilspuiterij van de aanhang van Thierry, Jan Roos en Geert Wilders… Die willen een Volk Blank en Rein houden… daar kunnen bij de ijzerbedevaart van onze zuiderburen mee aankomen… Bij onze Karin Spaink, met haar indrukwekkende staat van dienst duidelijk niet… Dat wordt slikken Heeren… Als je een kerel bent!? Geert Willems Noordenveld

 17. Herman, 13,

  Bedankt voor je boekenlijst. Nee, ik ga ze niet lezen, er zijn leuker dingen, want ik snap het plaatje al wel. Ik heb van Hirsi Ali overigens nooit een hoge pet op gehad.

  Met één uitspraak van je ben ik het echter niet eens. Je schreef: “Tenslotte nog dit: waar is het zelfreinigend vermogen van de Islam, Karin? Dat is er niet.”

  Maar er schijnt een kentering op gang te komen. De Imams in Engeland hebben geweigerd het gebed dat hoort bij een overledene uit te spreken over de daders van die aanslagen aldaar. Maw, een zéér belangrijke kernregel van hun eredienst werd die lieden onthouden. (Net zoiets als dat een Roomse priester het laatste sacrament zou onthouden aan een overledene.) Ook zeiden ze dat die daders de Islam in feite in gijzeling hadden genomen en dat daar een eind aan moest komen. Sterke zaken.

  Toegegeven, het is voor het eerst, althans ik had nog nooit zo’n geluid gehoord, tenminste niet zo sterk, maar het begin is er.

  Trouwens, Karin, wat vinden je vrienden Vrijdenkers hiervan? Je propageert ronduit het vrije denken in te perken in de zin dat een gedeelte van dat vrije denken volgens jou niet gehoord zou mogen worden.

  Janus.

 18. Karin,

  Heb je trouwens niet in de gaten dat jijzelf ook aan het radicaliseren bent? Dit soort mensen en groeperingen de mond willen snoeren kan ik niet anders zien als een vorm van radicaliseren.

  J.

 19. Ik denk dat een zekere jouw welbekende sekte dit stukje dankbaar zal overnemen in haar propaganda. Dit is precies wat hun PR mensen zelf altijd zeggen.

 20. nogmaals: discriminatie is op zich niet verkeerd. we doen de hele dag niets anders, al is het maar dan we bij de bakker speltbrood kopen en beslist geen wit brood. Als het om religie gaat, en de islam, is discriminatie opeens taboe. Politiek links heeft deze beurt verspeeld aan extreem rechts.

 21. Het blijft aan het hete hangijzer hangen als je maar goochelt met termen zoals links en rechts. En wie barbertje is.
  We hebben maar één ideologie dat heet het kapitalisme(scheldwoord voor geleide economie). Ook politiek is inmiddels zo dood als een pier.
  Het is alleen nog even wachten op de partij die zich de partij van het kapitalisme noemt.
  Dan dekt uiteindelijk de inhoud de lading. En dan hoeft ook niemand meer zeuren over de kleur van de partij en of ze rechts of links denken. Het is toch een pot nat. Of je nu de door de hond of de kat wordt gebeten het is altijd auw.
  Ook hier niemand meer schuldig maar iedereen wel slachtoffer.

  En Janus laat zich weer helemaal gaan in het spel van verdeel en heers.
  Je bent hier te gast. Je hoeft hier niet te komen als je het niet bevalt.
  Raar idee: je bent niet wit dan ben je zwart. Er bestaan ook nog 50 tinten grijs wist je dat?
  Volgens mij is Karin geen lid van enige linkse partij als je haar blog goed leest. Tja misschien (nog) lid van de Piratenpartij. Is dat nu links of rechts of geheel wat anders? Geen idee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.