Straatverbod

Gabi van Driem, foto: Mark van der ZouwIn 2003 stuitte ik op een man die op internet ijzerenheinig een discussie over polygamie voerde. Gaandeweg bleek zijn opvatting van polygamie nogal afwijkend te zijn: hij vond dat vrouwen – of eigenlijk, één vrouw in het bijzonder, laat ik haar M noemen – hem geen seks mochten weigeren, al hadden ze al jaren een relatie met een ander en taalden ze niet naar hem. Sterker, hij vond dat hij de vrouw in kwestie gerust zwanger mocht maken. Het was oneerlijk dat ze hem negeerde: als brugpieper was hij immers al verliefd op haar geweest, dat gaf hem toch rechten?

Hoe meer hij vertelde, hoe bezorgder ik werd. Hij leek een obsessieve stalker en meldde geregeld dat hij uit pure frustratie over M’s afstandelijkheid de boel bij hem thuis aan gort had geslagen. Toen hij zijn onwillige liefdesobject bij haar volle naam noemde, zocht ik uit wie ze was: gelukkig was haar naam ongewoon, en wist ik inmiddels waar ze woonde. Met enige schroom belde ik M op.

En óf ze die man kende! Hij had haar meermalen en gedurende lange tijd gestalkt, zodat werkgevers, buren, collega’s en vrienden inmiddels instructies hadden om haar af te schermen. Ik vertelde M wat haar stalker publiekelijk over haar schreef; ze schrok zich suf. Hij had vorige week nog aan de deur gestaan. We deden allebei aangifte. De politie nam ons bloedserieus en ontbood de man op het bureau. Veel konden ze niet uitrichten: hij had M immers niets aangedaan. ‘Nog niet,’ dachten M en ik in koor.

Er kwam pas schot in de zaak toen ik aan Gabi van Driem dacht. Afgelopen weekend stond er een interview met haar in PS: Van Driem, de eerste feministische advocaat van ons land, is de bedenker van het straatverbod voor stalkers, een juridische constructie die stalkers verbiedt zich in de nabijheid van hun slachtoffers te begeven.

Van Driem begon namens M een civiele zaak tegen de man. Daarbij ligt de juridische bewijslast lager dan in een strafzaak; zodoende hoefde M niet te wachten tot haar belager haar metterdaad iets zou aandoen. Met mijn uitdraaien van zijn relaas op internet en M’s gedocumenteerde verhaal wist Van Driem bij de rechter in mum van tijd een contact- en gebiedsverbod voor de stalker af te dwingen.

Toen de man die uitspraak meermalen schond, kon het OM vervolgens alsnog ingrijpen: hij werd opgepakt, in voorarrest gezet, moest voorkomen en werd ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hij heeft uiteindelijk enige jaren vastgezeten. Psychotisch, obsessief, manisch, totaal op M gefixeerd, en bij vlagen bloedje agressief.

Van Driem had de koninklijke weg gevonden voor het lastige parket waarin M zich bevond: door een civiele procedure tegen de man te beginnen, had ze – toen hij die rechterlijke uitspraak keer op keer schond – het OM voldoende motief gegeven om alsnog een strafzaak tegen hem te instigeren.

Van Driem is haar gewicht in goud waard. Heeft ze eigenlijk al een lintje?


Aantal reacties: 6

 1. url url'>Heleen van der Leest ≡ 31 May 2017 ≡ 12:19

  Om een lintje te krijgen moet Gaby door een aantal mensen worden voorgedragen. Maak een lijstje en stuur het rond. Ik doe mee.

 2. url url'>Janus ≡ 31 May 2017 ≡ 13:11

  Typo: …en taalden ze niet naar hem. Bedoeld werd waarschijnlijk: … en taalde ze

  Q: ” ‘Nog niet’, dachten M en ik in koor.” Hoe kan je nou weten wat een ander denkt? Kul. (Bovendien moet de komma achter het ‘-teken. Hier gecorrigeerd.)

  Nou, dan geef jij haar toch een lintje? Kan je effe koningin spelen. :)

  Uitstekende actie, trouwens. Nou de rest nog. Meteen afschieten die gasten, is mijn devies. Niet dat beschaafde gedoe. Dat duurt veeeeeeeeeeels te lang.

  J.

 3. ≡ 31 May 2017 ≡ 13:14

  O o o o o, nou dacht ik het zo goed te corrigeren en dan doe ik het zelf fout. Het had zo moeten zijn:

  Typo: …en taalden ze niet naar hem. Bedoeld werd waarschijnlijk: … en taalde ze

  Q: ” ‘Nog niet’, dachten M en ik in koor.” Hoe kan je nou weten wat een ander denkt? Kul. (Bovendien moet de komma achter het ‘-teken. Hier gecorrigeerd.)

  Nou, dan geef jij haar toch een lintje? Kan je effe koningin spelen. :)

  Uitstekende actie, trouwens. Nou de rest nog. Meteen afschieten die gasten, is mijn devies. Niet dat beschaafde gedoe. Dat duurt veeeeeeeeeeels te lang.

  J.

 4. url url'>CiNNeR ≡ 31 May 2017 ≡ 17:54

  Wat goed ook van jou dat je haar hebt opgezocht en zo kon helpen. En inderdaad, een lintje gaat op voordracht. Dat moet vast lukken voor zo’n mooi persoon.

 5. ≡ 31 May 2017 ≡ 19:48

  Ik stem ook voor lintje voor van Driem

 6. ≡ 11 Jun 2017 ≡ 22:35

  Gabie van Driem moet al jaren een lintje verdienen!ik zeg, voordragen heel graag! Prachtige vrouw, eren dus.

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *