Vijftien tips om 2017 door te komen

1. Scheid hoofd- en bijzaken. Niet elke tweet of scheet van Trump, Rutte of Wilders verdient uw aandacht, in tegendeel: zulke erupties zijn soms juist bedoeld om u van uw stuk te brengen of u een vals idee aan te smeren. Let meer op de achtergrond dan op de voorgrond, meer op subtekst dan op leuzen.

2. Leer brood bakken. Het is doodsimpel, het is kennis die altijd van pas komt, en bovendien weet u dan precies wat er onder uw kaas of jam zit. Van een broodje dat in de oven staat te geuren, wordt een mens erg blij. (Van zelfgemaakt eten trouwens ook.) Snijd het afgekoelde brood in plakken en stop die in porties verpakt in de diepvries. ’s Avonds haalt u de bammetjes voor morgen eruit en zo heeft u elke dag vers brood,

3. Lees eens een boek in plaats van Facebook.

4. Drink minder alcohol en meer water. Dat is niet alleen gezonder en stukken goedkoper, maar u krijgt op wonderbaarlijke wijze meer energie. Met schijfjes fruit, een pietsie siroop en eventueel wat kruiden kunt u de boel naar believen opleuken. Koop voor de leut papieren parasolletjes om in uw glas te zetten.

5. Zoek een mooie foto uit van Obama, Merkel, Van Mierlo of desnoods Den Uyl, en print die uit of zet ’m op uw desktop. Het is een prettige reminder dat er heus politici bestaan die doordacht, belezen en welbespraakt zijn, die een hart hebben en mededogen kennen, en die niet met alle winden meewaaien.

6. Word verliefd (eventueel op uw huidige partner), en geef die veel aandacht. Niets zo sterkend voor het gemoed als regelmatig aangehaald worden, vaak zoenen, complimenten geven en krijgen, en verstrengeld samen in slaap vallen.

7. Groet de mensen die u in uw buurt op straat tegenkomt. Als u verlegen bent: een vriendelijk knikje geven is ook prima.

8. Laat u niet gek maken door gezondheidsclaims van bedrijven of producten, en laat pre-scans voor wat ze zijn: moderne kwakzalverij. Ziek worden we allemaal en wanneer het al zo lastig is om uit te zoeken wat ons metterdaad scheelt indien we ergens last van hebben, kunt u op uw vingers natellen dat een pre-scan u weinig oplevert – behalve dan voor de kliniek die ’m uitvoert.

9. Wees lief voor de mensen waar u om geeft, aardig tegen mensen die u niet kent, en probeer correct te zijn tegen mensen aan wie u een bloedhekel heeft.

10. Houd moed, en huil soms uit bij vrienden. Durf ze soms eens om hulp te vragen.

11. Trek warme kleren aan indien het koud is: waarom uzelf kwellen?

12. Herinner uzelf af en toe eraan dat feiten, wetenschap en onderzoek er wel degelijk toe doen.

13. Stap over naar een schonere energieleverancier. Met mazzel bent u daar – zoals ik – nog goedkoper uit ook.

14. Praat anderen niet na. Luister wél naar ze, desnoods gedoseerd (zie boven).

15. Is er een huisdier op uw schoot, arm of been in slaap gevallen: blijf rustig zitten, aai het dier zachtjes, en geniet.

Author: Spaink

beheerder / moderator

17 thoughts on “Vijftien tips om 2017 door te komen”

 1. Beste Karin,

  Pas een paar maanden geabonneerd op je artikelen. Ben blij dat ik dat heb gedaan. Je tips voor 2017 neem ik ter harte! Ik zie uit naar je artikelen in dat jaar. De beste wensen!!

  Rien

 2. Annuschka, Rien, Thian en Dea: we moeten het leven zelf een beetje leuk & draaglijk maken voor elkaar, nu er politiek gezien allemaal donkere wolken in het verschiet liggen… Leve de papieren parasolletjes en het zelf gebakken brood. En vooral: leve de huisdieren :)

 3. Beste Karin,

  Broodbakken lukt al aardig en rustig blijven zitten met de poes op schoot is ook een favoriete bezigheid van me.
  Maar minder alk. en correct zijn tegen vervelende mensen kan wel beter.

  Dank voor je steunende tips

 4. ja dat van dat brood bakken is lekker. Geurig vers brood eten is inderdaad zaligmakend in 2017. Helaas hebben wieroe en ik geen oven.

  en boek lezen ipv facebook in 2017 is supertip, ik kocht nog gisteren twee sprookjesboeken voor Wieroe en op 1 januari 2017 wil hij het sprookje over de Gelaarsde Kat lezen.

 5. Toptips! En eigenlijk zo voor de hand liggend. Ik voeg graag nog wat aan nummer 3 toe: ga iets maken, creëren. Brei, haak, borduur en laat je handen je gedachten tot rust brengen.

 6. Bedankt, Karin voor deze fijne tips. Als iedereen zich daaraan houdt, wordt de wereld een stuk prettiger.

 7. Ja, bovenstaande tips zijn in meerdere of mindere mate al wel onderdeel van het vege bestaan. punt 15 lukt niet meer want al onze dieren hebben intussen een rustplaatsje in de tuin. Punt 5…….ik heb niet veel op met de huidige politieke (mis)leiders, hoewel Koffie Annan, Jimmy Carter, Gandhi of Willem Drees aan de lijst toe mogen worden gevoegd.

 8. Wat een heerlijke lijst, ook al heb ik geen huisdier, heb ik wel een nieuw bed gekocht, komt in febr. dus ook leuk om naar uit te kijken.

  Toevoeging op mijn lijst:
  Stop eens met reflexmatig Nee zeggen.

  Luister naar muziek die je aangereikt krijgt .. het opent andere zintuigen.

  Stop met zegeltjes sparen, te beginnen bij de AH.

  Een zo gezond mogelijk 2017 Karin toegewenst!

  (andere email adres klopt niet meer)
  nb. Verander nooit van emailprovider :-(

 9. Beste Karin Spaink, hierbij mijn alternatievetien voor 2017. Indachtig Brian’Eno’s Obliques Strategies. Sorry, maar ik voel de noodzaak je tegen te spreken op enige punten.

  1. Sta voor jouw eigen mening. Mijn opvattingen zijn vermoedelijk ‘valse ideeen’ volgens jou. We kunnen het niet met elkaar eens zijn, maar een term als ‘vals’ slaat de discussie dood. Ik ben niet ‘vals’, alleen omdat ik bepaalde gedachten over de wereld heb, anders dan de jouwe (aangaande Trump, Wilders etc.)
  2. Leef zonder diepvries / diepvrees.
  3. Ja, lees boeken. Het liefst de weeskinderen onder de boeken. Zoveel mooie boeken zijn muurbloempjes, nooit gekust.
  4. Drink en rook meer. Lekker puh!
  “Some people never go crazy / Wat truly horrible lives they must lead”
  Charles Bukowski
  5. Zoek een mooie foto uit met een androgyne connotatie: Bowie… Bowie! Alsjebieft geen foto’s van politici boven mijn bed of op mijn desktop.
  6. Word verliefd op mij.
  7. Laat mensen alleen als ze alleen willen zijn.
  8. Verkwansel cultureel erfgoed niet zomaar.
  9. Er is geen god. Als ik de plank fout sla, hoor ik het graag (met bewijsmateriaal).
  10. Je mag een bloedhekel hebben. Zij het zonder geweld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.