Trukendoos

PostNL heeft mot met haar pakketbezorgers. Die mogen contractueel uitsluitend voor PostNL werken en zijn dus geen echte zzp’ers, terwijl PostNL ze wel zo bejegent. De rechter heeft PostNL daar vorig jaar voor op de vingers getikt.

Vorige week betoonde ook de Arbeidsinspectie zich boos over de behandeling van de pakketbezorgers. De werkdruk en fysieke belasting is dusdanig dat de Arbowet systematisch wordt geschonden. De Arbowet geldt óók voor zzp’ers, nep of niet, bromde de Inspectie, en eiste dat PostNL de werkomstandigheden van de pakketbezorgers per 1 september verbetert. Anders volgt een boete.

In een procedure die de zzp’ers tegen PostNL hebben aangespannen, legde de woordvoerder van de pakketbezorgers uit hoezeer de schijn-zzp’ers in de tang zitten: ‘Subcontractors worden binnengehaald met mooie toekomstverwachtingen. Werken ze eenmaal voor PostNL dan zijn ze, mede door investeringen die ze moeten doen, volstrekt afhankelijk. Vervolgens verlaagt het bedrijf stelselmatig de tarieven en laten ze de zzp’ers niet meeprofiteren van de groei van de pakkettenmarkt.’ De associatie heeft een miljoenenclaim tegen PostNL aangespannen.

Ik zie zelf hoe achterbaks de zzp’ers worden afgeknepen. Op een forum waar ik actief ben, bestellen veel leden spullen in China; die pakjes worden, eenmaal in Nederland, afgehandeld door PostNL. Kort na de staking van de schijn-zzp’ers vorig jaar werden veel pakjes waarvoor een handtekening vereist was – en die dus door de pakketbezorgers moesten worden afgeleverd –door PostNL botweg met een sticker overgeplakt wanneer ze door de brievenbus pasten, en aan de brievenbezorgers overgedaan. Niksniet werk voor de pakketbezorgers: hup, gewoon mee met de brievenpost. Lap die vereiste handtekening maar aan je laars, verzender!

Kennelijk waren de verzenders niet erg blij met deze nieuwe aanpak, want na een maand was die grap weer voorbij. Te fraudegevoelig, waarschijnlijk.

Sinds vorige week gebruikt PostNL een nieuwe truc. Ineens worden onze Chinese pakjes niet aan huis bezorgd, maar op een afhaalpunt gedumpt. (Voor de kenners: vroeger kregen ze een s3rimu-code, nu een s3reta.) De pakketbezorger moet zulke pakjes allemaal op het ‘servicepunt’ achterlaten en krijgt niets voor de bezorging. Lekker goedkoop voor PostNL.

En reuze onhandig voor de geadresseerde. Kreeg ik mijn spullen vroeger fijn aan huis bezorgd, nu moet ik naar een afhaalpunt twee kilometer verderop, dat bovendien op zaterdag dicht is. (Je kunt niet zelf een afhaalpunt kiezen.)
PostNL liegt bovendien over haar beweegredenen. ‘Dit is op verzoek van de verzender,’ beweerde het bedrijf. Maar mijn verzender ontkent dat.

En omdat PostNL vaak ‘vergeet’ de geadresseerde een ophaalbericht te sturen, gaan er bovendien ineens erg veel pakjes onbesteld retour naar China.

Geweldig beleid, PostNL!


Aantal reacties: 3

 1. ≡ 18 May 2016 ≡ 12:11

  Nou Bromsnor let goed op – eiste dat PostNL de werkomstandigheden van de pakketbezorgers per 1 september verbetert.

  En tot die tijd kan de overtreder aanmodderen? Geldt dat ook voor flessetrekkers, door-rood-licht-rijders, winkeldieven, brandstichters en Hillem Wolleeder?
  Kan die laatste trouwens niet op de directiekamer van een belastingontwijkende multi-national worden opgesloten? Samen met Hadi Badr? Om iets terug te doen voor de samenleving en dingen recht te zetten. Ik bedoel maar.

 2. ≡ 19 May 2016 ≡ 18:39

  “Inspectie, en eiste dat PostNL de werkomstandigheden van de pakketbezorgers per 1 september verbetert. Anders volgt een boete.”

  Ongelofelijk. De Inspectie is een wassen neus, zoals de IGZ dat ook was. Als er een uitspraak ligt, is dat naar aanleiding voor iets wat al langer fout zat. Waar dus al maatregelen moesten zijn genomen, maar nooit zijn genomen.
  De Inspectie had een “per direct” moeten eisen, met een boete voor elke dag dat het langer duurt. Postnl is al veel te lang aan het besodemieteren; waarom ze dan nu nog uitstel gunnen?

 3. ≡ 28 May 2016 ≡ 18:03

  “”Sinds vorige week gebruikt PostNL een nieuwe truc. Ineens worden onze Chinese pakjes niet aan huis bezorgd””

  Dat is bij mij al een maand of drie. En klagen helpt niet, klachten gaan rechtstreeks de vullusbak in. Ofwel de laatste trent, gewoon NOOIT regageren tot je een aangetekende brief krijgt. Het zij niet voor niets voormalig ambtenaren.

  Maar dat is binnenkort over want de belgische BePost is wel geinteresseerd. doet het een stuk beter, minder ambtenaartjes :-))))

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *