Fantastisch

Wat een opbeurende troonrede kregen we dit jaar te horen! Bezuinigen met een sociaal én ondernemend gezicht was het adagium, en verdomd: dat was precies wat ze deden.

De troonrede was een ware fusie van liberalisme, sociale betrokkenheid, ondernemerszin, toekomstvisie en no-nonsense. Dat de regering er en passant in slaagt om, naast de vele nieuwe uitgaven, niettemin zoveel te besparen op inmiddels structurele kosten en een slankere, minder bemoeizuchtige overheid blijkt neer te kunnen zetten, verraste vriend en vijand.

Laat me de hoogtepunten even samenvatten. Bij al dit goede nieuws is het immers moeilijk de hoofdlijnen vast te houden.

Nederland neemt volgens de nieuwe doelstellingen riant veel vluchtelingen op. De crux is echter dat die voortaan meteen als volwaardig burger worden beschouwd: ze worden niet eerst jarenlang opgesloten in asielcentra waar ze niets mogen doen. In de leegstaande kantoren die hen zijn toegewezen en die ze zelf mogen verbouwen, is deelname aan de taallessen de enige vereiste. Ook heeft de regering beloofd de diploma’s van vluchtelingen met spoed om te zetten naar een Nederlandse equivalent, zodat legaal werk ineens binnen handbereik van deze nieuwe Nederlanders ligt.

Voor mensen die al vijf jaar of meer in de bijstand of de WAO zitten, worden keuringen en controles afgeschaft: voortaan krijgen zij standaard een basisinkomen. Bijverdienen mag, uiteraard. Pas wanneer ze zelfstandig anderhalf keer het basisinkomen bijeen weten te sprokkelen, vervalt hun recht op bijstand: dan staan ze immers weer op eigen benen.

Saillant detail is dat het stoppen met het tot in elk detail controleren van alle uitkeringsgerechtigden – ongeacht of ze daadwerkelijk worden verdacht van fraude – zoveel budget blijkt vrij te maken dat een basisinkomens nu makkelijk te financieren blijkt. Voorts was ik erg opgelucht dat ook de regering zich eindelijk realiseert dat fulltime en vast werk steeds meer een zeldzaamheid aan het worden is.

Internationale bedrijven die Nederland jarenlang als vrijplaats voor belastingontduiking hebben gebruikt, krijgen nu alsnog de rekening gepresenteerd: ze moeten eindelijk dokken. Dat het kabinet Rutte/Asscher heeft besloten die opbrengsten volledig te besteden aan milieumaatregelen, was een extra opsteker. Wow – ineens twee miljard euro extra voor recycling, zonnepanelen, waterbeheer. Plus die geweldige nationale prijsvraag waarmee de overheid nieuwe groene ideeën stimuleert!

Dat in het middenmanagement gesneden moest worden, zag iedereen al jarenlang aankomen. Hoe heerlijk dat de overheid daar eindelijk een criterium voor heeft opgesteld: hoe platter de organisatie, hoe meer belastingaftrek; en omgekeerd: hoe meer managers, hoe meer belasting. Vooral de zorg zal daar immens veel baat bij hebben: handen aan het bed worden voortaan aanzienlijk minder belast dan handen aan de vergadertafel.

Hoezee, hoezee!


Aantal reacties: 8

 1. ≡ 16 Sep 2015 ≡ 16:00

  ik ben benieuwd hoeveel ik er op achteruit ga in woa uitkering…
  dat werd wel gezegd mensen met een uitkering gaan er op achter uit
  nouja mischien betalen ze dan het bewind voor me dat kost een vermogen
  sjaakie is ziek geweest en reserves heb ik niet meer.. volgens mij hebben ze niet eens de huur betaald..

 2. ≡ 16 Sep 2015 ≡ 16:00

  wet arbeids ongeschiktheid / uwv bedoel ik

 3. url url'>Janus ≡ 16 Sep 2015 ≡ 22:03

  Karin,

  Ehh, wat een positief verhaal!!! :) Ik hoor op de radio veel kritiek. Met name dat het kabinet er niet in geslaagd is om het economisch herstel dat de ons omringende landen wel hebben weten te realiseren ook hier in Nederland van de grond te krijgen.

  En waar ik van baal is het misbruik van de term “basisinkomen”. Het echte basisinkomen heeft een heel andere opzet en bedoeling. In deze vorm is het de laagste vorm van uitkering geworden voor mensen die zelfs in de bijstand mislukt zijn.

  Dat die asociale voorwaarden eraf worden gehaald heeft dus niets te maken met een toename van humaniteit, maar alleen omdat men erachter is gekomen dat het (a) niets uithaalt en (b) veel geld kost. Op zich voor die mensen een opluchting, dat wel, maar ja, wel met een zure achtergrond. En als je boven dat ‘basisinkomen’ weet uit te stijgen, dan val je weer in hun klauwen. Tel uit je winst.

  En Thian (1),

  Ik hoorde vandaag op de radio dat mensen met een uitkering er niet op vooruit, maar er ook niet op achteruit zouden gaan. Je zou dus hetzelfde moeten behouden, maar ja, het is afwachten.

  Janus.

 4. url url'>Spaink ≡ 17 Sep 2015 ≡ 00:13

  Janus @ 3: Mijn stukje was ironisch. Dat lag er zelfs nogal dik bovenop…

 5. ≡ 17 Sep 2015 ≡ 03:22

  Helaas, Thian, nadat je jarenlang bestolen bent; moet je nu én opgewonden, én blij en ook nog es instemmend verheugd worden van de nul-lijn.
  Ik neem aan dat jij brood, boter, kaas en eiderkens, benevens huur, gas, water en licht tegen de vraagprijs van zo een jaar of dertien her bekomen kunt; op vertoon van je stadspas. En zo niet: dat burgemeester Anouthaleb het verschil genadeloos bijpast.

  En die bewindvoerder van je verdient een pak rammel. Wat hij doet; dat kan-die klaarspelen voor achtendertig mensen op een regenachtige Dinsdagmiddag.

  Daar strijkt hij dus een ministers- of premierssalaris mee op náást zijn reguliere inkomen. Over de rug van jou en andere schlemielen, die het ook niet op eigen kracht redden in deze dog-eat-dog maatschappij.

  en dat keurt die rechter nog goed ook. Bah!

  Marktwerking. ZumKotzen. Banken gered met mijn en jouw geld

  goed dat Jacobus en Elisabeta dit niet kunnen lezen… .. . groet ze van mij

 6. url url'>Janus ≡ 17 Sep 2015 ≡ 12:50

  Spaink @ 4,

  Ja, je ironie, dat proefde ik wel, maar er staan ook stukken in die je mogelijk niet ironisch bedoelde. Zoals twee miljard extra voor het milieu, daar zal jij je ook wel in kunnen vinden, neem ik aan, vooral gezien je column “Toekomst”. Uiteraard is twee miljard niet genoeg, maar we zijn het punt allang gepasseerd dat er überhaupt een bedrag is dat wél genoeg is.

  En je standpunt over (het idee van) het echte basisinkomen ken ik niet, ik kan me niet herinneren dat jij daar ooit iets over geschreven hebt, althans niet in de tijd dat ik hier bij jou te gast ben. (En via het zoekvenster vind ik alleen deze column.) Dus ken ik je standpunt ook niet over dit laagste kaste basisinkomen en kon ik moeilijk vaststellen of je hier de spot mee dreef. Dat is pas een erg nieuw idee – half jaar ofzo en nog in de experimentele fase bij gemeenten, voorzover ik weet, maar door velen al toegejuichd – en het had goed gekund dat jij dit idee omhelsde vanwege het wegvallen van de opjagende voorwaarden.

  Dat het kabinet dit idee nu omhelst is verrassend, maar de VVD maakt hier een grote klapper mee. Ze zijn al jaar en dag tegenstander van het echte basisinkomen en ze zijn er nu in geslaagd de naam van het basisinkomen te associëren met de kaste van de losers en stichten daarmee enorme verwarring in de discussie erover. De voorstanders van het echte basisinkomen zullen het nu nog veel moeilijker krijgen dit plan te verdedigen, ze hebben nu ook nog eens tegen dat imago van losersinkomen op te boksen. Niemand zal daar nog iets mee te maken willen hebben. Dat velen in die laagste kaste zichzelf helemaal niet als losers zien, dat zal ge goegemeente een worst zijn, het stigma is versterkt.

  Janus.

 7. url url'>Spaink ≡ 17 Sep 2015 ≡ 13:44

  Janus @ 6: het zijn allemaal maatregelen waarvan ik een groot voorstander zou zijn, en die het kabinet niet heeft genomen.

 8. url url'>Janus ≡ 17 Sep 2015 ≡ 16:56

  Spaink @7,

  Oooooooo, wacht even; had ik toch moeten luisteren – :)) – iets wat ik al jaren niet meer doe. Het is de ene keer wat meer naar links en de andere keer wat meer naar rechts. Alhoewel dat laatste steeds meer voor komt met een PvdA die geleidelijk naar het centrum verschuift en de andere linkse partijen links laat liggen. :(

  Maar jij zou dus wel voorstander zijn van dit laagste kaste basisinkomen??? Alstablieft! Er wordt her en der geëxperimenteerd met het laten vervallen van sollicitatieplicht e.d. voor langdurig bijstandsgerechtigden, maar dat kan ook zonder de naam van de uitkering te wijjzigen. (Ik was al jaren vrijgesteld van die bepalingen ivm mijn arbeidsongeschiktheid en toch bleef het bijstand heten.) Het is alleen maar modieus geklets om dat dan nu basisinkomen te gaan noemen – we zijn toch oooo zo vernieuwend – maar daar heeft het niks mee te maken. En als dat ‘basisinkomen’ dan uit de Bijstandswet getrokken zou worden, dan komt er alleen maar een administratieve laag bij met de nodige extra overhead.

  Janus.

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *