Knoop

In de Watergraafsmeer staat de Amsterdam Internet Exchange, een verdeelcentrum voor het internet. Zelf genereert het geen verkeer: ze hosten geen websites en verzorgen geen e-mail

AMS-IX is een gigantische verkeersagent die miljoenen datapakketjes de weg wijst: jij gaat naar links, jij naar rechts, jij rechtdoor. Per seconde verwerkt het centrum tot wel 2,5 terabit; per dag 16 petabyte – getallen waarbij je je eigenlijk niets meer kunt voorstellen. In rangordes spreken is wellicht duidelijker: AMS-IX is het grootste internetverdeelpunt van Europa, en het op een na grootste ter wereld.

AMS-IX wil een divisie in Amerika beginnen. Tot voor kort zou zo’n plan met gejuich zijn onthaald, maar na de afluister- en tapschandalen die Edward Snowden de afgelopen maanden heeft onthuld, lag de zaak anders. De Amerikaanse geheime diensten graaien waar ze kunnen; zou Nederland de gegevens van zijn eigen burgers zo niet op een presenteerblaadje aanbieden?

De zaak ligt gecompliceerder: afluisteren op dat niveau kan niet zomaar. Bij individuele mensen of bedrijven kun je een tap instellen, maar op het exchange-niveau komt de data in brokstukken voorbij, en bovendien niet sequentieel. Je kunt zulke data niet zomaar ‘uitlezen’, temeer daar de brokjes wellicht via meerdere Internet Exchanges naar hun eindbestemming worden gestuurd. Datapakketjes op internet leggen immers geen vaste routes af. De Exchanges dienen er juist om continue en razendsnel de op dat moment kortste weg te berekenen.

Maar probleemloos is een Amerikaanse dependance van AMS-IX ook weer niet. Elk internetbedrijf dat een Amerikaanse poot heeft, is automatisch onderhevig aan de Patriot Act en de Foreign Intelligence and Surveillance Act (FISA). Precies die twee wetten heeft de VS de laatste jaren op grote schaal misbruikt, onder meer door bij bedrijven zoals Google en Facebook de installatie van allerlei achterdeurtjes te eisen. De NSA bleek burgers en buitenlanders te tappen op een schaal en met een tempo dat we eerder voor onmogelijk hadden gehouden.

Vandaar dat de leden van de AMS-IX vorige week moesten stemmen over deze uitbreiding. Bijna driekwart van de leden zijn buitenlandse bedrijven: van Microsoft en Google tot Deutsche Telekom, Telefonica en Korea Telecom. De rest is van origine Nederlands: KPN, XS4all, Zggo, UPC, Leaseweb, Surfnet. Het spande erom: het voorstel werd met 120 stemmen voor, 104 tegen (waaronder, naar verluidt, KPN, Ziggo, XS4all en Surfnet) en 14 onthoudingen aangenomen.

Wat mij bijzonder interesseert – maar AMS-IX weigert helaas daarover mededelingen te doen – is of dit verzet voornamelijk van niet-Amerikaanse bedrijven kwam. Voor Amerikanen maakt het immers niks meer uit: die zijn al op grote schaal gecompromitteerd.

Maar zonde dat AMS-IX geen vuist wilde maken. Waarom niet tegen de VS gezegd: we komen graag, maar jullie moeten eerst iets aan die beroerde wetten van jullie doen?


Aantal reacties: 4

 1. ≡ 10 Oct 2013 ≡ 09:15

  Maar zonde dat AMS-IX geen vuist wilde maken. Waarom niet tegen de VS gezegd: we komen graag, maar jullie moeten eerst iets aan die beroerde wetten van jullie doen?

  Het antwoord is heel simpel, er is gewoon teveel geld mee gemoeid om het niet naar hen toe te gaan. De amerikanen denken nog altijd dat de hele wereld letterlijk om hun draait, maar gaan ervan versteld staan wanneer landen zoals China, N. Korea en zelfs India aan de deur komen kloppen.

 2. ≡ 10 Oct 2013 ≡ 14:27

  De stelling : Datapakketjes op internet leggen immers geen vaste routes af. Is niet waar.
  In de documenten van Snowden werd al aangetoond.
  Dat data stromen lopen via de goedkoopste aanbieder van data transport.
  En als deze transporteur zich in de United States bevind, loopt data hierlangs.
  Dus kan data transport gemanipuleerd worden.

  Wat interessanter is , is of nederlandse amsix bedrijven
  aan de bel gaan trekken. Als blijkt, dat er achterdeurtjes en taps, op de amerikaanse dochter ‘moeten’ worden gezet.
  (Maar misschien zijn die er al.)
  als…
  Glenn Greenwald (citaat uit Volkskrant ): ‘De onthullingen over Nederland komen binnenkort’, aldus de Amerikaanse journalist. ‘Jullie hebben nog geen idee van de omvang van de Amerikaanse spionage in Nederland.’

  Daar ben ik wel reuze benieuwd naar. Hoever de fascilitaties zijn gegaan. Van het liefste jongetje (Nederland) uit Amerika’s schoolklasje.

 3. url url'>Arthur de Jong ≡ 11 Oct 2013 ≡ 13:59

  De AMS-IX heeft informatie over het land van de voor- en tegenstemmers gepubliceerd:
  https://www.ams-ix.net/newsitems/107

 4. url url'>Ruud Harmsen ≡ 31 Oct 2013 ≡ 13:52

  ==
  Per seconde verwerkt het centrum tot wel 2,5 terabit; per dag 16 petabyte – getallen waarbij je je eigenlijk niets meer kunt voorstellen. – See more at: http://www.spaink.net/2013/10/09/knoop/#sthash.bIe4bEy2.dpuf
  ==

  Ik na enig rekenen wel: per seconde is dat ongeveer de middelste van mijn drie al weer wat oudere USB-back-up-schijven. Zo’n 300 gigabyte per seconde. Wow, dat is toch best veel, dus.

  Gemiddeld over de hele dag kom ik op 23 gigabyte per seconde.

Trackbacks & Pingbacks 1

 1. From Knoop | Sargasso on 11 Oct 2013 at 13:00

  […] column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool. Tags Data, Internet, VS Twitter Facebook GD Star […]

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *