Inwoners

Burgemeester Van der Laan verwelkomde afgelopen vrijdag persoonlijk de 800.000e inwoner van de stad. Het ging om Alex, een pasgeboren baby. ‘Wat een leukerd, en zo relaxed ook!’ zei de opgetogen burgemeester bij die gelegenheid. Hij gaf het jong een feestelijk pakket babyspullen met allemaal Andreaskruizen erop.

Eerder diezelfde dag had de politie het tentenkamp in Amsterdam-Osdorp ontruimd. Al woonden de bijna honderd asielzoekers daar inmiddels twee maanden, zij telden niet als Amsterdamse inwoners. Anders dan de pasgeboren Alex hadden ze geen spullen, meestal geen papieren en werden ze in de media nooit bij naam genoemd. Laat staan dat een jolige burgemeester hun vertrek kwam gadeslaan.

De ouders van Alex bleken, zoals veel andere nieuwe Amsterdammers, ‘import’ te zijn. Ze trokken op jonge leeftijd vanuit Groningen en Brabant naar de hoofdstad om daar te studeren, en stichtten daarna een gezin. Gelukszoekers dus – iets waar niks mis mee is.

De vluchtelingen uit het tentenkamp waren ook import. Alleen gaat het bij deze asielzoekers niet om geluk, maar om lijfsbehoud. Sommigen vrezen voor hun leven in hun land van herkomst, anderen zijn inmiddels statenloos, of komen uit een land dat hun terugkeer actief blokkeert. Zo accepteert Irak bijvoorbeeld alleen mensen die vrijwillig terugkomen, en weigert het land ex-inwoners die in het buitenland asiel hebben gezocht of daar zijn uitgezet.

Alex mag straks naar huis. Zijn moeder moet nog even in het ziekenhuis blijven: de jubilaris is met een keizersnede gehaald. (Vandaar wellicht die zo koninklijke naam.)

Waar de ontruimde asielzoekers naartoe moeten, is onduidelijk. Sommigen werden meteen vrijgelaten en zwerven nu op straat, naarstig zoekend naar een ander – alweer tijdelijk – onderkomen. Anderen zijn overgebracht naar een vreemdelingendetentiecentrum. Daar zitten ze waarschijnlijk maandenlang vast, in nogal erbarmelijke omstandigheden, om daarna alsnog op straat gezet te worden.

In een persbericht over de mijlpaal die door baby Alex werd gemarkeerd, meldde de gemeente trots dat ‘de internationale aantrekkingskracht van de stad’ tegenwoordig groot is. Er werd gejuicht over de toename van ‘hoogopgeleide arbeidsmigranten uit opkomende economieën’.

Migranten die voor hun veiligheid naar Amsterdam komen, zijn minder welkom, al zitten daar zat hoogopgeleiden tussen. Alleen: ze zijn niet afkomstig uit opkomende economieën of bevriende naties, maar uit conflictgebieden. Wanneer wij hun wanhoop erkennen, geven we toe dat onze geopolitiek niet deugt. Zeur niet, Irak is tegenwoordig veilig!

Amsterdam maakt zich ondertussen zorgen over huisjesmelkers die illegalen uitpersen, of anderszins misbruik maken van hun kwetsbare situatie. De gemeente zint op maatregelen. Uitgeprocedeerde asielzoekers helpen wil de stad echter niet.

Liever verwelkomen we baby Alex, die straks veilig naar huis kan. Hij wel.

Author: Spaink

beheerder / moderator

29 thoughts on “Inwoners”

 1. Jammer van de treurnis; anders was ‘t om je dood te lachen.
  Uit een der gelinkte berichten: “Het inwonertal stijgt zo snel dat de komende dertig jaar minstens 91.000 nieuwe woningen nodig zijn.”
  Met, zoals uit het gemeentelijk persbericht blijkt, een verwachte toename van 3½duizend per jaar is dat de komende dertig jaren bijna een hele (0,85) woning per nieuweling extra. Vragen? Géén vragen.
  Hè? Kwam niet Het Parool óók uit de illegaliteit voort?
  Hé – ik zei nog: Géén vragen!

 2. Ja pijnlijke tegenstellingen onder je neus. Mensen willen kost wat kost vasthouden aan rituelen en feestelijkheden. Alsof ze het niet aankunnen te zien wat de werkelijkheid brengt. Hoe kun je mensen in gevaar nu gewoon negeren. Dat is toch zelfs strafbaar?!
  Straks de feestdagen. Ook zo leuk wat er dan voor feestgedoe allemaal voorbij moet komen per se. Niemand laat het zich afpakken, nu, ik wel.
  Laten we op z’n minst met Kerst op zoek gaan naar die illegalen. Kijken waar en hoe ze wonen, of het redelijk met ze gaat. Laten we daar kadootjes en aandacht brengen. Dat zal hen een leven lang bijblijven.

 3. Ik ben echt wel een mensen liefhebber, ongeacht ras, maar tsja de woningmarkt zit potdicht, voor een woning waar je in 1990 nog 200 euro voor betaalde om te huren per maand, betaal je nu makkelijk 800 euro voor, .Dit terwijl het bevolkings groei van autochtonen ongeveer 0 is ( als een gemiddeld Hollands gezin 2 kinderen neemt? Dan heb je geen groei en geen afname van de bevolking dus dus dan heb je in theorie ook geen extra woningen nodig de komende 50 jaar )

  Volgens mij is het stijgen van woonlasten zo gekomen door schaarste van woningen door te veel nieuwe Nederlanders en dan heb je anno 2012 heel veel linkse mensen die roepen ( in mijn oren schreeuwen ) “Nederland is niet vol en we hebben nog veeeel meer ruimte voor asielzoekers” Waarmee ze dus indirect zeggen “Er is ruimte in Holland voor zeker 1 000 000 asielzoekers in de komende 10 jaren”

  Het is wel zielig voor mensen uit Irak maar hoeveel huur moet je in Nederland gaan betalen over 10 jaar in het jaar 2022? Nog eens een stijging in huurprijzen van 200%? Wa… dan ga ik emigreren uit Holland naar een minderdruk bevolkt gebied toe op deze planeet…

 4. Het wordt steeds moeilijker om achteraf “Wir haben es nicht gewußt” te zeggen, wanneer ooit iemand ons nog eens aan zou spreken over misstanden dicht bij huis of ‘wat’ verder weg.
  “Wir haben es alle gewußt”… waren allen medeschuldig. En is het niet zo dat wanneer iedereen schuldig , niemand schuldig is?

  En gelukkig zijn er, zeker in deze ‘feestmaand’, legio mogelijkheden om ieders mogelijk schuldgevoel af te kopen. Ieder goed doel heeft een eigen cadeau-winkel(tje), er is altijd wel een zwerver in de buurt die je iets toe kunt stoppen en nog even en er is weer “Serious request”.

  ‘t Is een schande, maar wie heb ik liever als buren Alex met z’n ouders (wanneer hij tenminste geen huilbaby is) of een stel uitgeprocedeerde asielzoekers? En mag/moet Van der Laan niet optreden als jolige burgemeester bij de geboorte van de 800.000-ste inwoner van zijn stad en zich afzijdig houden bij de uitvoering van ons niet functionerende asielbeleid? Had zijn aanwezigheid daarbij de zaak niet nog wranger gemaakt?

  ‘t Zou mooi zijn, wanneer iedereen die er schande over spreekt (of schrijft), daar ook een evenredige daad aan zou verbinden… en dan heb ik het niet alleen over de Amsterdamse situatie en niet alleen over asielzoekers.

 5. Ik zag laatst een heleboel sympatisanten die demonstreerden tegen het vertrek van de vluchtelingen. Hebben al die sympatisanten niet een logeerkamer waar ze terecht kunnen?

 6. Ik ben een rechtse stemmer en ik zie dat dit is een moeilijke kant van restrictief beleid is. Door velen wordt het als een lelijke kant ervaren en dat kan ik begrijpen.

  Ik zie echter geen andere mogelijkheid. De gastvrijheid van Nederland is begrensd.

 7. @AltJohan: Veel van deze vluchtelingen komen uit conflictgebieden waar wijzelf ons in hebben geegd. irak, bijvoorbeeld. Je kunt niet enerzijds daar oorlog voeren en anderzijds roepen dat het een veilig land is om naar terug te keren…

  DXat je *kersverse* asielzoekers uitzet – daarbij kan ik me nog *iets* voorstellen. Maar deze mensen zitten vaak al jaren in Nederland. Ze kunnen vaak nietmeer terug: hun land van oorsprong weigert ze de toegang. Hetgaat om een paar honderd mensen. Kunnen we dan niet ‘s een keertje royaal zijn?

  Plus: er staan in NL zoveel kantoren leeg. Geef ze een kantoorgebouw, zorg voor wat warmte, water en electriciteit, en zorg dat ze papieren krijgen. Want pas met papieren kunnen ze aan het werk, kunnen ze voor zichzelf gaan zorgen, zonder het risico her & der uitgebuit te worden.

  Deze mensen zijn vaak tussen de kieren van *onze* oorlogen gevallen. Dus laat ons voor ze zorgen.

 8. Nou ja Karin die cultuur heb je gewoon echt niet in Holland, lege kantoorgebouwen die geven makelaars geneens weg aan Nederlandse studenten die geen huisvesting kunnen vinden…

 9. Rob @ 6: wat een rare reactie. Ik hoef zelf geen auto te nemen om een mening te hebben over het wegverkeer; ik hoef geen kind te hebben om iets te kunnen zeggen over de rol van ouders in de opvoeding; ik hoef geen kamerlid of minister te zijn om me een mening te vormen over politiek. Maar over asielzoekers mag ik pas iets zeggen als ik er zelf eerst een in huis neem?

  Jij hebt vast een mening over kamernood onder studenten. De kans dat je zelf een kamer verhuurt aan een student, is klein. Volgens je eigen logica heb je daarom je recht verspeeld om je mededogen te betuigen met studenten die door huisjesmelker worden uitgebuit. (Evenals je recht om sympathie te voelen voor de huisjesmelkers in kwestie.)

  Ga je zelf nooit naar een prostituée? Jammer dan. Voortaan mag je nooit meer iets zeggen over hoeren, hoerenlopers, of prostitutiebeleid. En je bent een man. Wil je voortaan alsjeblieft *al* je meningen over vrouwen opschorten? Pas als je ‘been there, done that’ kunt zeggen, mag je immers een mening hebben. Volgens jou, dan…

 10. Zo raar is Rob zijn reactie ook niet hoor, weet je wel hoeveel studenten er wel in Holland niet graag een huis willen vinden voor een lage prijs?

 11. Edwin, je begrijpt mijn punt niet. Rob zegt dat je je pas mag bekommeren over dakloze asielzoekers wanneer je hen metterdaad zelf een kamer aanbiedt. Ik antwoord dat je best bezorgd mag zijn over woningnood zonder dat je je eigen huis meteen moet openstellen.

 12. Nou dat vind ik dus een raak punt ! Karin…Laat linkse mensen maar een kamer weggeven als ze zo graag mensen uit Irak willen helpen… veel mensen hebben heus wel een kamertje over hoor…

 13. Edwin: Als je het met Rob eens bent, betekent het dat je voortaan je kop moet houden, tenzij je zelf *precies* doet / voorleeft waarover je het hebt. Wat in jouw geval betekent dat je alleen nog over psychiatrie mag spreken.

  Waardoor je overigens meteen je eigen commentaar om zeep helpt. Je weet niks van kamers verhuren, je weet niks van asielzoekers. En toch heb je daar een mening over? Foei!

 14. Nou ten eerste is het niet aardig van je dat je mijn pychiatrie erbij haalt, maar ala,

  Ten tweede “Ja ik ben wel eens een Irakees tegen gekomen die ik wel gratis een kamer zou willen weggeven voor de gezelligheid, maar hij vond bij iemand anders een kamertje die groter was”, Dus vanuit die gedachte spreek ik de woorden “Als je zo graag asielzoekers in Holland wilt geef dan een kamertje weg aan ze”

  Maar ik ben me ook wel bewust van het feit dat als ik in Irak gedropt word als kaashoofd dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat ik daar een gratis onderdak kan vinden,… Alles draait daar ook om geld hey? ( of beter gezegt in Irak om geiten ha ha )

 15. Op zich zou je het in het jaar 2022 zo kunnen oplossen, je maakt een belasting formulier waarin staat “Hoeveel euro per jaar wil je inversteren in asielzoekers” , en dan kan iedere Hollander dat voor zich zelf beslissen… Ik zelf betaal niets… puur omdat ik weet dat gingers helemaal niet welkom zijn in arabie,,,

 16. @10 Spaink “Kunnen we dan niet ‘s een keertje royaal zijn?”
  Mooi, maar zou dat dan niet het zoveelste bewijs worden voor het ‘feit’, dat in Nederland héél veel mogelijk is, wanneer je maar tijd weet de rekken en de media op je hand weet te krijgen…

  Een tentenkamp en mogelijke dakloosheid maakt meer indruk in december dan in augustus, het ene verhaal doet het beter dan het andere en er zijn altijd (hoog)zwangere vrouwen bij.
  Uitgeprocedeerde asielzoekers horen naar mijn mening tot het moment dat zij terug (kunnen) keren in een opvangkamp. Zo kort mogelijk, maar niet korter dan de termijn dat terugkeer normaalgesproken niet mogelijk is.
  ‘k Ben wel met het SP-standpunt ( http://www.sp.nl/standpunten/cd_99/standpunt_over_asielzoekers_en_terugkeer.html ) eens:
  “Kan iemand buiten zijn schuld niet terugkeren, dan moet een verblijfsvergunning volgen.” Maar die onmogelijkheid moet dan wel overduidelijk en onbetwistbaar zijn. Geen ‘generaal pardons’ of handelen in de geest van het seizoen, want dan blijft dit probleem tot in lengte van dagen terugkeren…

  Mijn mening… als linkse leek.

 17. @Spaink: Oneens.

  Wat betreft Irak: Aan onze interventies in conflict-landen kunnen geen rechten worden ontleend.

  Verder heb je het over leegstaande kantoren en woonruimte. Zelfs al is het woonruimte-probleem hiermee opgelost, daarmee ben je er nog lang niet. Voor de staat ontstaan er veel meer verplichtingen.

  Bij toelating ontstaat er voor de staat een significante “zorgplicht”. Een zorgplicht die lang doorwerkt. De politiek is terecht erg huiverig om dit soort langdurige verplichtingen aan te gaan.

 18. Karin @12. Uiteraard mag je een mening hebben over iets wat je niet bezit of waar je nog niet mee in aanraking bent gekomen.
  Maar ik heb er altijd een beetje een vreemd gevoel bij als ik die sympathisanten zie demonstreren tegen de slechte opvang van vluchtelingen in tentenkampen en vervolgens weer naar hun eigen warme huizen gaan.

 19. Ja het is ook zo dat de volle 100% van alle asielzoekers zwart haar heeft, en daarom maakt Karin ( met ook donker haar ) zich extra zorgen omdat ze zich meer als ons identificeert met hen, en Karin voelt zeg maar bij het zien van tentenkampen een soort van phantoompijn in de vorm van een denkbeeldige onderkoeling,

  Ik daarintegen heb rood haar, en word vaak bespuugd door Arabieren met zwart haar, Door mijn haarkleur zien ze in mij geen bloed broeder , dus ik krijg het met die reden dan ook minder koud als ik het woord asielzoeker hoor !

  ( Midas Dekkers beproefde redenatie )

 20. @22. edwin emanuel posse ≡ 07 Dec 2012 ≡ 18:08
  te den eerste: Leer in het Nederlands formuleren!
  Midas Dekkers’ (NB: apostrophe) redenatie, door mij geparafraseerd -en derhalve moogt U me voor de voeten werpen dat dat niet letterlijk Midas Dekkers zijn beargumenteerde gedachtegang is, luidt: “Iedereen is zwart. Hoe zwart ligt aan waar je geboren bent en vooral ook wie jouw ouders zijn.”

 21. aanvulling op 23.
  “Ik daarintegen heb rood haar,”
  ‘n Beetje doorgewinterde sproetekop weet dat na lezing van Midas zijn boeckxken – ga anders eens naar Ierland; da’s prachtig. ‘n Aanrader. Echt.

  24. edwin emanuel posse ≡ 07 Dec 2012 ≡ 21:04 “Ik denk 24 uur per dag in het Engels….”
  maar met Uw onderbuik, helaas…

 22. Um JPaul ik kom regelmatig in Engeland op internet, en open daar filosofische topics op de grootste jeugd site met universitaire studenten : TSR UK, en je zal daar nooit van iemand horen : “Leer eens in het Engels formuleren/spellen !”, dit terwijl ik geen “Native speaker” ben en gaan ze 100% op de inhoud en 0% op spelling e.d. , kom je vervolgens in Holland, dan krijg je reacties zoals die van jou in reactie @23 !

  Yes en in Ierland, zoals je zegt, is idd het klimaat aangenamer voor mensen met rood haar, krijg alleen helaas geen subsidie van de staat om daar te gaan wonen…

  Met mijn onderbuik denken, vind ik geen goed argument… Je hebt gewoon in Holland maar een beperkt aantal huizen in de aanbieding voor asielzoekers, zelf vind ik het raar ( en zelfs vervelend ) dat veel jonge mensen op hun 23e nog bij hun ouders wonen, puur omdat op jezelf wonen te duur is in Holland…. Gooi je daar de komende 10 jaar nog eens 1 000 000 asielzoekers bij, dan word het wonen in Holland nog duurder….

 23. @26. edwin emanuel posse ≡ 07 Dec 2012 ≡ 22:03

  Um JPaul ik kom regelmatig in Engeland op internet, en open daar filosofische topics op de grootste jeugd site met universitaire studenten : TSR UK, en je zal daar nooit van iemand horen : “Leer eens in het Engels formuleren/spellen !”, dit terwijl ik geen “Native speaker” ben en gaan ze 100% op de inhoud en 0% op spelling e.d. , kom je vervolgens in Holland, dan krijg je reacties zoals die van jou in reactie @23 !
  Uw post#22 hééft geen inhoud. Het is het bespugen van de anders er uitziende (precies dat waarvan U dien beschuldigt) op grond van onderbuikgevoelens.
  Ik kom overigens zo min als mogelijk in Holland; blijf liever in Limland. Verhuis ik: is dat naar ‘n hut met boomgaard, varkensstal en groentetuin aan de bovenloop van de Aire in West Yorkshire.

 24. Ik heb maar een simpel antwoord op je belediging naar mij toe, Jpaul, ik ben zelf roodharige in een wijk in Holland waar 99% allochtoon is en 1% autochtoon, ik als roodharige word regelmatig bespuugd door bijvoorbeeld Arabieren, mijn zus vinden ze ook vaak een hoer omdat ze HBO nivo is en zelfstandige vrouw , je doet in je reactie op mij net alsof jij van adel bent en ik een soort straathond,,,, Jij werpt de eerste steen,,,,

 25. Om alles even helemaal recht te trekken, sinds drie jaar tijd kan je ook als kaashoofd terecht bij de oficliele site : meldpunt disciminatie Nederland, als je gediscrimineerd word door allochtonen, en dat is niet zomaar even uit de lucht komen vallen…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.