Handje contantje

Het einde van contant geld is nabij. Deskundigen zeggen dat over een paar jaar vrijwel alle betalingen digitaal zullen verlopen. De smart phone vervangt de pinpas. Betalen wordt onnadrukkelijk: via je mobieltje reken je automatisch af zodra je iets bestelt of wanneer je een betaalzone – een bioscoop, een trein of een parkeergarage – betreedt.

De redenering is aantrekkelijk. Contant geld op zak hebben lijkt een ouderwets concept: tegenwoordig kun je bijna overal pinnen voor een kop koffie of een krant. Met smart phones kunnen we zulke micro-betalingen verder vereenvoudigen. Tijd om de rompslomp van contant geld af te schaffen!

Mijn advies? Niet doen! Laat ons cash vooral in ere houden. Transacties met contant geld zijn anoniem, egalitair, veilig en onafhankelijk van goedkeuring van bovenaf. Allemaal belangrijker dan je zou denken.

Bij een contante transactie wordt alleen de verkoop zelf vastgelegd. De uitbater slaat een kop koffie op de kassa aan; klaar. Je hoeft je niet te legitimeren om die kop koffie te krijgen, je hoeft hem alleen maar te betalen. Digitale betaling legt ook je identiteit, locatie en tijdstip vast en maken die gegevens lang nadien opvraagbaar. Ik vind dat akelig. Zolang ik niet verdacht ben, gaat het niemand aan wat ik koop, noch waar en wanneer. Digitale betaling betekent permanente identificering; geen enkele betaling is dan nog anoniem.

Cash kun je onderling uitruilen. Zodra een betaling digitaal gaat, verloopt die per definitie via boven ons aangestelde derden. Een externe instantie controleert wie ik ben, of ik voldoende geld voor de transactie heb, gaat na aan wie ik dat bedrag wil overmaken, en past daarna onze wederzijdse saldo’s aan op basis van de gewenste transactie. Dat maakt ons voor onderhandse transacties afhankelijk van een hiërarchie waarop we weinig grip hebben.

Hoe kan ik iemand een tientje geven voor een te halen boodschap? Hoe kun je de lokale verkoper van de daklozenkrant – die waarschijnlijk door niemand als ‘erkende’ partner wordt beschouwd – iets toestoppen wanneer cash is afgeschaft en alle financiële transacties via een mobieltje en een bank verlopen? Moet elke zesjarige voortaan aan de smart phone om op school nog een flesje fris te kunnen kopen?

Bovendien zijn smart phones notoir slecht beveiligd. Moeten we nu heus het beheer van onze portemonnee daaraan toevertrouwen? Aan banken worden strenge eisen worden gesteld wat betreft databeveiliging. Wanneer we mobieltjes toegang geven tot onze bankrekening, hollen we die bescherming eigenhandig uit.

[Mijn internetrubriek bij OBA-live van 25 april j.l. was aan hetzelfde onderwerp gewijd. De video daarvan staat hier.]

Author: Spaink

beheerder / moderator

21 thoughts on “Handje contantje”

 1. kids kunnen geen heitje voor een karweitje meer doen…..

  en de betekenis van zakgeld, de waarde van de opvoeding met betrekking tot geld (niet alles is meteen te koop, voor dingen moet je sparen en prioriteiten stellen) verdwijnt in het niets…….

  eeuwig zonde !

 2. Karin, een nabrander (we hadden het er woensdagavond al over). Heb jij uitgezocht hoe dat zit met de inmiddels al bijna weer verdwenen chipknip? Uiteraard is de transactie te loggen en terug te herleiden tot de bezitter van de pas, maar werd dat ook gedaan? Puur technisch zou het m.i. mogelijk moeten zijn om dit een betaling te laten zijn zonder dat er gegevens gelogd worden en zonder dat er een derde partij aan te pas komt. De verkoper van de daklozenkrant is daarmee niet geholpen, realiseer ik me, maar 90-99 procent van de kleine transacties zou daarmee wel anoniem kunnen verlopen.

 3. Er zijn nog veel meer nadelen aan uitsluitend digitale betalingen, niet in het minst omdat het sowieso nooit slim is ‘to put all your eggs in one basket’, en al zeker niet als die ‘one basket’ bestaat uit uiterst feilbare apparatuur en netwerken.

  Er zal maar iets gebeuren in de trant van het Vodafone-drama: dan kun je dágenlang niets betalen!

  En wat ga je doen met mensen die geen smartphone hebben? En met bezoekers die geen boodschap hebben aan die opgelegde Hollandse controlemaatschappij (ze hebben het al druk genoeg met die OV-chipkaart)? Met kinderen?

  Wat als mijn smartphone stuk, gestolen, kwijt, leeg of op een andere manier onbruikbaar is? Wat als ik gedoe heb met mijn telefoonabonnement?

  Ik moet er bovendien niet aan denken dat ik geld kwijt ben door simpelweg ergens langs te lopen, zonder dat ik zelfs maar merk dat er geld verdwijnt van mijn bankrekening. Probeer dergelijk onterecht geïncasseerd geld dan maar eens terug te krijgen!

  Dat de mogelijkheden worden uitgebreid voor digitale betalingen is op zich prima. Maar ik wil zelf de keus hebben of ik er wel of geen gebruik van maak. En contant geld afschaffen? Meer redenen om het niet dan om het wel te doen.

 4. Ook ik ga voor het ouderwetse concept van betalen met chartaal geld. Waarom zou elk van mijn aankopen in allerlei databases moeten worden opgeslagen? Alle transacties die in Europa (en dus ook in Nederland) via banken lopen worden bovendien met de VS gedeeld, andersom deelt de VS natuurlijk niet met Europa. Zie https://tweakers.net/nieuws/68899/amerikanen-krijgen-weer-inzage-in-europees-betalingsverkeer.html

  Een aantal deskundigen zijn ook van mening dat met de nieuwe mogelijkheden het contant geld niet zal verdwijnen. Zie bijvoorbeeld Jeff Eisenach in het artikel http://www.pewinternet.org/Reports/2012/Future-of-Money/Overview.aspx die het artikel nuancerend eindigt “Cash—tangible, hold it in your hand dollars—has been around for millennia. It won’t go away in a decade.”

 5. Veilig vind ik in dit geval een groot woord.
  Ik heb liever dat de criminaliteit zich naar het net verplaatst dan dat er op fysiek geld wordt gejaagd.

 6. Als je bedenkt dat het afschaffen van contant geld ook het einde betekent van zwart geld, dan vrees ik dat er partijen zijn die ons dit maar al te graag door de strot willen duwen..

  Aan de andere kant zal er dan vanzelf een levendige ruilhandel ontstaan, of we betalen elkaar met noppes.

 7. Naast de privacy aspecten is er ook nog het “gevoel voor geld”. Wanneer je een betaling doet, dan doet deze “pijn”. Deze betalingspijn is bij contant geld sterker dan bij giraal geld. Mensen zijn hierdoor ook eerder geneigd meer uit te geven. Win-Win situatie voor de banken en winkeliers dus. Want de mensen zullen ook eenvoudiger meer uitgeven dan men heeft. Het is eenvoudig te zien dat je fysieke geld op is, maar wanneer je betaald zonder iets fysieks kwijt te zijn is het minder eenvoudig in de gaten te houden of je misschien door je “pot met geld” heen bent en dus in de min gaat. Mensen zullen dus sneller in het rood komen te staan en eventueel hierdoor in problemen komen.

 8. Lang geleden werd de portemonnee van mijn echtgenote gerold… Jammer, iets van honderd gulden kwijt. Nieuwe portemonnee kopen, probleem opgelost.
  Aangifte doen? Ja hoor…

  Enkele jaren geleden overkwam m’n zoon hetzelfde, alleen hij had naast wat contant geld ook wat pasjes bij zich…
  De schade viel uiteindelijk wel mee, maar het gedoe… de tijd hij kwijt was.

  Nee, ik betaal alles wat ik contant kan betalen contant en heb, afgezien van bij mijn bezoeken aan de flappentap, nooit een pinpas bij me…
  Ouderwets… Het zal wel.

 9. Karin,

  Ik ben het dit keer helemaal met je eens (wat meestal het geval is met privacykwesties). Dit is typisch een ‘Big brother is watching you’ systeem.

  Je kunt er idd (bijna) al het zwarte geld mee uitbannen (Memel 6), waar op zich niks tegen is, vind ik, ware het niet dat de grote jongens altijd hun wegen zullen blijven vinden en zich wel ‘wit’ weten te ontrekken aan hun plichten. En je kan het voor illegalen een heel stuk moeilijker maken om hier te fucntioneren, wat een zo mogelijk nóg groter voordeel is. En het is veel makkelijker om vast te stellen of iemand een alibi heeft, ingeval van een misdaad. Maar die voordelen vind ik bij lange na niet opwegen tegen de nadelen.

  Zo zullen er allerlei handelingen, die wel legaal zijn, maar waar een taboe op rust, aanzienlijk minder voor komen. Bijvoorbeeld een aankoop bij een eroticawinkel. Ik denk dat die hun deuren wel kunnen sluiten, want het aantal klanten dat anoniem wil betalen – en dat zullen er velen blijven, denk ik – blijft dan weg of zoekt een omweg. Bij prostitutiebezoek geldt dat in nog sterkere mate. En dan hebben de gristelijken toch ten lange leste ook hun zin: eindelijk is de vertrutting dan een feit. Veel zal weer ondergronds moeten, met alle nadelen vandien.

  ‘Heitje voor een karweitje’ – Elmo (1) – kan dan idd ook niet meer, maar wat te denken van gewone collectes aan de deur? Ik kreeg een tijd terug te maken met een collectant – of was het de kinderpostzegelactie? – waarbij ik mijn bankrekeningnummer moest invullen voor een afboeking. Niet dus. Tsja, het nadeel van dit soort collectes is natuurlijk dat de collectant met cash geld over straat gaat, maar ook dat nadeel vind ik niet zwaarwegend genoeg om het anders te gaan doen.

  Er zullen (Memel 6) vrijwel zeker alternatieve circuits ontstaan, in ruilhandel of met een alternatieve munt, maar dat is ook niet alles. Dat soort marktjes zijn beperkt van omvang, zowel in ledental als in omzetmogelijkheden. Het heeft geen nut dat te idealiseren. Bovendien: als die kringen te groot worden en de officiële economie er teveel op gaat verliezen, dan weet je wel wat er gaat gebeuren.

  En dan heb ik het nog niet eens over alle storingen gehad, maar gelukkig Marly (3) wel. En Robin (5), het gaat niet alleen om de criminaliteit, maar ook om de storingen.

  En HenK, laat ik het nou ook ‘s met jou helemaal eens zijn! Ik doe het precies, zoals jij. Zou dat dan toch komen, doordat we beiden ouwe lullen zijn? :)

  Janus.

 10. Wat zal ik zeggen, Janus… helemaal eens… zeer vereerd!
  We dopen onze koekjes in de bloesemthee van tante Léonie… ;-)

 11. Wie het zwarte geld uitbant ziet vanzelf dat hele economie in elkaar dondert, zo simpel is het. Dan zakt b.v. uw huiswaarde enorm en bent u er helemaal mooi mee klaar.

 12. Er zit niets anders op, we moeten gewoon (rustig aan) terug naar het stenen tijdperk. Dat is tenslotte toen wel 2 miljoen en 490.000 jaar goed gegaan! Niks geen gezeik met geld, economie en overheden. Geen stroom, wel vuur, de sterksten slaan de koppen in van de rest (behalve de slimsten en degenen die erg handig zijn of mooie dingen kunnen maken), en de groente wordt -met de kennis van nu- zelf verbouwt. Alles helder. Ik kan niet wachten.

 13. HenK (11), hartstikke – ook zo’n retro uitdrukking – leuk! Maarrehh, wie is tante Léonie? Heb ik dan toch iets gemist?

  Sjaak (12), ik vrees dat je gelijk hebt.

  Pietie (13), dat stenen tijdperk, dat komt er vanzelf. Daar hoeven we niks aan te doen, ik bedoel: daar doen we inmiddels alles aan.

 14. Dan nog iets, dat hiermee samenhangt en dat is de dan nog verder toenemende straling van al die meuk. Op deze site staat daar toch wat interessants over:

  http://www.onzekinderenzijndetoekomst.nl/agenda.php

  en wel oa dit:

  “De overheid in Nederland loopt flink achter wat betreft waarschuwingen om zorgvuldig om te gaan met bv mobieltjes als het gaat om kinderen. In Frankrijk wordt het dringend afgeraden onder de 12 jaar en ook de E.U. is hiermee doende.”

  Dat ‘afraden’ doen ze uiteraard niet voor niks en als het slecht is voor kinderen, dan is het toch helemáál slecht, ook al kan een volwassene meer hebben? Of ben ik nu (al) simpel? Maar ja, op naar het stenen tijdperk, dan kunnen onze hersenen ook weer opnieuw aangroeien itt tot wat nu gebeurt.

 15. zwartgeld.
  ik werk bij jou, krijg geld en koop het kratje bier.
  alles digitaal.
  ik werk zwart bij jou, geef aan welk bier je moet halen en ik ben niet gelogd.
  tijd voor ruil goederen dus.

 16. Ach, geld is toch geen ruilmiddel wat het ooit geweest was. Geld is een illusie. Ons leven is een grote illusie. Geld is uit het Niets gecreëerd en verdwijnt ook weer in het Niets. Geld is bits enbytes. Wij geloven erin dat geld nodig is om ons ‘maakbare’ leven te leiden. Alles echt ook alles in ons leven in de waarde van geld. Gek is dat wij gewoonweg niet zonder geld kunnen. Wij creëren onze eigen illusies(waarheden) en voelen ons beetgenomen dat wat wij zelf vezonnen niet meer werkt. Ook privacy hebben we zelf gecrëeerd. Vooral niet vertellen hoeveel geld ik hebanders heb ik geen leven? Of worden mijn kinderen ontvoerd? Of weet iedereen dat naar de hoeren ga? Geld is van en voor iedereen. Was bij onze start om geld als acceptatie(ruilmiddel) al niet ingecalculeerd dat we ooit door datzelfde geld juist onze privacy gaan verliezen. De privacy die we allen hoog hebben staan, was dat niet altijd een illusie. Onze hele maatschappij draait om macht, geld en hebzucht. Je hebt winnaars en verliezers. En verliezers zullen altijd hun privacy verliezen. Want zou wordt het SPEL gespeeld Waarom ervaren we juist NU dat al onze verworven rechten incluis privacy ons weer worden afgepakt? Omdat we niet beseffen dat we die eigenlijk nooit gehad hadden? En nooit zullen krijgen als het gaat om macht, geld en hebzucht. Al leven we in een ‘maakbare’ maatschappij vol technologieen die ons leven vergemakkelijken al is er maar een kleine groep die bewust dat ‘verdeel en heers, het doel heiligt der middelen, en geeft het volk brood en spelen’ SPEL speelt zal de rest van de mens altijd slaaf zijn en slaaf blijven. Vooral mij niet geloven.

  En Pietie wij mensen denken ‘boven’ alles te willen staan, we denken zelf God te zijn en zijn zo arrogant door onze maakbare wereld dat we door die technologieën en ‘voortuitgang’ de eenvoudige dingen uit ons leven gewoon niet meer kunnen ervaren. Een ding heeft de mens nog niet geleerd ondanks dat hij zelf meent ‘boven wie en wat hij dan ook te willen staan’. Dat zijn gedrag nog hetzelfde is gebleven als die mensen van het stenen tijdperk. Al zijn het geen knotsen waar men elkaar de hersen inslaat…….. Maar wel moderne wapens en leugens zijn we misschien veel erger dan die oermensen? Wij hebben gelukkig ook een geweten, maar iedereen schept zijn eigen wereld. En als wij dat blijven doen zullen wij of onze kinderen de Aarde als een Paradijs ervaren. En als sommigen dat kunnnen waarom ik dan ook niet? Schep ik een lelijke wereld dan krijg ik al dat lelijks. Schep ik die mooie wereld dan krijg ik die mooie wereld. Maar als ik dat weer niet geloof dan maak ik mijn schepping weer ongedaan. What we see is what we get.

 17. Op zich denk ik niet dat geld verdwijnt hoor ! Je hebt nu toch ook kaartjes van papier waarop een digitale code staat? ( bijvoorbeeld telefoon opwaardeer kaarten? )

 18. edwin,
  zoals ik zei zijn die sim telefoonkaarten ook maar bits en bytes. Dus fictief. Mocht er door ems is electromagnetische stralen de Aarde worden getroffen bij voorbeeld door een ‘zonnestorm’ of na ontploffing van een kernbom(fall out) zullen alle computernetwerken uitvallen en zelfs power supplies (noodaggregraten) niet meer werken, zodat alle chips en informatie op chips zomaar kunnen verdwijnen of misvormd worden dat ze volledig onbruikbaar zijn. Ook mobiel bellen ligt er uit.Vooral mij niet geloven.
  Het systeem is nooit perfect omdat als voorbeeld provider Vodafone na Kpn ‘even’ van de wereld is. In software termen bestaat ‘Hello World’ ff niet meer. Hoe betrouwbaar is onze wereld als zelf internetbankieren om de haveklap niet meer werkt. Als wij in toekomst alleen afhankellijk voor ons betalingsverkeer zijn van internet, dan weet u pas hoe groot de chaos van die ‘maakbare’ wereld kan worden. Laten we maar hopen dat niet zal gebeuren. Behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.