De gillende paus

Gisteren werd officieel bekend wat iedereen allang wist: het kabinet-Rutte is dood. De Grote Blonde Leider wilde op het nippertje zijn sierlijke aftocht veilig stellen. Momenteel kan hij mogelijk à la Hirsi Ali nog een leuk baantje bij een Amerikaanse denktank bekomen, waarna niemand – à la Hirsi Ali – ooit van hem zal horen. Twee maanden na nu is die sjieke afgang passé.

De PVV is immers aan het uiteenvallen. Na de coup van Hero Brinkman verloor Wilders zijn troefkaart: zijn gedoogsteun aan het kabinet volstond niet meer. (Waarna Rutte prompt naar de mannenbroeders lonkte en elke notie van liberaliteit in de privésfeer opgaf.) Lokale PVV-fracties strandden op onderling wantrouwen en gescheld. Wanneer je jezelf eenmaal een methode eigen hebt gemaakt, pas je die natuurlijk overal toe, ook intern.

Wilders heeft zijn kaderleden opgevoed in overschatting van hun eigen gekakel. Ze eisten op hoge toon gehoord te worden. Wilders’ verzet tegen interne democratie was zijn Waterloo. Dat vijf leden van de Kamerfractie op het punt stonden zich tegen hem uit te spreken, was de druppel – Wilders poetste de plaat. Hij beweert de stem van het volk te vertolken, maar alleen op voorwaarde dat zijn vermeende volk nooit tegen hém mort.

De PVV gaat nu de LPF achterna. De komende maanden zullen we ondergespoten worden met hun interne modder. En al hun tournures zullen hen hard worden aangerekend. De PVV beweerde dat de AOW in hun handen veilig zou zijn en had aanvankelijk een SP-achtige economische politiek: allemaal verkwanseld. Zoveel rondgedraaid en zoveel vermaledijd achterkamertjes-overleg gevoerd dat er niks rest om jezelf op voor te staan. Wilders is kapot.

Blij toe: het was de hoogste tijd.

Maar laten we alsjeblieft niet alle schuld bij Wilders leggen. De PVV is enthousiast en zonder scrupules als gedoogpartner binnengehaald door de VVD en het CDA. Die twee partijen hebben Wilders salonfähig gemaakt en hebben zijn strapatsen maandenlang zonder aarzeling geslikt.

Mark Rutte meende zich overal doorheen te kunnen grijnzen. Polenmeldpunt? Ha ha ha. Het hoofddoekje van Beatrix in een Arabisch land? Ha ha ha. Schelden in de Tweede Kamer? Ha ha ha. Zijn partijgenoot Zalm deed dat eerder ook: theatraal lachen, vooral wanneer alles tegenzat.

Inmiddels kan ik Ruttes lach niet meer zien zonder te denken aan Francis Bacon versie van Velasquez’ schilderij van Paus Innocente X. Een schaterlachende paus, opgesloten in een kooi. Een gillende paus, die alleen grijnst omdat nadenken teveel pijn doet.

Author: Spaink

beheerder / moderator

54 thoughts on “De gillende paus”

 1. Het hangt qua partijen – en ook de PVV – nog af van wat de kiezer zeggen gaat.

  Taxi- man gesproken: het zit tegen qua werk en timmerman- ZZP-er gesproken: het zit tegen qua werk. Treinen rijden chaotisch, hoorde letterlijk lagere medewerkster op station “vuile trut” zeggen tegen een hoger aangestelde dame die binnenkomst van trein ook niet eerder voor elkaar kreeg en ook van niets wist. Pensioenkassen zijn leger dan ooit en bij banken moet je ook niet te ver in de boeken kijken. Staatsschuld is dan ook nog eens éénvijfde hoger geworden in afgelopen regeerperiode.

  Kortom: het land verkeert in redelijke chaos. Navenant is het met politiek gesteld. De geblondeerde Geert heeft daar veel schuld aan, maar was het wat dat betreft beslist niet alleen. Nieuwe verkiezingen gaan dan ook niets oplossen, het volk krijgt de politiek die het zelf maakt.

 2. Het leven in een technocratie zal uiteindelijk betekenen dat diegene die de baas is over het internet de digitale stemmen kan beinvloeden,,, Dat zie je nu al wel eens aan uitslagen van 51% tov 49% ( een praktisch gezien en wiskundig gezien een zeer onwaarschijnlijke uitslag maar die dan toch de dag erna in de krant staat! )

  Nu komt heel het verkiezingscircus weer op gang! Ik kijk er geen seconde naar op tv!

 3. Ik las dat Wilders eigenmachtig, dus zonder enig overleg met zijn fractie, de stekker uit de gedoogsteun had getrokken. Nou dacht ik altijd al dat die fractie er voor Jan Wilders bij zat, maar dat is nu bewezen.

  Leuke frase: “Wilders heeft zijn kaderleden opgevoed in overschatting van hun eigen gekakel. ” Nou ja, ‘gekakel’, ‘gebral’ is een beter woord.

  En die smile van Prutte? Die maakte alleen maar deel uit van zijn eigen reclamecampagne voor het ‘product Rutte’. Sjonge, wat is die man diep gevallen zeg, vooral in de ogen van ‘Europa’. Dan maar hopen dat hij nog bij zijn moeder terecht kan.

  Correctie JPaul, K’tje heeft Flutte niet met Bacon geassocieerd, maar met die gillende paus. Vermoedelijk dacht Bacon hetzelfde over die paus, als K’tje over Knutte denkt.

 4. Ik kon Rutte ook al niet meer aan zien,
  maar uit een enquette bleek hij NOG steeds de favourite premier

  en het was wachten op…. wanneer het mis zou gaan

  maar ik schrok me te pletter bij het zien
  van de plannen en de berekeningen
  iedereen ging er 2 % op achteruit
  uitkerings gerechtigen bijna 4 %! je zal afgekeurd zijn niet kunnen werken
  en ouderen 3 %

  ben niet tegen inkomsten belasting omlaag
  maar hoe hoger je inkomen hoe meer je profiteert

  en dan de btw omhoog dat blijft voor iedereen gelijk

  en dan 9 euro per recept van een arts
  zat echt te rekenen hoeveel dat zou gaan kosten,
  ik slik en inhaleer nogal wat

 5. Doordat Links elkaar de tent uitvocht kon Rutte I gewoon ontstaan! Vergeet dat NOOIT!!!

  Spaink, schop Jolande Sap, (de Ralph Nader van Nederland) nu eens keihard onder haar kont!

  Komt Sap weer met haar plan om de kilometerheffing in te voeren…

  Er zijn meer dan 8 miljoen auto’s in Nederland en met dit (onuitvoerbare en kostbare) plan wordt het weer 4 jaar oppositie voeren en stekkers uit stekkerdozen trekken.

 6. @ Thian, post 5, zei:

  “Ik kon Rutte ook al niet meer aan zien, maar uit een enquête bleek hij NOG steeds de favoriete premier”.

  Heel makkelijk te verklaren!:

  Links vocht met elkaar en weigerde samen te werken en kwam met onhaalbare plannen zoals de kilometerheffing en de onuitgewerkte plannen voor afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

  Dan houd je heel weinig kiezers over en zal de auto en huizenbezitter meteen vluchten naar een (rechtse) politieke partij die dit niet doet.

  Links heeft Mark Rutte dus actief gesteund door mislukte en onwetende linkse partijpolitiek…

  Zie ook bericht 6.

  Sap begint nu weer over een onderwerp waardoor je de verkiezingen zult verliezen…

 7. @7. Tartarus “zal de auto en huizenbezitter meteen vluchten naar een (rechtse) politieke partij die dit niet doet.”
  Ik ben zowel benzinestoker alsook hypotheekrenteafrukker. Aftrek vandaag nog voor iedereen afschaffen (desnoods alleen voor inkomens boven ‘n ton – die scoren 90% van de pecunia) en de simpelste & tegelijkertijd éérlijkste kilometerheffing is prijs per liter omhoog. -> Of dat een duppie, kwartje of knaak is, doet er niet toe.
  Wie een modaal inkomen of méér dan dat heeft mag NIET meer zaniken. Laat staan stem uitbrengen. Elk dorpsplein heeft plek zat voor schandblok & guillotine.
  citaatje JC: “Wat gij de minsten der Mijnen doet, dat doet gij aan Mij.”

 8. Nu ja, staatsschuld stijgt per dag tot 90 miljoen EURO. Ga er maar aan staan wat dat zou betekenen op 1, 2 of zelfs maar 3 jaar. Op 5 jaar gerekent is dat een extra schuld per 4- koppige familie van 40.000 EURO.

  Het betekent trouwens ook dat men bijna 2 jaar heeft zitten prutsen, want dit is al een tijd aan de gang. Dit is gewoon de verpaupering van NL.

  Daar komt bij dat NL gerekent per geproduceert product 0,50EURO omgezet wordt. Dat is t.o.v. van Duitsland 1/3 minder, dat betekent dat NL zijn centjes ook nog eens behoorlijk moeilijk verdient.

  Met andere woorden: de schuld stijgt bovenprocentueel hard en het verdient heel moeilijk terug. Dát is het grootste probleem en daar gebeurt niets aan tot op heden.

 9. Hoi Thian,

  Het zou kunnen dat er met een linkser kabinet meer rekening wordt gehouden met de zwakkeren, maar ook dan zal de economische crisis bezworen moeten worden en dat gaat niet zonder opofferingen. Alleen mag je dan hopen dat die opofferingen dan rechtvaardig worden verdeeld.

  JPaul, er is een hele simpele oplossing voor die hypotheekrenteafruk: Maak deze inkomensafhankelijk net als de woontoeslag. Dit is een paar maanden geleden ook al op de radio gezegd in een discussie bij Stand.nl.

  Dat had natuurlijk van meet af aan zo moeten zijn. Zoals het nu is, is de hypotheekrenteafruk niets anders dan een verkapte subsidie voor toch al frauderende bouwbedrijven, de (verkoop)prijzen van de woningen zijn er immers gigantisch door opgedreven?

  Sjaak: “….dat men bijna 2 jaar heeft zitten prutsen”. Precies, vandaar Mark Prutte. Dat kabinet van die ijdeltuit had er nooit mogen komen.

  Tartarus, ik vind dat Wouter Bos ook een grote fout heeft gemaakt tijdens de vorige verkiezingsstrijd. Hij heeft zich, nadat hij geen lijsttrekker meer wilde zijn, meteen helemaal terug getrokken uit het verkiezingscircus. Ik vind dat hij zich optimaal had moeten inzetten om Cohen in het zadel te helpen.

  Dat had hij in media en verkiezingsbijeenkomsten moeten doen, ook al was hijzelf niet meer verkiesbaar. Hij had luid en duidelijk en zo vaak en zo lang mogelijk moeten zeggen: ‘Ik ga weg, maar Cohen is mijn man.’ Dat had effect gehad, ben ik van overtuigd, want ons Woutje had best groot aanzien op dat moment. Maar ja, ‘links’ blinkt niet uit in een krachtige strategie, dat is waar ze het al zo vaak op hebben verloren.

  Als je zo’n smile van iemands face af wilt krijgen, dan zul je soms hard moeten slaan.

  J.

 10. Wat mij nog het meest steekt, geloof ik, is dat deze heren een riant salaris van ons krijgen tijdens hun gepruts. En niet alleen dat, ze krijgen ook nog eens onze aandacht. Hun namen worden in onze teksten genoemd, kranten worden gevuld met hun koppen.
  Wat mij betreft mogen ze allemaal bij de paus achter die tralies gaan zitten gillen. Gaan wij ondertussen het land wel besturen.

 11. Het zal er nooit van komen, maar wat zou de uitslag van de verkiezingen zijn als er geen peilingen werden gehouden en als je niet via internet kunt testen op welke partij je moet stemmen. De verkiezingen zouden wat mij betreft uit de wedstrijdsfeer moeten. Het is geen spelletje op de commerciële omroep maar het gaat om iets wat echt belangrijk is.

 12. @ Tartarus
  Ik heb me gisteren rot zitten ergeren aan het domme gekakel van Jolanda Sap.
  In een kort gesprekje tot 4 of 5 keer toe haar schijnbaar nieuwe geleerde zinnetje “elkaars nieren proeven” en dan ook nog een hoop dom gezwets in Nieuwsuur.
  Wie maakt haar eens duidelijk dat ze ewens echt met ies moet komen omdat ze nu alleen maar een blaaskaak is net zo als de meerderheid van dat zooitje in Den Haag?

 13. Wat ik absoluut niet kan begrijpen is dat Rutte zich prettig schijnt te voelen bij de SGP.
  Hoe kun je je als liberaal nu vindne in een partij waar geen vrouwen in mogen?
  De opmerking van Ester Ouwehand gisteren was geweldig.
  Op de opmerking van van der Staaij dat de SGP gisteren 94 jaar bestond zei ze”gefeliciteerd volgend jaar feest 95 jaar SGP hopelijk met vrouwen”

 14. sjaak; je zei twee jaar zitten prutsen

  maar die schuld is er veel langer
  er wordt al veel langer geprutst

  en wat die staatsschuld betreft
  al deze maatregelen zouden pas in 2013! ingevoerd worden
  dus dat kan alsnog,
  dat zou geen enkel verschil maken

  als ze het direkt invoeren
  dat is nog eens daadkracht!

  ik erger me rot aan het gekibbel wie en wat
  laten ze voor al dat geld maar eens wat gaan doen
  en liefst wat nuttigs
  en niet de staatsschuld nog meer verhogen
  met hun etentjes, reisjes met prive/ staats vliegtuigen enzo

 15. @10. Janus “een hele simpele oplossing voor die hypotheekrenteafruk: Maak deze inkomensafhankelijk ”
  Beste brave borst: dat IS al zo. Eén en dezelfde hypotheekschuld biedt mij méér aftrek, indien mijn inkomen ‘n schaal of wat hoger is.

 16. Ik deel de emoties maar niet je analyse. Ik vrees dat je Wilders onderschat. Hij is verwerpelijk maar heeft al meermalen bewezen over een groot politiek talent te beschikken. Ik verwacht niet dat we al van hem af zijn.

 17. Thian @15

  Mijn kritiek gaat om het oplopen van staatsschuld van pak en beet EURO325 miljard naar nu bijna pak en beet EURO400 miljard in afgelopen circa 1,5 jaar. En het verder oplopen van de staatsschuld met ongeveer EURO3 miljard per maand. Daar staat nu nog steeds niets tegenover aan maatregelen en/ of inkomsten, ondanks dat dit kabinet er al 1,5 jaar zit en steeds het begrip daadkracht predikte.

 18. Rufus (18), Net als dat de mensen uitgekeken raken op de vrouw-met-baard of het-kind-met-de-drie-hoofden, vroeger op de kermis, raken de mensen ook uitgekeken op kermisattractie Wilders. Op een gegeven moment is de lol er vanaf. Iemand, die uiteindelijk te weinig inhoud heeft, loopt langzaam als een ouwe ballon leeg. Vraag maar aan Prutte, zijn kunstje verkoopt op een gegeven moment ook niet meer.

 19. Volgens mij is er nog een nieuwe Wilders bij. Brinkman zat bij P&W en zei voortdurend: Ik zal je eens uitleggen waarom of wat bla bla bla. En iedereen zit dan vervolgens ademloos naar hem te luisteren! Hoe is het mogelijk!
  Het is het volume, let maar op. Degene die het hards en duidelijkst praat, het liefst schreeuwt, die krijgt de meeste bewondering.
  Pauzes doen het ook goed (Bleker o.a). Ongeacht wat er gezegd wordt. Pfff.

  Eens over J. Sap (Helene, 13) Tjonge jonge, word er dan helemaal niet meer normaal gedaan in Den Haag. Niemand die z’n werk een beetje serieus neemt?
  Nog even en ik ga zelf met de paus mee zitten gillen achter tralies. Ofzo.

 20. Dat Wilders – die zo schold op achterkamertjespolitiek – nu precies datzelfde heeft gedaan, zal hem niet in dank worden afgenomen. Roepen dat-ie overal wordt buitengehouden kan-ie nu ook niet meer. Hij is een paar belangrijke troefkaarten kwijtgeraakt.

 21. Karin (23), dat is zo, maar na de zomervakantie is iedereen dat weer vergeten en presenteert meneer zich weer als kampioen volksvertegenwoordiger.

 22. Geert wilde tonen dat hij niet bezwijkt in de achterkamer van politiek. De Mussertsiaanse trekken van de man zijn ongeevenaart. Hoe kom je er ook op dat Oost- Europeaan aan alles schuld zou zijn? Hoe minder jezelf bereikt, hoe schuldiger derden?! Denk niet dat Geert intensie had ooit iets te tekenen in Catshuis.

 23. @ JPaul, post 8,

  Leuk fictief betoog.

  Feit:

  De partijen die voor de kilometerheffing waren en de HRA wilde beperken/afschaffen zijn niet aan regeren toegekomen in 2010!

  Wij hebben voorlopig heel even geluk, anders waren er NU keiharde en onrechtvaardige bezuinigingen doorgevoerd over de rug van de minst draagkrachtigen!

 24. @ Spaink, post 23,

  De linkse loftrompet schalt: Het kabinet Rutte I is dood! Hiep hiep hoera!

  Heel interessant om de modus operandi van gekke Geertje Wilders te analyseren, terwijl juist links steeds meer samenwerkingsmacht en kracht aan het verliezen is!

  Wie is nu eigenlijk oer en oerdom?! De PVV die nog steeds boven de 18 zetels staat of GroenLinks met al jarenlang een zeteltje of 8…

  De VVD wordt groter en groter… en blijft zo goed als zeker gewoon de grootste partij; waarschijnlijk nu de PVV zetels zal verliezen, die grotendeels naar de VVD gaan…

  Uit de asociale bezuinigingsplannen van de VVD blijkt overduidelijk dat de totale huurmarkt marktconform wordt…
  Omdat de (scheef)huurders de schuld zijn van de vastzittende huurmarkt, aldus de VVD.

  VVD Marktconform houdt gewoon in dat het merendeel van alle huurders geen enkele huurbescherming meer zullen hebben en dat de huurders elk jaar met hun (graaiende) verhuurder kunnen gaan onderhandelen over de hoogte van het huurprijsje…

  Er zal zeker gegild worden! Ook door u!, als u uw nieuwe huurprijs zal horen!; mogelijk gemaakt door kabinet Rutte II

 25. @23. Spaink
  Lief naïef meiske: dat soort troefkaart raakt-ie NOOIT kwijt; speelt ze niet uit, laat ze enkel zien. Houdt ze fijn op zak.
  En roepen, drenzen, blèren, kan Gradje-wir-haben-es-nicht-geWild als de beste. Nu nog net zo goed als -of beter nog dan- gisteren. En overmorgen wéér.
  En het zal hem in dank afgenomen worden dat-ie Henk&Ingrid, de oude-van-dagen en ons pensioen gered uit de klauwen van Turken, Marokkanen, Oost-Europeanen en andere aliëns en op de koop toe (twee halen, één betalen) nog beschermd heeft tegen de draconische Brusselaars die een MINDER straffe geldpolitiek voorstonden dan het Haagsch dictaat (regeeraccoord) waaronder zijn vlasblonde (Arische) handtekening al lang stond.
  Waar de EU over 3% overschreiding sprak, verordonneerde MinFin maar liefst een maximale 2,8% – tel uit je winst.
  Het raffinement van achterkamertjespolitiek zit ‘m in het feit dat die ontkend noch bevestigd kan worden – een Godsbewijs is vlotter geleverd: ga d’r maar aan staan.

  Hem confronteren met de flagrante schendingen van zijn verkiezingsbeloften? Om hem te horen fulmineren tegen en zien wijzen naar de “schuldige(n)” met wie hij een kongsie vormde biedt ook weinig soelaas. “Mammie, het ware hullie; ikke het hut nie niks gedaannie.”
  De enig binnen het bestek van een halve eeuw denkbare oplossing: van staatswege gesubsidieerde opvoeding (goed betaalde kleuterjuffen) en dan niet aangestuurd door een minister van onderwijs met een MAVO-diploma.

 26. Valt niet mee EURO3 miljard per maandje: dat is verdorie EURO750.– per 4- koppige familie per maand en dat gaat maar door.

 27. Het blijft een heikel punt. Op wie of welke partij moet je nu kiezen? Heeft stemmen ueberhaupt wel zin? Welke Nederlander heeft echt het gevoel dat zijn stem telt als die naar de stembus gaat? De partij die wint gaat die nou ‘echt’ wel regeren? Coalitievorming na verkiezing daar kunnen ‘alle’ partijen aan meedoen? Heeft stemmen dan nog wel zin? Het maakt toch helemaal niet meer uit op welke partij je dan stemt politiek Den Haag trekt na verkiezing haar ‘eigen agenda en is dat ‘toevallig’ niet gelijk aan de agenda van de EU?

  Aan beloftes worden niet gehouden. Komen ze ECHT voor het volk op? Of komen zij meer op voor het bedrijfsleven(mn de multinationals). Noemt u maar ‘ns zaken op die in het voordeel van het volk zijn ‘ingevoerd’ door politiek Den Haag (eigenlijk is het politiek EU) in de laatste 12 jaar? Een volksvertegenwoordiging die amper of niet meer het volk vertegenwoordigd is dat niet een ‘schijndemocratie’? Wat is nu erger een ‘schijndemocratie of dictatuur? Zijn wij nog soeverein sinds wij ook in EU ‘gerommeld’ zijn? We hebben toch massaal Nee tegen EU grondwet gestemd? Hoe kan het dan dat BV Nederland toch het verdrag van Lissabon hebben ondertekend zonder toestemming van het volk?
  Valt het u ook niet op dat er 30 miljard bezuinigd moet worden, is dat niet ‘toevallig’ dezelfde bedrag dat BV Nederland aan de ‘systeembanken’ betaald hebben om die banken te redden? Dezelfde banken die nog steeds hun eigen gang gaan en hun bestuurders megabonussen verstrekken. Het valt makkelijk nu uit te rekenen wat de gemiddelde Nederlander per inwoner van de bevolking de staat ‘extra’ moet betalen. Per persoon moeten we ophoesten 30 miljard gedeeld door 16 miljoen ( natuurlijk hoeft het huis van Oranje niet mee te doen: mw. B. Amsberg betaalt immers geen belasting) . Ach het leven zit helaas zo in elkaar: je hebt ‘luxe paarden’ en je hebt ‘werkpaarden’. En een werkpaard zal ik tot mijn dood blijven (rekening houdend dat pensioenen op korte termijn gewoonweg niet meer bestaan). En een hele troost ik zal de enige niet zijn.
  Zolang alles is te herleiden naar macht, geld en hebzucht zal politiek altijd pappen en nathouden blijven en het volk nooit dienen. Een constitionele monarchie betekent letterlijk: in de wet staat de koning is de baas en de rest kan meedoen of bekhouden of vertrekken. U kent toch het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer? Is het sprookje nu waar of verzonnen? Het antwoord kan ik u niet geven; het is waar als u erin gelooft.

 28. en dan moet je er niet aan denken hoeveel die mensen in denhaag kosten
  en opmaken aan alle mogelijke eigenlijk niet in te dienen kosten

  ook in de zorg net als bij de banken en veel meer,
  blijkbaar in de bouw, etc etc. zitten kopstukken
  die het geld over de balk gooien
  dat bij de mensen terecht moet komen
  en die kopstukken kosten bakken vol geld

  daar mogen ze best iets aan doen vindt ik
  wat ze nu allemaal doen en na de 12 de september weer gaan terug draaien???
  vraag me af wat wordt er weer terug gedraait,
  het geen dat nu ook terug gedraait was mischien????
  blijven we draaien???
  om de eu om de tuin te leiden??? nou ja scheelt een dikke boete,
  maar is toch erg vreemd

  en blijkbaar is het nu duurder om uit de eu te stappen als er in te blijven
  al snap ik er geen barst van dat we ons eigen te kort moeten ophoest
  alla logisch, maar ook dat van griekenland en mogelijk meer landen????

 29. Spaink zei: “Het kabinet-Rutte is dood”.

  Maar Spaink had nooit, maar dan ook nooit gerekend op GroensLinkser Jolande Sap!

  Ik neem mijn woorden terug, Jolande Sap is fantastisch!: Zo vreselijk doortrapt en zo achterbaks heb ik het zelden meegemaakt!

  Hoe Sap eigenhandig Rutte I weer heeft gereanimeerd en dat binnen een absolute recordtijd van 36 uur!; Mark Rutte had meteen weer de bekende lach van oor tot oor!

  En nee, na 7 weken vergaderen moest en zou er zo snel en overhaast mogelijk een splinternieuwe gedoogregering worden gevormd, volgens Sap en kornuiten dan.

  Hoe Sap, Diederik Samsom vervolgens de schuld geeft dat hij “maar mee had moeten doen”, terwijl Sap, met VVD, CDA, D66 en ChristenUnie allang een “voldongen feiten achterkamertjesakkoord” had gesloten is helemaal geniaal!

  Sap als redder des Vaderlands!; en het merendeel van de achterban van de PvdA gelooft het ook nog…

  Links vecht elkaar de tent niet meer uit, maar pleegt regelrechte karaktermoord… Zo heb je geen liberale vijanden meer nodig!

  Ik weet nu helemaal zeker dat Rutte II na 12 september 2012 de asociale sloopklus zal klaren, want de VVD zal uiteindelijk altijd gesteund worden door Jolande Sap!

 30. Toch is er nu nagenoeg niets of weinig opgelost: de toename van staatsschuld gaat nu gewoon door met EURO2miljard per maand. Gewoon ongeveer EURO500,– per 4- koppig gezinnetje.

 31. @ Sjaak, post 34,

  Met respect!

  Een probleem maken van het tijdelijk oplopen van de staatsschuld (om een recessie niet onnodig te verdiepen en de economie te beschadigen) wordt slechts en alleen actief gebruikt door rechtse berekenende populisten om op maatschappelijke en sociale voorzieningen keihard te kunnen bezuinigen, waardoor een vicieuze economische cirkel ontstaat…

  Google heel even op: Keynesiaanse theorie

  Als 45 miljard Euro Nederlands geld definitief naar Griekenland verdwijnt, 5.6 miljard Euro aan Afghanistan opgaat of 85 JSF vliegtuigen moeten worden besteld hoor je deze rechtse berekenende populisten nooit over het “huishoudboekje”!

  Google ook even naar de staatsschuld van Japan!
  (En nee, je kunt niet eindeloos de Japanse Yen “bijdrukken”).

 32. Ook nu merk ik bij mezelf. Dat ik me druk maakt om niets(of is dat alles). De wereld om mij heen heb ik zelf gecreeerd. Ik ben met de paplepel groot gebracht en heb altijd ‘geloofd’ dat mijn omgeving het ‘beste’ voor mij ophad. Ik heb nooit nagetrokken wat mij ‘overkwam’ of dat voor mij ‘verzonnen’ is. Geloof ik die ‘illusie’ dan is dat ook mijn WERKELIJKHEID. Ook wat er nu in politiek Nederland gebeurt. is gebaseerd op Angst. Was de val van het kabinet niet gewoon een ‘poppenkast’ om ‘juist’ die ‘bezuiniging’ er door te jassen?Iedereen is ‘verbaasd’ dat Jolanda Sap (GL) deze ‘exercitie’ ondersteunt? Macht smaakt toch naar meer, wat zijn dan nog principes dan waard? Politicus is ook maar ‘gewoon’ een beroep? Er moet brood op de plank komen? Was het al een voldongen feit voor ‘de val’ (kunstmatig opgezet) van kabinet, dat dit de enige oplossing is om de ‘knopen’ door te hakken? Ik zei toch tegen u links, rechts, groen, paars, oranje, grijs, bruin, noem maar op, NIETS(of ALLES) uitmaakt; dat is het ‘masker’ van het POLTIEKE BEEST. En zo wordt het SPEL eeuwenlang gespeeld. Niet voor niets zeggen ze elke keer weer de geschiedenis herhaalt zich. Hoe complexer iets wordt, des te moeilijker wordt het om ‘de waarheid’ te ‘doorzien’. Welke politieke kleur in Nederland de scepter zwaait, het volk zal altijd van ‘onderschikt’ belang zijn. Het Leven ook politiek draait om ‘polariteiten’. Extremen bepalen mijn Leven. Waarom altijd moeten kiezen tussen links of rechts? Waarom ‘partij’ moeten kiezen? Waarom ‘kunstmatig’ vijanden creeeren? Weet de machthebber gewoon hoe wij daarop reageren? Angst houdt ons ‘dom’ het enige wat telt om boven die ‘tegenstellingen’ uit te komen is dat ik mijn eigen wereld kan creeeren en dat geldt Echt voor iedereen. Daarom is (zelf)bewustwording oh zo belangrijk. Niets is zo zwart of wit dat de ‘maatschappij (matrix) mij doet geloven, hoe ik behoort te Leven. En aks ik niet luister, dan is dat mijn eigen schuld. Had je maar…

  Alleen als ik mij in het NU verandert bepaalt dat mijn toekomst. Zolang ik alleen naar mijn omgeving ‘kijk’ en daar naar leef, leef ik niet. Ik wen er aan maar blijf toch ontevreden. Omdat ik het niet zelf geschapen heb. Ervaar ik de wereld als kwaad, dan is het kwaad. Ervaar ik de wereld als goed, dan is het goed. Zo maak ik elke keer mijn eigen keuze. En alles wat mij ‘overvalt’ kan nooit mijn keuze zijn omdat ik daar nog niet van bewust was. Wat is zelfbewustzijn toch belangrijk zeg ik maar weer. Vooral mij niet geloven.

 33. nou welk kabinet er komt maakt wel degelijk uit
  voor mijn toch niet zo ruime portemonnee,
  waar ik heel bewust moet kiezen wat wel en wat niet deze week

  ook bij mij is het net als bij de polotici brood op de plank
  en bij mij een stuk minder als bij hen denk ik zo

  ik had niet geweten hoe ik 9 euro per recept van een arts
  had moeten betalen gezien de hoeveelheid medicijnen

  zelfbewust zijn of niet
  ben echt blij dat dat van de baan is
  de rest weet ik nog niet

 34. Hoi Thian,
  Off topic.
  Zelfbewust betekent voor mij ook creatief zijn en dan ook echt met alles.
  Durft u het aan uw dromen waar te maken. Doe het dan NU. Alle beetjes helpen. Heeft u geld nodig, ga op 30 april zelf op de vrijmarkt staan en verkoop uw ‘spulletjes’ aan de man. U zei te kunnen schilderen en tekenen. Ga op die markt staan en verkoopt uw ‘eigen’ werk of ga mensen ‘natekenen’ met viltstift of andere ‘makkelijk’ tekenmateriaal. Een parasol en twee klapstoeltjes kunt u verder op weghelpen. Als u in uzelf gelooft is Echt alles mogelijk. En wat is er niet leuker om onder de mensen te zijn. Laat u gevoel spreken doe het gewoon. Blokkades in het Leven moeten genomen worden, en elke overwinning brengt u een stapje verder. Succes.

  En als politiek mij niet kan helpen, dan moet ik zelf een oplossing vinden. Want wachten heeft geen zin. Ik ga er letterlijk daardoor een ons wegen. ;-)

 35. lieve wijzij,

  oftopic
  dat kan ik niet, beperkt in mijn mogelijk heden,
  is het al heel wat als ik me in een dac kan handhaven
  bij drukte raak ik in een toestand waar alles letterlijk zwart of wit is
  en ik elk moment kan flauwvallen, weet niet waar ik ben en wie ik ben
  ook kan ik niet tegen druk,
  ik kom in een toestand dat ik de omgeving niet meer waarneem
  en iedereen me mee kan nemen en alles met me doen zonder ik kan protesteren, dat is gevaarlijk, dat heet dissocieren

  de spullen die ik kwijt kon heb ik al verkocht
  om de reiskosten naar mijn behandeling te kunnen betalen,
  die met zorgvervoer taxi 3 kwatier weg is, en weer terug,
  inmiddels wordt dat vergoed, op een behoorlijke eigenbijdrage na nl

  en de hobbyspullen gebruik ik om inderdaad werk te maken
  die zijn heel kostbaar voor me

  ik maak op het dac als het lukt werk
  en met hun kan ik af en toe werk verkopen
  nu willen ook mensen een werkstuk kopen,

  maar ik heb het nog nodig want eind volgende de maand ga ik kijken
  of ik bij een atelier zou worden aangenomen voor les,
  maar dat is heel specifiek en ze gaan kijken of ik daar wel in pas
  en ik moet dus werk meenemen
  daar krijg je overgens geen geld voor het verkochte werk
  ivm je uitkering

  thuis maak ik als het lukt kaarten
  en ze zoeken een plaats waar ze die voor me kunnen verkopen,
  niet voor winst dat mag niet, wel voor ander matriaal
  en bezig te kunnen blijven

  tenslotte; wat is er niet leuker om onder de mensen te zijn
  dat is voor mij erg moeilijk, en dat kan ik maar een heel beperkte tijd

 36. wijzij (39): ……..”elke overwinning brengt u een stapje verder.”

  Dat mag zo wezen, maar het is een erg éénzijdig positivo advies. Het tegenovergestelde geldt namelijk ook: Elk verlies brengt u een stapje terug.

  Het is daarom niet raadzaam om mensen, zonder ze te kennen, alleen die positieve kant te adviseren. En als je ze niet kent, zoals hier, adviseer dan neutraal, beide kanten belichtend. Want voor hetzelfde geld gaat het namelijk hartstikke fout. Mensen die al vaak verloren hébben in ‘t leven, moeten erg voorzichtig zijn met het nemen van dat soort risico’s.

  Thian heeft dat goed aangegeven. Zij kent de risico’s, die ze niet kan nemen inmiddels behoorlijk goed en weet ook wanneer de omstandigheden wél veilig genoeg zijn om risico’s te nemen. Maar dat geldt lang niet voor iedereen.

  Hier laat ik dit offtopic intermezzo bij.

  Janus.

 37. @ Tartarus (33),

  Het is niet alleen Jolande Sap, die blaam treft. Naar mijn indruk zijn zowel Sap, Pechtold als de Christen Unie de hoer van dit kabinet. Kan men bij hoer Wilders niet terecht, dan gaat men ergens anders zoeken en vindt men er drie.

  Dat Samsom’s PvdA nu blij is dat ze dat alternatieve pakket niet mede hebben ondertekend, is natuurlijk een zure blijdschap. Het was veel beter geweest als de PvdA er wél invloed op had kunnen uitoefenen, maar ja, dat wilde De Jager in het achterkamertje natuurlijk niet. Het is zo langzamerhand een signatuur van CDA-VVD om met een zo klein mogelijke meerderheid hun zin door te drukken, want dan is hun invloed naar verhouding het grootst.

  Daarbij moet wel vermeld worden dat de PvdA het traditiegetrouw minder nauw neemt met de staatsschuld – het rood staan :) – dan ‘rechts’ en dat vind ik niet iets om vrolijk van te worden. En dat was ook een belemmering voor de anderen om met Samsom verder te gaan, zo ik begrepen heb. En die deadline van ‘Brussel’, daar hadden we natuurlijk best een dag overheen kunnen zitten, dat wel.

  En Sap mag dan nu heldhaftig zeggen dat ze zich straks voor een kabinet met de PvdA erin zal inzetten, maar als ‘rechts’ zegt: ‘Ehh, alleen met jou en Pechtold, want dan hebben wij naar verhouding meer invloed (en jullie ook…..)’, dan moet ik nog zien hoe sterk ze zich zal inzetten voor zo’n kabinet.

  En D66 is natuurlijk de grootste hoer, want die zitten – zonder een echt gezicht, maar er leuk uitziend, zoals een hoer betaamt – in het midden en met hen kun je alle kanten op. Het is maar wie van hen diensten, ehh, ‘gebruik’ wil maken. Zonder Pechtold, die een goeie marktkoopman is, zouden ze nergens zijn. Hij verkoopt, nog meer dan Prutte, een lege verpakking.

  Janus.

 38. De ellende is gewoon dat elk gezin pak en beet EURO100.000,– staatsschuld met zich meedraagt, rente en stijging met EURO6.000,– per jaar komt daar nog eens bovenop, ondanks Kunduz- akkoord.

  Daar is nog geen enkele politieke partij mee klaar. Je hoort politici die waarheid ook niet of nauwelijks zeggen.

 39. @ Janus, post 43,

  Hey Janus,

  Ik weet dat ik helemaal niemand kan overtuigen, dus dat doe ik dan ook niet; ik ventileer slechts mijn (rare) mening!

  “Gelukkig” heb ik wel een medestander… Jolande Sap!

  Het kan aan mij gehoor liggen of ik ben al totaal dement, maar ik hoorde Jolande Sap duidelijk zeggen dat Samson op donderdag 26 april 2012 wilde voldoen aan de heilige begrotingsreis van 3%, maar nog wel enkele andere punten had.

  Maar Jolande Sap had op 26 april 2012 al een volledig akkoord, wilde dat niet openbreken en vond dat Samson “te laat was” en niet meer mee mocht doen aan de coalitie; Lekker Puh!!

  Zo kon Sap alle electorale winst naar zich toe trekken en laten zien dat Samson een grote kale domme mislukkeling is die te laat komt, geen daadkracht heeft en “overal” tegen is.

  “Gelukkig” blijkt ook dat 65% van de PvdA kiezers dit vindt, dus Samson is zwaar beschadigd en zal zich “verheugen” op een linkse samenwerking na 12 september 2012… Als Lodewijk Asscher Samson niet zal vervangen voor 12 september 2012.

  Zie aflevering van 27 april 2012 met het optreden van Sap bij Paul en Witteman:

  http://pauwenwitteman.vara.nl/Uitzending-Overzicht.1546.0.html

  En corrigeer mij als ik (weer) onzin zit te vertellen; ik kan Sap niet nogmaals horen zonder braakneigingen te krijgen en kan amper nog naar dat mens luisteren.

  Na Mark Rutte erg blij en BREED lachend te hebben gemaakt met de 500 miljoen Euro kostende hopeloze en zinloze Kunduz missie, -in tijden van ongekende bezuinigingen- en daardoor links grondig te hebben verdeeld en nu wéér deze doortrapte actie, wil ik dat Sapmens niet meer zien en horen.

  Ik ben ook tegen een oplopende staatsschuld, zie mijn uitleg in post 35.

  “Gelukkig” komt Rutte II na 12 september 2012 waarschijnlijk voor 4 jaar aan de macht, dan kan hij die miljoenen huurders van Nederland even mores leren die meestal op links stemmen. Misschien wordt links dan wel weer wakker?

  http://www.vvd.nl/standpunt/1262/woningmarkt

  Zie ook geniepige zinnetje:

  De VVD is voor een vrije woningmarkt, met alleen steun voor hen die dat écht nodig hebben…

 40. @ Sjaak, post 44

  Elke Euro die je aan rente over de staatsschuld moet betalen is er 1 teveel en je moet zorgen dat die staatsschuld structureel verlaagd wordt!

  Maar zelfs rechtse economen waarschuwen dat je in een crisis als deze erg moet uitkijken om (te) veel te bezuinigen.

  De economische theorie van de Engelse econoom John Maynard Keynes werkt nog steeds en als je in een vicieuze “bezuinigingscirkel” terecht komt is de staatsschuld nog veel moeilijker te beheersen en te verminderen.

  Om onze “vreselijke” hoge staatsschuld in perspectief te zetten dit overzicht:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_staatsschuld

 41. #42. Janus
  Off topic
  Maar nog bedankt voor het advies ik ben geen pro en praat vanuit mijn hart. Ik besef ook dat ik nog een hoop moet bijleren. Maar…
  Thian kan heus wel voor haarzelf opkomen. Gemakkelijk is het om iemand in een ‘zielig’ hokje te stoppen als die er zelf uit wil.
  Iemand die ECHT NIET wil, is de drempel om op een blog te schrijven al veel te groot en … een brug te ver.

  #41
  Thian ik ben trots op je. Succes met je sollicitatie voor een plaatsje op het atelier. Gebruik meer je intuitie(gevoel) dan je verstand. Hoe ik dat weet? Ook schilderen en tekenen is een passie van mij(niet beroepsmatig) omdat het mij BLIJ maakt. Ik weet ook niet hoe ik het doe, ik krabbel maar wat en van ene komt het andere, zomaar uit het NIETS. Ik geloof niet in ‘talent’ ik ben van mening dat iedereen het kan leren door het gewoon te DOEN.
  Ik snap waarom anderen het niet kunnen omdat wij op school geleerd hebben dat alles wat wij teken en schilderen ECHT moet lijken. En als dat niet op papier ZICHTBAAR wordt raken we gefrustreerd en vinden we tekenen en schilderen opeens helemaal niet leuk. Mijn omgeving interesseert het proces niet, het is alleen gefixeerd op het RESULTAAT. Lekker belangrijk denk ik dan, ik behoor toch in eerste instantie zelf er plezier in te hebben en als anderen het mooi vinden is het mooi meegenomen; ik doe het altijd eerst voor mijzelf.
  Let wel geen ‘slaaf’ te worden van jezelf. Ben je eenmaal creatief dan word je ook ‘vindingrijker’ op andere gebieden en begin je het Leven als ‘gemakkelijk’ te ervaren. Stapsgewijs niet forceren vooral zoeken naar EVENWICHT in alles wat je wil doen en bereiken. Vooral mij niet niet geloven mijn waarheid hoeft uw waarheid niet te zijn.

 42. De financiele chaos is vrijwel compleet, ook ESM zal inderdaad niet of nauwelijks helpen. Tot op heden ontbreken praktisch overal de nodige systeemveranderingen in europese landen.

  Overal kan een EURO toch maar één keer uitgegeven. Regeringen zijn te weinig bezig de EURO daadwerkelijk meermalig te laten roteren per jaar, bedoel dat is allemaal stilstand van economieen. Dát is het werkelijke probleem.

 43. Sjaak,
  mijn gevoel zegt dat val kabinet geenscenceerd is.
  Gelijk het schaakspel eerst de koningin opofferen en dan de koning van tegenpartij matzetten. Ook nu weer wordt het volk getracteerd op een geniale meesterzet in de vorm van een echte soap. Eerst verdeeldheid zaaien met de val van het kabinet. De voor-en tegenstanders uit de diverse kampen tegen over elkaar uitspelen. Elkaar de schuld geven. Dan het drama voeren tot haar hoogtepunt. Zinspelen op emoties van het volk. En zoals u weet komt na verdeeldheid altijd ‘samenwerking’. De bekende aap komt uit de mouw, even snel een begroting binnen 3% voor Brussel erdoor heen jassen en wel binnen 2 dagen. Zie wel het is gelukt.

  Waarom niet altijd?
  Als politiek dat binnen 2 dagen kan dan kan politiek toch veel zaken die voortdurend vooruit worden geschoven binnen 2 dagen oplossen. Het blijkt nu dat we helemaal geen kabinet nodig hebben of politieke kleur cq regering. Gewoon in de toekomst rechtsstreeks door het volk gekozen ‘volksvertegenwoordigers’ alle besluiten nemen in het belang van het land(het volk). Weg met dat achterlijke achterhaalde poldermodel van geouwehoer van pappen en nathouden. En mocht het volk ontevreden zijn over de inspanningen van de volksvertegenwoordigers, dan mag het volk ze per direct vervangen. En kijk dan of ze opeens wel dan hun best niet voor ons doen. Dat is echt loon naar werken. En als ze het echt menen om politiek dicht bij de mensen te brengen, schaf die landspolitiek af en houdt het lekker eenvoudig op plaatselijk politiek dan voelen mensen zich eerder betrokken bij het wel en wee in hundirecte omgeving.Juist omdat plaatselijk politiek afhankelijk is van landelijk heeft niemand daar voor interesse. Daarom zitten niet altijd de besten op die plaats. Maar motivatie wordt je wel afgenomen als provincie of regering dat en dat mag niet, al vindt plaatselijk politiek dat wel. Want ook hierarchie voldoet niet meer in onze tijd. En levert niets op maar kost alleen maar geld.

 44. O ja, dat was ik vergeten te vermelden. De kleur van de partijen zette ook geen zoden aan de dijk om die bezuinigsbegroting van 3% op tafel te krijgen. Dus ook partijen afschaffen.
  En als laatste mensen weten niet altijd dat universiteit Leiden met studentencorps Minerva (godin van de oorlog) hofleverancier is van politici die het ‘altijd’ gaan maken binnen politiek Den Haag of in BNN Nederland. Ook het wie kent wie circuit spreidt haar vleugeltjes uit.
  Daarom zeg ik dat kleur van de partij niets uitmaakt. Want als u weet hoe verdeel en heers werkt en het doel heiligt de middelen wordt toegepast , dan is alles mn in politiek tot deze begrippen te herleiden. What we see is what we get.

 45. Tartarus (45): “Ik weet dat ik helemaal niemand kan overtuigen, dus dat doe ik dan ook niet; ik ventileer slechts mijn (rare) mening!”

  Stug mee door gaan. :)

  Ik heb me er te weinig in verdiept om je goed van repliek te kunnen dienen, maar ik vermoed dat je een punt hebt. Wel denk ik dat De Jager Sap onder druk heeft gezet om de PvdA erbuiten te houden, voordat zij dat richting PvdA deed, omdat de invloed van links dan te groot zou worden. (Ik reken D66 overigens niet tot links, maar tot link. Je weet immers nooit welke kant die club gaat uitzwalken? Dus een stem op die partij is net zoiets als een blanco stem: zij gaan er mogelijk de kant mee uit, die jij niet hebt gewild.)

  En dat laatste citaat van jou uit dat VVD stuk: “De VVD is voor een vrije woningmarkt, met alleen steun voor hen die dat écht nodig hebben…..” Dat vind ik juist ineens verrassend positief: Ze zijn dus vóór afschaffing van de hypocrietrenteaftrek. :))

  Janus.

 46. wijzij (47), als u mijn 42 goed had gelezen, dan had u kunnen vast stellen dat ik het juist niet over Thian had. (Bovendien wist ik van te voren dat zij uw advies niet zou opvolgen, daar kent ze zichzelf inmiddels goed genoeg voor, zoals u uit haar reactie hebt kunnen opmaken, dus hoefde ik háár niet te waarschuwen.)

  Ik had het over mensen, die zichzelf juist (nog) niet goed genoeg kennen en dan kan het opvolgen van zo’n éénzijdig positievo advies volkomen averechts uitpakken. Ook heb ik niemand – en zéker Thian niet – in een ‘zielig hokje’ gestopt of willen stoppen. Ook heb ik expres gewacht tot nadat zij had gereageerd op uw post 39, voordat ik er op ging reageren, want haar antwoord moest eerst komen, vond ik. J.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.