Stratfor

Vorige week is WikiLeaks begonnen aan een nieuwe serie onthullingen. De aanpak is als vanouds: documenten worden groepsgewijs gepubliceerd en waar mogelijk van context voorzien, zodat ze begrijpelijk worden voor de buitenwacht. Nieuw is dat de stukken ditmaal niet door klokkenluiders zijn gelekt, maar via een hack zijn buitgemaakt.

Het slachtoffer is Stratfor, een Amerikaans bedrijf dat in ‘strategische geopolitieke intelligentie’ handelt. Voor klanten maken ze onder meer analyses over terrorisme, computerbeveiliging, brandstoffenhandel, technologie en infrastructuur. In december vorig jaar werd Stratfor het mikpunt van Anonymous; het hackerscollectief wist daarbij vijf miljoen bedrijfsmails naar buiten te sluizen, waaronder ook interne correspondentie.

Het beeld dat uit de documenten oprijst, is niet bijster fris. Een deel van Stratfors hooggeplaatste medewerkers is overgestapt uit overheidsdienst, en werkte eerder bijvoorbeeld bij Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken of Defensie. Een vicepresident van het bedrijf zat eerder bij de diplomatieke inlichtingendienst en was daar de tweede man van de divisie counterterrorism. Die oude contacten worden door Stratfor zorgvuldig gecultiveerd. Zo weten medewerkers van Stratfor geregeld vertrouwelijke overheidsrapporten te bemachtigen; informatie die ze vervolgens vrolijk uitponden en doorverkopen aan hun eigen klanten.

Stratfor heeft een uitgebreid netwerk van informanten in allerlei bedrijven. Dat die vaak langs slinkse wegen voor hun diensten worden betaald – vooral prepaid creditcards en Zwitserse banrekeningen zijn populair – geeft aan dat het daarbij niet om vrijelijk te verkrijgen informatie gaat. Alles wijst erop dat Stratfor bedrijfsspionage aanmoedigt, faciliteert en beloont. Onder hun betaalde informanten bevinden zich voorts journalisten, overheidsmedewerkers en ambassadepersoneel.

Uit diverse mails blijkt dat Stratfor zelfs niet vies is van chantage en omkooppraktijken om informatie van potentiële bronnen los te krijgen. Op verzoek van bedrijven monitort Stratfor ook ‘lastige’ vakbonden en politieke NGO’s. Ook geeft Stratfor bij gelegenheid tips aan buitenlandse inlichtingendiensten zoals de Mossad.

Samen met Goldman Sachs verzon Stratfor recent een investeringsfonds. Met StratCap willen ze speculeren op staatsobligaties en valutahandel. Stratfor meent immers als geen ander te weten welke nationale ontwikkelingen op komst zijn. Dat is een onsmakelijk spel: Stratfor verkoopt overheden informatie, waarna ze vervolgens zelf een potje gaan speculeren op grond van diezelfde kennis.

Een jaar geleden mailde de baas van Stratfor rond dat hij Julian Assange, de voorman van WikiLeaks volgens hem een terrorist is. Nu begrijp ik waarom: Assange geeft informatie vrij. Stratfor wil precies diezelfde informatie juist geheim houden. Anders verdien je er niks aan.

Author: Spaink

beheerder / moderator

6 thoughts on “Stratfor”

 1. Lieve Karin,
  het past gewoon in onze tijd. Niets echt ook niets kan meer verborgen worden alles wordt openbaar gemaakt. Mensen worden voortdurend bewust gemaakt van de ‘ongrijpbare’ dingen die om ons heen gebeuren. Dit komt mede door het internet dat het ‘spel’ dat in onze wereld gespeeld wordt steeds stukje voor stukje wordt ontsluierd zodat ons het totale plaatje dat leven heet we echt gaan zien en dat alle puzzelstukjes daarin gewoon op de juiste plaats vallen. Het is gelijk een foto die u in de doka ontwikkelt. Het kost wat tijd maar als minitieus en met volste vertrouwen daarmee aan de slag gaat komt er altijd iets ‘moois’ uit.
  Ondanks het voorgeschotelde complexiteit blijven we door de bomen het bos zien. Alles heeft met alles te maken. Wat u in een vorige artikel samenhang is hierin ook weer terug te zien. Het geheel is altijd meer dan de som der delen. Misschien al te simplistisch alles in onze wereld is te herlleiden naar de macht van het geld en de macht over de grondstoffen. Want zei ene Rothchild niet toen al in de 19e eeuw vorige millenium: wie geld en grondstoffen bezit regeert de wereld.
  Omdat we gehele plaatje kunnen zien doorzien we de werking van onze maatschappij. Wij die beseffen dat wij allen elkaars gelijken zijn kunnen in postieve zin vanaf NU werken aan een mooie wereld voor ons allemaal. Het is niet gemakkelijk om zelf te leven en niet geleefd te worden. Want zelf leven betekent voor velen verlies van bescherming, veiligheid en geborgenheid. Het ‘maakbare’ leven afpakken, zo voelen de meeste mensen dat, vinden ze niet leuk want we zitten gevangen in die ‘gemaakte’ zekerheid. En als door het wij en zij denken aan de ‘goede’ kant staan willen we niet missen. Laat staan dat ze het van u afpakken. Met hand en tand zullen we ons daar tegen verzetten. Al leven we in een ‘schijnwereld’. Wij zelf moeten onderzoeken of de schaduwen in Plato’s grotten voor ons illusies of waarheden zijn. Het heeft geen zin daarover te discusseren, maar wees wel bewust dat wat we NU zelf kiezen en doen bepalend is voor ons en iedereen in de toekomst. Laten we hopen dat ieder voor zich uit een goede intuitie met eendaarom gekoppeld gedrag het juiste kiezen.Nemasté(ik groet het Goddelijke in u).

  Dan laten we hebzucht en macht achter ons, en hebben we echt een mooie wereld voor ons allemaal.

 2. ‘intuitie’ moet ‘intentie’ zijn.
  ‘daarom’ moet ‘daaraan’ zijn.
  Er zijn een aantal persoonlijke voornaamwoorden die fungeren als onderwerp weggevallen.
  Hopelijk is dat niet storend voor het volgen van de strekking van het verhaal. Doei.
  Alsnog mijn excuses hiervoor.

 3. Ons zelf bewust zijn vergroten en ons zelf veranderen in positieve zin hoeft heus niet groots te zijn. Een uiting van liefde, vrede en vreugde levert al wat op. Het moet oprecht uitzelf komen, door op zijn tijd de dingen en mensen om je heen waarderen, iemand te helpen zonder meteen iets terug te willen hebben, te glimlachen tegen het leven, mijn sores te laten voor wat het is want is die eigen ellende niet altijd groter dan van een andere? Kunnen relativeren is ook wat ik en iedereen behoren te leren. Hoe hoger ons bewustzijn hoe beter we onderscheid kunnen maken tussen ‘goed’ of ‘slecht’ en kiezen voor het goede. Dat is mijn keuze voor u kan ik niet kiezen want ook u hebt een ‘vrije’ wil.
  Vooral mij niet geloven. Ga zelf op zoek wat Leven voor u inhoudt.

 4. Brrr, wat een slangenkuil. Nu maar afwachten of de pot de ketel weer eens verwijt dat hij zwart ziet..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.