Verlies

Harry Onderwater hield zich als een van de eerste rechercheurs bezig met hackers toen die zich in Nederland roerden. Hij was verdomd goed in dat werk. Onderwater snapte die jongens; deels omdat-ie zelf eigenlijk ook een hacker was, maar vooral omdat hij met ze in gesprek ging. Hij had accounts bij allerlei bulletinboards waar hackers rondhingen, zoals Utopia en HackTic, en mengde zich permanent in hun onderlinge conversaties.

Hij was geen man van de repressie, trok geen scherpe lijnen van goed en fout waarachter hij zich verschanste. Om sommige dingen die de hackers deden, moest-ie eigenlijk wel lachen, en op andere momenten corrigeerde hij ze publiekelijk. Hij waarschuwde geregeld dat ze ook elkaar onderling in de gaten moesten houden: de strapatsen van een enkeling zouden immers gevolgen hebben voor alle anderen. Hij leerde ze de waarde van zelfregulering.

Op het eerste grote hackersfestival dat XS4all organiseerde – XS4all was zelf kort daarvoor van een hackersclub een keurige internet provider geworden – werd hij uitgenodigd als spreker; hij zou een lezing houden over hackers en de wet. Harry’s baas vond dat geen goed idee: op zo’n festijn zou vast ook wel iets illegaals gebeuren, daar kon hij als rechercheur toch moeilijk bij aanwezig zijn?

Onderwater bleef nuchter: ‘Wie zo stom is om daar onder mijn neus iets illegaals te doen, arresteer ik gewoon. Dat is toch mijn vak?’

Onderwater verloor nooit het onderscheid tussen onbesuisdheid en moedwil uit het oog. Zelfs met de paar hackers die hij uiteindelijk oppakte, behield hij daardoor een goede verstandhouding. ‘Ja jongen, ik kan niet anders, dat snap je ook wel. Je bent nu te ver gegaan.’ Als er strenge straffen werden geëist, was-ie vervolgens de eerste om publiekelijk te zeggen dat je als rechtstaat ook overdrijven kon.

Zijn bazen snapten zijn aanpak niet altijd. De heersende mening was dat hackers minstens tegen het criminele aanhingen, dan wel diep erin zaten. Onderwater dacht daar het zijne van: hij wist hoe belazerd slecht de netwerken van universiteiten en bedrijven vaak beveiligd waren, en hoe overtrokken hun claims van de opgelopen schade. En tussendoor probeerde hij ‘zijn’ jongens op het rechte pad te houden, wat goed lukte.

Harry Onderwater was een schilderachtig figuur. (Op Bureau Warmoesstraat doen nog steeds verhalen de ronde over die grote man in zijn paars gespoten Dafje.) Vorige week overleed hij plotseling. Hij zal niet alleen door hackers worden gemist.
 

Update, 26 januari 2012: De familie heeft een condoloanceregister geopend voor Harry. U kunt het hier vinden en er een persoonlijke boodschap achterlaten.

Author: Spaink

beheerder / moderator

5 thoughts on “Verlies”

 1. Mijn lieve grote vriend .Was getuige van het huwelijk van Harry en Ineke en mocht ook de 40 jarig jubileum mee vieren afgelopen zomer.
  Alle sterkte voor Ineke en de kinderen.
  Wat een gemis .
  Ineke Gerritsen

 2. Harry jongen… wij gaan terug naar de vorige eeuw… samen een aantal jaren dienstgedaan bij de recherche aan de Warmoesstraat. Wat hebben we een prachtige tijd gehad. Het verhaal van dat paarse Dafje wat je toen had en waar je zo trots op was, heb ik persoonlijk op de site van Bureau Warmoesstraat gezet… je hebt daar later nog een toelichting op gemaakt. We hebben ooit nog eens contact gehad maar sedert lange tijd niet meer. Ik schrok van het bericht dat je overleden was… onwerkelijk.
  Vriend, hou het daar boven in de gaten en waak over ons hier beneden. Ooit komen we elkaar weer tegen en gaan we weer ouwe koeien uitde sloot halen.

  Goede reis Har!

 3. Bij KPMG heb ik een korte periode voor Harry gewerkt, maar wel een geweldige tijd gehad en het meest vanwege Harry zelf: oprecht, recht door zee en zijn humor was geweldig. Ik zal Harry echt missen.

 4. ik wil niemand op een voetstuk plaatsen, want onderscheid maken tussen mensen is niet nodig en geeft toch alleen maar een minderwaardigheidsgevoel. Ik ken hem niet persoonlijk maar uit bovenstaande artikel(prima Karin) had hij naar mijn gevoel het hart op de juiste plaats. Bij hem gaat het in de eerste plaats om echte mensen. En als je in dit geval hackers op die manier benaderd zul je met deze goede intentie altijd je doel bereiken. Je staat tussen de mensen en nooit erboven al ben je authoriteit. Harry je bent het leven waard geweest mag jij voorbeeld zijn voor al die mensen die hun macht(authoriteit) misbruiken. Jouw positieve oprechte aanpak is het navolgen waard. Iedereen wil toch wonen in onze mooie wereld voor iedereen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.