Dus toch Donner

De man die sinds 2002 minister is geweest, moet nu als vicevoorzitter van de Raad van State de wetsontwerpen toetsen die hij en zijn collega’s eerder hebben ingediend. Donner wordt de slager die zijn eigen vlees keurt.

Als minister van Justitie kwam Donner zo vaak aanzetten met wetsvoorstellen en maatregelen die burgerrechten schonden, dat Bits of Freedom op haar website speciaal voor hem een nieuwe categorie instelde: Donnerabilia. Bij de jaarlijkse Big Brother Awards, de poedelprijs voor privacyschenders, sleepte Donner steevast zoveel nominaties en prijzen in de wacht dat de jury uiteindelijk besloot de man een oeuvreprijs toe te kennen.

En die man moet voortaan onze rechtstaat bewaken?

Een serie Kamermoties aan zijn laars lappend stemde Donner in 2006 in met de Europese Bewaarplicht: van alle Europese burgers zou precies worden bijgehouden met wie ze mailen, chatten en bellen, en vanaf welke locaties ze dat doen. In een aantal Europese landen is de bewaarplicht inmiddels ongrondwettig verklaard. Onder Donner werd tevens het CIOT gestart, een centrum dat van alle Nederlanders dagelijks gegevens over hun e-mailadres, hun telefoonnummer en IP-adres indexeert. Het CIOT werd een graaibak waarin politiediensten ongecontroleerd, vaak tegen alle regels in, konden rondneuzen.

En die man wordt nu de onderkoning van Nederland?

In mei van dit jaar hield Donner, nota bene op een conferentie ter gelegenheid van de Dag voor de Persvrijheid, een toespraak waarin hij de Wet Openbaarheid Bestuur op de korrel nam. Volgens Donner misbruikten journalisten de Wob om politici en beleidsmakers lastig te vallen. Liever zag hij dat voortaan alleen nog daadwerkelijke besluiten onder de Wob zouden vallen; alle onderliggende documenten en het proces van besluitvorming zouden geheim moeten kunnen blijven. Ook vond Donner dat journalisten vaker op voorlichters moesten vertrouwen. Al dat Wobben was namelijk enorm hinderlijk.

En die man moet een waakhond gaan besturen?

Nadat de Tweede Kamer besloot dat weigerambtenaren niet langer konden aanblijven, draalde het kabinet om dat besluit uit te voeren. (Sindsdien hebben we dus niet alleen weigerambtenaren, maar ook een weigerkabinet.) Minister Donner – die toen al had gesolliciteerd bij de Raad van State – verzocht op 19 november namens de regering diezelfde Raad van State om een advies over de kwestie. Zodoende presideert Donner straks over het advies dat hij aanvroeg om een Kamermotie te traineren en onder een democratisch genomen besluit uit te komen.

Die man moet straks het recht toetsen.

Author: Spaink

beheerder / moderator

27 thoughts on “Dus toch Donner”

 1. Slechts weinigen hebben het in de gaten maar toch hoor je het af en toe in de televisiecommentaren: Donner hanteert een geraffineerde perversie.

  Hij is van mening dat het zo niet kan, wat er in Nederland gebeurt en dat het beter en verstandiger, hoogwaardiger en intellectueler moet.

  Nu kan je dat op veel verschillende manieren proberen te bereiken.
  Donner heeft en kijkt af en toe, zeer regelmatig met zeer slimme schalkse oogjes.

  Dan moet je oppassen. Hij gaat iets aan de kaak stellen wat terecht fout zit.

  Hij perverteert de persvrijheid door ze niet toe te staan.
  Door de pers te breidelen, en de rechten en mogelijkheden te beknotten.

  Wat is het effect?
  Dat er een storm van verontwaardiging komt.
  De hele natie loopt tegen hem te hoop.

  Dat is precies wat hij wil.

  De waarden zoals ze waren worden opnieuw en nog veel scherper gedefinieerd, gematrixt en getrend-set.

  Precies wat de bedoeling is, als landsbestuurder.
  Iedereen heeft, houdt en krijgt waar hij recht op heeft.

  Slechts weinigen hebben het door.
  Je moet naar z’n slimme sluwe oogjes kijken als hij iets poneert.

  Donner is een uitstekend man, maar de Raad van State heeft vrijwel niets te zeggen.

  Men komt er alleen in, als men goed kan buiten en knipmessen.

  Dat kunnen zowel Donner als ik als de beste.
  Niet dat we er ook maar ‘n scheet van menen.

  ‘\°_°/’

  Er wordt af en toe een heel klein beetje intelligentie gevraagd zo hier en daar als dat zou kunnen.

  Wellicht is dat, de tijdgeest, al teveel gevraagd en zéker in dit milieu,

  Donner is een prachtig man.

 2. Donner zelf mag een prachtig man zijn, zijn handelingen en gedrag zijn dat geenszins ! Goed stuk. Vooral “weigerkabinet” vind ik een vondst, Karin.

 3. Hoe je het ook bekijkt, het is en blijft een klucht. Dit vooral ook in het licht dat het CDA feitelijk zo klein geworden is als het maar kan. Nu wil ik die waarden niet kritiseren, maar (te) klein is die partij gewoon wel. Laten we eerlijk zijn, wat is kerk maatschappelijk eigenlijk nog?

 4. @ 4 Kerk is er in de regering nog wel degelijk, en de protestanten hebben de halve wereld, maar gebouw is er niet meer. Zonder dat gaat kerk nog heel goed. De hoofden staan ouder(ling)gewoonte strak, stijf, bars, zwijgend, stug, stevig, recht in de leer, onbuigbaar, onwankelbaar, onbeinvloedbaar, onmenselijk en wreed, van de protestanten in de regering.

  Als je wat wil bereiken en je bent geen protestant, dan hoef je het niet te proberen in bovenderivierse Nederlanden.

  Dat is kerk maatschappelijk nog.

  ‘\°_°/’

  Je sterft ‘n afschuwelijke DooD.

 5. Ongelofelijk. Goed dat je dit allemaal aankaart Karin. Wat een zooitje. Hoe die man zich beweegt door Den Haag (op de fiets). De arrogantie van dat soort lui. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat die maar z’n gang kan gaan. Hopelijk wordt er nog een stokje voor gestoken, en/of gaan er veel mensen aan de bel trekken.
  Geldt trouwens ook voor (heel iets anders, sorry, maar hier kunnen wij iets bijdragen door het te ondertekenen) voor het kinderpardon: http://www.kinderpardon.nu/
  Zojuist Rutte op collegetour. Een hele zaal studenten bleef zitten toen werd gevraagd of zij de benoeming van Donner een open en transparante bedoeling vonden (sta op als je dat vindt werd gevraagd).

 6. Het zal mij allemaal jeuken, Salzburg nu zo wit als kerst maar kan zijn.

  Maar weten doet men hier alles van je, voor je het zelf ervaart. Is echt zo. Hele normale papieren wil accountant niet per mail. Nu is zijn mailbox vol, volstoppen is ook een remedie.

 7. De mannen en vrouwen, in Nederland, die het met Donner niet eens zijn, vormen maar een heel kleine minderheid. Nog, voorlopig nog eventjes, maar niet lang meer, wordt oogluikend toegestaan, dat ze hier en daar in kleine hoekjes en steegjes, krochten en spelonken van ‘t gewone gannoof, obscuur, een beetje op hem mopperen maar lang zal dat niet duren.

  ‘\°_°/’

  Om den drommel niet, wat ik je brom.
  Het moet langzaam maar zeker, maar eens afgelopen zijn.
  Donnerslag bij heldere hemel dat zal ze leren
  dat langharig werk’loos tuig.

  Wat denken ze wel.

 8. Zo is het. Maar ik zie geen enkel spandoekje op ‘t Malieveld.

  ‘\~_~/’

  Blokker zelf was trouwens ‘n schurk.

  En ik ben zonder meer een usurpator.

 9. De heer Donner is ten zeerste onder de indruk. Hij loopt handenwringend door de Kamer rond. Het schuim staat om zijn mond.

  ‘\~_~/’

  De arme man.

 10. En dan ook nog het lef hebben om tegen een journalist, die al eerder meldde dat “Donner het zou worden” te zeggen dat ie uit zijn “nekhaar” kletst!
  Donner is een arrogante man en volgens mij zou ie het liefst zien dat we in een dictatuur zouden leven

 11. Blijft de vraag wie het verder – en beter – had kunnen worden in deze job. En was er ook invloed van het staatshoofd bij deze keuze?

 12. De rechtsstaat van rechts is een andere dan de rechtsstaat van links…
  Maar ik moet het helaas wel met je eens zijn, dat de afbraak van wat ooit door een meerderheid als rechtvaardig werd ervaren nog wel ‘even’ door zal gaan.
  Met alle gevolgen vandien.

  Misschien moeten we ook bij ministers (en o.a. ook bij de vice-voorzitter van de Raad van State) waarschuwende teksten in beeld brengen.
  Op televisie bijvoorbeeld in zo’n doorlopende tekstbalk onderin in beeld.
  Hoog tijd voor een linkse activistische omroep (wel slim van rechts trouwens om de publieke omroep nu al links te noemen).

 13. Donner is een uitstekend politicus. Voor Noord-Korea en vrienden dan: hij is volledig vóór vrijheid en democratie, zolang dat maar betekend dat HIJ in vrijheid alles kan krijgen wat hij wil en alles gaat zoals hij wil. Zijn ‘verkiezing’ tot onderkoning is de ultieme verkrachting van de open democratie. Donner’s volgende post is ongetwijfeld iets in het Europees Praalement, weer een stapje hoger op het trapje van de dictatuur.
  Maar eigenlijk past de functie Donner wel, de opperkoning van de RvS is immers nog minder democratisch dan hijzelf…
  Karin: uitstekend stukje over het zoveelste failliet van de democratie in Nederland.

 14. Fijn dat Spaink haar onwelgevallige berichten (o.a. over Groenlinks) waardoor Donner nu kan handelen zoals hij handelt, gewoon in de afvalbak pleurt zonder enige verwijzing!

  Het gaat erom dat het gelezen is en dat u WEET mevrouw Spaink waarom het kabinet Rutte II ook zal worden gekozen…

 15. Tartarus: het gaat niet om meningen waarmee ik het wel of niet eens ben. De discussies hier raken steeds vaker volledig off-topic. Ik wil proberen dat wat meer te beperken; vandaar de verhuizingen naar de afvalbak.

 16. Spaink: De originele “kop”, b.v.: 19 Tartarus ≡ 22 Dec 2011 ≡ 15:39

  van het bericht laten staan met de tekst:

  Is verhuisd naar de afvalbak + link

  zou overzichtelijker zijn.

  Mijn bericht volledig off-topic?

  Dit gruwelijke gedoog kabinet met Geertje is geboren omdat de Linkse leiders te koppig/kortzichtig waren en gaat nu ongestoord haar gang… Wij plukken nu de zure vruchten en het ergste moet nog komen.

 17. Tartarus: volgens jouw methode moet ik elk off-tipic bericht uitgebreid bewerken voordat ik het verhuis en daarnaast bevordert zo’n aanpak de leesbaarheid van de terzake doende reacties bepaald niet. Gewoon niet meer off-topic reageren…

  En ja, de stupide deal van Jolande Sap heeft bitter weinig te maken met de benoeming van Donner. Nog houdt diend benoeming verband met het gedoe over de euro.

 18. Ook mijn duit maar in dit zakje. Nav 19 t/m 22 ben ik maar eens in de Afvalbak gaan scheumen. Altijd lekker, zo’n afgekloven korst brood te vinden, waar de kwijl van de vorige consument nog op zit. Mjammie.

  Afijn, Tartarus mag dan teveel off-topic geraakt zijn – mee eens K – een punt heeft hij wel, vind ik. Ook ik vind dat er linkse oorzaken zijn voor deze rechtse gevolgen. ‘Links’ is veel te slap.

  Voorbeeldje:

  Ik volg deze discussie op afstand, maar las een paar dagen geleden dat de PvdA over deze benoeming een kamerdebat wil hebben (of zoiets). Niet om Donner terug te roepen, neeeeeee, om léring te trekken uit de gang van zaken onder het motto: ‘Eens maar nooit weer’. NOU, DAT SCHIET LEKKER OP!!! Hoe vaak hebben we dat al niet gehoord. Dit kabinet heeft niet één, maar minstens zés gedoogpartijen.

  ‘Links’ zou gewoon moeten zeggen dat ze alle adviezen van de RvSt ongelezen naast zich neer zullen leggen, zolang deze pias er zit. Ze moeten zeggen: opDonneren met die vent! (Die woordspeling is vast al eerder gemaakt, maar nog steeds van toepassing.)

  Groet, Janus.

 19. ik weet niet of dit off topic is. Maar het is toch dat politiek Den Haag het wie wie kent wie cultuur is. Is het niet algemeen bekend dat met name de afgestudeerden die allemaal lid zijn van corbal corps minerva(godin van de oorlog) een leuke baan toebedeeld krijgen bij overheid. en dat links of rechts sinds jaar en dag toch niets uitmaakt. Het lakeienvolk uit dient alleen eenfiguur daarom hebben wij de constitionele monarchie: ontschendbaarheid van onze staaatshoofd en alle wetten dienen de vorst en niet het volk. Regels zijn regels roept iedereen maar waarom niet voor ons allemaal incluis koninkelijk huis. Trouwens de familie Donner is een welbekende in koninkelijke kringen. Het is daarom ook niet toevallig (onbegrependynamiek) dat Donner junior in de lijn van regentenfamilie zo opa vader en zoon het is geworden. Of met een republiek af zijn weet ik niet. Maar het lijkt mij wel stukken goedkoper.

 20. caveat
  ene laatste regel omissie: of WIJ met de republiek BETER af zijn….

  Het blijft priegelwerk met een mobiel internetten. Schrijven blijft altijd behelpen het is net als schilderen en tekenen een projectie mijn kijk op de werkelijkheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.