Breken

In Brabant en Limburg zijn proefboringen naar schaliegas in voorbereiding. Schaliegas houdt zich op in gesteente diep onder de grond, en om het daaruit te peuteren is een heel gedoe. Op circa 2 kilometer diepte worden horizontale buizen aangelegd; via explosies worden vandaaruit scheuren in het omliggende gesteente geforceerd, waar later een mengsel van water, zand en chemicaliën in wordt gespoten. Door de zo ontstane druk komt het schaliegas in het gescheurde gesteente vrij en kan dat via de buizen afgevoerd worden. Omdat schaliegas verspreid is – er is geen overzichtelijke bel, zoals bij Slochteren – moeten er voor elke winning tientallen van zulke onderaardse horizontale buizen worden aangelegd.

De methode staat bekend als hydraulic fracturing, kortweg fracking. En overal waar aan fracking wordt gedaan, ontstaat onrust.

Er lekt onvoorzien nogal wat methaan weg in het proces; dat maakt dat schaliegaswinning meer broeigassen de atmosfeer instoot dan kolen of olie. Ook dringt het methaan geregeld door in het grondwater. In Amerika zijn nu al duizenden gevallen bekend van mensen wier kraanwater plots ontvlambaar blijkt, omdat het vervuild is met methaan. Wat de precieze samenstelling is van de gebruikte chemicaliën – waarvan een deel ook in het grondwater blijkt te belanden – is onduidelijk: dat is namelijk bedrijfsgeheim. We weten alleen dat het om en nabij vijfhonderd verschillende stoffen betreft. Wanneer je zulke ingrijpende methodes toepast, moet het bedrijfsgeheim toch wijken voor het algemeen belang?

Een tweede probleem is dat schaliegas veelal wordt gevonden in natuurgebieden. Moet je daar nu heus de boel met geweld gaan openwrikken? En weten we zeker dat het geen kwaad kan om onderaards een netwerk van buizen te boren, daar explosies uit te voeren en chemisch spul rond te pompen? Dat we bij fracking niet zien dat we nogal heftig tekeer gaan – alles speelt zich onderaards af, ons ingrijpen wordt gecamoufleerd door de aardkorst zelf – wil niet zeggen dat het veilig is.

De bedrijven die zich in fracking specialiseren, houden er een onthutsend onthecht air op na: ‘We learn as we go’. Het kabinet legt ze geen strobreed in de weg. In de Energienota die vorige week verscheen, schaart de regering schaliegas vrijbuiterig onder de ‘onconventionele bronnen’ en roept ze dat denken over veiligheid belangrijk is. Maar diezelfde regering verzwijgt dat het staatsbedrijf Energie Beheer Nederland inmiddels een belang van 40% heeft in de ondernemingen die mogen gaan aproefboren.

Update, juni 2013:
55 Nederlandse professoren hebben zich dit weekend (23 juni 2013) uitgesproken tegen de winning van schieligas in Nederland. Hun betoog staat hier.

Author: Spaink

beheerder / moderator

40 thoughts on “Breken”

 1. – schoner dan huidige energiewinning
  – niet langer afhankelijk van de Arabieren
  – we worden zelfvoorzienend in energiebehoefte
  – NL was toch al van plan een ‘hub’ te worden voor europees gas, dus dit gaat miljarden opleveren.
  – Limburg gaat eindelijk weer iets positiefs exporteren
  – ons kraanwater wordt niet rechtstreeks uit de achtertuin gepompt (zoals de voorbeelden in het filmpje), dus dat is geen reeel gevaar voor ons.
  – we hoeven geen kerncentrale te bouwen om energie op te wekken

  … ik zie alleen maar voordelen!

 2. Het klinkt – aan de hand van de omschrijving in de column – uitermate inefficient. Energie ‘winning’ die disproportioneel veel energie kost om te verkrijgen (infrastructuur aanleggen, materiaal ervoor produceren en de hele zooi elders opnieuw installeren, en ahopelijk ook de ‘oude’ installaties weer opruimen), klinkt als iets wat alleen met drogredenen verkocht kan worden als ‘goed idee’.

  Dan heb ik het nog niet eens over microbiologische, chemische en geologische vraagtekens die ik erbij heb.

 3. Zelfvoorziening middels uitputbare bron in ons kleine en energieverslindende Nederland, is een lachertje. Die zelfvoorziening is wiskundig en natuurkundig onmogelijk.

 4. Moos, euh:

  – niet waar
  – niet waar
  – niet waar (en volstrekt onmogelijk)
  – niet waar
  – who cares?
  – niet waar (waar denk je dat zoetwater vandaan komt?)
  – dat hoefde toch al niet

  Dit kan m.i. in de praktijk alleen echt gunstig zijn voor het bedrijf dat voor de aanleg en sloop ervan betaald wordt (betaald door wie?).

 5. Juzo, ik hoop dat je gelijk krijgt. De gasindustrie kan de energie veel beter steken in het beter (leren) benutten van duurzame bronnen. Da’s ‘t mooie van duurzaam, het is vol te houden.

 6. Heel goed. Maar de mijnschade te vergoeden is hier al hoog en ingewikkeld genoeg, en verdergaan beginnen ze niet aan. Er lopen hier (Brabant, Limburg) nog mijngangen in exploitatie vanuit naburig buitenland.

 7. Thijs, ik vind het verhaal op de eerste link weinig overtuigend. Fox heeft het methaan dat in het drinkwater zat, bij een aantal mensen laten onderzoeken, en dat had een andere samenstelling dan vroeger. Ook zijn chemicaliën die bij het fracken worden gebruikt, in het drinkwater teruggevonden…

  Moos: de gedachte dat NL ooit zelfvoorzienend kan worden op energiegebied, is een fictie. Schaliegas is bepaald niet schoon: er is veel uitstoot van methaan, en het winningsproces zelf is verre van schoon. Het is al helemaal niet duurzaam, en daarnaast: er is onvoldoende ervaring wat het aanleggen van een stelsel van horizontale boorgaten met de grond doet. Dat we ons drinkwater niet rechtstreeks uit de grond halen is waar maar doet er verder niet toe. Al ons drinkwater komt, hoe je het ook wendt of keert, uit de grond. En wie het grondwater vervuilt, vervuilt ons drinkwater.

 8. Ik ben ook wel benieuwd naar de real-world gevolgen aan het oppervlak zijn van wat ik me zo voorstel is: een spons in een plank veranderen.

 9. Spaink schreef:

  “De bedrijven die zich in fracking specialiseren, houden er een onthutsend onthecht air op na: ‘We learn as we go’”.

  Vergeet ook niet dat tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten door dit schaliegaswinningstuig nu al even fijntjes en heel duidelijk werd gezegd dat er geen enkele aansprakelijkheid zal worden geaccepteerd; nu niet en ook niet nadat het schaliegas is gewonnen!

  Met andere woorden; speciaal geselecteerd voor Moos!:

  Bewoners en hun nakomelingen kunnen de fracking kanker krijgen als er toch (op termijn) chemicaliën in het grondwater blijken te zitten!

  Is dit nou die goede deal Moos?!

  “Het kabinet legt ze geen strobreed in de weg…”.

  Nee, zolang er veel aan te verdienen valt en de aansprakelijkheid bijna niet te bewijzen is, vult zeker deze overheid haar zakken.

  De milieuschade door de winning van schaliegas valt trouwens in het niet bij de vuilverbrandingsovens; die 12 AVI’s die keurig heel Nederland 24/7 bedekken met een uiterst kankerverwekkend laagje Dioxine.
  Die AVI’s die door overcapaciteit nu ook Engels afval gaan verbranden…

  Nederland als afvalverbrander van Europa…

  Nee, echt! De toename van kanker komt alleen doordat mensen ouder worden… Het wordt geslikt als zoete Dioxine-koek.

  Ja, laten wij nog een Alpdu6 organiseren, dan weet het volk dat er echt werk wordt gemaakt van de strijd tegen kanker…

  Googel voor meer info over AVI’s b.v. op:

  Vechten om vuilnis – 28 juni 2009: ZEMBLA

 10. @ Maurice, post 11

  Waar ik benieuwd naar ben; hoe het mogelijk is dat in 2011 de (plaatselijke) (corrupte?) politici de knoop al gewoon hebben doorgehakt en dat de winning van schaliegas waarschijnlijk gewoon zal doorgaan…

 11. @13 moedwillige onzorgvuldigheid die zonodig als naïviteit kan worden afgedaan?

  Just guessing, of course.

 12. @ 14

  Ja, dat denk ik; om vervolgens een goed gevulde envelop in ontvangst te nemen.
  (Zo zijn ook de bestuurders in Borsele omgekocht, om een tweede kerncentrale te laten bouwen).

  Ik wacht nog op de verklaring dat de fracking-vloeistof speciaal voor Nederland geheel bestaat uit milieuvriendelijke middelen en dat er geen enkele gevaar bestaat: Wat zoete fracking-koek is altijd lekker!

  Gasindustrie en duurzaam?

  Is dat zoiets als een Christelijke Satanist?!

 13. Satanisten zijn toch ook een soort christenen? Supporters van het verkeerde team wellicht, maar toch binnen de setting van christelijke overtuiging (zonder geloof in satan geen satanisten, lijkt me).

  Ik zie niet in waarom de gasindustrie niet zou kunnen verduurzamen – de behoefte aan iets om je aan te warmen is een blijvertje, dus de behoefte aan zorg daartoe ook. Maar misschien dat ze eerst nog de going the subsidized way of the dodo willen uitproberen, werkt ook al zo voor-geen-meter bij de kranten.

  Over op wachten gesproken, we zijn inmiddels al de 15e reactie voorbij, en nog steeds geen BSG opmerking gezien! (until now *ahem*)

 14. @ 16

  Het verkeerde diabolisch team…

  Zo zou je de olie-industrie ook kunnen noemen; als je kijkt wat (S)hell in Afrika doet en wat BP in de golf van Mexico heeft gedaan…

  De gasindustrie is synoniem voor de olie-industrie… De olie-industrie heeft maar 1 doel en dat is veel geld verdienen.

  Dat vele geld wordt niet meer verdiend als zonne-energie of zelfs nog veel, veel erger: kernfusie zal worden ontwikkeld.

  Tot nu toe zorgt de olie-industrie er overigens zeer vakkundig voor dat alternatieven energiebronnen (vooral in bepaalde olie/gaslanden zoals Nederland) niet van de grond komen, of men stuurt de publieke opinie expres de verkeerde kant op; denk aan de Waterstof richting die energietechnisch volkomen onrendabel is…
  Tenzij je kernfusie hebt, maar dan heb je geen Waterstof meer nodig = weer het perfecte rondje.

  Het zoeken naar onrendabel schaliegas is ook een mooi voorbeeld waardoor de olie-industrie de leugen in stand houdt dat de gas en olievoorraden binnenkort een Peak-Oil zullen bereiken.

 15. @ 13 Nou, ‘t is zo, dat de winning waarschijnlijk NIET doorgaat, en dan is ‘t dus, jouw waarschijnlijkheid tegenover de mijne.
  Daar komen we dan natuurlijk wel ‘t verste mee.
  Zullen we maar zeggen.

  En laten we nou maar ‘ns lekkertjes gaan zitten afwachten, wie d’r gelijk heeft.

  Dat lijkt me nou ook wel ‘ns aardig, en leuk nog bovendien.

  Al die gekkigheid & kletspraat, trane in me oowge krijg ik d’r van.
  Dikke, biggelende, trane in me mauwje blauwe ooghe.

  Wát ‘n treurigheid.

 16. @ 19

  Als U het zegt, is het natuurlijk altijd (Ju)zo

  Wat Karin terecht opmerkt:

  Proefboringen zijn ook schadelijk… en ik heb nog niet gelezen dat de verleende vergunningen zijn ingetrokken…

  Ach, ik zal U niet langer lastig vallen met vervelende feiten; of toch wel!

  Frack this!

  Minister Maxime Verhagen heeft een andere mening:

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/2443246/2011/06/08/Verhagen-laat-proefboring-naar-schaliegas-doorgaan.dhtml

 17. Je mag ook jij zeggen hoor. Ik ben je grootvader niet.
  Verhagen? Laat me niet lachen! Ik zal maar niks zeggen.
  Ik wil het fijntjes houden.

  Voor deze keer.

 18. Hoi Wat ik zo hypocriet vind is dat ze je voor de “veiligheid”wel voor een paar kilometer te hard bekeuren, alles moet names de veiligheid ordelijk geschieden, behalve als er teveel andere belangen spelen, dan mag ineens alles.
  gr

 19. @ 22 moet je lausteren dat is het staatsbestel. wat het zwaarst is moet het zwaarst wegen en als je het daar niet mee eens ben, moet je ‘t land verlaten. we kunnen alleen met ‘t land verder, met degenen die mee willen.

  je kunt altijd dissident worden, en in een ander land gaan wonen.

 20. Off Topic

  @ Ferry Fassaert, post 22

  Ik begrijp uw puberale mannelijke frustratie, maar het klopt niet wat u zegt.

  In Nederland wordt altijd een Wettelijke marge meegerekend, dus als u een bekeuring krijgt voor 4 kilometer te hard waar u 50 kilometer mag rijden, heeft u gewoon 58 “echte kilometers” gereden…

  U wilt NIET weten wat die 8 kilometer te hard betekent voor de verlening van uw remweg als er b.v. plotseling een kind oversteekt!

  Nederland is het 1 na dichts bevolkte land ter wereld en het heeft geen enkele zin om overdag harder te gaan rijden dan de maximale Wettelijke snelheid, want er valt geen tijdswinst te behalen!

 21. JuZo: de meeste proefboringen in Brabant en Limburg zijn al geaccepteerd door de lokale overheden, en de regering stelde nu juist in diie Energiennota 2011 dat ze dit allemaal van harte gingen steunen: vol (schalie)gas vooruit! Hoewel ik met je meehoop dat het uiteindelijk niet doorgaat, ben ik daar nog niet zo zeker van.

  Tartarus @ 12: Die bedrijven kunnen in hun contracten wel bedingen dat ze niksniet nooitniet aansprakelijk zijn, maar dat maakt zo’n contract nog niet wettig, laat staan bindend. Er zijn overkoepelende wetten die het handelsrecht en contractrecht overstijgen. Alleen moet je wel een boel geld hebben om daarover een zaak te voeren.

  Je punt dat de bestaande olie- en gaswinningsbedrijven andere, mogelijk schonere en duurzame vormen van energiewinning blokkeren dan wel in een akelig daglicht pogen te stellen, is overigens meer dan terecht.

  Maurice @ 16: Wat bedoel je met BG? Ik heb geen idee…

  Wat mij in de hele discussie nog het meest zorgen baart, is dat we een ooort toedekkingspolitiek voeren. We worden woest over een *zichtbare* windmolen die ons uitzicht zou bederven, maar zolang de winning zich ondergronds afspeelt en onzichtbaar is voor de goegemeente, mogen we huishouden & wroeten dat het een aard heeft.

 22. @ 26. De meeste. Maar niet allemaal. Dat zijn er dus heel weinig. Bijna geen. Men zal op lokaal niveau niet toestaan, met de afsluitende politionisten erbij, dat in de grond wordt geboord, daar waar reeds tunnels en mijngangen (vol water) liggen en dat is overal.

  Dat is het verschil tussen “de meeste”, en “heel weinig, bijna geen”.
  De toenmalkige mijnbouw is precies en exact het hedendaags en toekomstig veto.

  Foto’s heb ik gemaakt, ter herhaalde publicatie gereed,
  van politiemannen die draglines en bulldozers tegenhouden.

  Duitsland en België zullen niet toestaan dat aan de ondergrondse huishouding die zij hebben aangelegd aan Nederlandse zijde inbreuken worden gepleegd.

  De internationale rechtsorde is bijzonder angstaanjagend, voor de Nederlandse regering. Bijzonder angstaanjagend.

  Dat er in andere provincies van Nederland wat gerommeld wordt, dat interesseert ons niet, en dat zal ons in ons wingewest ‘n rotzorg zijn.

  We wijzen de noorderlingen wel de verkeerde kant uit, als ze de weg komen vragen.

 23. Yves Leterme in het internationaal handelsoverleg:

  “gaan jullie proefboringen doen te Brabant in internationaal vertakkende kleischalie-lagen? Dan gaat de doortrekking HSL niet door. Plus nog een heel aantal andere voorzieningen op kernfysisch niveau (Doel, Tihange), verbreding Zuidwillemsvaart, die jullie van ons vragen. Sterk concurrerende internationaalrechtelijke voorzieningen in de Westerschelde voor de Antwerpse haven. Gaan die proefboringen te Nederlands Brabant nog door?”

  De rekenkamers van België en Nederland zijn op dit moment ten aanzien van de kleischalie aan het werken gezet.

  Kijk die Leterme,

  dat is ‘n gast waarmee op een of andere manier ongelooflijk degelijk rekening mee moet worden gehouden en dan bedoel ik rekening in het woord van geld. Dollartekentjes.

  We zullen eens zien.
  Wie er gelijk heeft.

  We zullen eens zien.

 24. @ Jozo, post 30

  Opschieten!? De pot en de ketel!

  De Troll Post, nr. 19 van uw hand was een juweeltje?!

  Maurice geeft nog wat info i.p.v. uw Troll-woorden:

  Verhagen? Laat me niet lachen! Ik zal maar niks zeggen.
  Ik wil het fijntjes houden. Voor deze keer.

 25. Herstel:

  De Troll Post, nr. 21

  Maar nr. 19 is ook een hoogstandje van Troll-nietszeggendheid…

 26. 107 Teletekst di 21 jun
  ***************************************
  Bergen wil protest tegen gasopslag

  ***************************************
  ` De gemeente Bergen in Noord-Holland
  mobiliseert zo veel mogelijk inwoners
  om bij de Raad van State in beroep te
  gaan tegen kabinetsplannen voor een
  ondergrondse gasopslag.

  De Tweede Kamer is akkoord gegaan met
  de plannen,maar de gemeente is mordicus
  tegen de komst van de opslag.Volgens de
  wet mogen lokale en regionale overheden
  niet in beroep gaan tegen een besluit
  van de Rijksoverheid.

  De gemeente is daarom bang dat de Raad
  van State het bezwaar van Bergen niet
  in behandeling neemt.Bergen denkt dat
  de opslag aardbevingen en schade aan de
  natuur zal veroorzaken.
  ***************************************

  Er zijn natuurlijk, geheel vanzelfsprekend,
  tal van sabotage – acties mogelijk.
  In zuidelijke landen en provincies is men daar het verst in.

  Dát gaat de staat veel geld kosten.

 27. @ 33, speciaal voor Juzo,

  In de zoute Jozo-modus geschreven:

  In Bergen wonen veel NIMBY (GroenLinks) burgers van goede afkomst (politieke macht) en/of met veel geld en de gemeente Bergen is zelf ook tegen.

  Kort door de bocht:

  In Limburg en Brabant wonen dronken carnavalvierende (PVV) paupers en de gemeente heeft het geld al gretig in ontvangst genomen (lees: zich laten omkopen) van de private sector om te mogen (proef)boren.

  Wat proefboringen zijn al meer dan genoeg om het grondwater ernstig te verontreinigen…

  Ach Juzo wat maak U zich toch druk… Uw levensverwachting is hoogstens nog een jaar of 30, dus UW kiezen doen tegen die tijd geen pijn meer.

  Jozo-modus uit.

 28. @ Spaink, post 26

  Klopt helemaal dat de private sector verantwoordelijk kan worden gehouden voor (zeer ernstige) milieumisdrijven.

  De ervaring leert helaas keer op keer iets heel anders: B.v. Philips-Duphar.

  Philips(-Duphar) heeft ambtenaren omgekocht en daarna o.a. de Volgermeerpolder, keihard bewijsbaar, zeer ernstig vervuild.

  Alle kosten om de Volgermeerpolder-vuilnisbelt werkelijk te saneren lopen in de miljarden Euro’s.

  Philips(-Duphar) en Solvay Pharmaceuticals zijn bestaande bedrijven, steenrijke multinationals en weten gewoon onder al hun verantwoordelijkheden uit te komen…

  Tot op de dag van vandaag heeft Philips(-Duphar) en Solvay Pharmaceuticals geen 1 cent betaald en is de complete rekening bij de (Amsterdamse)burgers terecht gekomen.

  Wat gaat er gebeuren met Cuadrilla Resources, een vrij klein Engels bedrijf, als de schaliegaswinning in Limburg/Brabant toch schade veroorzaakt…

  Een ander voorbeeld is TEPCO.

  TEPCO kan nu al niet meer de schade betalen die is ontstaan in Japan…

  Overkoepelende wetten die het handelsrecht en contractrecht overstijgen blijken vaak een papieren tijger te zijn.

 29. Solvay? Heb je het over Solvay? Toevallig kwam ik Solvay in Midden-Limburg tegen in een gemeente waar ik ook raadsverslaggever was en klikklak, klikklak, klikklak klikte mijn cameraatje. De jaren daarna stonden de foto’s van ernstige zware giftige grondvervuiling tot grote diepte in een waterwingebied 8 kolom breed dagelijks in de krant. Ik heb ze netjes bewaard dus ze kunnen als fotokopie rondgestuurd worden. Populair werd ik er niet van, maar intens en onmetelijk gelukkig.

  Ik me druk maken? Nee hoor. Ik maak me nooit, maar dan ook helemaal nooit en niet niet nergens om helemaal niet druk. Om niemand niet niet. Om mezelf nog niet eens.

  Laat iedereen en alles maar de kleren krijgen.

  Jules Zollner.

 30. NOS teletekst van vandaag:

  Brabants protest schaliegas past in trend
  Toegevoegd: zo. 26 juni 2011, 22:14
  Door energiecorrespondent Bram Schilham

  Twee voorgenomen proefboringen naar schaliegas leiden in Noord-Brabant tot steeds meer verzet. Bewoners maken zich zorgen over de gevolgen van de boringen. Schaliegas zit opgesloten in een steenlaag op kilometers diepte. De winning is omstreden, omdat het gesteente moet worden opengekraakt om het gas eruit te krijgen.

  Het gaat om de eerste boringen naar schaliegas in Nederland. Vooral in de Verenigde Staten wordt het al op grote schaal gewonnen.

  Daar bestaat ook veel protest tegen het kraken, waarbij een mengsel van water, zand en chemicaliën onder grote druk in een boorgat wordt geperst. Volgens makers van de Amerikaanse documentaire ‘Gasland’ zou de techniek leiden tot kleine aardbevingen, gaslekken en vervuiling van het grondwater.

  Voorraad
  Aan de andere kant is er een wenkend perspectief. Er zijn schattingen dat de wereldwijde voorraad schaliegas net zo groot is als de hoeveelheid gewoon gas die nog in de bodem zit. De VS haalt al 12 procent van hun binnenlandse gasverbruik uit schaliegesteente. Er zitten ook grote hoeveelheden in Zuid-Amerika, Zuid-Afrika, Rusland, China en Australië.

  Europa heeft ook gashoudende schalielagen, waar die in Noord-Brabant er dus een van is. Maar de Europese landen gaan er verschillend mee om. Frankrijk heeft een moratorium afgekondigd. In de buurt van het Engelse Blackpool wordt volop geboord door het bedrijf Cuadrilla, dat ook tekent voor de proefboringen in Nederland.

  De afgelopen weken waren er lichte aardschokken te voelen in de buurt van de boorlocatie in Engeland. Het kraakproces ligt nu tijdelijk stil, in afwachting van de resultaten van een onderzoek. Die zijn ook van belang voor Brabant. Minister Verhagen geeft pas definitief groen licht voor de proefboringen bij Boxtel en Haaren, als uit het onderzoek blijkt dat er geen negatieve bijeffecten zijn.

 31. @ 37

  Juzo’s Teletekstbericht:

  “Volgens makers van de Amerikaanse documentaire ‘Gasland’ zou de techniek leiden tot kleine aardbevingen, gaslekken en vervuiling van het grondwater”.

  VVD-PVV modus: AAN

  Cuadrilla Resources heeft al gezegd dat er geen enkel risico is! En als Cuadrilla Resources dat zegt dan is dat ook zo!

  Vervolg Teletekstbericht:

  “De afgelopen weken waren er lichte aardschokken te voelen in de buurt van de boorlocatie in Engeland”.

  In Japan waren zware aardschokken te voelen en daar boorde Cuadrilla Resources toch ook niet.

  “Minister Verhagen geeft pas definitief groen licht voor de proefboringen…”.

  Het gifgroene Verhagen licht is er al!

  Juzo, U maakt zich toch niet druk?, dus niets aan de hand!

  Mocht het verkeerd gaan dan kunt u toch gewoon verhuizen?!

  VVD-PVV modus: UIT

 32. Oow nee maar ik maak me helemaal niet druk hoor! Hier bij ons, hier komen die boringen niet.

  Hele dorpen, wijken, straten, pleinen, kantoorgebouwen, scholen, treinspoorwegen, ziekenhuizen en politiebureaus zijn in achterliggende tijden af- en doormidden gescheurd,

  door de mijngangen.

  Je denkt toch niet, dat ‘n onverhoeds ouwerwets kakelende kip, het in z’n hoofd haalt om hier proef of wat voor ook voor boringen te gaan verrichten?

  De reparatie van de door mij genoemde structuren heeft de Nederlandse Staat MILJARDEN gekost.

  Aan U de eer.

  Om U zorgen te maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.