Kortzichtig

‘Straks wordt het daar nog een tweede Iran…’ Hoe vaak is dat argument gebruikt om de ongewisse uitkomst te onderstrepen van de vele Arabische opstanden die zich momenteel afspelen?

De onderliggende boodschap van deze zorgelijke vraag is: jongens toch, laat alles maar beter bij het oude; voor je eigen bestwil. Plooi je liever naar deze dictatuur, anders zul je voor je het weet onder een andere dictatuur moeten leven. (Overigens is dat ook wat Mubarak, Khadaffi en al die andere Arabische dictators hun volk voorhielden: zonder mij was je overgeleverd aan de zeloten. Als we democratischer worden, kunnen we de religieuze fanaten niet buiten de deur houden.)

De glorieuze entree van de orthodoxe schriftridders afschilderen als het meest waarschijnlijke resultaat van deze democratische revoltes is naïef. Dat schrikbeeld is immers gebaseerd op het lomp bij elkaar vegen van een immens grote regio en doen alsof alles één pot nat is. Maar je kunt Egypte of Libië niet gelijkstellen aan Iran. Dat is kortzichtiger dan denken dat er geen wezenlijk verschil bestaat tussen katholieken en protestanten; het is geloven dat Remonstranten en de Zevendedagsadventisten volkomen inwisselbaar zijn.

De afstand tussen Cairo en Teheran is 2000 kilometer: da’s Amsterdam – Tiranha, Amsterdam – Lissabon, Amsterdam – Napels, of Amsterdam – Minsk. Zouden we onszelf ooit met eenzelfde gemak gelijkstellen aan Bulgaren, Portugezen, Zuid-Italianen, Wit-Russen? In eigen land gaan we er nota bene van uit dat Friezen en Groningers anders zijn dan Limburgers en Brabanders: een protestantse cultuur versus een katholieke, stijfheid versus gemoedelijkheid, strengheid versus toegeeflijkheid, eens-fout-altijd-fout versus afkopen.

Met welk recht gooien we alle Arabische landen en alle varianten van de islam wel op een hoop? Welk argument is er om ze als uniform te beschouwen? Om het feilen van de ene groep zonder voorbehoud aan de andere groep toe te schrijven? Zo schakelen we alles en iedereen gelijk aan de slechtst denkbare variant van de islam. Dat is precies wat de gehate ayatollahs doen: zichzelf tot maatstaf maken, tot dragers van de enige echte islam.

Regionale culturele en religieuze verschillen ontkennen leidt er paradoxaal genoeg toe dat we juist die groepen afvallen en beschimpen die een vrijere opvatting van de islam voorstaan. Er zijn, ook in de Arabische landen, veel mensen die staat en religie juist wat uit elkaar willen trekken, die religie niet als enige leidraad zien en die een soepeler islam voorstaan.

Wie oprecht bezorgd is over de toekomst van de Arabische landen, moet ophouden deze meer wereldse groepen te ontkennen en hun belang te bagatelliseren. Juist zij verdienen onze hartelijke steun.

Op het schrikbeeld van Iran hameren is op een tweede manier kortzichtig. Natuurlijk weten de opstandige Tunesiërs, de Egyptenaren en de Libiërs ook wat daar na de revolutie van 1979 is gebeurd. Waarom geloven we dat zij niettemin blind in die veertig jaar oude val zullen trappen? Waarom menen wij dat ze een geschiedenis moeten herhalen die bovendien niet de hunne is?

Wis ook demografie niet uit. In alle opstandige landen vormen jongeren tussen 20 en 35 de grootste bevolkingsgroep. Jonge mensen die geschoold zijn, die vertrouwd zijn met moderne communicatiemiddelen, die hun informatie overal ter wereld vandaan halen, die vrijheid en rechten opeisen, die zelf keuzes willen maken, die religie met een korreltje zout nemen. Jongeren die grote leiders spuugzat zijn – militaire én religieuze.

Author: Spaink

beheerder / moderator

85 thoughts on “Kortzichtig”

 1. Karin, je maakt het mensen ook wel lastig hoor – verderkijken dan hun neus lang is is (blijkbaar) heel moeilijk voor ze.

 2. Mooi nuances, inderdaad.
  Die dictaturen zijn echter wel een grote overeenkomst in de Arabische wereld, daar kunnen we helaas niet omheen.
  De opmerking over een moslimstaat (“wij zijn allemaal moslimbroeders, wij zijn één) kwam van een Libische vluchteling in Tunesië, zoiets zou ik zelf nooit durven verzinnen.

  Nog steeds geen vrouw op tv gezien, en al helemaal niet zonder hoofddoek. Demonstranten, vluchtelingen: allemaal mannen. Maar goed, het is ook oorlog.

  Alle hoop is gevestigd op de vrijere denkers! Zowel hier als daar. Ik zou bijna gaan bidden, maar laat ik duimen voor een goede afloop.

 3. karin doet mee met de hele egypte gekte ha ha

  nou ha ik vind midden oosten saai en ouderwets….ik zou er voor geen goud op vakantie gaan ook …..

  nou ja ik zie je wel weer over een half jaar als het midden oosten weer stabiel is ( is wel te hopen ha ha dat de arabieren tot rust komen )

  gr gr edwin

 4. PS: For what it is worth: ik heb in de Nederlandse politiek en media ook niet veel vertrouwen, en vind de mens (met of zonder religie) überhaupt vrij hopeloos geloof ik. (behalve sommigen :-)

 5. Ik wil er toch nog iets over kwijt, omdat ik me persoonlijk aangesproken voel door de post over Sooreh Hera.
  Hoe kortzichtig is het van moslims als die Sooreh bedreigen vanwege haar ‘beledigende kunst’? Dat zijn overigens niet de jonge Iraniërs, die veel minder gelovig zijn, maar extreme (?) moslims in Nederland. Inderdaad niet te vergelijken!!

  Kortzichtig is toch ook dat anno 2011 vrouwen nog steeds hun hoofd moeten insnoeren of rokken moeten dragen vanwege hun geloof? Laten we niet doen alsof dat normaal en acceptabel is, kom op zeg, dan blijft de geschiedenis zich inderdaad tot in den treuren herhalen.

  Laat niet de boodschap zijn dat wij kortzichtig zijn, maar dat het tijd wordt om religie aan te pakken en uit de politiek te bannen. Die heeft zoveel eeuwen voor zoveel kortzichtige en onderdrukkende ellende gezorgd dat we er scheel van kijken!

  Ik stem vandaag maar eens op de partij van de dieren denk ik.

 6. Kortzichtig…

  Niet eerder vond ik een titel zo toepasselijk.

  Het ene artikel na het andere over landen hier ver vandaan, maar geen 1 woord over de schokkende politieke plannen in Nederland.
  (Sorry Karin, maar het doe heiligt nu zeker de middelen).

  Is dit een Linkse chronische ziekte?!

  De zieke voorbeelden spreken voor zich, o.a.:

  Jolande Sap die instemt met een puur militaire gevechtsmissie die op papier wordt verkocht als een peperdure politiemissie; terwijl in Nederland de ene politiepost na de andere wordt gesloten en de politie zucht onder een haperend computersysteem waardoor minimaal 20.000 verdachten de dans ontspringen… Blijkbaar geen prioriteit…

  Dan maar Rechts stemmen?! Mark Rutte heeft op 18 februari 2011 al heel duidelijk laten zien wat zijn plan is:

  Het Rutteloon willen invoeren!

  Ik hoor er van Links weer erg weinig over terwijl het toch een schokkend plan is.

  Ter Info:

  Rutte wil dat Polen in Nederland kunnen werken voor het Poolse minimumloon in plaats van het Nederlandse. Het Poolse minimumloon bedraagt ongeveer 350 euro per maand, het Nederlandse 1424. Het Bulgaarse minimumloon is zelfs maar 122 euro.

  http://telegraaf-i.telegraaf.nl/telegraaf/_main_/2011/02/18/008/

  Misschien wordt Links eindelijk wakker als je het woord Polen verandert in Joden of Untermenschen?

  1 ding, ga stemmen vandaag, want het is nog nooit zo nodig geweest!

 7. Tartarus heeft deze keer ik geef het slechts uiterst schoorvoetend toe wel een heel klein beetje overschot van gelijk.

  Moeten wij onze democratie opdringen aan de Libiërs en Egyptenaren..????

  Laat ze dan maar in hun overbekende gewende totalitaire regime.

  Zolang als deze blog bestaat is er door de schrijfster en de reageerders tumultueus geprotesteerd tegen al wat fout was en is, in onze democratie.
  Die voor geen centimeter functioneert.

  Het heeft geen snars geholpen en dat zal het ook nooit.
  De regeerders rijden ons schaterlachend voorbij, in hun limousines.

  Tussen het Egyptisch-Lybisch staatsmodel en het onze is geen snars verschil.

  Laten we toch gauw ophouden zeg. Laten we toch gauw ophouden.

  En ons al helemáááááál niet met de Egyptenaren en Lybiërs bemoeien.

  We moeten ons SCHAMEN.
  Het is een SCHANDAAL, wat we van onze eigen scherts-democratie in het eigen land menen te moeten maken.

  Ik ben hoogst KWAAD,

  erover.

  ONTZETTEND.

 8. PVV stemmen? Zucht.

  Jammer, dat de PVV geen bekwame mensen in dienst heeft; of is de alcoholist Hero Drinkman, euh, Brinkman uw voorbeeld…

  Dit is ook “leuk”:

  http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2011/03/pvv_kerncentrale_in_achterhoek.html

  Vergeet niet dat de PVV het ultrarechtse kabinetsbeleid zal steunen om alle sociale zekerheid te slopen… Het Rutteloon is hier gewoon de voorbode van.

  18 miljard bezuinigen volgens de VVD, maar wel 85 JSF-vliegtuigen aanschaffen… De PVV was voor de verkiezingen tegen de JSF, nu gewoon voor…

 9. Kan me niet schelen wat ze er allemaal van zeggen.
  Het gaat erom mij te laten zuchten.
  En alle anderen te laten zuchten zwichten.

  Onder ‘n afschuwelijk juk.

  Geheel onze eigen democratie eigen.

  Dáár gaat ‘t me alleen maar om.
  En anders niets.

 10. 9
  stem alles behalve PVV, VVD, CDA!

  De enige met een niet-kortzichtige kijk op het midden-oosten is naar mijn idee PvdA politicus Frans Timmermans.

 11. Frans Timmermans? Dat zal je tegenvallen. Ik ken hem, want hij woont in mijn gemeente. Iedere maandag zit hij in de trein naar Den Haag van 7 uur.
  Wij zeggen elkaar, in de eerste klas, vriendelijk goedendag maar meer ook niet.

  Wat hij doet en zegt, doet en zegt hij alleen maar puur en uitsluitend
  voor zijn eigen eigenste eigenbelang.

  Daar hebben we dus niet zoveel aan. Dacht ik zo.
  Als ik zo vrij mag zijn.

 12. Karin schreef:
  > De afstand tussen Cairo en Teheran is 2000 kilometer:
  > da’s Amsterdam – Tiranha

  Waar ligt dat eigenlijk, Tiranha? In het land der tirannen, Tirannië? Of in Brazilië bij de rivieren waar de Piranha’s wonen? (;-)

  Bedoeld is waarschijnlijk Tirana (in het Nederlands) ofwel Tiranë (in het Albaans).
  http://en.wikipedia.org/wiki/Tirana

 13. > wat daar na de revolutie van 1979 is gebeurd.
  > Waarom geloven we dat zij niettemin blind in
  > die veertig jaar oude val zullen trappen?

  Veertig nog niet. Ruim 30 wel.

 14. Kan niks bedenken waarom het hier zou moeten gaan over aan wie je je stem geeft vandaag. Goed stuk wederom van Karin, spot on is inderdaad de beste omschrijving.

 15. Het enige wat we in al die eeuwen met onze eigen eigenste democratie
  in dit land hebben weten te bereiken is dit:

  110 110 L1 Text wo 2 mrt 10:40:16

  L1 NWS
  Burgers krijgen stem in natuurbeheer
  Boeren en burgers krijgen vanaf deze
  maand een belangrlJke rol In het
  natuurbeheer in Llmburg.
  De provincle heeft een nieuwe
  subsldieregeling bedacht om ervoor te
  zorgen dat landschappen die bulten de
  Ecologische Hoofdstructuur vallen,
  niet verloederen.
  Boeren of burgers die een plan hebben
  voor de ontwikkellng van zo’n gebied,
  kunnen zich daarmee melden bij de
  stlchting Instandhouding Klelne
  Landschapselementen. Die helpt ze bij
  het aanvragen van een subsldle bij een

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  en daar houdt het ook voor de komende eeuwen dan wel
  zo’n beetje mee op alle mooie boze woorden stukjes en
  commentaren in alle blogs van de hele wereld
  door alle internetschrijfsters en Paroolcolumnisten ten spijt.

  Want daar schijnen we ‘t dan toch wel helemáál niet
  te moeten hebben.

  Kennelijk.
  Zo te zien en ook te overwegen.

  Laat staan dat we onze gekkigheid aan Egyptenaren en Lybiërs
  menen te moeten gaan aanleuren.

  De Marokkanen blijken met hun totalitair heel tevreden.
  ‘t Is wel potjandorie ‘n gotspe.

 16. 13
  Nou ja, in vredesnaam, we kennen de goede man geen van beiden erg goed, toch? wat een geneuzel!
  Timmermans zei op tv een aantal zeer rake dingen die ik niemand anders hoorde zeggen.
  17
  Het totalitaire regime van Marokko gaat zover dat ze zelfs in Nederland onder druk worden gezet om te zeggen dat ze heel tevreden zijn met hun thuisland.

  Het leuke aan Nederland is de (vrolijke) creativiteit. Nergens ter wereld bestaat een partij van de dieren, bijvoorbeeld. Hier kan veel, en gebeurt veel nieuws.
  Als we onze cultuur verder laten afbrokkelen door dit kabinet, dan vrees ik dat de sombere stemming die nu heerst onder de kwetsbaren overslaat op ons allemaal.
  Willen we een voorbeeld zijn voor de Arabische wereld dan moeten we wel ons best gaan doen om echt het goede van de democratie te behouden.

 17. Tartarus, juzo kan jou altijd zo lekker op de kast jagen.

  Pietie het goede van democratie is dat mensen met andere ideeën (soms de stomste ideeën zelfs) er ook mogen zijn. Het omarmen dat die ander iets vindt waar je het helemaal niet mee eens bent, en vice versa.

  Gezien de huidige (godzijdank nogwel overwegend latente) xenofobie hier, denk ik dat Nederland iets van z’n glans als democratisch boegbeeld heeft verloren. Wat volgens mij helemaal niet zoveel verschilt van wat jij zegt.

  Ik vind het overigens tof dat men zich weer wat meer herinnert dat niet ieder Arabisch land “een buurlandje van Israël is”. Het is een reusachtig, en divers gebied met lange, lange geschiedenis(sen).

 18. Daar zit wat in. Het hangt er alleen maar vanaf welk spel je speelt, en hoe goed en hoe kwaad je het spel maar speelt. Want spelen doen we allemaal. Zonder spel gaat niets.

  Zij die overheerst worden door de totalitator belijden met de mond. Maar in de praktijk doen ze heel iets anders. Je moet goed luisteren naar de zachte fluisterstem, en kijken naar de wegdraaiende ogen.
  Ook hier heerst onvoorwaardelijke volgzaamheid gehoorzaamheid. Maar we doen precies wat en zoals we het zelf willen. Dat is geen verschil met onder de totalitator.

  Onder het oostelijk sociaal communisme zou iedereen gelijk.
  Maar als je naar de ogen keek de stem luisterde en de bewegingen volgde zag je dat iedereen heel sterk verschilde.

  Egyptenaren en de Lybiërs belijden met de mond, werpen zich op de grond.
  Maar in hun hoofd broeit alweer de volgende van de tienduizenden operaties van subversieve aard.

  Ons systeem zal het hunne niet zijn en het hunne het onze ook niet,

  maar we zijn precies hetzelfde.
  Er is geen enkel verschil.

  Een uiterst bewusteloosmakende gedachte.

 19. @ 19 Dat kan wel zijn, maar probeer me dan eens te pakken op ARGUMENTEN, niet zomaar zomaar zomaar van pluk de dag en van je tiereliereliere.

  Daar hebben we niks ‘an en daar kauwpe we niks foojr.

  (Zo spreek ik altijd, als ik een beetje boozzigg ben.)

 20. Post 19, Maurice ≡ 02 Mar 2011 ≡ 12:10

  Er zal maar 1 persoon zijn die het cynische “stemadvies” van Juzo serieus neemt…

  Elke keer als je de naam noemt van de PVV en/of van hun leider zorg je voor een vergroting van de naamsbekendheid…

  Zoals het er nu naar uitziet maakt de partij van onze “Limburgse Mozart” weer kans op een vergroting van hun macht…
  Mede dankzij de collaborerende Linkse vrienden die nog steeds zitten te slapen en ook nog steeds geen passend antwoord hebben op deze acute dreiging.

 21. Vroeger was alles zo mooi… Je had maar één partij het CDA…. Als je daar niet op stemde en je was er geen lid van dan kreeg je geen baan en geen eten… Je schoorsteen ging niet roken en je stierf ‘n smadelijke dood… Je moest door de straten marcheren met ijzeren plaatjes onder je schoenen en je arm stevig opzwaaien en in de maat… Alles was zo mooi… Er was maar één partij het CDA… ZIJ bedisselden in hun mafia wel wat het beste was voor iedereen… er was maar één partij het CDA… Het was vroeger zo mooi… Marcheren en de armpjes stevig opzwaaien en in de maat… O…, wat een prachtige wereld was dat…. Al het andere wat er ontstond mocht geen naam hebben en dat mag het nog steeds niet.

  Alleen…, is er veel veranderd? Verbeterd? Nou nee dat niet maar nou ja.
  Daar hebben we waarschijnlijk de oppositie van Egypte en Lybië hier voor nodig ha ha ha ha ha ha wat een afschuwelijke lach.

  Hoe meer ik erover nadenk hoe kwaajer ik word.
  Wat een ramp.

 22. En zeg vooral niet dat je tot de Anti Revolutionaire Partij van Ria Beckers hebt behoord. Dat was niet alleen doodzonde, het is levensgevaarlijk.
  Pardon.

 23. Thermphos? Er is maar één kracht en macht die overwint en dat is de economie.
  Daar legt alles en iedereen het tegen af.

 24. 23
  Groenslinks, haha, helaas ben ik het er op dit moment wel mee eens, die mag erbij. Ik vind dat ze zich op dit moment te makkelijk aanpassen aan heersende visies.
  Overigens vind ik ook dat tv programma’s als DWDD en P&W zich te veel aanpassen aan de zittende regering, door voortdurend media-aandacht te vestigen op non-issues.
  19
  Maurice, ik heb niets tegen het omarmen van de ander, mits die: a. bij voorkeur zelf goed nadenkt en niet alleen andermans regels opvolgt en iedereen napraat, b. mij net zoveel respect geeft als ze zelf willen hebben, en c: niet doet aan geweld, uitbuiting, onderdrukking, verwaarlozing van zijn medemens of zichzelf. Want dan zeg ik er wat van, dat is niet te tolereren.

 25. @21 Sinds wanneer reageer jij op argumenten dan?

  @22 Gebrek aan een ander’s denkvermogen is juzo’s schuld niet.

  Eén iemand meer of minder die de naam PVV in de mond neemt maakt geen verschil; Geert Wilders is een mediageile trol (en hij is er goed in), een handjevol mensen die hem niet nog meer #trending wil maken haalt niks uit.

  Ik dacht dat het hier over de pluriformiteit van noord Afrika en het midden oosten ging vs het hokjes-denken en fearmongering op Westerse bodem, waarom komt het dan alsnog op hollandsche clubjes uit?

 26. Dit wordt wel een vechtblog zeg, oppassen maar met die PVVers. Want voor je het weet nemen ze het hele land over met hun nationaal socialistische ideologie. Hier vast wat inspiratie voor de PVVers, ik doneer hen geheel gratis een partijlied:

  De vlag omhoog, de rijen stevig gesloten!
  Stadscommando’s marcheren kalm met stevige stappen.
  Kameraden die door de linksen en moslims gedood zijn,
  marcheren in geest in onze rijen mee.

  De straat behoort aan de bruine bataljons,
  De straat behoort aan de stadscommando’s!
  Er kijken reeds miljoenen hoopvol naar de meeuw,
  de dag van de vrijheid en koranverbod breekt aan!

  Voor de laatste maal wordt stormalarm geblazen!
  Wij staan reeds allen klaar voor de strijd!
  Spoedig zullen de Wildersvlaggen overal wapperen,
  de aanwezigheid van moslims duurt niet lang meer!

  De vlag omhoog, de rijen stevig gesloten!
  Stadscommando’s marcheren kalm met stevige stappen.
  Kameraden die door de linksen en moslims gedood zijn,
  marcheren in geest in onze rijen mee.

 27. Was dat nou nodig?

  De PVV is een xenofobe tokkie partij, ja, maar de vergelijking met nazi’s gaat niet goed op.

 28. De PVV heeft nationaal-socialistische opvattingen. Het zijn geen neonazies die achter symbolen uit het begin van de vorige eeuw aanlopen nee, maar qua structuur zit er niet zoveel verschil in:

  – Er is een duidelijke leider die alles bepaald: het Führerprinzip (hij zegt het niet met zoveel woorden maar het komt er wel op neer).

  – Er wordt een duidelijk te bepalen groep als bron van alle kwaad aangeduidt.

  – De leider zegt op te komen voor de “gewone man” maar als hij eenmaal echte invloed heeft laat hij die vallen als een baksteen (AOW leeftijd, extra geld voor zorg). Hitler deed hetzelfde.

  Ik zeg niet dat Wilders noodzakelijkerwijs uitgroeit tot een massamoordenaar maar qua ideeen is hij echt wel nationaal socialistisch.

 29. @ Maurice, post 31, zei:

  “Ik dacht dat het hier over de pluriformiteit van noord Afrika en het midden oosten ging vs het hokjes-denken en fearmongering op Westerse bodem, waarom komt het dan alsnog op hollandsche clubjes uit?”.

  Omdat er belangrijke parallellen zijn te trekken: Waarom komen mensen überhaupt in opstand…

  Omdat ze door de schrijnende armoede helemaal niets te verliezen hebben en zien dat een bepaalde, steeds kleiner wordend deel van de bevolking rijker en rijker aan het worden is…

  Vroeger wisten wij in Nederland ook dat je deze kloof klein moest houden om binnenlandse onrust te voorkomen; bij de nieuwe generatie politici als Mark Rutte, is dit besef blijkbaar compleet verdwenen; de perfecte voedingsbodem voor opstanden…

 30. @ Maurice post 34

  Misschien gaat Johan vrij ver, maar gezien de structuur van de PVV en zijn 1 leider, zonder partijbestuur en zonder inspraak zijn er toch nu al nare parallellen te trekken met vroeger…

  Zelfs tot aan de politiek die zich geen raad weet met het fenomeen Wilders en daardoor alle macht uit handen geeft…

 31. @ 37 Tartarus heeft het helaas totaal bij het verkeerde eind:

  “Omdat ze door de schrijnende armoede helemaal niets te verliezen hebben en zien dat een bepaalde, steeds kleiner wordend deel van de bevolking rijker en rijker aan het worden is…”

  Volgens Bertus Hendriks iedere avond in Nieuwsuur is armoede niet de drijfveer geweest voor de arabische volken om in opstand te komen.

  Als je armoede hebt zoek je iedere dag wat te eten en te drinken en heb je wel wat anders aan je hoofd om in opstand te komen.

  Volgens Hendriks zijn de enige motieven en stimulantia voor het volk geweest om in opstand te komen:

  a. meer banen gewenst;
  b. hogere lonen gewenst;
  c. meer democratie in het benoemen van de hoge posten.

  We zien dus, dats er geen wereldwijde economische recessie was geweest, het Arabisch volk helemaal niet in opstand was gekomen.

  Als je zo de filmpjes op Aljazeera bekijkt zijn de Egyptische en Lybische steden zichtbaar prima en rijkelijk van alle fraaie mogelijkheden en stofferingen voorzien.

  De inwoners hebben het niet slecht en genieten er prima van.

  Maar het kan altijd nog beter.

  In Broek-In-Waterland en Broek-Op-Langendijk.

 32. @ Post 39

  Dus die student (met geen vooruitzicht) die zich in brand stak omdat hij geen groente mocht verkopen was niet de lont in het kruitvat?!

  Dat Bertus Hendriks geen oog heeft voor de enorme tegenstellingen van arm en rijk in de Arabische wereld zegt veel over de Westerse Bertus Hendriks.

 33. @ 41 nee.
  Hier in Nederland heeft 41 % van de bevolking geen baan,
  maar ze kunnen zich meer beter en langer permitteren dan de werkenden.

 34. @ 43.

  Omdat Nederland nu nog een sociaal stelsel heeft wat schrijnende armoede voorkomt!

  Een dergelijk sociaal vangnet is in geen enkel Arabisch land aanwezig waar nu opstanden zijn (geweest)!

  Omdat er nu nog 307.000 Nederlanders in de Bijstand zitten, kan het huidige Kabinet zich beter eerst richten op het aan het werk krijgen van deze mensen i.p.v. de stroom Oost-Europese werknemers actief aan
  te moedigen.

  307.000 Nederlanders in de Bijstand kunnen zich weinig permitteren; als is het maar door mensen als u, die erg graag hun stigmatiserende vingertje richten op de allerzwakste in de samenleving…

  De Bijstand is alleen in het leven geroepen om sociale onrust te voorkomen en om de rijken optimaal te beschermen…
  Ook dit is door Rechts Nederland vergeten; ondertussen vreet het (Rechts stemmende) midden en kleinbedrijf wel van deze uitkeringen!

 35. @ 40 “Dat Bertus Hendriks geen oog heeft voor de enorme tegenstellingen van arm en rijk in de Arabische wereld” dat is in de Zuidamerikaanse wereld (Italië Brazilië Spanje Portugal Argentinië Venezuela Colombia) ook en daar hoor je nooit wat van.

  Kennelijk pikken de bewoners het.
  De jeugd wordt daar wat strenger gedrild onder het eenhoofdig oligarchisch gestructureerd gezag en militaire staatstoezicht.

  Cocaine en contrabande hebben het in de huishoudkunde der staat overgenomen van het goud en de olie in Egyptisch Lybische bodem.

 36. @ 45

  Italië, Brazilië, Spanje, Portugal, Argentinië, Venezuela en Colombia met elkaar vergelijke is lachwekkend.

  U zei:

  “Kennelijk pikken de bewoners het”.

  In (Narco)-landen als Colombia en Venezuela is de armoede ook schrijnend en zijn er regelmatig (grote) opstanden waarbij tegenstander stelselmatig en vakkundig uit de weg worden geruimd door het staatsleger of door moordcommando’s opgeleid en ingehuurd door de staat.

 37. @ 45 Máár nee. Peupel, onvolwassen oproergekraai dat de kop ingedrukt moet worden, heb je altijd. Overal.

  Voor het instandhouden van de staat, de bescherming van huiselijke haard, have en goed, hetgeen gevraagd wordt door de massa als eerste levensbehoefte,

  is er het leger, de politie. Zolang de mensheid bestaat. Andere methoden zijn er niet.

  We leven tenslotte niet op een onbewoond eiland.
  Waar dan ook.

 38. Euh, nee. Het antwoord zat al in mijn vraag. Hokjes-denken en fearmongering.

  Wilders heeft geen bal met dit onderwerp te maken.

  If you’re stuck thinking inside the box, get a bigger box.

 39. (@47 Juzo, je praat tegen jezelf @45)

  Ik zie ook niet wat de heer W hier doet met zijn strijdlied, jezus. Laten we het over de belangrijke dingen hebben!

 40. ps: sorry, kan het niet laten, maar bedacht opeens dat de heer W meer lijkt op Beethoven dan op Mozart.
  Wie wie weet begint hij zowaar onze kunst en cultuur weer te steunen in plaats van af te breken, als we hem ook zo gaan noemen. Laten we van hem de Arabische Beethoven maken! Mag hij invullen hoe dat moet klinken.

 41. @ 49 aaaach…, een of ander nummer moet ergens in veranderd worden. Wat maakt ‘t ook uit, eigenlijk.

  Bejje gek, man.
  Bejje gek.

  Is toch helemaol nie belangrijk?
  Bejje gek. Jôh.

 42. Had ik nou tóch maar op m’n PVV vriendin Laurence gestemd. Maar ja, hoe laat kom je dan weer in Echt naar buiten gerollebold. Ik zou ‘t niet weten. Hoewel ik er tientallen jaren van dag tot nacht kind aan huis ben geweest.
  .
  L1nwsUitgebreide veiligheidsmaatregelen PVV-avond Echt

  Op de verkiezingsavond van de PVV in Echt zijn uitgebreide maatregelen genomen voor de veiligheid. Mensen komen binnen via detectiepoortjes, en moeten net als op een vliegveld meegenomen vloeistoffen zoals deodorant afgeven. Ook moeten bezoekers zich kunnen legitimeren. Vertegenwoordigers van de media moesten vooraf hun burgerservicenummer doorgeven aan de PVV. Behalve lijsttrekker Laurence Stassen is later ook partijleider Geert Wilders aanwezig.

  De zaal die voor de avond wordt gebruikt is van bioscoop Royal. De andere Limburgse partijen wachten in het Gouvernement in Maastricht de uitslag af.

  Vandaag 21:21

 43. herstel 51: reactie op 33. Hier nog 2 coupletten:

  Onze Geert met zijn wilde haren
  wilde maar niet bedaren
  maar waar had hij dan aan gedacht
  aan oorlog, moslims, aan de macht?

  Islamisering! schreeuwde hij van de daken
  en hij wilde zelf zijn volkslied maken
  We konden het eerst niet geloven
  maar hij blijkt te zijn: onze Arabische Beethoven!

  sorry Karin. Maar om even in topic te blijven: De neiging om alle moslims op een hoop te gooien komt van rechts denk ik, en dat heeft veel invloed op de hele media.

 44. @ 55 Pietie,

  Over erg belangrijke zaken: Gemene Geertje lijkt meer op Beethoven?! Beethoven zijn haar ziet er vrij normaal uit, als je het geblondeerde pruiken-haar van Mozart bekijkt… Nou ja, oordeel maar zelf.

 45. Maurice:
  ===
  Ik vind het overigens tof dat men zich weer wat meer herinnert dat niet ieder Arabisch land “een buurlandje van Israël is”. Het is een reusachtig, en divers gebied met lange, lange geschiedenis(sen).
  /===

  Ja. En die van Iran/Perzië is zelfs nog veel langer dan die van Arabië. De Perzen vochten al met de Grieken lang voor onze jaartelling, terwijl over Arabieren voor 622 maar weinig bekend is.

 46. 56, ja sorry, was wat plat. Maar een gelijkenis met Beethoven is echt beter, dat was een boze, ijdele man. En als een volwassen kerel zijn haar blondeert, dan is dat toch vrij wild (ers).

  Karin, je maakt een vergelijking met het verschil tussen katholieken en protestanten. Het klopt dat dat niet opgaat. Het zou hetzelfde zijn als het op een hoop gooien van links, wat Wilders doet. Die stelt de PvdA zelfs gelijk met de extreem linkse activist die Fortuin vermoorde.
  We kunnen, zover ik weet, rechts (nog) niet beschuldigen van het vermoorden van mensen. Ik denk dat de populariteit deels verklaard kan worden daaruit. (De woede over die cartoon van Joop.nl is dan ook enigszins te begrijpen).

 47. Het NOS journaal van gisteren 20.00 uur liet goed zien hoe verschillend de opstanden/protesten zijn verlopen. Als een lappendeken even breed als Europa (echt europa, dus oceaan tot oeral). En erin ook nog een reportage over een lapje uit de Europese deken, het akelig racistische Denemarken (waar de onmiddelijke buur juist als geen ander weet hoe slecht dat uit kan pakken).

  Om Discovery channel maar te citeren: Verscheidenheid van culturen, een kostbaar goed.

 48. neofascisme? is er een ‘ouderwetse’ vorm van fascisme dan? het concept, in brede zin, lijkt me vrij tijdloos – voor zover ‘tijdloos’ in gradaties kan worden uitgedrukt.

  en nee; ik vind culturele ‘inteelt’ even gevaarlijk als daadwerkelijke inteelt (iets wat afaik door cultureel vastroesten ook in de hand wordt gewerkt, al wrikt oorlog het geregeld weer los; zie geschiedenisboekjes of Dune).

 49. Ja de ouderwetse vorm van fscisme is ’40-’45, en de rest van je betoog is volslagen onbegrijpelijk plus volkomen warhoofdig. Maar dat mag ‘m de pret helemaal niet drukkeren dat mag ‘m de pret helemaal niet drukkerdedrukkeren vandaag en ‘an, de dag.

 50. “Welk argument is er om ze als uniform te beschouwen? ”

  Karin, ik kan er misschien wel een paar verzinnen waarom het gebeurt.

  De landen kennen al (minstens) decennia lang een dictatuur
  De Islam is de belangrijkste godsdienst
  Er is veel geweld en onderdrukking
  Mensen vluchten regelmatig naar andere landen om een ander bestaan op te kunnen bouwen
  Het zijn gesloten landen, zowel bewoners zelf als buitenstaanders weten weinig over het landsbestuur
  Er is veel corruptie
  Er is grote werkeloosheid
  De media wordt beheerst door de regering
  Het leger neemt een belangrijke plaats in
  Vrouwen (en mannen) worden in stereotype rol gedrukt
  Mensenrechten worden genegeerd, zowel opstandelingen als leiders (Hussein) worden gedood
  Demonstreren is verboden
  Ze zijn gevoelig voor- en afhankelijk van (geheime) handel met het westen
  Er bestaan veel voorschriften en regels voor gedrag en kleding
  Ze zijn allen lidstaten van de Arabische liga

  Overigens zijn er ook genoeg redenen om westerse landen als uniform te beschouwen.
  Maakt het niet minder nodig en wenselijk om hervormingen te steunen en te stimuleren natuurlijk, met bij voorkeur telkens de menselijkheid (en niet religie! laten we die svp een beetje negeren) en de mensenrechten als grootste doel.

 51. 221 Teletekst ma 07 mrt
  ******************************* 1/2
  *******************************NED.2
  *************************************

  20.25-20.55 uur UITGESPROKEN VARA
  01.10-06.00 uur herhaling

  Journalistiek programma met opinie en
  achtergronden vanuit verschillende
  invalshoeken.

  Met vanavond de volgende onderwerpen:
  * Dinsdag 8 maart is de Internationale
  Vrouwendag.Wat is de rol van vrouwen
  bij de revolutie in de Arabische
  wereld?

  =================================

  (JZ):en wat is de rol van internationale amazones
  bij de revolutie in de Arabische wereld?

 52. Ps: Libië behoort niet (meer) tot Arabische liga, hoor ik net. Oman wel.

  In conflict met Frankrijk schijnt Gaddaffi overigens gedreigd te hebben met een atoombom, nog geen twee jaar geleden.

 53. Internationale vrouwen solidariteitsdag.

  Ik denk dat we beschaamd de ogen en de mond stijf dicht gesloten
  stil in een hoekje moeten gaan staan tobben
  over de eerdere kinderlijk onbestuurbaar emotionele adhesie en sympathie
  voor de Egyptisch-Lybische revolutie.

  Dat denk ik.

  Internationale vrouwen solidariteitsdag.

  8 maart.

 54. Misschien omdat het ongeveer vierhonderd jaar geleden is dat vrouwen bij uitzondering in Nederland op de universiteit mochten studeren, maar alleen achter een gordijntje met oog-gaten?
  Nee, ik zie de link ook niet echt. De wens om vrij te zijn is universeel en van alle tijden.

 55. Waarom?

  Er gebeurt niets.

  Er is geen solidariteit.

  Daarom.

  IK kan ‘t niet doen.

  IK ben geen vrouw.

  DUS dan doe ik ‘t ook niet.

  Daarom.

 56. Geslacht of ongeslacht, dat maakt mij helemaal niet uit. Als ‘t maar over mannen gaat. Dan alleen, gaat het over emancipatie en verder is en bestaat er niets. Er bestaan zelfs niet eens vrouwen. Helaas.
  We hebben ‘t toch maar niet makkelijk.

 57. Doet geslacht er toe dan? (als mensen niet op basis ervan oneerlijk behandeld worden (maar daarbij is oneerlijke behandeling het core issue))

  Emancipatie is een onderwerp waarmee je makkelijk naar de inhoud van de column terug kunt.

 58. Ik ben dan ook zo vrij om Petra Stienen tot Algemeen Ambassadrice van de Nederlandse Internationale Vrouwenbeweging te benoemen.

  Dat is tenminste iemand waar we met bewondering naar op kunnen kijken.

 59. Ideologische bron van alle Arabische dictaturen, de gevaarlijke Islam heerst overal..

  Politieke islam en kafirs doctrine.

  Grote groepen van Turken, Marokkanen en Somaliërs noemen Nederlanders “kafir” . Een moslim is ten strengste verboden om religieuze interactie met een “kafir” hebben, behalve pogingen tot bekering. Volgens de ideologie van de politieke islam, wordt onderscheid gemaakt tussen een moslim en een niet-moslim: de “kafir” die dit stempel krijgt opgedrukt is een Nederlander. Het concept “kafir” heeft dus betrekking op een niet-moslims. Hoe achterlijker deze massa hoe groter de toewijding en het bijhorend fanatisme. Vandaag staan ze ten schande omwille van de agressie tegen de dieren in naam van de slachtfeest! Diep triest wat er deze dagen met al die miljoenen dieren gebeurd! Barbaarse massahysterie onder de naam van “offerfeest” en hun achterlijke miljoenen criminelen dienen zich te schamen voor al dit dierenleed!
  Het is verrassend hoe veel van in Nederland wonende Moslims, Nederlanders als hun ware vijand noemen. Tijdens offerfeest wordt in veel moskeen over de “kafir’s” gesproken, verbod op de rituele slachting van dieren wordt als argument gebruikt om nog meer Moslims te organiseren. Imams noemen Nederlanders “kafir”. De politieke islam heerst nu ook in Nederland. Ze noemen de Nederlanders hun directe vijanden, Moslims discrimineren openlijk. islamitische wangedrag wordt door de blinde politicus als een soort godsdienstuiting verklaard. van CDA, PVDA, D66 en GL mogen ze voor altijd discrimineren! “….kijk naar je omgeving, er zijn enkele homo’s en bejaarden achtergebleven, moeten we ons met deze mensen integreren?”, zegt Imam A. Karim. Deze imam weet heel goed dat er veel Nederlandse politicus achter hem staan…Blijkbaar zit de vijand niet in de woestijnen, deze jihadisten streven ernaar de Europese samenlevingen zo snel mogelijk te ontwrichten. Ongeveer 80% van de activiteiten is gewijd aan de zeer vijandelijke “kafir” en die staat in alle moskeen centraal. De militante islamitische groepen die zich als gematigd manifesteren, vinden steeds meer steun onder de Moslim migranten. Door deze doctrinaire verbreiding zijn er grote spanningen, het opkomend Islamisering in Nederlandse steden, de explosieve opmars van de krachten achter vijfde colonne van 2 miljoen Moslims wordt zeker het verval van de maatschappij.

  Politiek Islam is dankzij het slechte beleid van zwakke EU leiders nog sterker geworden.

  Na de jihadisten succes in Libië, gaat ayatollah Khamenei verder: “Arabische moslims moeten een internationaal islamitisch machtsblok vormen”, de Iraanse leider noemt het westen vanwege politieke en economische malaise zwakker dan ooit.
  Dankzij de westerse schurken zijn de Jihadisten van Libië aan de macht gekomen, Tunesië en Egypte krijgen hun enge islamitische regimes op een gevaarlijkere niveau terug. De kern van hele islamitische dictatuur, Saudische dictatuur wordt beschermd door de westerse elite. Ideologische bron van alle Arabische dictaturen, de gevaarlijke Islam heerst overal… De islamieten zitten in een positie als een hefboom door hun geografische ligging. Egypte onder de invloed van de Moslim Broederschap, gesteund door de Turkse moslims kan nu toegang krijgen tot de geavanceerde westerse wapens. Controle van Egypte over het Suez-kanaal zou de controle betekenen over de kortste route van Europa naar de Indische Oceaan en een directe invloed op de 1,8 miljoen vaten olie per dag die door het kanaal worden vervoerd.
  Islamitische dictatuur Khamenei is enthousiast over de politieke veranderingen in Arabische landen. ‘Het lijdt geen twijfel dat ze in ieder islamitisch land zullen leiden tot wat we in Libie hebben gezien.’ De islamieten controleren olievelden, bewapend via Iran gesmokkelde chemische wapens.

  Na Egypte zijn er nog Jemen en Somalië. Islamieten kunnen de controle grijpen over het land en een beroep doen op Turkse erkenning en veiligheidsgaranties. Dan zouden de islamieten ook de toegang tot de Straat van Bab el-Mandab beheersen waardoor 4,8 miljoen vaten per dag aan olieopbrengst worden verscheept, en de toegang tot de Rode Zee. Bovendien zouden zij in staat zijn om de Somalische piraten te ondersteunen en kunnen helpen bij het opzetten van een Somalische staat. wat dit betreft is NAVO beleid totaal antiwesters.
  Heilige tocht van zwaar geïndoctrineerde moslims naar Europa blijft een vaste job van de Europese schurken. Naast de Turken en Marokkanen stromen ook brutale Somaliërs, Bulgaarse Moslims binnen. Hierdoor het aantal islamitische “gebedsruimtes” en moskeeën groeit nog steeds. Ook zijn gebedsruimtes binnen Nederlandse Universiteiten afgedwongen, evenals gescheiden loketten, taallessen en inburgeringcursussen etc. Er zijn veel Islamitische scholen bijgekomen. Vanaf het begin hebben de moslims veel volkeren overvallen, gekoloniseerd en waar mogelijk geïslamiseerd en hun productiviteit in de vorm van belastingen uitgebuit.
  Islam bewijst constant geen godsdienst te zijn maar een onredelijke, onvrije, enge, strenge ideologie, waaruit ontsnappen levensgevaarlijk is. Als we naar alle moslimlanden kijken zien we, vervolging, discriminatie, eenzame opsluiting, moord, verbanning en noem maar op. Bijna alle Arabische landen zitten continue in oorlog met de buurlanden. Turkije zegt openlijk dat alle buren vijanden zijn.
  Een moslimvrouw die de hoofddoek draagt, draagt de vlag van de islam. De helft van de bevolking zit gesluierd thuis, de andere helft is 5 maal daags bezig een ernstige hernia op te lopen. Het is de hoofddoek die de maat aangeeft voor het verschil tussen de islam en het westen. De moslimvrouw zegt openlijk dat de westerse beschaving onaanvaardbaar voor haar is, dat ze een ziekte is, een pest voor de mensheid, en dat alleen de islam de mens waardigheid kan geven. Het gevaarlijkste van de Islam is dat als die ideologie de overhand krijgt, alle vooruitgang stopt. Het is tijd om ons heel erg goed voor te bereiden op het allerergste.

  De vrijheid als kern van de Europese verlichting bestaat niet in de islam. Europa heeft in een moeizame strijd afscheid genomen van het idee van de almachtigheid van een religie. De niet-moslim is volgens de islam een onvolmaakt mens, kritiek op moslims is verboden en het verlaten van de islam wordt met de dood bestraft. En deze religie hebben we de kans gegeven zich binnen 30 jaar definitief in Europa te vestigen…De strijd tussen het Westen en de Islam is namelijk al heel oud en laait met tussenpozen telkens weer op. Deze strijd vergt bovendien echte offers en leidt tot veel leed, zeker ook aan Westerse kant.
  Wanneer er meer moslims zijn, dan niet moslims transformeert een democratie in een theocratie. Islam is de grootste bedreiging voor vrije landen…Deze bezadigde, oude heren vergeten, dat deze Moslims die ze nog steeds binnenhalen een nucleaire wapens worden, ook onder hun voeten. De eeuwenoude indoctrinatie van mensen in de islam zit in hun DNA. Generatie op generatie is geleerd dat islam hun identiteit is. Hun binding met familie, stam en hun verleden. Dat is nog eens iets anders dan fascisme en communisme. Oude garde die zich elite noemt maakt een fatale denkfout door te denken dat islam uiteindelijk zal wegsmelten.
  Europese politici hebben bewust de ogen gesloten. Het is juist de islamitische wereld en met name de Turks Islamitische AKP en Arabische Broederschap die het westen niet alleen als een bedreiging ziet, maar juist als een potentiële vijand, waarin maar één antwoord mogelijk: demografische explosie moslims via de baarmoeder, prediking en oproepen tot invoeren van Turkse Arabische cultuur.
  Hoe lang mogen Saoedi-Arabië, Turkije, Pakistan, Marokko en Somalië openlijk de moslims in Europa aansturen?
  Dictatoriale moslimlanden hebben door hun oliedollars decennia lang de politiek georganiseerde islam in Europa met veel geld verzorgd, vooral de Moslimbroederschap en AKP componenten Fetullah, rabita, diyanet en Milli Gorus profiteerden daarvan. De directe inmenging van Turkije en Marokko in de lotgevallen van de moslims echter is voor de toekomst nog veel gevaarlijker.
  Nederland heeft het recht zijn eigen cultuur te behouden en dient zich niet gedienstig neer te leggen bij middeleeuwse opvattingen die het westen eeuwen terug al heeft overwonnen. Evolutie is vooruitgang dan zet je de klok geen eeuwen terug door lieden te volgen die een verschrikkelijk “systeem” van onderdrukking/onderwerping aanhangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.