Twee Mubaraks

[Foto: demonstranten op Tahrir Square houden hun schoenen in de lucht tijdens Mubaraks speecht. Bron: NRC Next beeldblog.]

Mubarak heeft gisteravond een deel van de macht aan zijn vice-president overgedragen. Het probleem is niet zozeer dat-ie er niet bij vertelde welk deel, maar veeleer dat niemand Suleiman überhaupt als oplossing zag. (Behalve Amerika dan, die helaas weer achter de verkeerde man aanloopt.) Suleiman is een vertrouweling van Mubarak, en hij staat al jarenlang aan het hoofd van de inlichtingendiensten en is in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het martelen van honderden, zo niet duizenden Egyptenaren. In de woorden van iemand op Twitter: ‘Nu hebben we twee Mubaraks!’

Omar Suleiman – Mubarak II – hield daarna ook een toespraak, die erop neer kwam dat iedereen nu maar naar huis moest. Hij lardeerde zijn toespraak opnieuw met dreigementen. Overal proefde je dat-ie van plan was om maatregelen te gaan nemen.

Met zijn speech heeft Mubarak het leger in z’n hemd gezet. Het rommelde de hele dag, er was overleg links en overleg rechts, en na een van die bijeenkomsten meldde een hoge legerofficier publiekelijk dat Mubarak het leger had laten weten dat ‘alle wensen van de demonstranten zullen worden ingewilligd.’ Die belofte deed Mubarak niet gestand, en zijn leugen aan hun adres zal het leger hem niet in dank afnemen.

De demonstranten gaan niet weg. Het is nu vrijdag, een heilige dag. Elke vrijdag sinds 25 januari werden de masssa’s op straat alleen maar groter, en dat zal vandaag ook gebeuren. Temeer daar gisteren esowieso en nationale staking voor vandaag was afgekondigd, en na Mubaraks teleurstellende, bevoogdende speech is niemand van plan naar huis te gaan.

Sommige mensen zijn bang voor een burgeroorlog: een waarbij het leger zich tegen Mubarak / Suleiman keert en Mubarak / Suleiman de politie, de Republiekeinse garde en de harafeesh inzetten. Dan wordt het land gesloopt….

Een paar reacties van Twitter:

 • @ElBaradei – El Baradei: Egypt will explode. Army must save country now.
 • @RawyaRageh – Rawya Rageh: Many now wondering — how come the military made the statement that it’s standing by protesters, then this speech by Mubarak? #Jan25
 • @MohammedY – Mohammed Yahia: I have seen #Mubarak single-handedly let down 1 million ppl right in front of my eyes. I will not forgive for that #Jan25
 • (Ik weet niet meer wie – dus parafraserend) Ouderen zeggen dat we nu voorzichtig moeten zijn. Maar als zij het inderdaad beter weten, hadden we nu niet met dit regime gezeten.
 • We are all Khaled Said: [Tegen het leger:] Are you protecting the people, or protecting (Mubarak) the dog?!

Author: Spaink

beheerder / moderator

7 thoughts on “Twee Mubaraks”

 1. “…veeleer dat niemand Suleiman überhaupt als oplossing zag.”
  @spaink: wishful thinking. Er zijn er meer die belang bij status quo hebben. En ook Ammriiikka is méér dan een.
  En het leger in ‘t hemd gezet? Hij dunkt me wel wijzer (zoniet: is-tie morgen, de Vrijdag, gebedsdag, weg).
  Ik help ‘t je hopen…

 2. JPaul, we zullen zien…. En ik moet inderdaad rectificeren: voor de demonstranten is Suleiman geen oplossing. Amerika en Israël zouden erg blij met hem zijn, helaas.

  Ja, het leger is in hun hemd gezet. Mubarak heeft ze laten weten dat hij ‘alle eisen’ van de demonstranten zou inwilligen, en de situatie was al zo verhit dat het leger die boodschap vervolgens zelf naar buiten bracht. En toen deed-ie niet wat hij hen had verteld… Er zijn allerlei verstandige mensen die nu voor het eerst vrezen dat het op een burgeroorlog kan uitlopen.

 3. Yeeeeeeaaaahhhhhhh! Eerst feest!
  Dan hopelijk El Baradei weer in de picture. Op tv een tekst van hem: ‘dit is de mooiste dag van mijn leven’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.