Departure day?

Mubaraks huurlingen zijn gisteren doorgegaan met aanvallen op de demonstranten; er zijn doden, en honderden gewonden. Het leger duwde de huurlingen soms wat weg maar heeft nog steeds niet echt ingegrepen. Tahrir Square is desondanks nog steeds in handen van de democraten. Zij hebben vandaag tot D-Day benoemd: The day of departure, de dag van Mubaraks vertrek. Tahrir Square loopt opnieuw vol.

Gisteren zijn minstens 24 buitenlandse journalisten in Egypte aangehouden (en daarna meestal weer vrijgelaten, na veel gedreig en inbeslagname van hun apparatuur). En minstens 21 andere journalisten zijn door Mubaraks huurlingen aangevallen en gewond geraakt, waarvan sommigen ernstig. Veel journalisten zijn inmiddels het land uitgezet. (Update: een Egyptische journalist is inmiddels overleden, een Zweede journalist ligt nog in het ziekenhuis.)

Amerika’s taalgebruik wordt stelliger. The New York Times meldde vannacht dat de VS onderhandelt over Mubaraks vertrek, en dan Omar Suleiman als vervanger ziet. Suleiman? De man die duizenden Egyptenaren heeft laten martelen? De man die aan het hoofd van het rendition programma stond? (Rendition: de VS die gevangenen naar het buitenland overbracht om ze daar te martelen, in de hoop bekentenissen los te peuteren. De VS deed dat ‘s buitenlands om zodoende hun eigen wetgeving te kunnen ontduiken.) Lees hier, hier, en hier.

Author: Spaink

beheerder / moderator

6 thoughts on “Departure day?”

  1. By the way. Zojuist op tv (Eenvandaag) door Nederlands/Egyptische politicologe: Moslim broederschap in Egypte is vóór hoofddoekjes en vóór stenigen van overspelige vrouwen.
    Baradei voorlopig de beste optie dus?!

  2. ik hoor net (leve de radio) dat de heer M. niet weggaat voor de heer S. Eerst moet de hele kliek rond de heer M. fatsoenlijk onderdak worden geholpen, en aangezien bijvoorbeeld de jongere zoon overal aandelen in heeft, tot en met een aandeeltje verkoop van de tomatenverkoper op de hoek, is dat niet 123 geregeld..

  3. Net als in Marokko – over aandelen gesproken-. Vandaag een stuk daarover in De Pers. Die koning daar zit echt overal in met z’n familie, en is zelfs eigenaar van de belangrijkste supermarktketen in het land. Dat heb je met gretige dictators, blijkt. Brrr. Die moet je met wortel en al verwijderen, is inderdaad nog niet zo makkelijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.