Tegenlicht

De VPRO heeft deze maand een tweedelige documentaire uitgezonden over WikiLeaks.

Deel 1, De WikiLeaks code: De discussie rond WikiLeaks en Julian Assange beheerst al weken de nieuwe én de oude media. Maar nog steeds zoekt iedereen naar omschrijvingen, betekenissen en duidingen voor wat WikiLeaks nou precies inhoudt. En wat het heeft veranderd. Zowel wat betreft transparantie en digitalisering van onze informatiecultuur als meer inhoudelijk in democratie en machtsverhoudingen.

Regisseur Shuchen Tan reisde af naar IJsland om daar te spreken met Birgitta Jonsdottir, die sinds vorige week ook door de Amerikanen op hun onderzoekslijst is gezet. Jonsdottir is behalve internet activiste ook parlementslid in IJsland, waardoor zij immuniteit geniet. Daarnaast sprak Tegenlicht met de huidige voorman van WikiLeaks, de IJslandse journalist Kristinn Hrafnsson en met de hackers Herbert Snorrason, Smari McCarthy en G. Ragnar Gudmunsson. Zij zaten samen met Assange en Jonsdottir in ‘de Bunker’ waar de inmiddels beruchte ‘Collateral Murder’ video geproduceerd is. Ook Rop Gonggrijp komt uitgebreid aan het woord.

Deel 2, De wereld na WikiLeaks: De hype rond WikiLeaks en Julian Assange beheerst al weken de nieuwe én de oude media. Maar nog steeds zoekt iedereen naar omschrijvingen, betekenissen en duidingen voor wat WikiLeaks (en binnenkort ook OpenLeaks) nou precies inhoudt. En wat het heeft veranderd. Zowel wat betreft transparantie en digitalisering van onze informatiecultuur als meer inhoudelijk in democratie en machtsverhoudingen. Tegenlicht duikt in de oorsprong en de idealen van de –Leaks beweging en stelt de filosofische en politieke vragen achter het nieuwe fenomeen. Aan het woord komen cultuurcriticus Theodore Dalrymple, mediafilosoof Derrick de Kerckhove en technologiegoeroe Kevin Kelly.)

 • De WikiLeaks code op YouTube, of op Uitzending Gemist (55 minuten);
 • De wereld na WikiLeaks op Youtube (55 minuten) (nog alleen via de website van Tegenlicht te zien, en dan heb je SIlverlight nodig. :(Zodra er een fatsoenlijke link is, zal ik die hier neerzetten.)
 • In de VPRO-gids stond in de week van 13 januari een kort interview met mij, dat ook op de website van tegenlicht staat: ‘Er spelen zich zeer curieuze dingen af’.

Aantal reacties: 2

 1. url url'>hans willems ≡ 27 Jan 2011 ≡ 11:39

  Een psychopaat dient zich te verantwoorden voor de rechter i.v.m. meervoudige verkrachting en moord.
  Gedurende de terechtzitting onderbreekt hij het requisitoir van de officier van justitie herhaaldelijk met
  ‘Ik ben onschuldig aan alles wat je zegt’
  De rechter grijpt uiteindelijk in, ‘…maar u heeft toch al een volledige bekentenis afgelegd
  tijdens de eerdere onderzoeksverhoren?’
  ‘Ja, maar die bekentenis was een diplomatiek ambtsbericht’….

 2. ≡ 27 Jan 2011 ≡ 17:28

  Goed Karin, dat je de ontwikkelingen volgt, analyseert, betekenis geeft en de implicaties uiteenzet van wat er gebeurt.

  Vind het ook schokkend dat grote bedrijven klanten de toegang tot hun eigen geld ontzeggen, dat we het reageren met (de veronderstelling van) geweld gelaten over ons heen laten komen.

  Persoonlijk zou ik niet weten wat ik kan doen. Behalve de ontwikkelingen zo goed en zo kwaad als dat gaat volgen en mijn mening geven in discussies.

  Ben van mening dat dit ontwikkelingen zijn, met nieuwe kansen voor democratie, waar niet met repressie op gereageerd zou moeten worden.

  Wanneer grote belangen worden geschaad is geweld helaas toch altijd een eerste reactie. Pas later volgen inzicht in nieuwe mogelijkheden, nieuwe structuren, wegvallen van de oude en worden de nieuwe inzichten ten nutte gemaakt. Zover zijn we nog niet.
  Ben zeer benieuwd hoe we over tien jaar op deze ontwikkelingen terugkijken.

Trackbacks & Pingbacks 1

 1. From Daily Digest for January 27th 11:02pm | Willem's LifeStreamer on 28 Jan 2011 at 00:04

  […] Tegenlicht […]

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *