Egypte (updated)

De gebeurtenissen in Egypte zijn adembenemend, ik volg ze met grote spanning. Het ziet ernaar uit dat Mubarak eindelijk gaat vallen, en ik wens Egypte dat van harte toe. Overal in het land – Cairo, Suez, Alexandrië, Port Said – wordt gedemonstreerd, de avondklok is ingesteld en iedereen negeert die. Burgers hebben een cordon gevormd rond het National Museum in Cairo om het te beschermen tegen eventuele plundering, en de gebouwen van de politie en de Nationale ‘Democratische’ Partij (Mubaraks slippendragers) staan overal in de fik.

Mubarak heeft het leger ingezet en de Republikeinse Garde op pad gestuurd. ‘s Middags, toen de demonstranten knielden voor het gebed, hield de oproerpolitie zich in. Later vanavond hebben ze ingeslagen op biddende demonstranten. (Ja daarmee maak je je geliefd.) Over het algemeen houdt de politie zich gedeisd. Eind van de middag veroverden de demonstranten het Tahreerplein in Caro, en een deel van de politie sloot zich aan. Een goed teken!

Wie het nieuws uit Egypte op de voet wil volgen, kan terecht op de site van The Guardian: uitstekende verslaggeving, heet van de naald, uit tal van bronnen. De url wisselt per dag: vrijdag 28 januari, zaterdag 29 januari, zondag 30 januari, maandag 31 januari, dinsdag 1 februari, woensdag 2 februari, donderdag 3 februari, vrijdag 4 februari, zaterdag 5 februari, zondag 6 februari, maandag 7 februari, dinsdag 8 februari deel 1, dinsdag 8 februari deel 2, woensdag 9 februari. Op Facebook is We are all Khaled Said een goede bron (ik hoop dat hun optimisme bewaarheid wordt). En tenslotte is er de live stream van Al Jazeera English. En insh’allah: moge de opvolger van Mubarak niet de Muslim Brotherhood wezen, maar een waarlijk democratische groep.

Update, 23:30: Mubarak verscheen op tv. Hij begrijpt de zorg van het volk en deelt die. Dat de protesteerders hun zorg hebbben kunnen uitdrukken, komt door de vrijheden die hij ze heeft gegund. (Merk op dat hij niet over rechten spreekt maar over gunsten.) Veiligheid en stabiliteit zijn echter belangrijk, stelde Mubarak, en deswege moet het protest nu ophouden. Mubarak kondigde daarna aan dat hij de regering heeft ontbonden en morgen een nieuwe regering aanstelt. En dus dat hij blijft.

Zodra zijn speech was afgelopen, barstte het protest op straat los. Ze willen Mubarak niet meer. Zoals iemand schreef: ‘Walk, Mubarak, walk like an Egyptian. Towards the exit.’


Aantal reacties: 8