Egypte (updated)

De gebeurtenissen in Egypte zijn adembenemend, ik volg ze met grote spanning. Het ziet ernaar uit dat Mubarak eindelijk gaat vallen, en ik wens Egypte dat van harte toe. Overal in het land – Cairo, Suez, Alexandrië, Port Said – wordt gedemonstreerd, de avondklok is ingesteld en iedereen negeert die. Burgers hebben een cordon gevormd rond het National Museum in Cairo om het te beschermen tegen eventuele plundering, en de gebouwen van de politie en de Nationale ‘Democratische’ Partij (Mubaraks slippendragers) staan overal in de fik.

Mubarak heeft het leger ingezet en de Republikeinse Garde op pad gestuurd. ‘s Middags, toen de demonstranten knielden voor het gebed, hield de oproerpolitie zich in. Later vanavond hebben ze ingeslagen op biddende demonstranten. (Ja daarmee maak je je geliefd.) Over het algemeen houdt de politie zich gedeisd. Eind van de middag veroverden de demonstranten het Tahreerplein in Caro, en een deel van de politie sloot zich aan. Een goed teken!

Wie het nieuws uit Egypte op de voet wil volgen, kan terecht op de site van The Guardian: uitstekende verslaggeving, heet van de naald, uit tal van bronnen. De url wisselt per dag: vrijdag 28 januari, zaterdag 29 januari, zondag 30 januari, maandag 31 januari, dinsdag 1 februari, woensdag 2 februari, donderdag 3 februari, vrijdag 4 februari, zaterdag 5 februari, zondag 6 februari, maandag 7 februari, dinsdag 8 februari deel 1, dinsdag 8 februari deel 2, woensdag 9 februari. Op Facebook is We are all Khaled Said een goede bron (ik hoop dat hun optimisme bewaarheid wordt). En tenslotte is er de live stream van Al Jazeera English. En insh’allah: moge de opvolger van Mubarak niet de Muslim Brotherhood wezen, maar een waarlijk democratische groep.

Update, 23:30: Mubarak verscheen op tv. Hij begrijpt de zorg van het volk en deelt die. Dat de protesteerders hun zorg hebbben kunnen uitdrukken, komt door de vrijheden die hij ze heeft gegund. (Merk op dat hij niet over rechten spreekt maar over gunsten.) Veiligheid en stabiliteit zijn echter belangrijk, stelde Mubarak, en deswege moet het protest nu ophouden. Mubarak kondigde daarna aan dat hij de regering heeft ontbonden en morgen een nieuwe regering aanstelt. En dus dat hij blijft.

Zodra zijn speech was afgelopen, barstte het protest op straat los. Ze willen Mubarak niet meer. Zoals iemand schreef: ‘Walk, Mubarak, walk like an Egyptian. Towards the exit.’


Aantal reacties: 8

 1. ≡ 29 Jan 2011 ≡ 01:01

  Er gebeurt vanalles in Noord-Afrika. Ook in Jemen protesten. Zou er nu echt iets ten goede gaan veranderen? Zou fantastisch zijn.
  Dank voor de interessante links.

 2. ≡ 29 Jan 2011 ≡ 05:21

  Jammer, maar het lukt niet. Zowel TheGuardian alsook AlJazeera (gezigboek heb ik nie probeernie) vragen een nieuwe ‘flashplayer’-download, en ik heb #9 (viz. nummer negen) al. De nummer tien draait op mijn systeem (ik heb een ouwe Mac) niet. De fimmelkes op joeptjoep hebben geen ondertiteling voor Arabisch.
  Al eerder heb ik dit bij onze eigenste NOS bemerkt, ten aanzien van de berichtgeving uit Afrika ten tijde van het WK voetjebal, aldaar. Niks niet te vernemen vanuit dat continent zonder $ilverlight.
  Is dit een conglomeraat van BillGates en SilvioBerlusconi en SteveJobbs tegen de rest van de wereld of hoe zit dat?
  (ja, ik ben pranoit-oïde)

 3. ≡ 29 Jan 2011 ≡ 09:05

  Ik hoop dat er wat goeds van komt; Egypte is een prachtig land, maar de armoede is absurd.

 4. ≡ 29 Jan 2011 ≡ 22:16

  Adembenemend indeed! Wat een prachtige menselijke kracht gebundeld. Ik hoop op het allerbeste. De wanhoop is hoop geworden in elk geval.

 5. ≡ 30 Jan 2011 ≡ 01:54

  Ik zit ook gefascineerd te kijken. Wordt dit een 1989-achtig moment voor het midden-oosten? Of lukt het weer niet? En onze regeringen steunen het huidige regime want “it’s better to have the devil you know”.

  Herinner je je nog dat mensen zo optimistisch waren over internet? En dat ze de afgelopen jaren gedesillusioneerd raakten? En dan gebeurt het toch. Niet zozeer Twitter, of Facebook, maar puur het feit dat een regering zijn onderdanen niet meer af kan sluiten van de rest van de wereld.

 6. ≡ 30 Jan 2011 ≡ 10:02

  Wij hopen dat er democratie komt. Maar of dat het is wat er van komt…

  En man in het nieuws gaf aan dat het hem niet uitmaakt wie of wat er oor in de plaats komt, als die Mubarak maar vertrekt.

 7. url url'>Spaink ≡ 01 Feb 2011 ≡ 01:03

  Wie Al Jazeera English niet kan volgen op hun eigen site (vanwege pugins enzo), kan ook terecht op het live straming kanaal van Al Jazeera English op YouTube:
  http://www.youtube.com/aljazeeraenglish

 8. ≡ 03 Feb 2011 ≡ 02:18

  J a ,
  fijn
  “download the latest flash player”

Schrijf een reactie

E-mail adressen worden niet getoond noch aan derden doorgegeven.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *