Ideetje

De AutomatiseringGids meldde vandaag dat Eric Schmidt, een van de CEO’s van Google, zich bewust is van het feit hoe ongelooflijk veel informatie Google over mensen vastlegt. Dat is niet altijd leuk voor de, eh, vastgelegden: je verleden raak je tegenwoordig nooit nooit meer kwijt,dat heeft ineens kennelijk geen vervaldatum meer.

Maar niet getreurd. Schmidt heeft een idee gelanceerd om dat probleem tegen te gaan:


Jongeren zullen in de toekomst het recht moeten krijgen op hun 18e van naam te veranderen, om zo te onstnappen aan mogelijk compromitterende informatie die ze zelf en hun vrienden op het internet hebben gezet.

Geweldige oplossing. ‘Wij hebben zoveel informatie over u vastgelegd dat u daar last van gaat krijgen. Wij raden u aan om uw naam te veranderen. En dan beginnen we gewoon van voor af aan.’ Chapeau, meneer Schmidt!

Author: Spaink

beheerder / moderator

17 thoughts on “Ideetje”

 1. Tsja…, dat is natuurlijk ‘n beetje zorgelijke zaak met dat Google. Jörg Schieb van WDR4 televisie Aktuelle Stunde is de laatste weken ook al herhaaldelijk iedere dag een half uur bezig geweest de mensen uit te leggen, dat die rondrijdende oottoottjes van Google Earth behoorlijk lastig en zeer ernstig schadelijk kunnen zijn voor de mensen die in de straten wonen. In Duitsland en andere Europese landen bestaat enorm veel tegenstand tegen de oottootthes van Google Earth met hun vervelende cameraatjes er bovenop. Een groot, onvoorstelbaar groot aantal gegevens wordt daarmee verzameld onder meer door afgeluisterde meegenomen en geregistreerde data-router-laptopsignalen aan de huizen en kantoren van de bewoners.

  Niemand weet wat er met de gegevens gebeurt, wie erover gaat, waar ze worden bewaard, wat ermee wordt gedaan, hoe ze worden verhandeld, welke winsten ermee worden gemaakt, welke rechten en onrechten er zijn, hoe groot de schade is die ze voor de mensen die het betreft, alle mensen dus, aanrichten, en hoe er ingegrepen kan worden namelijk niet.

  Dat heeft Google, de aartsvijand, toch maar heel listig en slim bekeken. Er bestaat namelijk geen geld. Nergens meer op de hele wereld. Er bestaat namelijk alleen nog maar informatie. En tijd, als reken-eenheid.

  Op zichzelf is dat allemaal niet zo erg want je kunt het rechtpraten, als gelaedeerde in je verdere hele leven lang en tegen iedereen die het maar horen wil (niemand) maar dat kost vanaf nu tot in de verre toekomst onnoemelijke voorraden energie. En die hebben we niet om oneconomisch nutteloos weg te gooien. Dat is dus het gebrek, dat Google ons aandoet en beschadigt.

  Die vernieuwing en verwisseling van persoonlijke identiteit die komt er natuurlijk niet en in de eeuwigheid dat begrijpt een kind.

  Werpen wij thans, en dat is altijd maar het beste, de benen in volmaakte zorgeloosheid in de lucht en plaatsen wij een luide en totaal waanzinnige gil.
  Dat lucht op.

 2. Schmidt was gedurig, langdurig en ongedurig op de Duitse televisie in steeds maar weer herhaalde uitzendingen van de Duitse televisie in de voorafgaande dagen van deze en de vorige week en in alle grote Duitse kranten stonden de voorbije dagen paginagrote advertenties van en over Google.

  Ze hadden niets mee te delen en niemand trapte erin, in heel Duitsland en aangrenzende Euripese landen. Men doorziet het, en de volkswoede wordt alleen maar groter.

  Er bestaat kolossale weerstand tegen Google (Earth) maar niemand doet er iets aan en Google gaat onverstoorbaar zijn gang. Schmidt en zijn beweringen spelen geen enkele rol.

  Toch kost de ongebreidelde megalomanie het concern uiteindelijk de kop al duurt het wachten daarop, in 25 jaar, nog erg lang.

  De uitzendingen zijn opvraagbaar.

 3. Had het al lezen.. Geweldig! Moeten we dan niet meteen naar een plastisch chirurg.. want stel.. ze linken ons gezicht aan een gezicht bij facebook.. Echt goed, we moeten straks allemaal een nieuwe identiteit aannemen om nog aan het werk te kunnen! Laten we meteen beginnen met het afvijlen van onze vingerafdruk! :)

 4. Juzo spreekt:

  “Er bestaat kolossale weerstand tegen Google (Earth) maar niemand doet er iets aan en Google gaat onverstoorbaar zijn gang”.

  Wat is daar erg aan?

 5. @ 4 Niets, daar is niets erg aan iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen daden en als naast mij iemand in het water plompt die niet kan zwemmen zal ik wel de laatste zijn die hem bij z’n uit de golven stekende hand pakt om hem te redden ik laat hem of haar gewoon verzuipen want dat is de trend van de tijd en zo zijn de mensen die niet in de oorlog zijn geboren opgegroeid en opgeleid maar ja, ‘t zal je familielid of kind maar zijn hè dan gaat het ook gewoon in de golven en voorgoed verloren wat maakt het uit alles heeft toch geen waarde en niets heeft wel wat waarde het hele mensdom op aarde, zou eigenlijk geen recht mogen hebben nog langer voort te bestaan dat zou eigenlijk wel het mooiste zijn en nog veel mooier, daar gaat het gelukkig heel langzaam wel naartoe. Is dat ook weer opgelost.

 6. Juzo zei:

  “Zal ik wel de laatste zijn die hem bij z’n uit de golven stekende hand pakt om hem te redden ik laat hem of haar gewoon verzuipen want dat is de trend van de tijd”.

  Goh, Juzo ik had u (nog) niet ingeschat als een brave en slaafse volger van de trend van de tijd…

 7. Ik heb een beter idee: als we nu allemaal dezelfde naam aannemen, dan kan niemand meer iets compromiterends vinden.

  Ik stel voor: Winston Schmidt… uh Smith.

 8. Ik dacht hier aan: ‘mensen zijn wat ze doen, niet wat ze zeggen’. Zo ook aan het u allen welbekende: “Ik zeg dit niet als lid van het CDA, niet als minister president, maar als… al die andere indentiteiten welke één en hetzelfde personage zich maar aan denkt te kunnen meten. Komisch en wie weet goed voor je relatie? “Nee schat, ik ben niet als je wettelijke echtgenoot vreemdgegaan, maar als collega van de secretaresse.”

 9. Hoewel ik erg voor het idee van Mare voel – ‘Wij zijn allen Winston, eh, Schmidt!’- gaat er nog een ander probleem achter onze naam schuil. We denken dat onze naam onze identiteit is, maar voor Google is ons IP-nummer veel belangrijker, en nog belangrijker: onze plaats in een netwerk. Dat verander je allemaal niet met het aannemen van een andere naam.

  Met andere woorden: Googles ‘oplossing’ slaat alleen op de informatie die wijzelf hebben prijsgegeven, niet op de informatie die Google aan ons onttrekt. (Om van overheden nog maar niet te spreken – die geven helemaal niet om een naam. Je kunt trouwen en een andere achternaam aannemen, who cares. Je BSN, dat telt!)

 10. Oh en Andreas: sinds ik je de mantel uitveegde is je toon opmerkelijk opener geworden: meer onderzoekend, minder ik-weet-wat-jullie-niet-doorhebben. Dank daarvoor: van toon veranderen is niet makkelijk, maar je doet het wel.

 11. In feite is he zo, dat we de overheid en wie elders en anders ook maar, wat te voeren moeten hebben. Stel dat iemand geheel blanco was. Er was niets over hem bekend. Hij schermde zich volledig af. Hij bewaakte al zijn gegevens als een thesauriër. Hij rekende zijn aankopen in de winkels met contant geld af om de Albert Heijn computer niet te laten weten wat hij allemaal kocht, en waarom. Stel.

  Je zou dan vreselijk in de kijker lopen. De diensten van de overheid, hun mannetjes en vraowtjes zouden zeggen hee. Dat is eigenaardig. Over hem of haar is niets bekend. Dat klopt niet. Dat is verdacht.

  Het gaat er dus om gerichte, gestuurde informatie prijs te geven. Men moet dus een profiel maken, dat weggezet kan worden op Twitter, op Xing, op Facebook LinkedIn en nog een aantal andere leuke frutsels van de moderne tijd.

  Dat profiel moet zorgvuldig gestuurde informatie bevatten. Zodat de toekijkende diensten en medeburgers in de sociale controle daar gelukkig en tevreden mee zijn. Zodat ze zeggen o ja die en die, dat is een open boek, hij of zij houdt zich bezig met dat en dat, dat is allemaal heel gewoontjes, dat is niks bijzonders hij of zij doet op tijd plas, en alles blijft zoals het was.

  Google Earth en al die andere data-controlemiddelen, mannetje en vrouwtjes van de controlemiddelen hebben dus wel degelijk zin, en he gaat er dus alleen maar om, ze te voorzien van heel zorgvuldig geslecteerde, gestuurde, geplande, vertrouwenwekkende, opportunistisch gevormde en geformuleerde informatie.

  Blanko mensen zijn onbruikbaar. Die vallen teveel op, en die worden steeds zwaarder sociaal gecontroleerd, beloerd, gevolgd, het wonen werken en leven onmogelijk gemaakt, geoutcasted, gedroppedout, geknokked dauwn.

  Alles heeft z’n plaats, en z’n doel in deze wereld. Daarom heb ik ook zo’n vuig en voos patroon, profiel over mezelf samengesteld en daarom onderhoud ik het ook zo grappig.

  Wie wil er vechten met de beer?
  De volgende graag.
  Vader wacht op zijn Tabak.

 12. Ik lees zojuist [Radio 1]: OBAMA IS ECHT CHRISTEN – Het Witte Huis heeft nog maar eens benadrukt dat president Obama een christen is. Deze verklaring kwam enkele uren na een peiling waaruit blijkt dat één op de vijf Amerikanen denkt dat Obama een moslim is. Slechts een derde van de Amerikanen weet wel dat Obama een christen is.
  M.a.w. óók schuilgaan achter het zeggen iets te Zijn wat je niet kunt Zijn, gelijk we geen naam kúnnen zijn.

 13. @Spaink-10: Je hebt gelijk. Google kan nog steeds een netwerk van je opbouwen. Op basis van je IP (versie 4 of 6). Het IP protocol is niet ontworpen voor anonimiteit.

  Je kan dan nog zo goed met je eigen privacy omgaan, maar als je dat maar één keer verknoeit, dan kan aan de hand van die ene keer alles wat je tot dan toe op dat IP hebt gedaan worden achterhaald. Een beetje als na jaren gebruik van je anonieme bonuskaart van de AH, opeens met je pin betalen.

  Het is ook misleidend om die ‘tweede’ kans aan internet gebruikers te geven bij hun 18de. Er zijn namelijk vele ouderen die niet met internet opgroeiden, die nog harder hun privacy te grabbel gooien. Waarom krijgen zij geen tweede kans? Omdat ze al 18 zijn geweest?

  Er is wel een oplossing voor dit alles, en dat zijn ‘sterke’ pseudoniemen. Zoals van de lekkers op Wikileaks. Nou, het was leuk zolang het duurde. Wikileaks redt het denk ik niet lang meer met alle aandacht die ze nu hebben van het pentagon. En anders gebruikt onze eigen Hirsch Balin zijn ‘wisknop’ wel (nadat hij Norton AV op zijn dienstlaptop heeft gezet).

 14. een simpele oplossing : stel je voor google heeft een nieuwe ingebouwde functie : met een naam zoals : erase my name

  als je die intikt en inlogt : dan ben je op geen enkele google site meer te vinden :

  ja dat is een simple oplossing

  ja om je naam overal weg te poetsen op elke site waar je ooit geweest bent dat is te gecompliceerd

  toch ja ken ik ook veel mensen in mn omgeving met internet : ja en die hebben helemaal geen spijt van hun internet verleden….die bestaan dus ook …..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.