Voedselbingo

Wie regelmatig alcohol drinkt, heeft een kleinere kans om reumatoïde artritis te krijgen dan wie geheelonthouder is. En als je die rotziekte dan onverhoopt tóch krijgt, is matig drinken al evenzeer goed voor je: dat vermindert de ernst van de klachten aantoonbaar, ook op lange termijn. Dat bleek uit herhaald onderzoek: Medisch Contact wijdde er begin augustus een stukje aan (p. 1533).

Geregeld een alcoholhoudend glas heffen is trouwens ook goed voor hart en bloedvaten. Concluderend kun je stellen dat niet drinken een stuk ongezonder is dan matig drinken.

Komaan: de hoogste tijd om alcoholgebruik eindelijk op te nemen op de lijst van gezonde dingen en dus tot onderdeel van ons ziektepreventiebeleid te verklaren. (Wel oppassen dat u niet teveel drinkt, dat is namelijk weer slecht voor de lever en vergroot bovendien uw kans op borstkanker.)

Het stikt van zulke gezondheidsadviezen. Een aspirientje per dag is goed voor de bloedvaten, voorkomt trombose, verkleint het risico op borst- of prostaatkanker maar is slecht voor de maag. Biefstuk is goed voor het ijzer maar rood vlees verhoogt je kans op kanker, net als te doorbakken vlees overigens. Teveel in de zon zitten verhoogt je kans op kanker. Te weinig in de zon zitten veroorzaakt vitaminetekort en maakt mogelijk depressief. Stress is slecht voor je, maar uitdagingen aangaan gezond. Koffie is goed, nee pas op koffie is juist slecht!

Je zou er dol van worden. Wat te doen met al die adviezen? Ze allemaal opvolgen? Ze toch maar negeren?

Paul Battley koos een andere strategie. Hij bedacht een geestige én moderne aanpak. Samen met de lezers van zijn website nam-ie alle online artikelen van The Daily Mail door (een krant die vergelijkbaar is met onze Telegraaf) en inventariseerde wat volgens The Daily Mail iemands risico verkleinde om kanker te krijgen, en wat dat risico nu juist vergrootte. Het kostte wat speur- en programmeerwerk, maar omdat zoveel mensen meededen waren ze binnen een paar uur klaar.

Het resultaat is imposant. Een ellenlange lijst, netjes gealfabetiseerd, met honderden dingen die ‘goed’ of ‘slecht’ zijn voor je kans om kanker te krijgen, met als meest opmerkelijke feit dat sommige zaken beiden schijnen te kunnen doen. Zo wordt soja in het ene artikel aangeraden en raadt een ander artikel het ernstig af. Eieren eten kan goed zijn of slecht. Hormoontherapie verhoogt je kans op kanker, nee nietes die verlaagt ’m juist.

Nu is The Daily Mail uiteraard Medisch Contact niet en moet je zulke adviezen met een korreltje zout nemen (pas op: teveel zout is slecht voor je bloeddruk), maar Battleys exercitie toont aan hoe nutteloos, tegenstrijdig en flinterdun zulke ‘tips’ zijn. En dan heeft hij alleen nog maar de kankertips geïnventariseerd… Wat als Battley alle andere adviezen over voeding, gedrag en leefstijlfactoren erbij had betrokken, gezondheidstips die we dagelijks over ons krijgen uitgestrooid?

De enige werkbare conclusie is: doe dingen met mate. Eet & drink gevarieerd, en soms iets eten alleen omdat het lekker is, is vast óók ergens goed voor.

En omdat lachen gezond is, stel ik voor dat we voortaan voedselbingo spelen met zulke adviezen. Maak kaartjes met tien willekeurige voedingsmiddelen. Zodra u dat voedingsmiddel in verband met de kans op een ziekte genoemd ziet worden, kunt u het doorstrepen. Wie z’n kaartje het eerst vol heeft, mag heel hard ‘Bingo!’ roepen. En de rest van die dag eten en drinken wat-ie wil.

Author: Spaink

beheerder / moderator

62 thoughts on “Voedselbingo”

 1. Rauwe champignons zijn volgens het voedingscentrum kankerverwekkend.

  Maar ze zijn rauw het lekkerst!!!!!!
  Maar ja je gaat toch steeds minder rauwe champignons eten.

  Het ergste is dat de inzichten soms veranderen. Wat eerst slecht is, is dan weer goed en dan weer andersom.
  Je moet gewoon geluk hebben en er een beetje rekening mee houden. Gewoon leven dus!

 2. Niet drinken een stuk ongezonder dan matig drinken… daar ben ik dan ook weer mee gezegend. Ik kan het niet lekker vinden namelijk. Sommige sterke dranken al wanneer ik het alleen al ruik, anderen door een druppeltje op de tong of lippen en de rest ‘gewoon’ niet te zuipen. Doe je niks, leef je toch nog ongezond, dan wel met een verhoogd risico op…. Nou oké… BINGOoooohhhhhh… dus.

 3. Kill or Cure, het is een interessant lijstje geworden, onder meer gevonden:
  menstruation causes cancer…… (klinkt als alle vrouwen hebben pech)
  en MRI prevents cancer…. (ben ik ff blij dat ik er al flink wat heb gehad).

  for the fun of it: zowel brood als bier veroorzaken kanker en verlagen tegelijkertijd de kans op kanker……

 4. Maar goed dat ik al 40 jaar nooit alcohol dronk en drink en nooit rookte en rook. Maar er is slechts één, waterdichte en beproefde test- en wetenschapsmachine en dat is de Kenneth Cooperbaan. De Kenneth Cooperbaan is aangelegd bij ieder voetbalveld in Nederland, en gratis en altijd toegankelijk. De baan bestaat uit een halfverhard zand gind looppad, waarlangs op geregelde afstanden bordjes met een getal zijn gezet.

  Aan het begin deel je op een groot tabellarisch kolommenbord je leeftijd in. En dan begin je te looppassen. We zullen zien. Ik sta aan het eind je op te wachten. Met de handen over elkaar, en een grimmige gramstorige uitdrukking op m’n gezicht. We zeggen niets. We gaan uit elkaar, wie het ook maar betreft. Dat blijft het langste bij, en zet het meeste zoden aan de dijk.

  Er is natuurlijk een taktiekje. Toen ik nog in training was, deed onze conditietrainster hetzelfde. We hielden ons in, liepen sukkelig maar hard, zinder de aandacht te vestigen. Totdat ze de laatste twee minuten van het kwartiertje afriep. Dan diende je ‘n fenomenale eindsprint in te zetten en alle gehate concurrenten voorbij te rennen. Een meerdere wekenlang durende roemrijke overwinning, eer, aanzien, macht en gezag waren je deel.

  Een beetje roken drinken slechte voedingsgewoonten laat je bij conditietraining wel uit je hoofd.

  Dan is het enige voedingsadditief verhoogd vitamine-evenwicht, extra snel verteerbare eiwitten, magnesium en L-carnitine iedere dag zoals nu nog steeds.

  Zo’n klein rottig oorwurmdreumesje van 16 jaar dat de Valkenburgse Cauberg opfietst haalt mij nog niet in en de huisarts zegt bij de oudemannenkeuring ik heb aan jou een slechte klant. Wij lachen uiterst genoeglijk want alleen dat is pas gezond.

  We willen er namelijk zo lang mogelijk bij blijven hier op deez’ aard en dat is vrij uitzonderlijk. Al was ‘t maar om naar de anderen hunnerlui begrafenissen te kunnen gaan en aan de achterdeur uit de kerkgangers de volgende boven aan het scabreuze lijstje te kunnen plaatsen. Loerend vanuit de bloeddoorlopen ooghoeken.

  Geestelijke gezondheid krijg je er niet gratis bij helaas.

 5. Lijkt me echt een stuk waar mensen die weten dat ze ongezond leven, zich achter denken te kunnen verschuilen.

 6. Het hangt zoals gewoonlijk weer allemaal een beetje met elkaar samen.

  Als men gedurende korte of langere tijd uitermate hoge prestaties van zichzelf wil eisen, -en zo af en toe zal dat eens in verband met haalbare deadlines moeten gebeuren-, dan zal men de voedingsgewoonten daaraan ten zeerste moeten aanpassen.

  Op een andere wijze gaat het nu eenmaal niet.

  En aanpassen van de voedingsgewoonten naar aanleiding van het haalbare prestatieniveau, daarvan weet iedereen maar al te deksels goed, wat dat wel allemaal niet en wel inhoudt.

  Degenen die geen prestaties van zichzelf eisen ach nou ja.

  Die tellen niet mee.

  Nergens,
  en nooit niet meer.

  Het is allemaal vrij eenvoudig.

 7. Als je nooit ‘ns ‘n prestatieniveau in je leven haalt, heb je dan nog wel bestaansrecht? Zou je d’r dan nog wel moeten zijn? … Nee hè.
  Nee.
  Dat is zeker.

 8. Je gaat er zelf ook vanuit met de stelling dat “eten wat je wilt” een beloning is dat dat eigenlijk niet zou horen en dat je geacht wordt gezond te eten, whatever that means bij de wisselende inzichten.

  Ik trek me er niks van aan, indachtig het volgende. Komt een man bij de dokter met de vraag “dokter, wat moet ik doen om langer te leven?” “Niet meer roken, drinken en gesond eten”. “En leef ik dan langer?” “Nee, maar dan lijkt het langer.”

  Wat men tegenwoordig meestal onder “gezond” rekent overlapt maar zeer beperkt met wat ik onder “lekker” reken, laat maar zitten dan.

 9. @4-juzo: Toen ik in dienst ging (toen het er nog was), dacht ik: Dan wil ik ook alles eruit halen wat er in zit!

  Ik naar Roosendaal om mij te laten keuren voor de commando’s. Werden we opgehaald met een 4 tonner en iedereen behalve ik zat te roken! Dat wordt een makkie dacht ik toen.

  Nou, die rokende jongens gingen mooi allemaal door en ik niet :-/

  Heb verder wel lol gehad in een ander onderdeel van het leger daarna. Je eigen kip vangen en opeten is eigenlijk toch niet echt iets voor mij.

 10. @ 9 Als men voor 200% toegerust is en dat zijn die commando’s en men slaat zichzelf de armen en de benen af waardoor men nog maar tot 100% in staat is dan is dat voor ‘n commando en de Nederlandse staat nog ruim voldoende. Het zijn namelijk de beste militairen die er zijn. Op de hele wereld.

  Ik wil me over jouw percentage vandaag niet uitlaten maar alleen omdat de zon de maan en de sterren in een bepaalde relatie tot elkaar staan.
  Heb je geluk.

 11. @ 8 Gelukkig zijn er nog sportlieden op de hele wereld genoeg die op de televisie laten zien hoe ‘t dan wél moet, en daar kijkt dan ook tweederde van de hele wereldbevolking naar.

  Je valt daarbij in je ene enkele persoontje een beetje in ‘t niet.
  Maar dat is niet erg hoor. Dat is helemaal niet erg.

 12. Het is zo dat alles veroorzaakt kanker en alles bestrijdt kanker.

  Het is alleen maar ‘n beetje zaak van geluk…, om net effe dat juiste eruit te pikken….

  Heb je ‘n beetje pech dan ben je gesjochten.

  En tsja daar is nu eenmaal ook niet meer zo erg veel ‘an te doen, hè.

  Dat is nu eenmaal zo.

  Laten we daarom maar dood til op onze krent blijven titten.
  Dat is dan nog in zo’n geval, ‘t aller- aller- bet ste.

 13. Heerlijk stuk weer! Een voedselbingo, yes! Het doet me denken aan de spirituele tips en adviezen van religieuze groeperingen, staan ook bol van de tegenstrijdigheden. Je wordt er hor en dol van als je serieus bent ingesteld en het graag goed wilt doen.
  Het lullige wel is dat je denkt: die artsen hebben er voor gestudeerd, die zullen het toch wel weten?!
  Ik begin de hele gezondheidszorg een grote fony ballon te vinden die nodig eens moet doorgeprikt.
  En, even tussen haakjes, alcohol is harddrugs. Een heel land aan de harddrugs? Gaat dat helpen?

 14. Het gaat niet helpen, het is alleen zo. Na vijf uur ‘s middags heeft heel Nederland ‘n snee in z’n neus.

  Het hoort tot het volks-eigene.
  Zoals de mens gewend is op zeker tijdstip naar aanleiding van zeker reflexmatig signaal z’n behoefte te doen,

  zo drinkt hij. (Alcohol).

  Dat zal nooit veranderen.

  Het leven is absoluut niet, de moeite waard en levende wezens op aarde hebben absoluut geen enkele, waarde.

  Nog niet de minste.
  Het is dan ook jammer en spijtig, dat iedereen ter wereld gekomen is.

  Gelukkig weet dat iedereen en is iedereen daar heel gelukkig dan ook ten volle van overtuigd.

  Zo gaat de aarde er dan ook de eerstkomende 250 tot 250.000 jaar weer een heel stuk op vooruit.

  Mooi toch?

 15. Alcohol is bloed en bloed noodzakelijk voor de mensen om tenminste een heel klein beetje van alle akeligs afschuwelijks dat hun omspant te ontremmen.

  De GHB partydrugs zitten tegenwoordig al in het kraanwater en dat is maar heel goed en lekker ook.

  De mensheid heeft het érg.

 16. @10-juzo: Ik ben 80-100% arbeidsongeschikt. Dus mijn gezondheid is 0-20%. Lang niet genoeg voor de commando’s dus! S5 was dat vroeger toch? Geestelijk instabiel? Want dat ben ik dus.

  Verder kan je niet gezonder zijn als 100%. Dan heb je de uitleg van percentages op school niet begrepen. Alleen economen werken met percentages hoger als 100, en je ziet wat daar van komt in de wereld :-)

 17. Volgens de cursus kruiden geneeskunde kun je peper gebruiken als geneesmiddel bij koude ziekten in de zin van kou bestrijd je met warmte,

  bij homeopathie bestrijden ze warmte met warmte en gebruiken ze het mischien ook wel

 18. Peper kan ook gebruikt worden als straalaandrijving bij snelheidsverhoging

  Dit om het schurend tijdsgewricht nog ook maar enigszins bij te kunnen benen
  onze tijd is slechts beperkt

 19. Een goede vriend van mij (helaas overleden) had het volgende recept tegen alles: Pepers, uien en knoflook.

  Helaas lust mijn vriendin geen pepers dus eet ik het eigenlijk haast nooit meer.

 20. En dan denk je… ik zeg niks… ik sta al onder curatele… het kan niet interessanter, laat staan intelligenter… en dan krijg je peper als straalaandrijving en het recept tegen alles. Kanker?… hahaaaa…. pepers, uien en knoflook… dank heren.

 21. @23: Het recept van mijn vriend is wel een voorbeeld van ‘voedselbingo’, en daarmee ‘on-topic’. Als je on-topic post zal je niet lang ‘onder curatele’ staan hier :-)

 22. Radio actief voedsel is niks bijzonders, radio actieve straling zit in kleine hoeveelheden in alle voedsel en is dan ook als achtergrond overal, altijd aanwezig. Met Velleman’s Kit’s (B) kon je in de zeventiger jaren zelf ‘n Geigerteller maken en als je die bij de brandweer liet ijken kon je alle kramen op de markt afgaan, overal sloeg hij uit. Dat doet hij ook bij iedere brandmelder in ieder gebouw. Op de Geneefse Conferentie zijn daar normen en waarden voor bastgesteld die zijn geparenteerd aan jonge, sterke gezonde mannen niet zijnde vrouwen, zwangere of zieke, oude vrouwen of baby’s en kinderen.

  Je moet natuurlijk wel ergens ‘n beetje tegen kunnen natuurlijk.
  Anders duikel je al meteen bij voorbaat tegenover alles en nog wat koppeltje onder.

  Op zieke, kankerlijdende en ongezond (levende) mensen hebben we in de wereld de normen niet gemaakt.
  Dan konden we er beter helemaal mee ophouden.

 23. Dus, voedsel en al het andere (bouwmaterialen) mag ‘n zekere radio-actieve stof en straling bevatten zolang die de vastgelegde waarden niet overschrijdt, waardoor jonge sterke mannen in de kracht van hun leven aangetast en beschadigd zouden kunnen worden (mobiele telefoons en UMTS radiozenders). Daarvandaan mag er binnen ‘n straal van 30 kilometer vanaf ‘n atoomcentrale niet worden gewoond gewerkt geleefd en verbouwd (Doel, Mol, Tihange, Chooz, Cap La Haye, Jülich e.v.a.) Studium Generale Univ. Nijmegen. Controle: Algemene Inspectie Dienst.

 24. Het Maaswater is altijd radio-actief (meetponton R.I.V.M Eijsden-Maastricht) en daarvandaan is het kraanwater in (grote delen van) Nederland dat ook. Plutonium ter grootte van een speldeknop die de opwerkingsfabriek te Dessel (B) uit de schoorsteen verlaat vergiftigt lucht en milieu ter oppervlakte van geheel Eindhoven. Signalisaties van België naar Nederland (GGD) zijn uitgeschakeld.

  Ik heb me destijds nogal ingegraven in die materie moet ik zeggen.
  Onder meer door de situaties ter plaatse nogal langdurig en intensief te gaan onderzoeken, en erover te rapporteren.

  Maar ja, ik heb als oude man dan ook m’n maatregelen genomen door er ‘n perfecte conditie en leefstijl op na te houden geparenteerd aan een zeer precies gedefinieerde en ingestelde levenspatroon en -verwachting.

  Er zijn er meer. We hebben ‘n clubje gevormd waarop teruggevallen kan worden.

 25. Nou, daar zou ik dan maar gauw ‘n slaatje uit slaan, als ik jullie was.

  http://www.juzo777.nl/info/paarssla1.JPG
  http://www.juzo777.nl/info/samcake1.JPG

  Nayuurlijk is het zo, dat er in allerlei voedingsmiddelen allerlei rare rarekabinettenspulletjes aan E nummer zitten, die kankerverwekkend zijn.

  Wie z’n of h’r maatregelen daartegen niet heeft genomen in de vorm van een gezonde en streng door zelfdiscipline bewaakte voedings- en levensstijl,

  valt in de categorie eigen schuld dikke bult waarvoor de contribuerende medemens in de maatschappij niet meer wenst mee te betalen.

  Iemand die er ‘n potje van maakt moet ‘t zelf weten maar daar wens ik m’n goede sentjes niet meer ‘an te spenderen omdat ik zelf wél ‘n goede leefstijl hou’.

  (Nieuwe richtlijnen inzake de volksverzekeringen aangaande Ab Klink).

 26. … en daar rijden ze hem uit het busje. Zijn dag en nacht trouwe verpleegkundige Rita duwt hem richting de ingang. Om het wagentje op de stoep te krijgen moet ze het even achterover kiepen en leest hij de goudkleurige, flikkerend protserige neonletters. ‘Spainks’ Bingohal’. Binnen is het al gezellig, rokerig druk. De walm van alcohol ruik je er als overheersend penetrerend. Zuster Rita rijdt hem op z’n plaats en de bingo kan beginnen. Feministe en columniste Spaink draait zowaar in hoogsteigen persoon aan het slingertje. 58 Valt en hij kan [zijn] keelkanker wegstrepen. “Dat begint goed Dr. Leno”, zegt zijn verpleegster Rita verguldt, maar er is weinig tijd. Nummer 98, goed voor [zijn] darmkanker kan doorgestreept worden. Zuster Rita verwisselt ondertussen een nieuw zakje vloeibare sperzieboontjes met tournedos en gebakken krielaardappeltjes, alsmede z’n volle plasticzakjes zeik en stront voor schone zakjes. Daar valt nummer 38 al en hij kan longkanker ook doorstrepen.
  Om kort te gaan… Leno wint glorieus… keert het bingoformuliertje om en schrijft met beverige hand, omdat zijn stembanden weggekankerd en – gesneden zijn ‘wat is de hoofdprijs zuster Rita?’. Met een ietwat bedroefd gelaat zegt ze traag en duidelijk articulerend: “U mag vandaag eten en drinken wat u wilt’. Hij kijkt haar verbluft aan, pakt met moeite het potloodje weer op en schrijft: ‘Pardon. Kan ik dat niet ruilen voor een hersentumor om hier van af te zijn?’, en ze ziet dat het beetje bloed dat hij nog in z’n lijf heeft begint te koken. De lichten in de zaal doven en richting de uitgang beent met stevige stappen Spaink, met haar assistente. Ze houdt even stil bij zuster Rita, kijkt Leno strak aan, vervolgens weer naar zuster Rita en zegt sissend met haar tanden op elkaar: “Alst’ie vervelend is… wissen die man!”, en de geëerde en gelauwerde mevrouw Spaink, die al in de zevende hemel is wanneer één van haar teksten het tot slogan heeft gebracht… verlaat grinnikend en voldaan de zaal. ‘Zó gaat dat dus tegenwoordig’… denkt Leno. Voor zuster Rita schrijft hij op: “Alle sectarisch ingestelde mensen, ben je het niet met ze eens, spreek je hun toon niet… wissen je.”
  “Sektarisch is met een ‘k’”, zegt ze zacht, en duwt hem kalm naar de uitgang waar het busje wacht. Het is de chauffeur die lacht… meent dat lachen gezond is… wanneer hij de hoofdprijs krijgt overhandigd en heel hard BINGO roept.

  @24: Heer Boschloo… ik weet niet wat er met u loos is, maar IK heb niet gesproken over of or on topic. Bovendien ‘staat’ iedereen onder curatele en gaat om toonaard, al is dat louter een kwestie van ‘laten’.

 27. @31-ASL: Gefeliciteerd. Je post nu niet alleen off-topic, maar je bent ook aan het trollen.

  Voor definities van trolling verwijs ik je naar google, want je bent niet de enige en ook niet de eerste troll (misschien wel de enige en eerste in deze blog).

  Mijn advies aan Karin is om je te behandelen als een troll en je terug te schoppen onder je brug. Ik zou eigenlijk niet eens moeten reageren op je post.

 28. Andreas: je kunt beter korte verhalen gaan schrijven. Het idee van een bingo-avondje heeft je kennelijk zo gegrepen dat je niet meer let op het onderwerp van de column.

 29. Lieve, lieve Thomas J… waarom houdt u zich niet aan de woorden van mamma Spaink. Ze zegt ons nog zo… ‘en omdat lachen gezond is’… en u wordt alleen maar zinloos agressief, bijtend, schoppend en bozig, al wist ik natuurlijk niet dat u hofleverancier adviezen bent aan het adres van mevrouw.
  Is u niet bekend dat… de eerste stap naar genezing het overstijgen van kritiek is en dat iemand die kritiek uit… niet betekent dat hij ook je vijand is? Dan nog lieverd… lijden zet je op het spoor van inzicht. Zoals die van de juiste toon, zoals mamma mij geleerd heeft. Dus kop op knul… blijf ook lachen als de waarheid pijn doet en niet zo ego geassocieerd. Komt allemaal best goed.

 30. Oooowwww druk, druk, druk….
  Nee, joh… Spainky baby… malle meid… wat schrijf je me nou schat? Ik korte verhalen gaan schrijven? Om m’n reet mee af te vegen bedoel je? Dat kunt u beter mevrouw Juzo voorstellen, gezien haar prominente aanwezigheid. De gevolgen alleen al mam… belangrijk zitten zijn bij Pauw en Witteman, Matthijs van Nieuwkerk, signeersessies en uitgenodigd worden door alle overige cynische en sarcastische pulp??? Ik op Tv en voor de radio? In geen duizend jaar. Laat mij als ‘vrij van onvervulde wensen’ fijn onbekend blijven. Dan nog, dat gaat u gezien uw vocabulaire, kennis van zaken, diepe inzichten en helderheid van schrijven veel beter af. Nee mamma… je moet ook weten waar je níet goed in bent en bovendien ken ik de zinloosheid er van. Het volk wil vermaakt worden, om af en schuld te kunnen geven. Mag zelfs fictie zijn, maar niet iets leren. U weet toch wel dat de massamens niet zonder ego, conflict, competitie en strijd kan? Om met Balkenende te spreken…. TOCH? Laten we samen maar wensen dat de mens, het individu ZELF, de emotie los leert te maken van het woord. Fijn weekend moppie.

 31. @34-Leno: Deze discussie gaat weer nergens naartoe, zoals gebruikelijk.

  Mijn probleem met Karin Spaink is dat ze veel te veel tolereert van reaguurders als jij en juzo (hoewel die laatste op de goede weg is!).

  Ik kan niet aanzien hoe ze haar blog laat vervuilen, maar het is haar blog en niet mijn blog. Ze mag het beheren zoals ze wil.

  Jouw bijdragen waardeer ik niet Leno. Nog minder als die van juzo. Maar misschien dat Karin nog wat hoop voor je heeft of iets dergelijks. Juzo had ik in het verleden immers ook al lang opgegeven en nu is hij best te harden af en toe :-)

 32. Ik reserveer mijn behoefte om te zeuren grotendeels voor colporteurs. Ik zoek ze niet op, ze vallen míj juist lastig; dan mag ik terugklieren, vind ik. Ik adviseer je iets vergelijkbaars te zoeken, Andreas.

  Om weer op de voedselbingo terug te komen: ik denk dat een mogelijke verklaring voor de tegenstrijdigheden die bestaan (die niet het resultaat zijn van verkeerd uitgevoerde en/of verkeerd geïnterpreteerde onderzoeken) is dat genetische variaties bij zowel mensen als kankersoorten een bepalende rol spelen.

  Maar daarmee loop ik volgens mij iets op de huidige wetenschappelijke kennis vooruit; de toekomst zal het leren.

 33. Ah… Maurice… Bingo… vooruitlopen op wetenschappelijke kennis… zo mag ik het horen. Daar komen we verder mee en tip ik u daarom: ‘The Morphogenetic Universe’ van mijn goede vriend Rupert Sheldrake [video.google.com]. ‘Morfo’ komt van het Griekse woord ‘morfóno’ = vormen, ontwikkelen, cultiveren; de film gaat daarmee over een [hypothetisch] biologisch veld dat de [genetische] informatie bevat welke noodzakelijk is om een vorm te geven aan een levend ding [wezen/kern]. Note: De toekomst kan en zal ons niets leren, net zo min tijd niet[s] geneest. De toekomst is een illusoir [denk]idee.

 34. Andreas, van soortgelijke ideeën zijn er dertien in een dozijn. Ether is een van de bekendste. Ik stel nogmaals voor dat je je in natuurkunde verdiept.

 35. Andreas, je zeikt en je zeurt, en ironie is een stijlvorm die je kennelijk niet beheerst – evenmin als de parodie. Voorts: dit is je laatste waarschuwing.

 36. ::kijkt toe hoe Andreas zijn woordenboek pakt en de definitie van het woord ‘ironie’ begint over te tikken::

 37. 41 Boschloo… Lullo… ironie = ironía = Grieks = sarkasmós = GRIEKS…
  40 Spaink… Aanpassing doodt elk initiatief vandaar “No respect whatsoever for any authority… over my life!”

 38. 44 annet, in welk basispakket is dat te hóren? En wat wordt het wanneer waar en onwaar eigenschappen van taal is, en niet van dingen? Immers… waar geen taal is, bestaat geen waar en onwaar… is er niets te horen. Of….?
  43 Spaink: To think twice: Found on: Quotes Daddy
  “No respect whatsoever for authority.” Richard Feynman
  “Respect for authority is the greatest enemy of truth.” Albert Einstein
  “When the authorities warn you of the dangers of having sex, there is an important lesson to be learned. Do not have sex with the authorities.” Matt Groening

 39. ‘gezond leven’ moet? Naar verluidt, -en ik kan dat ook wel via ‘t algemeen aanschouwen beamen-, leven zwaar en onafgebroken ernstig verslaafden aan de zwaaste harddrugs gezonder, beter, acceptabeler, dan alcoholisten.

  ‘n Alcoholist, daar heb je in alle opzichten maar last van.
  Van ‘n totaal aan harddrugs onverbeterlijk verslaafde harddrugs-junk, niet.
  Daar heeft niemand last van. Hij of zij zelf ook niet.

  Met een beetje fantasie, zou je dus kunnen zeggen dat aan zware harddrugs verslaafden, gezonder leven en zijn, dan zware hopeloze en opgegeven lastige en gevaarlijke alcoholisten. Daar heeft iedereen ‘n broertje of zusje ‘an dood.

  Daarom zou ik de alcohol uit het maatschappelijk leven willen bannen als zijnde ongezond,

  en de kei en keiharde harddrugs in onafzienbare scheepsladingen vol, over het land en het achterland willen verdelen in onophoudelijke overvloed, en gratis,

  via het basispakket. Omdat dat kennelijk nou eenmaal veel gezonder is.

  Ik word op m’n wenken bediend.
  Het is al volop aan de gang en dat is voor alles en voor iedereen,

  ook maar het aller allerbeste.

  Geef me me ansteker en me lepeltie ‘es ‘an.

 40. Kortom.. als je irritant bent (zeikt en zeurt) lig je er uit.. Andreas Sokrates Leno mag dit dan zijn, of doen (en af en toe een tikkeltje uit de hoogte.. lijken..)toch vond ik zijn uitleg over Griekse woorden wel interessant.. Ook al hadden ze niet direct met het onderwerp te maken..

 41. @46-L. Ik neem aan dat elke bruna een grieks->nederlands woordenboek heeft voor een paar tientjes. En andersom. Dan nog de laatste Dikke van Dale (die is wel duur) en je bent helemaal zelfvoorzienend!

  Er zijn trouwens ook vertaalmachines voor Latijn en Grieks op het internet te vinden. ‘go knock yourself out’ ;-)

 42. ooh ja, uiteraard ben ik hier van op de hoogte, google me suf over alles wat ik denk niet te weten.. Wikipedia is ook zo’n pracht uitvinding, en de diverse taalprogramma’s: geweldig.. Het gaat het me hier dus niet om, dit mag duidelijk wezen.. Ik vond zijn verhaaltje over ‘de bingo’, het beeld dat hij kreeg en beschreef, niet storend. En het was indirect zelfs van toepassing op het stuk.. Wel enig sinds vermakelijk ook.. En misschien zou het zo kunnen zijn dat jullie dit al jaren aan horen en je er aan ergeren.. (maar dan nog?!) maar voor een vreemde hier zou het wat abrupt en bizar over kunnen komen:
  ” …. en Andreas heeft bingo! Van harte gefeliciteerd, Andreas: van nu af aan worden je reacties gemodereerd.” Is dit de bedoeling van dit weblog?

 43. L., je bent een van de weinigen die zijn gemekker met die bewoording zou verdedigen. Waarschijnlijk de enige zelfs, pseudoniem be damned. On to more interesting matters.

  Annet, ja, ik gok dat het net zo’n aanfluiting wordt als het ‘stoppen met roken pakket’.

 44. Karin, het is laat en ik ben dronken. Maar ik ben het hélemaal met je eens! Weet je, je doet ‘t toch nooit goed. Te veel, te weinig, te blond, te oud, te belezen, te stom, te serieus, te onbevangen. Maar nooit té gezond!
  Slaap lekker, ik ook. -w-

 45. Beste Maurice,

  Je zei:

  “L., je bent een van de weinigen die zijn gemekker met die bewoording zou verdedigen. Waarschijnlijk de enige zelfs”

  Ja, jeh, en tegelijkertijd schreef ik dat ik hier nog nauwelijks ben, dus ja..

  En ik ben graag een van de weinigen, heerlijk om een van de weinigen te zijn, doe graag wat niemand verwacht of wil ; ) Wat ik bedoelde is dat ‘een zeur’ maar een subjectief begrip is en geen reden tot verwijdering.. Zeker niet op een weblog: hij heeft niet gescholden, discriminerende of racistische taal uitgeslagen, alleen een ding gedaan wat bij sommige irritatie oproept.. Tja..

  Maar ga vooral verder met het onderwerp!

 46. Als je hier nog niet zo lang leest, L., kun je ook moeilijk een oordeel aanmatigen.

  Ik heb Andreas op 14 augustus (in de reacties op http://www.spaink.net/2010/08/13/kleine-beetjes/ ) gewaarschuwd dat hij hoofdzakelijk erg veel zeurde en een one trick pony was, met quasi-diepzinnige vragen die bovendien zelden ergens toe leidden. Je hebt overgens zelf gereageerd op die waarschuwing, dus verbaast het me dat je nu spreekt over ‘abrupt’.

  Andreas veranderde zijn toon een paar dagen lang – waarvoor ik hem nog bedankte – maar begon tegelijkertijd één opmerking uit mijn waarschuwing uit te melken. Dat is stomvervelend – en een zwaktebod bovendien. Na twee weken gaf ik hem een laattse waarschuwing. Waarna hij meteen, vermoedelijk om te pesten of denkend dat hij me nu woest tartte – weer woordenspelletjes ging doen. Welaan, die doet hij voortaan maar elders.

  Voorts: een van de weinigen willen zijn om een van de weinigen te kunnen zijn, is nou niets iets om je op voor te laten staan. Het maakt inhoud volkomen ondergeschikt aan vorm, en is op zijn best circulair. En tot slot: Andreas wordt hier niet geweigerd, ik modereer alleen zijn berichten. Gezeur en woordenboekbijdrages komen er niet meer door.

 47. Zo zie je maar weer, dat er regels gesteld moeten worden, in ‘t land waar volkomen vrijheid en geen regel heerst.

  – ‘\^_^/’ –

  Dat vind ik nou het mooiste dat er is.

  Zij echter die regels stellen, zullen zich aan (andere) regels hebben te onderwerpen.
  En dat is dan nou natuurlijk weer een beetje vervelend.
  Hè! Wat ben ik toch een flauwerik.
  Hè.

  PotJanDauwRie.

 48. L. 47 – Ik heb stellig de indruk dat de meerderheid hier niet inziet dat ‘we are all connected’, zoals (ook) de [Kwantum]fysica ons allen heeft geleerd. Dat betekent dat waar men overwegend de ziekelijke behoefte heeft tegen te zijn, zonder inhoudelijk in te gaan op wát gezegd wordt [louter op wie], ze feitelijk tegen zichzelf zijn. Het zal dus vanzelf bij ze terugkeren. Mij stoort dat niet. Neem nu 48 – louter lafhartige onware insinuaties. Dan nog… hoe komt ook hij aan het alfabet, woorden, begrippen en definities? Heeft hij ze bedacht?
  En L… lees 50, waar je zelf ook als pseudoniem wordt vervloekt; alsof ‘Maurice’ geen pseudoniem is? Zo is 51 het met Karin eens, zoals hij zegt, en wel dronken met de woorden “je doet het toch nooit goed.” D.w.z. zij, anderen niet?
  Gelijk 53 Spaink schrijft… wat voor haar vervelend is… zegt niets van mij. Dit is háár emotie en die emotie is háár oordeel van haar zelf. [Emoties zijn oordelen en persoonlijke belangenbehartigers immers]. Ik bepaal of ik mijzelf emotioneren láát, niet Spaink of wie dan ook. En als ik, zoals zij zegt doet vermoeden, zou willen pesten of tarten, dan zou ik wel gebruik maken van de overige twaalf IP-adressen waarover ik beschik en werkelijk onder allerlei pseudoniemen schrijven. Doe ik niet.
  Tot slot het gemodereerd worden. Dat betekent niet meer dan dat Spaink bepalen gaat wat ik zeggen mag en ik beschouw dat als iemand gemanipuleerd doodzwijgen; het vrije woord ontnemen. Den ben je gewoon zielig hoor L. Was het vroeger ‘if you can’t beat them, join them’, het schijnt nu ‘moderate them’ te zijn. Uit angst en lafheid uiteraard, want wie dient het? Het intellect?

 49. Ach, luister, nog even ‘n vraagje, als je ‘t goed vindt, en ik niet te lastig ben of mag zijn, zullen we dan ‘t Electronisch Patiënten Dossier er ook nog maar meteen even gelijk doorheen jenzen? Nu we toch zo lekker bezig zijn, ‘t valt niet op en ‘t doet toch niemand kwaad. Akkoord? Geen antwoord? Akkoord. Dat is dus afgesproken. Ik WIST wel dat er met je te praten viel. ‘ns Even kijken…, wat heb ik hier nog meer liggen…, ‘ns even zien… Ik kom terug. Zoveel is zeker. Ik kom terug.

  – ‘\~_~/’ – Maar ik maak natuurlijk maar een grapje, hè?

 50. @44-Annet ha fijn, mag ik dan 52 flessen rode wijn per jaar declareren voor dat aanbevolen ene glas per dag?

 51. Onder de noemer wetenschappelijk programma wordt op RTL4 ‘je lijf je leven’ gepresenteerd. Allerlei artsen komen aan het woord, en het is best interessant, totdat…. opeens het woord pro-biotica wel erg vaak in de mond wordt genomen. En dan begrijp je: shit, het hele programma is gewoon reclame voor die ellendige drankjes waar ze heel Nederland elke dag aan willen hebben! In wat voor wereld zijn we terecht gekomen, je kunt niets en niemand meer vertrouwen, alles wordt in dienst van de commercie gesteld. Zum kotsen.

 52. Ach Pietie, wij verdienen het toch gewoon om (borst) kanker te krijgen… (Sorry, kan geen andere conclusie bedenken).

  Neem nu weer een reportage van Zembla: “Fosfor aan de Schelde”.

  http://zembla.vara.nl/

  Onze bestuurders zijn voor een groot deel gewoon aantoonbaar corrupt en kijken de andere kant op, of houden zich van de domme…

  M. Wiersma, nota bene van GroenLinks belazert de boel op een gigantische manier en komt er gewoon mee weg!

  Er wordt letterlijk een link gelegd tussen borstkanker en Dioxine…
  Maar nee, wij organiseren een leuk avondje: “Sta op tegen kanker” en vervolgens gebeurt er (politiek gezien) helemaal niets!

  Afvalverbrandingsinstallaties die niet aan de Dioxine-uitstootnormen voldoen; Geen enkele afvalverbrandingsinstallatie in Nederland voldoet aan de strengste normen op het gebied van Dioxine-uitstoot.

  Er zijn teveel afvalverbrandingsinstallaties in Nederland gebouwd, er is dus overcapaciteit en wij gaan nu afval importeren…

  Men wil blijkbaar niet wakker worden; totdat men zelf kanker heeft en vervolgens gaat afvragen waar dat nu vandaan komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.