Zandkastelen

Morgen mogen we stemmen, joechei! Morgen is ’t democratiedag en hebben wij burgers het eventjes fijn voor het zeggen. Geef ze van Jetje en dat zal ze leren, hullie daar in Den Haag. Het volk spreekt en zij mogen huiveren: hier zoveel zetels eraf, daar zoveel erbij, en ach en jee en oh wee.

Jammer alleen dat iedereen zoveel pretenties heeft en zijn eigen macht zwaar overschat. We kunnen wel stemmen op X of Y, maar kiezers hebben geen enkele invloed op de coalitie die daarna gevormd wordt of op de compromissen die tijdens de onderhandelingen over de formatie worden gesloten. Weet u eigenlijk welke standpunten de partij van uw keuze als wisselgeld beschouwt?

De partijen op hun beurt doen alsof hun programma’s belangrijk zijn. Het merendeel van onze wetgeving wordt allang niet meer door onze eigen overheid bedacht, maar door Europa; nationale regeringen en parlementen kunnen daarin nog hooguit – als een soort bij wijze van folklore – locale nuances aanbrengen. (Moet het internetverkeer dat burgers genereren, nu zes maanden of twee jaar worden bewaard?) De beleidsruimte wordt verder drastisch beperkt door talloze verdragen waaraan regering en parlement zich simpelweg niet kunnen onttrekken, door internationale bondgenootschappen die beleid opleggen of verwachten, en door machtige lobbies die dreigen met vertrekken of juist paaien met investeringsbeloftes.

Dat geneuzel over ‘koopkrachtplaatjes’ die het CPB opstelt op basis van ‘doorgerekende’ programma’s en de voorspellingen over de economische effecten van het beleid van partij A of B in 2030 of 2040, komen me daarom de strot uit. Het zijn niets dan praatjes voor de vaak, zand dat we in onze ogen krijgen gestrooid. Zulke berekeningen doen het voorkomen alsof Nederland een eiland is en zijn gebaseerd op de misvatting dat er de komende decennia niks essentieels in de wereld voorvalt.

We leven echter niet in een rekenmodel. De wereld is onvoorspelbaarder en minder grijpbaar dan de verkiezingsdebatten het voorgeven. De grote vraag voor de komende regeringsperiode is niet of de hypotheekrente al dan niet aftrekbaar blijft, maar hoe we omgaan met een wereld die door z’n reserves heen raakt en waarin de economie van individuele landen onlosmaakbaar verknoopt is met die van andere landen en regio’s. Waarin regeringen minder dan ooit invloed hebben op hun eigen grondgebied, en speculanten een land tot aan de rand van een faillissement kunnen brengen. Waarin besluitvorming ondoorzichtig is geworden en zich gaandeweg aan democratische zichtlijnen heeft onttrokken.

Een wereld ook waarin, paradoxaal genoeg, het destructieve optreden van een handjevol mensen – of dat nu mannen met bommen in vliegtuigen zijn, mannen in sjieke pakken aan het hoofd van een oliemaatschappij, of mannen met virtueel geld die winst maken met weddenschappen op verlies dat ze zelf veroorzaken – keer op keer een verstrekkende nieuwe internationale crisis kan veroorzaken, waarbij ze bovendien diep ingrijpen in de levens van grote groepen mensen en iedereen een ontzaglijke smak geld kosten.

En daarom ook een wereld waarin een klein groepje mensen verschil kan maken: de mensen die rekening houden met anderen en die de pijn eerlijk trachten te verdelen. Mensen die nadenken, mensen die uitzoeken hoe iets écht zit. Mensen die soms ho! roepen of juist: kom op, doen!

Kies wijs morgen. En bedenk dat alleen zand weinig houvast biedt, ook niet als je er kastelen van bouwt of dammen van denkt te boetseren.

Author: Spaink

beheerder / moderator

180 thoughts on “Zandkastelen”

 1. Kies wijs, kies voor je zelf. Wie stemt zegt leiding over zijn leven nodig te hebben; is zijn stem kwijt. Curieus is dat zij die toch stemmen dat nooit op hun eigen partner zullen doen. Zeker niet voor een periode van vier jaar… en daar delen ze het bed ook nog mee. Echt hilarisch.
  Dan wel stemmen op een totaal vreemde? Wie ken onze historie niet? Wie kan niet zeggen dat de politiek, hand in hand met welke godsdienst dan ook, gefaald heeft? En wie weet niet, omdat ze niet zonder strijdt en vijanden kunnen, dat dit zo zal blijven?
  Dus? Stem op uzelf en… heb daar voldoende aan, want stemmen op iets of iemand anders laat hoofdzakelijk zien op wie u tegen bent. En waarom zou u? Waarom zouden we die verdeeldheid willen zaaien? Waarom willen we een samenleving die – door politiek en godsdienst – in competitie is en blijft?
  Het is dan ook nbog eens andersom. Men zegt dat, stemmen we niet, geen rechten meer hebben. Achterlijk is het dat ze tegen de stemmer hetzelfde zeggen, te weten: “Hou je mond… je hebt gestemd.” De niet-stemmer blijft dus het recht behouden commentaar te blijven leveren. Hij heeft zichzelf daar voor vrijgehouden immers.

 2. @Andreas:
  Tot op zekere hoogte mee eens. Daarentegen kun je ook stellen dat het stemmen op volksvertegenwoordigers vooralsnog een ‘work in progress’ is in Nederland: wanneer alle partij-programma’s overduidelijk elke link met de werkelijkheid missen, het stemproces zelf nog niet zodanig verfijnd is dat de mogelijkheden tot het manipuleren van de resultaten tot een verwaarloosbaar minimum beperkt blijven, en bovendien elk kabinet z.s.m. valt opdat het hele gebeuren opnieuw uitgetest kan worden, tsja… dan is het hele circus eigenlijk een heel hoopgevend schouwspel: wie iets in het idee ziet, kan dat uitdragen door mee te denken en/of ook een stem uit te brengen.

 3. Er is veel in de Nederlandse politiek om ontevreden over te zijn. Maar een ding weet ik zeker, in deze verkiezingen kunnen we J.P. Balkenende afrekenen op zijn minister-presidentschap. En dat ga ik zeker doen morgen!

  Hopelijk kan ik de volgende kamerverkiezingen weer stemmen op een partij met goede standpunten. Zoals GL. Maar nu ga ik stemmen op de partij die GOUD gaat halen!

 4. Alidor: Stemmen blijft juist scheidingen aanbrengen betekenen. Wie wil daT? Hij die stemt… handelt. Stel je eens voor dat niemand handelt. Dan zal niemand tegen-zijn en is het toch nu vrede? Respect, het respecteren betekent toch niet-verwijten, niet-afrekenen, niet-oordelen en dus niet veroordelen?
  De politiek heeft bewezen niet het antwoordt te zijn, gelijk dat geldt voor elke godsdienst. Zij bestaan door vijanden en debatteren/ discussieren, hetgeen louter volharding betekent. Tot en met elkaar middels dialoog zat en zit er niet in.
  Thomas: Denk je niet dat je jezelf gaat bewijzen hetzelfde te doen… over vier jaar? De geschiedenis laat zien dat… het afrekenen met de ene… en het stemmen op een andere… tot niets leidt. Niet anders dan dat de stemmer volgeling blijft, achteraan loopt en dus in de shit van een ander, zoals dat bij kuddes het geval is. En goud halen? In de politiek? Dat moeten anderen doen? Kijk dan eens goed naar de wereld, die wreed en barbaars is. Is dat niet dankzij politici? Daarvoor zet je je handtekening toch niet; maak je een hokje toch niet rood?

  Ik weet wel… mensen geleerd te moeten ‘WINNEN’ van een ander. De westerse denk- en handelswijze komt echter neer op een beleid van bestraffing en vergelding, waarbij je laat zien dat jij de sterkste bent.
  En dat, in deze competitief bedachte samenleving, is catastrofaal!
  Afgezien van de morele kant leidt dit altijd tot rampzalige gevolgen.

 5. Uhm, dat ‘winnen’ was een referentie aan Balkenende die altijd voor goud ging en ook van auto-racen houdt.

  Koekje van eigen deeg dus.

  Paars vind ik verder ook prima en PvdA zal ik niet zo snel stemmen na de minister van binnenlandse zaken die deze heeft geleverd.

  P.S. Balkenende zit nu weer op radio 1 te blaten. Ik wordt zo moe van die vent. ‘En dan nu in de zendtijd voor politieke partijen.. de minister president! Voorzitter van het kabinet, maar vooral ook van het CDA en zijn partij-vriendjes daar!’.

 6. Stemt allen maar PVV. Dan komt ‘t allemaal best in orde. En gaat nu rustig slapen.
  Ik waak, het land is veil. (behalve A’dam dan.) – ‘\~_~/’ –

 7. @6: Waarom zou ik op de Partij Voor de Vreemdelingen stemmen?
  Als ik nu aandelen haarproducten had misschien…

 8. “Meet the new BOSS; same as the old BOSS” (WHO)
  Het is pervers democratie op te vatten als dictatuur van 50%-en -een-half. En dat is, helaas, wat de meeste mensen doen. Relentless (zonder compassie).
  Ik zie zelfs binnen de twee extremistische partijen SGP en SP weinig ruimte voor een ander standpunt. Daarom heb ik veel sympathie voor de opvatting vab Andreas Sokrates Leno. Want al is er maar één tegenstem, niet eens in het parlement maar op deze aardkloot, dan neem je diens/dier kijk op de zaken mede in overweging.
  Het optreden, overigens, gisteren in NOVA van de erudiete heren politici Wiegel en Van Agt, en zeker ook des laatstgenoemden eloquentie, maakte mijn dag bijna goed. Vandaag op internet ben ik het wéér gaan zien.
  Heilige Maagd Maria (aan Wie de uitspraak wordt toegeschreven: “Overweegt alles, en behoudt het Goede”): bid voor ons.

 9. Het is waarschijnlijk allemaal nogal klucht(ig).

  Staatsschuld dendert door en die hebben wij met zijn allen wél veroorzaakt en ook gewoon wél om de oren. Heb niets gehoord hoe dat bedrag wezenlijk te reduceren. Dat gaat ook niet met alle ideen die je aangereikt krijgt met een procentje hier en daar.

  De echte “verkiezing” komt ná deze dag, wat je verder ook kiest of niet.

 10. @ 9 — 80 miljard baazuinigen in Duitsland betekent 18 miljard baazuinigen in Nederland en te beginnen vanaf volgende maand geen AWBZ meer; alle huisartsenbezoeken zelf betalen; en geen ziekenhuisoperaties meer als levens- en gezondheidspatroon niet worden verzekeringsgoejgekeurd.

  Ach en wee en geknars der tanden vooral te Amsterdam maar dat gaat in de komende herfststormwind wel heel erg gauw voorgoed en voor altijd verloren.

  Het land staat er niet zo opperbest meer voor en velen worden hard geslagen door de alomme toon van verlammende neerslachtigheid.

  Stemt Wilders!

  – \~_~/’ –

  Stemt mij!

 11. AWBZ afschaffen ben ik voor! Daarvan worden o.a. gedwongen opnames bij de GGZ betaald.

  Naar de huisarts ga ik haast nooit, dus ben ik ook voor.

  Mijn levens- en gezondheidspatronen zijn ook goed, dus zeg maar wat ik moet stemmen om dit te bereiken juzo!

 12. Ha ik stem nooit : Ben ik te lui voor ha ha…. Mn broer die heeft een allochtoon kind ( twee zelfs ) maar hij stemt Wilders….

  Dit ook een beetje met de reden : Dan denkt ie van die slome Balkenende af te zijn …..Ha mn broer die is een soort groot kind dus met stemrecht : Die zou nog op Herman Brood stemmen als ie nog geleefd had….ha ha ha….

  Ja en waar wij wonen heb je nog wel eens allochtonen geweld om je heen hee? Dus ja dan ga ja ja soms afvragen waarom ze niet terug gaan naar hun oude goede land als ze Holland zo intens haten……

  Veel hoor je er ook niet over in de media….Want ja 90% van de stemmers die wonen toch in een prettige buurt hee? Daus ja die hebben er dan niet zoveel last van dat ze dan opeens Wilders gaan stemmen……

  Die is dan voor hun weer een tikje te radicaal en bied dus geen vertrouwen ……

  Dus ja ik gok dat Cohen de nieuwe leider word van het land : En ja is mij ook allemaal best hoor….. Maar echt kwaad worden op Wilders lukt me ook niet ….Ik ben een “blanke” minderheid in een allochtonenbuurt en ja : wij onze familie gaan zowel met buitenlanders om ….Maar ondervinden ook grote problemen met sommige daarvan…..

 13. Als ik stem, wordt dat getelt, gehoord zoiets,
  heeft het mischien een heel ienieminie samen
  met de andere stemmers op die partij gevolg
  stem ik niet dan kraait er geen haan naar,
  niemand die dat merkt

  En wilders?… die alleen uithaalt,
  maar me niet heeft duidelijk kunnen maken
  hoe ze het willen betalen,
  en wat hun verdere visie is,
  behalve nederland voor nederlanders

  (in mijn ogen is iedereen met een nederlands paspoort een nederlander,
  anders ben ik zelf half duits, nee een kwart was dat ws, achtste fries, de rest nederlands mij te ingewikkeld)

  een goeie van die awbz en gedwongen opname,
  kan ik waarderen.

  Die huisarts niet aan gezien in onbehooorlijk pijn in mijn rug heb, en ws nog een keer naar hem of haar moet, en die is nu op vakantie blijkt, dus wordt de helft paracetamol en de andere helft een opiaat, nog voor een week voor geschreven heeft een vreemde assistente me vertelt, nu hopen dat de apotheek dat echt ook doet, heb al heel wat mee gemaakt.

  Dus naar de stembus me afvragend wat een tomaat in hemelsnaam met de sp te maken heeft, of toch groenlinks.

 14. Als ie nog leefde was herman brood besist een intressante optie geweest, hij had er ws wel wat meer kleur ingebracht en het een en ander vereenvoudigd naar zijn schilderwerk gekeken.

  de staatschuld had ie lak aan gehad vermoed ik

  het een en ander aan verdovende middelen in de vrije verkoop,
  alcohol vrij verkrijgbaar mischien

  en vooral kunstzinnig onderwijs stel ik me zo voor

 15. Thian, het eerste jaar dat de SP bekend werd zag ik hun poster aan voor reclame van de groenteboer.

  p.s. Waarom is er zo’n circus rond de verkiezingen? Het lijkt wel voetbal.

 16. Zandkastelen… Zucht!

  Sorry, Karin… (Populair zal ik nooit worden, ik weet het en accepteer dit).

  Hieronder helaas weer een “mooie” zin…

  “Maar hoe we omgaan met een wereld die door z’n reserves heen raakt”.

  NIEMAND! komt met overtuigend bewijs of dit echt WEL zo is!

  Men “vergeet” chronisch EN pathologisch nog niet ontgonnen, enorme oliereserves, gasvoorraden en steenkoolvoorraden om de consument de hoofdprijs te kunnen laten betalen…

  Zonne-energie zou nu opeens niet meer rendabel zijn… terwijl er al zonnecellen zijn die een rendement hebben van meer dan 35%…

  Er wordt de Nederlanders ook aangepraat dat “wij” een begrotingstekort hebben; het wordt als zoete koek geslikt, ondanks overtuigend BEWIJS van het tegendeel!

  “Gelukkig” heeft Cohen het team van Wouter Bos gebruikt om “succesvol” campagne te voeren…

  De kans is nu groot dat de VVD, PVV en het CDA en/of een andere rechtse partij Nederland keihard carte blanche zullen gaan “besturen”…

  Er breken nu andere tijden aan: van “schone” kernenergie, “mooie” JSF-vliegtuigen en “zelfredzaamheid”…

  Geen overbodige uitkeringen! Ga aan het werk! Geen werk? Tja, je eigen keus!

  Bezuinigen?! Defensie moet groeien!, want wij willen toch niet de
  onwinbare oorlog in Afghanistan verliezen…

  Ziek?! Je betaalt je eigen medicijnen maar! De deur is immers al open gezet om het zorgpakket nu helemaal uit te kleden.

  Wij verdienen het!!!

  Door ons geloof in makkelijk weerlegbare fabels!

 17. @ Maurice

  :))

  Ja, gelukkig wel.

  Hoewel, ik vond het altijd wel leuk hoe wereldvreemd Bakellende was…

  Zonder oefening op een skateboard gaan “staan” of met trots zijn collectie miniatuurautootjes laten zien die hij in het torentje in een vitrine had opgesteld…

 18. Er ontstaat een enorme orkaangolf!!!

  In geluid. Veel, maar weinig wol.

  Van al die mensen die zitten te klagen.
  Voor de rest doen ze niets.
  Alleen maar klagen.

  Nou ja.
  Dat is óók wat waard, natuurlijk.

  – ‘\^_^/’ –

  Gefeliciteerd,

  Jules!

 19. @Juzo: Nou breekt me de klomp!

  Jij bent heer en meester van Het Klagen.

  Dat je vrijwel altijd het tegenovergestelde bedoelt van wat je schrijft maakt je klaagzang niet minder klagend.

  Toegegeven, ik weet niet of jij voor de rest niets doet. Maar klagen ben je wel erg goed in.

  Neemt niet weg dat je wat dit betreft wel gelijk hebt (but don’t let it go to your head).

  @Tartarus: En zijn mooie track record, geen enkele kabinetsperiode normaal volbracht. Die ezel stoot zich geen vijf keer aan dezelfde steen.

 20. Daar heb je gelijk in. Wat zei je ook alweer? Ach laat maar zitten. Zal wel niet zo belangrijk zijn. Ik wil het kwijt zijn. Niet meer ‘an denken. Nergens meer ‘an.

 21. Dat is inderdaad gebeurd. Het volk heeft Niets gedaan. Gewoon op de luie kond blijven zitten. Er is Niet gestemd. Allemaal heel akelig. Maar goed. Wat doe je d’r ‘an. Helemaal niets, waarschijnlijk.

  En zo hoort ‘t ook.

  – ‘\~_~/’ –

 22. Zie het niet-resultaat, zoals voorspeld…
  VVD…
  WIJ zijn de GROOTSTE…
  maar door slechts één vijfde van Nederland gekozen.
  Wat heb je dan te vieren?…
  wanneer 80% tegen je [de komende MP] is…

 23. @ Marco, post 25

  Geheel volgens verwachting.

  Tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen was het al heel helder en overduidelijk dat Geert Wilders ALLEEN geïnteresseerd was in de Tweede Kamerverkiezingen, vandaar alle acties om maar niet in de Gemeenteraad van Almere te hoeven plaatsnemen..

  Als de PVV gaat “meeregeren” kunnen wij weer wat “LPF-toestanden” verwachten:

  De alcoholist Hero Brinkman kon het een paar dagen geleden al niet meer laten om openlijk te rebelleren tegen zijn Führer, euh, ik bedoel de grote leider Geert Wilders.

 24. Zoals we in Limburg zeggen, we hebben als prins carnaval Geert d’n eerste gekozen. Ik denk dat hij Drinkman wel onder de duim houdt of anders loost zodat we weer een afsplitsing krijgen die net zo roemloos ten onder gaat als Verdonk.

  Zelf vind ik het jammer dat gewoon paars zonder GL geen meerderheid heeft, nu is paars + GL de enig werkbare optie zonder PVV. Dat opent de deur weer naar rekeningrijden en nog meer autopesterij.

 25. Kennelijk ben je toch te veel ingebed in het bestaande, Karin, om te bedenken dat internationale verdragen door een gekwalificeerde meerderheid kunnen worden opgezegd. Die meerderheid is er (nog) niet. Maar de kiezer kan dit land wel degelijk te gronde richten. Ik vraag me dus af waarom het systeem waarbij elke achterlijke malloot zonder ook maar een grondje inzicht of kennis op basis van “heilige” principes stemrecht moet hebben niet eens moet worden herbezien, met uiteraard alle gewaarborgde inspraakrechten voor elke achterlijke malloot.

 26. en …. zou je zelf mogen stemmen met het oog op elke achterlijke malloot,
  wie bepaald wie mag stemmen en wie een achterlijke malloot is,
  een zeer hoog iq werkt soms erg averechts in het normalen leven,
  met een laag iq kunnen mensen soms heel zuiver en helder denken,

  op de pvv is vooral in het zuiden veel gestemd en buiten de randstad uit angst, en weinig waar er werkelijk overlast en problemen zijn…

  ben er mee eens dat er veel malloten zijn, ben er een van,
  maar hoe herken je ze he? er wordt van mij ook gedacht dat ik
  redelijk normaal en vrij intelligent kan zijn, niet verklappen hoor.

  vindt iemand die in weze beledingd wordt door geert wilders en er toch op stemt eerder naief

 27. @Joan: Het is makkelijker een mallote partij te verbieden, dan uit te gaan zoeken wie daar allemaal op zouden stemmen en hen het stemrecht te ontnemen.

  En het is niet erg dat een land ten gronde word gericht. Zoals het maar op een democratische manier gebeurt. Bovendien kon het vorige kabinet dat prima af zonder de kiezer. (Blij dat Balkenende opgehoepeld is).

 28. Enige reeele keuze is nu eigenlijk 31+30+10+10: is welhaast een monsterverbond van links en rechts, maar heb je wel de koppen bij elkaar.

  Mét Geert wordt 31+24+10+10 te krap of 31+24+21 wel heel krap. Keuze 31+30+24 lijkt inhoudelijk uitgesloten – dat doet Job nooit – , maar is wel de grootste gemene deler. 30+24+21 is ook te krap en 30+24+21+10 en 30+24+21+2 een allegaartje.

  Enige alternatief bij dit alles is het vinden van een (eenvoudige) modus voor afbouw van staatsschuld, die nu duur betaald moet worden. Dan mag een nieuwe financiele crisis er ook nog niet eens (bij) komen.

  Hoeveel “gelijk” heeft die van der Graaf eigenlijk 8 jaar lang gehad?

 29. Thomas, ik vond Balkenende ook een verschrikking, maar het is echt onzin dat Balkenende IV een slecht kabinet zou zijn geweest. Nederland staat binnen Europa vooraan met de laagste staatschuld, de laagste werkloosheid, het gaat heel goed met Nederland. Veel beter dan de Nederlanders zouden verdienen, gezien hun eeuwige gezeur en gezeik.
  Thian, dat je redelijk normaal en vrij intelligent zou zijn heb je in elk geval hier goed verborgen weten te houden.
  En Sjaak, jouw enige reele keuze heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en ligt dus binnen de kortste keren omver.

 30. 30+24+21? Dat doen zowel de PvdA, PVV het CDA nooit. De eerste inhoudelijk en de laatste omdat ze dan de kleinste zijn. En Wilders samen met de PvdA? Dan maakt hij zich meteen ongeloofwaardig naar z’n eigen achterban.

  Er is gewoon geen coalitie die (voorlopig) een meerderheid in de 1e kamer heeft, dat heeft wel als voordeel dat heel controversiele wetsvoorstellen er nu niet meer zomaar doorgejast kunnen worden maar zorgvuldig opgesteld moeten worden.

 31. Joan, ik ben het met je stelligheden niet eens (op een vergelijkbaar stellige manier).

  Het aantal pvv stemmers is een beetje zorgwekkend, maar ook erg voorspelbaar. Veel mensen zijn makkelijk te beïnvloeden en veel mensen – ongeacht intelligentie – doen domme dingen; inzicht en kennis zijn zeker geen garantie voor verstandige beslissingen.

  Het succes van een kabinet alleen beoordelen op basis van economie vind ik te beperkt, want daarmee ga je aan vragen als: “Hoe gelukkig zijn de mensen?” en “Wie worden er nog oneerlijk behandeld?” voorbij.

  En hoe goed of slecht het gaat de Nederlanders zouden verdienen, dat slaat nergens op. Overheid hoort gewoon goed haar werk te doen; iedere fout mag bekritiseerd worden, hadden ze het maar niet fout moeten doen. Als een burger niet tegen het gezeur van omstanders kan, moet die burger zich misschien afvragen waarom die bij die omstanders is gaan staan.

 32. Dank voor het compliment Joan.

  Ik moet het nog zien,
  behalve het cda staan de andere partijen te popelen om te gaan regeren.

  Geert Wilderes die van al zijn standpunten afstand lijkt te doen,
  om maar te mogen, (hoe lang zou hem dat lukken?) terwijl zijn woorden de dag er voor waren neem een stormram mee, de beuk erin, naar zijn partijgenoten

  En de woorden van de partijen we moeten de pvv series nemen en met ze gaan praten.

  moet het allemaal nog zien,
  ook hoelang het dan goed gaat

 33. Eerste kamer: 21 CDA, 14 VVD en 14 PvdA: 49 van 75. (Bij 4 GL en 2 D66), maar dan mét 2 verliezende partijen.

  Tweede kamer: 21 CDA, 31 VVD en 30 PvdA: 82 van 150. (Bij 10 GL en 10 D66).

  Soort nationaal kabinet zo bezien enige remedie (ook op basis akkoord vakbeweging en werkgevers). Geert heeft een Phyrhusoverwinning te pakken.

  31+30+10+10 heeft weliswaar in eerstekamer geen meerderheid (14+14+4+2: 34 van 75), maar zijn wel winnaars van verkiezingen. Met 3 stemmen van andere parijen in eerste kamer komt men er wél. Ook bij deze variant heeft Geert een Phyrhusoverweging in de broekzak.

  Wat zou dit land ook luisteren naar Limburg en West- Brabant.

 34. En oppervlakkig gezien gaat het goed met Nederland, helaas niet met een grote groep Nederlanders die voedselpakketten nodig hebben,
  de zorg die steeds verder achteruit gaat, steeds meer eigenbijdragen voor de groep mensen met de laagste inkomens,

  Een staat waar de menselijkheid uit de zorg weg bezuinigd is,
  waar je door bureaucratie maanden soms een half jaar op zorg moet wachten..

  Waar prachtige projecten stoppen omdat ze door de bezuinigingen niet meer rond kunnen komen, mensen daardoor in veel duurdere opnames terecht komen

  waar door concurentie strijd die opgelegd is door de overheid oorganisatie,s ver onder de werkelijke kosten moeten zien te kunnen werken, daardoor vervoer niet gegarandeert kan worden,
  instellingen op het punt staan faiet te gaan,
  dagbesteding in sommige instellingen daarom afgeschaft wordt..

  ga zomaar door, ik zie dat het land acheruit gaan,
  ik zie bij de apotheek dat mensen medicijnen, die niet meer vergoed worden niet kunnen betalen.

  Ik zie dat mensen met weinig geld steeds mindder hebben en mensen met veel geld steeds meer, dat de onverdiende bonussen er nog steeds zijn.

  Ja nederlanders gemiddeld hebben het goed,
  maar wat als je onder die grens beland?
  en ik wil het graag zo goed mogelijk liefs nog wat beter,
  en dan heb ik het niet eens over het milieu

 35. @ 38 “Wat zou dit land ook luisteren naar Limburg en West- Brabant.”

  Limburg en Oost-West-Noord-Zuid-Brabant horen al lang niet meer bij Nederland.
  We doppen onze eigen boontjes wel, en hebben alles in en op de grond.
  Daar hebben we “de rest” van Nederland niet meer bij nodig.

  Die kunnen in hun zee verzinken.

  – ‘\^_^/’ –

  Ha ha ha ha ha ha ha.

 36. @Joan-34: Die lage staatsschuld komt omdat we aardgas hebben en dat onze overheid bijna alles geprivatiseerd heeft.

  Bovendien ken ik de slachtoffers van die lage werkloosheid. Het wordt niet aantrekkelijk gemaakt om te werken, maar onaantrekkelijk om niet te werken. De zwakste schouders dragen de zwaarste lasten hier.

 37. Joan (29): internationale verdragen kun je weliswaar opzeggen, maar dat a) heeft erg veel voeten in aarde en b) heeft meestal vrij heftige repercussies. Nederland zal bijvoorbeeld van z’n leven niet WIPO en Bern opzeggen. Dat inzien heeft niks te maken met de vraag of ik al dan niet ‘teveel’ ben ingebed in het bestaande.

  Joan (34): Balkenende IV was in veel opzichten vreselijk. Het kabinet heeft te vaak het parlement voorgelogen; het heeft internationaal op z’n donder gehad wegens het schenden van mensenrechten, ‘t heeft onze burgerrechten flink uitgedund, etc.

 38. Zowel het CDA als de Pvda hebben geen woord gerept over de overbevolking in Nederland….. Ha ja ik ken zelfs een Africaanse man die gewoon simpelweg zegt : Nederland is vol……

  Ja dus een paar linkse kiezers die ik ken die hebben ook PVV gestemt omdat die de problematiek aankaart van bepaalde allochtonen in de grote stad…..

  Doodzonde dus dat bijvoorbeeld Cohen hier echt nix over te zeggen had in het debat…..Al had ie maar een klein beetje de problemen erkend …..Dan was ie nu lekker Premier van Nederland….. Dan had ie net dat ene extra zeteltje gepakt hee?

  Voor de CDA en PVda en SP kiezers was er dus geen enkel alternatief om hun onvrede te uiten…..Dit zijn dan vooral de stedelingen die problemen ondervinden met een kleine groep allochtonen…..

  Nu helaas zitten we wel met een rechtse meerderheid…… Dus ja dat is slecht voor de studenten en voor de bijstandsmoeders en de kunstenaars ….. die meestal op een bijstands nivootje zitten….

  Al dat geblaat van Rutte dat ze luilakken zouden zijn en aan de slag moeten? daar draait mn maag zich ook van om …..Nederland is stinkend-rijk vind ik…… En werk wat mensen uitvoeren in Holland is al helemaal niet altijd zinnig werk te noemen…..

  Wat voor een werk moet je dan precies creeren ? Bij de AlbertHein gaan staan en de klanten helpen hun boodschappen in en uit te laden?

  Allemaal zeggen ze dat Nederland een kennis economie moet worden…. Maar ja wat houd dat precies in als je bij je studie keuze al na moet gaan denken dat je je studie schuld terug moet gaan verdienen? Dan zijn er dus echt bepaalde richtingen die je niet snel kiest volgens mij : Bijvoorbeeld geschiedenis……en filosofie …….

  Neem een voorbeeld aan Ierland : Daar is het college geld gewoon afgeschaft ….Nou dat zouden ze in Holland nu ook eens moeten doen…..

 39. @Thian-31: Je bent normaal en intelligent, en laat niemand zeggen dat dit anders is!
  Je hebt alleen een leven gehad dat niet normaal is, buiten je schuld, en iemand die niet jouw leven heeft gehad kan dit niet begrijpen. Dat is waarom sommige mensen ook zo bot kunnen zijn. Dat komt door het makkelijke leven dat ze zelf gehad hebben.

 40. Wat lief van je thomas,

  mijn leven is anders,
  daardoor ben ik anders,
  het is nu eenmaal zo,
  ben heel tevreden met hoe ik ben,
  het had zo veel erger kunnen zijn,
  heb het goed gered,
  dankzij overerlevings mechanismen,
  en dank zij mij, hoe ik ben,
  hoe zou ik ontevreden kunnen zijn?

  Ja en mensen kunnen heel erg bot en gevoelloos zijn,
  heb medelijden met die mensen,
  wat zouden ze allemaal missen.

 41. Maurice, het gaat me wat (veel te) ver om een kabinet verantwoordelijk te stellen voor het levensgeluk van haar burgers. Zelfs Jan Marijnissen, toch kampioen staatsverzorging, zei altijd: gelukkig kan de SP je niet maken. Dat kun je alleen maar zelf doen.
  Karin, tijdens Balkenende I heeft De Geus het ILO-verdrag opgezegd, of het in elk geval willen opzeggen. Momenteel zal Nederland nog geen internationale verdragen opzeggen of uit de EU stappen, zelfs niet in een kabinet met Wilders er in. Ik sluit echter helemaal niet uit dat Wilders met zijn PVV bij komende verkiezingen de grootste partij wordt en dan kunnen de kaarten zo maar ineens anders liggen.
  En ik vind een relatief stabiele economie (nog steeds de beste binnen Europa) wel degelijk een punt in het voordeel van Balkenende. Ik denk dat mensen tijdens een komend kabinet nog naar hem zullen terug verlangen (ik niet overigens. Ik vind het een absolute zegen verlost te zijn van mensen die inhumane uitspraken doen en gelegitimeerd discriminatie mogen bedrijven op grond van iets wat ik als een hersenspinsel beschouw).
  Voedselbanken, natuurlijk ben ik daar ook niet blij mee. Maar ik geef er toch de voorkeur aan boven de bedelende bejaarden die ik onlangs in Moskou zag, waar het pensioen net zo veel bedraagt als de huur en waar ouden van dagen de kosten van levensonderhoud dus op straat bij elkaar moeten zien te scharrelen. Ook heb ik liever een voedselbank dan de vele bedelaars in Brussel waar ik een tijd gewoond heb. Ouden van dagen, gezinnen, moeders met kinderen aan de borst, ik zou ze graag een voedselbank gunnen.

 42. En Thomas en Thian, hou eens op met dat slachtoffergedrag. Zal ook wel weer hartstikke bot zijn, maar grow up! Trek die oogluiken eens open, ga de straat op, kijk eens om je heen, zie hoe mensen moeten zien te overleven. Woensdag was ik voorzitter van een stembureau in 1 van de armste wijken van Rotterdam. Samen met een Kaapverdiaanse man, een Turkse vrouw en een jonge ongehuwde Antilliaanse moeder die van de bijstand rond moest komen. Zij deden het alle drie voor het geld, dan konden ze weer 2 weken leven. Maar het enthousiasme werd er niet groter op toen Wilders veruit de grootste bleek te zijn daar in die wijk. Hun vertrouwen in hun blanke Nederlandse buren werd gelijk aangetast. Zo van “ja ja, in je gezicht doen ze poeslief, maar nu zie je hoe ze echt over je denken”. De Kaapverdiaanse man en de Turkse vrouw behoorden tot de werkende armen, die een gezin moesten groot brengen van een bedrag iets boven het minimumloon. Maar baden in zelfmedelijden deden ze niet.

 43. @ Joan: geluk veroorzaken, daar is de overheid inderdaad niet voor. Maar, mensen ongeluk aandoen, dat doet de overheid soms wel, en dat mag ik ze kwalijk nemen.

  @ Thomas J. Boschloo: bot zijn is niet evenredig aan hoe weinig iemand heeft meegemaakt. Net als veel pech hebben iemand niet automatisch lief maakt.

 44. @47. & 48.”…stabiele economie een punt voor Balkenende”
  Laammenielache. Wat dunkt je van die miljoenen belastingbetalers?
  “..ouden van dagen de kosten van levensonderhoud dus op straat…. – ….liever een voedselbank dan de vele bedelaars…”
  Ik concludeer dat je alles prima vindt, zolang je er maar niet mee geconfronteerd wordt. Over oogluiken opentrekken gesproken. Jij bent de vleesgeworden geborneerdheid.
  “..vertrouwen in hun blanke Nederlandse buren…”
  Dus alleen bleekscheten hebben op de PVV gestemd? Die opvatting is ronduit racistisch, kortzichtig (brilletje lenen?), dom en abject.
  -koude rillingen-

 45. @ Joan 48, het is niet alleen hartstikke bot, maar ook nog eens uitermate bevooroordeeld. Kun jij soms in de levens van Thomas of Thian kijken ?
  Wellicht zijn het mensen die hun uiterste best doen om iets van het leven te maken met een minimum aan inkomen omdat hun verleden hun zodanig parten speelt dat ze geen baan kunnen volhouden. Terwijl ze dat nou juist wel eens heel graag wel zouden willen ! Een beetje beter nadenken voor je zulke ongenuanceerde meningen gaat ventileren, zou je sieren.

 46. Joan,

  moet zeggen dat je niet goed leest, ik ben trots op wat ik tot nu toe heb bereikt, ik vecht, en ik vecht heel erg hard.

  Heb heel veel mee gemaakt wat je je bedenken kan, volgens de hulpverleners is mijn leven zo geweest dat het niet raar was geweest als ik mijn hele leven opgenomen had moeten worden zonder kans op verbetering, ik heb me er uit gevochten, letterlijk daar ben ik trots op.

  Het is wel zo ingrijpend geweest dat ik niet instaat ben tot een gewoon leven, maar ik ben daar kei hard voor aan het knokken en daar krijg ik voor het eerst van mijn leven hulp bij, daar ben ik dankbaar voor.

  voor het eerst in mijn 40 jarige leven kan en mag ik er over praten,
  en dat is een opluchting, eindelijk wordt ik erkent, en mag en kan ik groeien, krijg ik de mogelijkheid, en daar zal ik gebruik van maken.
  Hoe moeilijk het door mijn ziekte ook zal zijn.

  En wat jij zegt, dat is zo verschrikkelijk bot, zo ondoordacht,
  laat leven, een vriendelijk woord kost niets,
  is dit het voorbeeld van de verharding van de sameneving

 47. @Thian: ja, maar dit is het ‘publieke’ deel van de site. Wat je is overkomen heb ik het niet over, maar de manier waarop in dit topic de indruk wordt gewekt dat je breekbaar bent, dat vind ik niet kloppen.

 48. Ik mag zelfs niet werken, niet zonder toestemming van een arts en mijn behandelaar, en het uwv, dat is heel dubbel niet mogen, niet kunnen graag willen, mijn werk was zo zinvol, voor zwaar dementerende ouderen zorgen, was er goed in.

  Heb niet op de PVV gestemd vindt ze gevaarlijk en discriminerend.

  Ja zit zelf op het minimum, maar redt het er best mee hoor, heb gelukkig geen schulden, als dat mijn enige zorg was,
  heb het uit handen gegeven om te zorgen dat het goed blijft lopen, zie allemaal mensen met schulden die het nog veel slechter hebben, ken mensen die naar de voedsel bank gaan, die door de resessie ook steeds minder krijgt, dat is erg, ik heb het gelukkig niet nodig.

  Bij het stembureau hier ook in Rotterdam werden ambtenaren gedwongen in hun eigen tijd dus zonder salaris bij het stembureau te werken ivm met de rellen vorig jaar.

  Voor mij heb ik een leven geleid in 30 jaar waar een ander minstens 5 levens overdoet als het niet meer is en veel dingen zullen ze nooit mee maken, dat is niet erg het is alleen anders, dat echoot door mijn hoofd,
  dat komt terug bij triggers, dat heeft my mind doen versplinteren letterlijk en figuurlijk, ben gehersen spoelt, die mensen zitten nog in me, ik hoor ze ik voel ze, maar het levert ook positieve dingen op,
  creatieviteit en ik ben sterk

  Degene die me niet kennen die zullen dat niet begrijpen,
  mensen die me kennen, werkelijk kennen die doen er toe!

 49. Had je bericht nog niet gelezen maurice,

  het laatste wat ik wil is suggerenen dat ik breekbaar ben
  vindt het er ook niet de plaats van,
  het wordt nou een maal tersprake gebracht,
  op een manier dat ik toch wel reageer,
  niet verstandig ws
  maakt niet uit,

  terug naar het onderwerp,
  heb nog niets gehoord van dat er iemand is aangesteld
  om het spul bij elkaar te krijgen, ben wel erg benieuwd
  hoe dat gaat lopen, was wel erg veel voetbal

 50. http://www.frontaalnaakt.nl/archives/karma.html
  Het is erg triest dat links zo empatisch en sociaal is tegenover misdadigers en onderdrukkers dat ze de allerzwaksten niet meer beschermd. Mensen die het goed voor hebben met zaken als gelijkheid en rechtvaardigheid zijn rechts gaan stemmen. Het komt misshien ooit nog wel goed.

 51. Joan, ik vind je opmerking inderdaad vreselijk bot, en wat meer is: absoluut onverdiend. hTian hangt bepaald niet het slachtoffer uit, dat maak jij er zelf van. Thian maakte een kanttekening bij de term ‘malloten’ door te zeggen dat ze in de ogen van anderen waarschijnlijk ook zo kwalificeert, maar deed dat zonder enig zelfmedelijden – zie ook haar bericht onder 57. Voorts is het nogal kortzichtig om het leed van de een te gaan afmeten aan de hand van het leed van de ander.

 52. Persoonlijk, sta ik achter Thian en ik heb bewondering voor haar hoe ze zich letterlijk redt. Dat heb ik al eens eerder gezegd, toen ik haar mijn excuses aanbood, voor mijn onterechte botte behandeling van haar.

  Ik vind dat Joan dat nu ook moet doen.
  Dat meen ik serieus, en dat is geen kleinigheid.
  Het is, waar ‘t in ‘t leven om gaat.

  Jules Zollner.

 53. @59. Spaink & @ 60. juzo . . = . . ER VALT NIKS TE VINDEN
  Het is vóór en na “völlig Uninterressant” of Thian iets ‘verdiend’ heeft of juist niet en ook wordt niet duidelijk weswege derhalve ergens verontschuldigingen van node zouden schijnen of blijken.
  De crux is dat 47. en 48. middels zeer suggestieve, ONGEFUNDEERDE, verwijzingen naar spookverhalen onderbuikgevoelens (dewelke niet per se negatief behoeven te zijn: let wel!) versterkt die, net zoals xenophobie, werken als ‘self – fulfilling – prophecy’ (Dr. Joseph Goebbels zoude er jalours op worden).
  Economie wordt niet aangestuurd door de politiek maar is hetzelde als massahysterie (sorry: ik bedoel “de MARKT”, te vergelijken met: “wat een gek er voor geeft”) of ‘trend’ en ‘mode’ of serotoninespiegel.
  Hormoononbalans. “Nike Air” moeten kopen om zich te onderscheiden.
  Het adagium: “Omdat ik weiger na te denken kan ik mijn gelijk claimen”, gaat vanaf NU niet meer op. Althans ‘nicht mit mir’, en ik hoop op mededenkers: niet eens medestanders.
  Ik wil de dealers (ALS iets illegaal (LEES: volgens voorschrift verboden) is, dan gaan zich daar boeven mee bezig houden) uit m’n straat; allemaal Mokro’s (zoals dat tegenwoordig heet), maar niet alle Marokkanen. Want dan moet de weduwe X óók weg en met haar die bende verschrikkelijke kleinkinderen van har die ik de buurt zo graag zie terroriseren (lees, indien U xenophoob bent, vooral niet: verlevendigen).
  Alle bijstandsRUKKERS vijftig piek per week extra: die worden meteen bij de bakker of de groenteboer, slager, kroegbaas om de hoek – ‘wie dem auch sei’ – besteed in plaats van naar een Zwitserse bankrekening of de Kaaimaneilanden gebracht. Kortom: direct in de locale “economie” geïnjecteerd.
  Bezuinigen op (inclusieve psychiatrie) gezondheidszorg? Deze: één zieke bedreigt de gezondheid van de héle gemeenschap. Wat te doen? Één van beide; of: de ziekte, óf de zieke uitbannen. Werkt allebei.
  Benjamin Disraely: “Lies, Damn Lies, AND: statistics (=overtreffende trap)”.
  We worden steeds ouder. Sinds 50 of 100 of 150 jaar.
  80 plus
  In sommige apenlanden als Angola of Afghanistan ligt de gemiddelde leeftijd beneden de 40 door de enorme zuigelingen- en kindersterfte (dewelke bij elkaar opgeteld dienen te worden – van nul tot één en van een tot vijf) waardoor tussen de 35 en 40 percent van de bevolking de zesjarige leeftijd niet haalt.
  In Nederland is de levensverwachting van een vijfenzestigjarige (dames hebben gemiddeld langer respijt dan heren) de afgelopen halve eeuw toegenomen met 1,4 (zegge: één komma vier) jaar. Nu U weder.
  De markt gaat open, hoor ik: ik moet er van uitscheiden.

 54. Dat anderen het voor Thian opnemen, vind ik mooi.
  Dat dat steeds minder nodig blijkt te zijn, vind ik fantastisch!

  En dat wilde ik toch even kwijt… als voorbijganger.
  Eerder vanavond schreef ik elders al, dat ik een nieuwe poging onderneem om niet meer te reageren op Joan, dus… einde bericht. :-)

 55. Post JPaul ≡ 12 Jun 2010 ≡ 5:51 am

  JPaul zei:

  “Alle bijstandsRUKKERS vijftig piek per week extra: die worden meteen bij de bakker of de groenteboer, slager, kroegbaas om de hoek – ‘wie dem auch sei’ – besteed in plaats van naar een Zwitserse bankrekening of de Kaaimaneilanden gebracht. Kortom: direct in de locale “economie” geïnjecteerd”.

  YES! Ware woorden!!!

  Leg dit de gemiddelde middenstander maar uit, die consequent VVD stemt; het is onbegonnen werk.

  Diezelfde middenstander VREET WEL van die bijstandsuitkering maar wil hem afschaffen…

  Wat Joan vergeet is dat Nederland klein en dichtbevolkt is; wij leven letterlijk erg dicht op elkaar…

  In Moskou is de scheiding van smerige losers en fantastische winners “goed geregeld”, men ziet elkaar hoogstens door het (gepantserde) autoraampje.

  Ook in Amerika is deze scheiding aanwezig; de losers kunnen “lekker” rotten in de goot. (Ieder voor zich en God voor ons allen).

  Immers er is genoeg ruimte om deze, vaak fysieke scheiding tussen rijk en arm perfect te handhaven… maar in Nederland NIET!

  Die loser staat naast je in de supermarkt of hij kan zonder problemen je huis bereiken… want gated communities bestaan er nog nauwelijks. :)

  Joan vergeet dat als je wanhopige mensen creëert er wanhopige acties zullen volgen…

  Ik hoop dat Joan geld genoeg heeft voor een gated community, want na een paar jaar VVD, PVV en CDA zal zij dat heel hard nodig hebben.
  Vergeet ook niet een beveiligde auto aan te schaffen.

  Recht van de sterkste?!

  Ik hoop dat Joan en alle VVD’ers precies weten wat dat EXACT inhoudt!

 56. Post JPaul ≡ 12 Jun 2010 ≡ 5:51 am

  JPaul zei:

  “In Nederland is de levensverwachting van een vijfenzestigjarige (dames hebben gemiddeld langer respijt dan heren) de afgelopen halve eeuw toegenomen met 1,4 (zegge: één komma vier) jaar. Nu U weder”.

  Ook omdat de zuigelingensterfte in Nederland af is genomen worden wij “ouder”, op papier althans.

  Wat JPaul hierboven zegt (en b.v. ook Marcel van Dam in de Volkskrant) is tot nu toe door NIEMAND weerleg met feiten!

  Men slikt de fabels dat er een enorm pensioengat zal zijn en de pensioenvoorziening op termijn niet meer betaal is…

 57. @ Tartarus 65:

  Het is ook bizar hoe bij toename van het aantal mensen op hoge leeftijd, de mensen die zouden moeten kunnen rekenen, niet kunnen rekenen. Ouder worden is nogal voorspelbaar, het gaat precies met een dag per dag. Immigratie, emigratie, geboorte en sterfte, het wordt allemaal netjes bijgehouden. Hoe krijgen ze het (bij de pensioenfondsen) voor elkaar om verrast te zijn en de cijfertjes niet rond te krijgen. Zo moeilijk kan de rekensom niet zijn.

 58. @ Mariska 58: “Mensen die het goed voor hebben met zaken als gelijkheid en rechtvaardigheid zijn rechts gaan stemmen.”

  Nou, dat is iig voor mij niet waar. Ik kan niet tegen onrecht, maar ik stem links. (nouja, tegenwoordig – vroeger stemde ik op het midden, maar het hele spectrum is in Nederland naar rechts verschoven)

  @ HenK 63: “Dat dat steeds minder nodig blijkt te zijn, vind ik fantastisch!”

  Helemaal mee eens.

  @ juzo 60: “Dat meen ik serieus, en dat is geen kleinigheid.”

  En dat dat van jou komt maakt best wel indruk. :)


  Tijd voor koffie.

 59. Ja ik ben ook best onder de indruk,
  weet niet goed wat te zeggen,
  vindt het erg lief..

  maar mis Thomas in het verhaal,
  gaat het een beetje ?

  liefs thian

 60. @ JPaul 62: “Het adagium: “Omdat ik weiger na te denken kan ik mijn gelijk claimen”, gaat vanaf NU niet meer op. Althans ‘nicht mit mir’, en ik hoop op mededenkers: niet eens medestanders.”

  Economie is nou niet bepaald mijn vak (ik vind het maar saai, kan ik ook niet wat aan doen), maar een citaat van een allang-dood econoom vind ik wel tof, en ik gok dat jij hem ook wel kan waarderen:

  Science is the great antidote to the poison of enthusiasm and superstition.
  – Adam Smith

 61. Wat ik me toch wel afvraag is, er komen nogal wat nieuwe ministers etc,
  en er gaan er nogal wat weg, lijkt me sterk dat Jan Peter Balkenende in de bijstand komt met al die ministers etc.
  Wat zouden die vooor wacht regelingen en aan geld krijgen, hoeveel kost dat de staat? Gun ze best wel wat hoor..
  maar net als Bos die rustig 7 jaar thuis kan blijven..
  zouden ze ook een solliciatieplicht hebben?

 62. @ 70 Dat niet maar ze zijn hun gewicht in goud of diamantjes waard: vanwege hun sociale en bedrijfseconomische netwerken.

  Als je ‘t goed met hun kunt vinden dan kun je bij hun aankloppen.

  Je boodschap luidt dan zo”luister eens Wouter, ik zit met een probleem. Voor dat en dat bedrijf is het nodig, dat we dat en dat en dat gaan doen. Maar nu gaat dat niet zo makkelijk. En er staan die en die en die bedragen en mogelijkheden voor op het schap. Zou het een beetje mogelijk zijn dat jij via jouw relaties, laten we zeggen, een beetje ergens op een of andere manier zou willen of zou kunnen meewerken…?”

  Nu zijn Wouter Bos en Jan-Peter Balkenende daar beslist heel wel toe bereid.

  Alleen er moet natuurlijk wel het een en ander waar ze wat aan hebben tegenover staan.

  Je kunt het zo gek niet bedenken,
  wat dat dan wel allemaal niet en wel is.

  Werkelijk.
  Je kunt het zo gek niet bedenken.

  Deze mensen, Wouter Bos en Jan-Peter Balkenende,
  zijn hun gewicht (78 kilo) in karrenvrachten wagonladingen en pakhuizen vol met diamenten,

  waard.

  Als je slim bent, zou ik me daartoe maar eens gaan bepalen als ik jou was.

  Ik hoef het niet meer te doen.
  Ik heb dat klappen van de zweep lang en erg genoeg m’n hele leven meegemaakt.

  Iets ergers bestaat er namelijk niet, maar het is levens-noodzakelijk.
  Zo zit ‘t leven nu eenmaal in elkaar.

  Helaas. – ‘\~_~/’ –

 63. Ik zie een parallel tussen de wachtgeldregeling voor politici en de bonus excessen voor hoge piefjes in financiële markten. Incompetentie moet toch beloond worden.

  Wiens idee was het eigenlijk dat overheid met het bedrijfsleven moet concurreren? Het volk willen vertegenwoordigen en/of altruïsme willen verwezenlijken, dat is toch iets waar je eigenlijk een roeping voor zou moeten hebben? Het mag lonen om voor de overheid te werken, maar er rijk van kunnen worden is niet nodig.

 64. Heb even met cijfertjes gespeeld, aan de hand van het voorbeeldbedrag van het in post 72 gelinkte artikel.

  Met €580500 over 6 jaar tijd, stel dat voorbeeldpoliticus (met ongeloofwaardig gezinnetje zonder kapitaal) maandelijks het bedrag van bijstandsnorm uit zou geven, de rest sparen, dan heeft ‘ie na 6 jaar een half miljoen bij elkaar gespaard. Vanaf dat moment komt er geen geld meer bij, maar is de rente per maand over dat half miljoen net genoeg om van te rentenieren op bijstandsniveau.

  Dit sommetje heeft natuurlijk weinig betekenis, maar ik vind het toch wel creepy dat de voorbeeldpoliticus, nadat die uit de politiek is gestapt, door van een bedrag te leven wat voor ‘adequaat’ door zou moeten gaan, de rest van z’n leven mag gaan niksen en ook nog een berg geld na kan laten.

  M’n sommetje is veels te simpel (het is slordige symboliek, geen goede wiskunde), maar toch, ‘t is een creepy gedachte dat er zulke theoretisch cadeautjes uitgedeeld worden, ongeacht hoe goed of slecht de voorbeeldpoliticus z’n werk deed.

 65. Maurice ≡ 12 Jun 2010 ≡ 9:44 am

  @ Maurice 66:

  Helaas zitten veel mensen te slapen en geloven de fabels van de leden van de raad van bestuur van de pensioenfondsen.

  Kritische mensen worden geweerd en vragen worden niet beantwoord…

  Zo is het mogelijk de mensen voor te liegen en ze af te schepen met een fooi als ze ooit de pensioen gerechtigde leeftijd zullen bereiken.

  Je kunt het ook vergelijken met de nieuwe constatering dat zonne-energie opeens niet meer rendabel is…

  Het merendeel van de bevolking is de leugens gaan geloven; niemand vraagt zich af waarom dit zo is.
  Greenpace loopt zelfs voorop en is nu overtuigd dat dit werkelijk zo is.

  (Met wetenschappelijk feiten is gewoon onweerlegbaar te bewijzen en bewezen! dat zonne-energie, zelfs op dit moment de meest rendabele vorm van energieopwekking is).

  Men vergeet ook dat de smerigste en de meest corrupte oliemaatschappij van dit moment; B.P. consequent alle patenten voor o.a. zonne-energie die het kon kopen heeft opgekocht…
  Nu zegt B.P. dat zonne-energie niet rendabel is… Wel eerst zo veel mogelijk patenten kopen en nu blijken die patenten weinig waard?!

  Ondanks het “Olielek-schandaal” blijken wij het woord van B.P. nog steeds blind te geloven…

 66. Okee, ze kosten veel geld, maar ze brengen nog veel meer en veel meer op,

  en als je tokootje ‘n beetje slecht loopt, tel je toch uit je winst? ( <= “bancking principle”.)

  Helemaal niets betaald, = helemaal niets gewonnen

  en wie is wie,

  om de waarde ergens van iets te bepalen?

  Wie?

  Jij???

 67. @ Tartarus 75:

  Gelooft Greenpeace dat? Het proces werkt al zo’n 3 miljard jaar als een tierelier (fotosynthese), en nou opeens niet meer? En zonnecellen zijn de laatste jaren toch veel minder belastend om te fabriceren geworden?

  BP neem ik sowieso niet serieus, hun ‘engineers’ snappen nog niet eens dat koud water nog verder koelen tot ijs kan leiden. De ‘Russische’ oplossing had van mij allang gemogen (als de alternatieven ook met slimme implementatie niet zouden hebben gewerkt). Doelgerichte kernexplosie bij het lek, de tunnel gewoon ‘dicht slaan’. Minder vervuilend dan zo’n olieklodder, lijkt me.

 68. Ben geschokt door de wachtgeld regeling,
  dat die mensen met hun grote mond over bonnussen beperken,
  uitgebreid gaan profiteren, om daarna in een baantje als burgemeester of zo terecht te komen, die mensen die de ww een jaar willen inkorten.

  En er belanden zeker 32 mischien meer mensen in die regeling,
  die wij met zijn allen mogen betalen.

  Laat ze nu maar eens goed nadenken ovver een formatie en in plaats van een haastige een degelijke creeren, zodat we niet over een paar nou ja geloof dat het 4 of 6 was maanden weer allerlei mensen mogen gaan betalen.

  En er wordt nog massaal in zonne energie geloofd, in duistland zijn vele daken door de subsidie met panelen gevuld en daken verhuurd voor zonneenergie, alleen wordt daar de subsiedie ws gestopt wegens de bezuinigingen, zonde

  Als ik er geld voor had zou ik ook een dak vol willen,
  om met dat kleine beetje toch het milieu een heel klein beetje te
  ontzien, want dat is een van de dingen die je zelf kunt doen.

 69. waarom een kern explosie en zijn toch gewone explosieven?

  ben het daar wel mee een hadden ze meteen moeten doen,
  moet je zien hoeveel schade ze de zee, de dieren, en alles berokkenen

 70. Er stond niet bij als ze bij gaan verdienen, of echt gaan werken of dan die wachtregeling stopt, zou die gewoon doorlopen aangezien ze niet hoeven te solliciteren??

 71. Volgens die site wordt het aangevuld als ze voor een lager salaris werken tijdens de wachtgeldperiode.

  ‘Gewone’ explosieven lijkt me een stuk onhandiger, die nemen veel ruimte in voor een verhoudingsgewijs zacht poefje. Een kernbom is juist klein met veel energie, energie die je op het te slopen plekje kunt concentreren.

 72. @Spaink: Ik heb het ‘type mens’ in mijn familie zitten. Die mij lui noemen en die zeggen dat ik van alles nog kan. Maar zodra ik stress of problemen heb (al is het maar een beetje), dan voel ik dat het in mijn hoofd niet goed gaat.

  Ik wil verder ook niet lichamelijke ziektes vergelijken met geestesziekten. Maar iemand die zoiets zegt als dat Joan tegen Thian zei, daar moet ik toch even heftig op reageren! (na een goede denkpauze).

  Verder ben ik heel gelukkig met mijn leven, heb ik alles wat mijn hart begeert, maar zodra iemand tegen mijn democratische verworvenheden aan gaat pissen en zeggen dat het allemaal mijn fout is….. nou. We zien wel of dat ook echt allemaal gaat gebeuren in Nederland. Het beleid van CDA-er Donner doet vrezen voor de toekomst wat dat betreft.

 73. @Thian: Ik hoorde op de radio dat Amerika nu conventionele bommen heeft die net zo krachtig zijn als een atoombom. En dat Obama hierom atoombommen wil afschaffen (ze hebben immers iets beters nu, geen straling).

  En verder gaat het goed met mij natuurlijk! Soms moet je je even terugtrekken om verdere schade te voorkomen ;-) Je weet hoe het gaat. Even een ommetje lopen, even een nachtje slapen, even wat afleiding zoeken in je omgeving
  Heb de Adobe Flash bij mijn ouders gisteren even geupdated want waar wordt al een tijdje misbruik van gemaakt. http://www.adobe.com/support/security/advisories/apsa10-01.html

 74. @ Thomas 83:
  Als je dezelfde in de gedachten hebt als ik, dan nee, dat is de ‘moab’ – die verspreidt eerst de ‘brandstof’, wat vervolgens ontstoken wordt. De werking daarvan is op gebruik in de lucht gericht, niet in water. Zo’n ding is wel dodelijk, vanwege de schokgolf die het boven een doelwit (bijv. een stad) maakt, maar atoombommen zijn veel en veel krachtiger.

 75. @83 he thomas, fijn van je te horen,
  herken het, afleiding even iets anders,

  blij dat ik geen contact met mijn familie heb

  er is voldoende bewijs voor psychische beperkingen, kortsluiting, zichbaar in oa MRI, te meten, te zien, het is vergelijkbaar met een onzichtbare fysieke ziekte als ms bv
  niet te zien jaren lang verkeerd beoordeelt worden,
  bij ms dat tegenwoordig niet vaak niet meer dodelijk is,
  maar door medicijnen geremd kan worden.
  Klachten, dingen niet kunnen, snel overbelast zijn, maar aan de buitenkant niet te zien, met de zelfde vooroordelen
  (maar ja toch meer acceptatie)

  Die bommen, ja begrijp ik met atoombommen vernietigen ze de wereld en uiteindelijk zichzelf, zou ook graag een anternatief hebben

 76. Een informateur die eerst naar de grootste partijen gaat kijken,
  VVD, PVV (CDA en de 4de heeft zich zelf gemeld)

  wat moet er worden van nederland????

 77. En geen schijn van kans dat de VS kernwapens in de afzienbare toekomst afschaft. Ze werken veel te goed als afschrikmiddel. Het arsenaal een beetje inperken, dat kan. Maar afschaffen, nee.

 78. Thian, MS en een psychische ziekte kun je niet goed met elkaar vergelijken; appels en peren enzo.

  Niet dat de één erger dan de ander zou zijn – het is geen wedstrijd (en al was het het wel, het verschilt per stoornis en per persoon).

 79. VERY OFF TOPIC
  kernexplosie werkt beter dan semtex et. al., noem maar op – echter, slechts een miniem percentage van de nucleaire bom “verbrandt” om zo te zeggen en laat veel zéér giftige verbuiling achter.
  Wachtgeldregelingen zijn ouder dan Philomena Bijlhout.
  ON TOPIC
  driekwart van de Nederlanders is kies (NIET: stem-) gerechtgd
  driekwart daarvan ging een biljetje rood krassen
  da’s iets meer dan de helft van Nederland
  DERTIG zetels vertegenwoordigen dus TIEN per cent van onze bevolking
  Heeft IEMAND de verkiezingeng gewonnen? En als, dan toch alleen om dictatortje te spelen over de rug van een niet bestaande minderheid!
  Als één magistraat crimineel genoemd kan worden; dan is een conglomeraat van zich de meerderheid noemenden te kenschetsen als criminele organisatie! Eat your heart out Fred Teeven!
  Heeft iemand de VVD plus alle rooje in aanmerking genomen?

 80. @Maurice: Ik heb het niet over de ‘daisy cutter’. Ik heb het over raketten met zeer zware explosieven die overal in door kunnen dringen. Als je daar veel van hebt is de uitwerking net zo groot als van een atoombom (iirc). Nu zit ik wel altijd naar nieuwszenders te luisteren voor ik ga slapen (moe), maar Amerika heeft dus een vervanger voor kernwapens. Of in de nabije toekomst.

  @Thian: familie heeft ook voordelen hoor! Zo steunen mijn ouders mij erg. Mijn moeder zet ik altijd in tegen de GGZ als iets gaat zoals ik niet wil. Mijn vader is zo-wie-zo een heel vriendelijk mens. Ja, ze hebben mij wel eerst het huis uit geschopt bijna (met veel stress voor mij), maar zolang ik mijn pillen slik zijn ze een waardevolle toevoeging in mijn leven. En het gaat al jaren goed nu! Alleen een beetje rand-psychotisch volgens mijn laatste psychiater af en toe. Maar dat werd getolereerd bij GGZ (de leiding heeft de psychiater die ik had weggepest met regeltjes, dus ik heb er nu geen omdat er nog steeds geen vervanger is).

 81. In het algemeen: Ik werd even niet goed van dat elkaar bevlekkende gedoe tussen Thomas en Thian. Thomas aan Thian:
  “Je hebt alleen een leven gehad dat niet normaal is, buiten je schuld, en iemand die niet jouw leven heeft gehad kan dit niet begrijpen. Dat is waarom sommige mensen ook zo bot kunnen zijn. Dat komt door het makkelijke leven dat ze zelf gehad hebben”.
  Thian aan iedereen:
  voor het eerst in mijn 40 jarige leven kan en mag ik er over praten,
  en dat is een opluchting, eindelijk wordt ik erkent, en mag en kan ik groeien, krijg ik de mogelijkheid, en daar zal ik gebruik van maken.
  Hoe moeilijk het door mijn ziekte ook zal zijn.

  Zolang jullie elkaar maar blijven bevestigen hoe zielig en uitzonderlijk jullie zijn, dan schiet het nooit op. Dan blijf je navelstaren zonder ooit eens te kijken naar al die mensen die tezamen deel uitmaken van deze maatschappij.

  Er zijn nauwelijks mensen die een evenwichtige jeugd hebben gehad. Ik ken ze althans niet en ik ken toch ontzettend veel mensen. Als je altijd blijft zeurpieten, tot de dood er op volgt, waar je vader en moeder in tekort geschoten zijn, hoe vreselijk je jeugd is geweest, en dat andere mensen zo botr zijn en je niet begrijpen, dan krijg je dus nooit enig bewustzijn in waar je zelf continu in tekort schiet naar zowel de mensen om je heen als naar de maatschappij waar je deel van uitmaakt. En dat is niet kortzichtig om dat te consatateren. Het is kortzichtig om jezelf extra speciaal te vinden vanwege alles wat je in het leven getroffen heeft, en stekeblind te blijven voor het lot dat vrijwel alle andere mensen op onze planeet en ook doodgewoon hier in Nederland heeft getroffen.

  Ik bedoelde niet Thian in het bijzonder, ik vind het flink Thian, dat je op je 40e hulp hebt gezocht, en ik wens je alle goeds, zeker dat er een punt zal komen waarop je het verleden achter je laat en gaat meedoen aan het leven in al zijn aspecten, want je hebt namelijk maar 1 leven en dat is voorbij voordat je er erg in hebt.

 82. @Joan: iedereen reageert weer anders op stress. Thian met PTSS en ik met psychose/manie.

  Andere mensen krijgen weer last van hun rug. Maar stress bij Thian en ik uit zich in psychiatrische aandoeningen. En stress heb ik gehad, hopen, te veel voor mij. Ik weet zeker dat dit bij Thian net zo is geweest.

  Sommigen genezen weer. Sommigen blijven hun leven lang klachten houden en hebben altijd medicijnen nodig (het grootste deel als ik om mij heen kijken). We hebben terugvallen en perioden dat het goed gaat. 10% pleegt uiteindelijk met succes zelfmoord. Dus het is nog dodelijk ook in sommige gevallen.

  Ik zie niet hoe dit ons ‘zielig’ maakt. Het is gewoon de realiteit voor 5% van de bevolking die aan psychiatrische ziekten lijdt. We kunnen alleen maar hopen dat het jou nooit overkomt Joan, want dan zou je je uitspraken hier op jezelf moeten toepassen. Gelukkig voor jou begint het meestal rond iemand 20ste, dus als je het dan niet hebt zal je het meestal ook niet meer krijgen.

 83. Thomas, ik heb niet de minste behoefte hier op een weblog exhibitionistisch bezig te zijn, jij weet niet wat zich in mijn leven heeft voorgedaan en dat wil ik, samen met het overgrote deel van de maatschappij die ook geen behoefte hebben hun prive hebben en houden uitgebreid te etaleren op weblogs, ook graag zo houden. Bijdragen als de jouwe nodigen uit tot exhibitionisme en als je daar niet aan mee wilt doen moet je je mond houden, want dan weet je niet waar je het over hebt, zo komt het op mij een beetje over.

  Mijn punt is, dat niemand goed op stress reageert. En mijn punt is ook dat het overgrote deel van de samenleving als ze psychiatrische hulp zou zoeken als psychiatrisch ziek zou worden gekwalificeerd. Net als bij somatische ziekten, vrijwel niemand is geheel gezond. Het gebruik van antidepressiva en slaapmedicatie loopt de spuigaten uit en ik progageer dat zeker niet. Maar je onttrekken aan de samenleving is niet goed voor een mens. Je raakt elk relativeringsvermogen kwijt, je leven concentreert zich alleen nog rond de eigen navel.

  Verder is het toch echt heel uitzonderlijk dat al dat arbeidsverzuim vanwege psychische aandoeningen zich zo concentreert in Nederland.

  Mensen die werken krijgen al vele jaren acties over zich heen: “Verzuim is een keuze”. De eerste keer dat ik naar zo’n cursus moest had ik net kanker, dus ik vond het nogal cru en bot. Net zo cru en bot als jullie mijn bijdragen vinden. Dat neemt niet weg dat momenteel in planningsgesprekken met werknemers prestatie-afspraken worden gemaakt over ziekteverzuim (niet vaker dan twee keer ziek per jaar) en dat dit normaal wordt gevonden.

  Als je zo nu en dan een terugval hebt betekent dat niet dat je dus nooit iets kan doen. Wel natuurlijk in zo’n acute fase als waar Thian nu in zit. Maar dat je echt decennia lang buiten de maatschappij blijft staan terwijl je wel in staat bent zelfstandig te leven, dat gaat mij echt te ver. Maar goed, ik moet hoognodig weg. Naar het feest van een vriendin. Zij is psycholoog en heeft zelf zeker 4 keer als psychiatrische patient in een kliniek gezeten. Dat heeft haar er nooit van weerhouden in de perioden tussendoor gewoon te werken.

 84. Ik ben het met juzo-60 eens dat je je moet verontschuldigen aan Thian, Joan. Vooral gezien de acute fase waarin ze nu verkeert. Je was je er van bewust dat ze ook op het zelfmoord forum van Karin rondhangt?

 85. @ Joan 93: “En mijn punt is ook dat het overgrote deel van de samenleving als ze psychiatrische hulp zou zoeken als psychiatrisch ziek zou worden gekwalificeerd. Net als bij somatische ziekten, vrijwel niemand is geheel gezond.”

  Dat is niet waar. Veel mensen hebben een stoornis (om het even welk soort), maar een stoornis is pas een ziekte als je er ziek van wordt.

  De rest van het verhaal doe ik niet aan mee. Dit wordt toch zinloos geruzie.

 86. @Maurice: ik wil er wel op reageren. Ik ben van isoleer cel, naar gesloten, naar open, naar begeleid wonen, naar woonbegeleiding, naar alleen een case manager gegaan. Gaat het goed dan zie ik haar om de paar weken, gaat het slecht dan zie ik haar elke week en kan ze hulp aanbieden.

  Voor mij zit er gewoon niet meer in als dat laatste. Mijn huishouden loopt ook niet op rolletjes, maar de case manager vindt het goed genoeg (maar ze komt ook bij cliënten met drugs problematiek, dus veel zegt dat waarschijnlijk niet).

  Ik heb veel hulp van mijn ouders en mijn vriendin. Maar ik probeer mijn omgeving zo min mogelijk tot last te zijn.
  Ik kan ook wel iets, ben handig met computers. Daar profiteren de mensen waar ik goed mee op kan schieten van, maar soms wordt het wel te veel en moet ik een paar dagen niets doen om mijn hersenen weer tot rust te brengen. Dat laatste daar had mijn laatste psychiater vertrouwen in. Niet iedere cliënt bij de GGZ heeft inzicht in zijn of haar ziekte! Heb ik overigens ook niet altijd gehad. Je moet een keer goed op je bek gaan voordat je de psychiaters en behandelaars gelooft ;-)

 87. Vindt het erg lief hoor, maar verontschuldiginen die niet uit iemand zelf komen, die zijn niets waard

  2 juli heb ik een onderzoek voor erfelijke darm kanker, hoop van harte van niet heb al spierreuma, astma en grote kant op de ordinaire reuma. en natuuurlijk copmplexe ptss, dissociatieve stoornis, ws DIS, persoonlijkheid stoornis NAO maar daar zijn de nog maar een goed jaar achter.

  Ik heb keihard gewerkt tot 2 jaar terug, toen een leidinggevende in mijn verleden begon te wroeten en ik alles in sneltreinvaart voor ogen kreeg en er een eind aan wilde maken, toen ben ik in de hulpverlening beland,
  ik ben gewoon weg naar het crisiscentrum gebracht, en toen zette mijn werkgever me op nonactief terwijl ik daarvoor goed functioneerde.
  Daar ben ik kwaad over, hadden ze me rustig laten werken een paar uurtjes per dag, was ik er wel weer ingekomen maar nee je bent langdurig ziek dus kunnen we je ontslaan.

  Als ik jou was zou ik eerst vragen voor je oordeelt, ook al heb ik minder of in jou ogen niet genoeg mee gemaakt, inderdaad in geschiedenis van het zelfmoord forum voor een deel te lezen,

  wie ben jij om zo een oordeel over mensen uit te spreken terwijl je ze niet kent, geen idee hebt waar je over praat daardoor.
  Wat is jou oordeel daardoor waard,
  je kunt mensen die je niet kent niet vergelijken met die psycholoog

  en wat je bedoelt met elkaar bevlekkend gedoe,
  is aardig zijn bevlekkend, van welke planeet kom je,
  soms herken je dingen van elkaar, en is het prettig dat te delen.

  En mijn leven draait niet om mijn navel, wat is dat voor idiote uitspraak,
  of navel staren, soms is totale rust een poos het enige wat helpt,
  ik ben het eens met dat het belangrijk is om contact met de wereld te houden, vaakk genoeg verdraag ik de wereld niet, zoals nu mett een krijzende onder buurvrouw.

  mijn leven draait om te proberen alles te gaan halen uit mijn creatieviteit, hopelijk door middel van een project dat psychiatrisch patienten wil helpen te intergreren door het maken en exposeren van kunst.
  Hopelijk als ze het vervoer eindelijk weten te regelen, want het is een te moeilijke route voor mij, te druk dan raak ik mezelf kwijt, tijd kwijt en weet niet waar en hoe ik ergens beland, kunnen mensen alles met me doen, dat is te gevaarlijk.

  Ja ben heel veel op het zelfmoordforum, het heeft me een heel stuk geholpen dat ik suicidaal mocht zijn, er over kon praten, niet alleen ben,
  alhoewel ik nog behoorlijk suicidaal ben probeer ik het leven een kans te geven.

  Ik hoop niet veel mensen zoals jij Joan tegen te komen!
  dat zou zeker niet goed vooor me zijn.

 88. Thomas,

  fijn dat het bij jou zo goed is gelopen met je ouders,
  het klinkt goed.

  Dat kan ik niet verwachten hoor,
  en is niet erg, ben er aan gewend.

  Wat een ellende dat er zoveel psychiaters
  het werk onmogelijk gemaakt wordt,
  hoor er meer over, ook mensen die er door weg gaan,

  Hoop dat je gauw weer begeleiding hebt,
  lijkt me lastig zonder.

  liefs thian

 89. @98: Ik red mij prima hoor! Zolang ik niet te veel tegenslagen in een keer krijg gaat het goed met mij. Ik ben wel bang dat mijn ouders ooit overlijden, maar dat ligt nog zo ver voor me! Misschien is mijn hele situatie dan wel anders. Of heb ik een hele goede band met de GGZ (ik zie ze nu nog als degenen die mij zonder uitleg of uitzicht opsloten in een kale isoleer met witte wanden, een kartonnen hoed om in te poepen en geen fonteintje om je handen te wassen of je tanden te poetsen).

  Jij kan het ook Thian! Je zult er voor moeten vechten om het te bereiken en te behouden. Tegen onverdraagzame types zoals Joan. Maar zolang je bereid bent te vechten komt het allemaal goed. Pas als je opgeeft is er geen hoop meer (‘sprak hij filosofisch’ zoals een vriend van mij zou zeggen).

 90. Jammer Thomas, dat je toekomstvisie niet verder reikt dan een goede band met de GGZ. Ik zou m’n ambities wat hoger stellen. Verder weet ik uiteraard niet wat Thian meemaakt en wat zij daarover schrijft. Karin heeft die zelfmoordsite zeer terecht besloten gemaakt. Deze is openbaar en daar kan een ieder z’n mening geven.

  Ik zie eerlijk gezegd niet zo in waarom mensen met psychische problemen veel behoedzamer zouden moeten worden behandeld dan anderen. Als ik het zo lees heb je een zeer beschermd leven, Thomas. Je vermijdt alle stress en daar wordt rekening mee gehouden. Je enige echte angst is dat je ouders ooit komen te overlijden.

  Het lijkt me beter dat we dit gesprek maar staken. We zitten duidelijk in een heel andere levensfase. Ik wens je toe dat met elke angst die bewaarheid wordt en die je aan blijkt te kunnen je zelfvertrouwen zal toenemen en dat je het uiteindelijk niet meer nodig zult hebben iedereen, ook mensen die je totaal niet kent, op een openbare weblog een opsomming te geven van je tegenslagen in het leven. Omdat het hebben van tegenslagen en wel erger dan dat inherent is aan leven, zullen weinig mensen daar geduld mee blijven houden.

 91. Joan, wat projecteer jij grondig jouw referentiekader op een ander, zeg. For the record, ik vermoed dat je veel minder gelijk hebt dan je denkt.

  Weltrusten.

 92. Ik vind het daarentegen beslist wél noodzakelijk dat Thomas op deze openbare weblog (van Karin) een opsomming geeft van tegenslagen in zijn leven.
  Als hij daar zin in heeft. En aan iedereen, die het maar lezen wil.

  Dat is vaak onderdeel van een therapie.

  Ik sluit niet uit dat ik Thomas in het verleden wel eens minder vriendelijk bejegend heb als ik daar zin in in had. Daar bied ik hem mijn excuses voor aan.

  Het zal niet meer gebeuren, zomin het nog met anderen gebeurt.

  Nu de leef- en denkomstandigheden in de maatschappij verstrengen, is er plaats en tijd nodig voor meer tolerantie begrip medemenselijkheid en sociaal invoelingsvermogen in ieders gevoelsuitingen, wie het ook maar betreft.

 93. Joan, ik verzoek je vriendeljk je niet meer in persoonlijke termen annex oordelen uit te laten over mensen die je apert niet kent. Tegen Thian zeggen: ‘Maar je onttrekken aan de samenleving is niet goed voor een mens. Je raakt elk relativeringsvermogen kwijt, je leven concentreert zich alleen nog rond de eigen navel’ is volkomen bizar en misplaatst, en daardoor – helaas – ook vooringenomen.

 94. For the record: het zelfmoord forum is vrij te lezen voor iedereen,
  allleen voor schrijven moet je je aanmelden en krijg je een nickname en code, niet omdat Karin het zo graag wou of wij er om gevraagd hebben.
  Omdat er teveel last van spam was!

  Ik ben me volledig bewust dat mijn verhaal te lezen is tenminste wat ik kwijt wil, en wat ik kwijt kon, het heeft me erg geholpen het ergens kwijt te kunnen. Het is fijn dat het geen geheim meer is.

  Zolang Psychiaters, behandelaren adviseren prikkels vermijden,
  ws voor vele jaren lang tot ik volledig stabiel bent, en dan nog kan het ieder moment weer toeslaan, tot ik ws volledig volledige samenwerking, weer volledig bewustzijn heb, nu raak ik dat teveel kwijt.
  De behandeling is gemiddelt 8 jaar, en voor mij heel erg lang, is me vertelt, door dat ik zo laat onder behandeling kom, en omdat ik 30 jaar op alle mogelijke manieren mishandelt en bedreigd ben, er op het nippertje levent weg ben gekomen, en dan leren ze je ermee leven, je krijgt handvaten, en je krijgt hopelijk de controle en je geheugen terug. Genezen is voor weinig weg gelegd.
  Voor mij zal de kroon zijn als ik het in iets positiefs heb kunnen omzetten!

  voor mij zijn het trigggers waardoor ik weer in het verleden beland,
  door dat ik versplintert ben zonder dat ik weet wat er aan de hand is en in een choas en kakefonie van alles door elkaar beland een storm die door mijn hoofd raast en niet te stoppen is moet uitrazen en in crisis raak en in gevaarlijke situatie,e zonder het te beseffen.

  By the way, heb van getuigen gehoord dat ik in mijn kindertijd regelmatig bijna dood geslagen werd voor mijn 5de jaar door mijn psychiatrisch zieke ouders, wv er een ook alcoholist is, waarvan ik de schuld kreeg, ben er verwaarloost, fysiek en heestelijk mishandelt de sfeer was vreselijk, de enige manier van overleven was er niet te zijn figiiurlijk want we konden niet weg, op 11 jarige aangerand wat iedereen wist en niemand heeft er ooit iets over gezegd, behalve de familie tegen mijn ouders die daarna vrienden waren.
  Op mijn 15de aan een 25 jarige vriend van mijn moeder gegeven als (sex) slavin, ik moest hem onderhouden, alles doen wat hij wou, had geen zeggenschap over mijn lichaam, hij bleek een pedofiel en een psychopaat, hij slaag zonder reden en voor zijn plezier net als een pistool dat hij voor mijn ogen ladeop mijn hoofd houden en zeggen je gaat niet meteen dood maar je sterft heel langzaam aan een hersenbloeding etc dat heeft 7 jaar geduurt, hen me er weg gevichten toen weer bij die opuders terug weer weg vechten, kon alleen door te verdwijnen, dus ben ik verdwenen, verhuist andere baan, alle contacten op 1 na laten vallen, en weet je wat net als bij mijn jeugd was zo, knip mijn geheugen over die tijd weg, tot die leiding gevende ging graven.

  Psychiaters hebben er voor geleerd en weten dat het met een psychiatrische ziekte je hele leven vechten is om stabiel te zijn, en de gewone dingen op te kunnen pakken, en niet te weten wanneer het teveel is en er een stap terug gedaan moet worden, en wanneer vooruit. Daar wordt nog steeds onderzoek naar gedaan, en ik weet zeker dat iedere patient waarvoor dan ook, ook psychisch dolgraag genezen zou willen worden.

  De enige manier om profeit te hebben van je behandeling is een goede band met de GGZ te hebben, zodat ze weten wat er in je omgaat,
  je ze kunt vertrouwen en leren vertrouwen opbouwen in de mensen,
  en je ze kunt vertellen wat voor effect dingen bij jou hebben zodat je de juiste behandeling krijgt en zoveel mogelijk stabiel bent en optimaal leert te functioneren.

  Na een moeilijk begin heb ik mezelf het doel gesteld om zelf mijn behandeling in handen te nemen, ze te vertellen wat er speelt samen uit te zoeken wat er nodig is en samen adviezen te bekijken, dat pakt goed uit, veel minder crisis, en als er crisis is kan ik een stuk adequater
  om hulp vragen, en we komen veel verder, het is een samenwerking.

  Hey Thomas
  me weer laten verleiden er over te schrijven,
  fijn dat het goed gaat, dat je het goed redt zo,
  over later latere zorgen

  Kan me het voorstellen bij de GGZ,
  dat is toch erg mens onterend,
  hoop dat je daat werkelijk een band op kan bouwen
  mmet iemand bij de GGZ
  heb ervaren dat ik nu het aan voel komen wannneer hulp nodig is,
  en te drastische maattregelen bijna niet meer hoeven,
  en ik veel betere hulpverlening krijg,

  heel veel sterkte
  thian

 95. Joan

  “Verder is het toch echt heel uitzonderlijk dat al dat arbeidsverzuim vanwege psychische aandoeningen zich zo concentreert in Nederland.” De reden dat in nederland zoveel mensen psychisch arbeidsongeschikt zijn zie ik vooral in de hoge eisen. Iedereen moet normaal, sociaal, aangepast, snel en gezellig zijn. Het oordelen, de verschrikkelijke lopende band en regels zijn regels mentaliteit en het zoals jij nu doet beter weten over mensen met een vlekje maken dat mensen het niet meer trekken. In Griekenland werkt zo iemand in een rustig baantje in een kiosk waar hij op een avond misschien 3 pakjes kauwgom en een paar blikjes verkoopt. Buitenbeentjes zijn net als hier vroeger in dorpen meer geborgen. In landen zonder enige zekerheid verloederen eenzame mensen die de veerkracht niet meer hebben om te vechten om te leven gewoon en gaan ze jong dood.

  Voor de een met een stoornis is werk en struktuur en sociale contacten goed, voor de ander is rust en afstand beter. Daarbij komt dat er in nederland zulke hoge huizenprijzen en ziektekostenverzekeringen zijn dat je er met een simpel baantje van 3 x 3 uur werken waarbij je je ook nog ziek moet kunnen melden als het mis gaat niet reeel. Vaak meld je je helemaal niet op tijd af en ben je bijvoorbeeld totaal aan het doordraaien zonder dat je je grens voelt en maak je met werken meer kapot dan je goed doet helaas.

  Slimme mensen beseffen hoeveel ze niet weten. Hoe jij hier praat laat je je kennen als iemand met een enorm bord voor haar kop. Wat een aanmatigend geklets. Je bent zo aan het projecteren en invullen! Ga es deaud! zeggen ze op geenstijl tegen mensen die zo hooghartig oordelen als jij.

 96. Mariska, ‘ga es deaud’ zeggen is not done, ooks niet als je er bij zet dat dit is wat ze ergens anders zouden zeggen. Want da’s alleen maar een verschultaktiek (‘nee ik zei dat niet, dat zouden ze daar zeggen’).

  Deze discussie loopt uit de hand. Ik verzoek iedereen dringend zich tot het onderwerp te bepalen, en geen persoonlijke oordelen te ventileren over andere posters.

 97. Nou ja, ik had nog een reactie geschreven, maar heb die toch maar weggehaald. En Mariska, het enige wat anders is in Nederland in vergelijking met de ons omringende Europese landen, om het nog maar niet te hebben over de VS, is dat in Nederland (nu nog) een arbeidsongeschiktheidsverzekering bestaat die niet gekoppeld is aan beroepsziekten. Overigens pas sinds 1968, en het zal ook niet lang meer duren waarschijnlijk met het nu komende nieuwe kabinet. Het lijkt me niet dat het percentage van mensen met psychische problemen hier objectief gezien hoger zou liggen dan waar ook elders in de wereld.

 98. OFF/ON TOPIC
  hou d’r mee op elkander af te zeiken
  koop een spiegel
  mét gebruiksaanwijzing
  kan Uw rijvaarsigheid beïnvloeden
  buiten bereik van kinderen houden
  NIET om in te nemen

  ff wachte, mijn teefje roept me om me slaag te geven

 99. Ontopic. Deze thread demonstreert helaas wel één van de verantwoordelijkheden van overheid: het overstijgen van vooroordelen. Politici zijn ook in dienst van de mensen die níet dezelfde idealen of dagelijkse ‘realiteit’ kennen.

  Mede daarom stem ik ook niet op punten maar ideologie. Ik wil een overheid die bij toekomstige punten doet wat fair en gepast is, voor mezelf maar ook voor mensen die heel anders denken.

  Terzijde 1: Diversiteit is goed, is goed voor de diersoort. (The world needs all kinds of thinkers. Temple, bedankt.)

  Terzijde 2: ik ben benieuwd hoe hard de pvv onderuit zal gaan.

 100. De sociale werkvoorziening moest commercieel gaan werken. In gemeenten, worden de laatste jaren mensen die onbemiddelbaar zijn voor de arbeidsmarkt, uit de sociale werkplaats gezet cq ontslagen, omdat men er voor heeft gekozen die gelden en faciliteiten te besteden aan reintegratietrajecten. Dit vond ik op internet van iemand die hier aan werd overgeleverd:

  “Het reïntegratiebureau

  Het is een poppenkast dat React Zuid,
  een echo – react = achteraf reageren –
  Die reïntegratiebureautje spelen voor
  de vorm, met halve mensen; heel echt.

  Kantoor met stoelen en bureau’s,
  met secretaresse, LOI psycholoog,
  zogenaamde jobcoach en een gecreëerde
  manager – die alles react gaat uitzoeken -.

  Een waar bureaucratietje van overleggen,
  papieren en valsheid in geschriften t.b.v. de
  opdrachtgevers: UWV, WMO met de grote zak
  gemeenschapsgelden voor proact binnenhalen.

  Als figuranten figureren in die poppenkast
  psychisch gestoorden voor langdurig werklozen.
  Ze kennen het kunstje van aan het lijntje houden:
  het echoot: react, react, reac, rea, rea, re, act, ct.
  – Zeg maar een vorm van duurzaam ondernemen -.

  Ach de banken vielen ook om door klatergoud. ”

  Ooit waren er werkmeesters die iemand het werk en de begeleiding konden geven die hij nodig had. De werkvoorziening zette bijvoorbeeld fietsen of succes agenda’s in elkaar. Maar dat is stuk gemaakt. Tegenwoordig is er een enorme burocratische laag inclusief bobo’s die zich volvreten aan dit geld terwijl de mensen waar het om gaat niets hebben. Als ze nu straks de reintegratie gaan stoppen en niet de werkvoorziening / melkertbanen terugbrengen is dat een drama.

 101. Fijn dat iemand denkt dat de PVV onderuit gaat,
  ik ben bang dat ze een blijver zijn en dat vindt ik geen prettig idee

  verder je hebt gelijk karin.

 102. Ah, ik zal ook ff uitleggen waarom ik dat denk.

  Breekpunten die toch geen breekpunten blijken te zijn, dat is er op zich al niet goed voor. Maar het is niet zo bijzonder; wel meer partijen doen dat, flirten met goedgelovige kiezers.

  Maar de pvv is zo groot dankzij hun gezeik over de islam. Ergens over klagen is echter een stuk makkelijker dan er ook daadwerkelijk iets aan doen. Als de pvv wil regeren, zullen ze zich moeten gedragen, en veel – zoniet alle – propaganda onzin achter zich moeten laten. En de problemen waar ze over klagen, zijn er niet zomaar; immigratie gebeurt voor redenen die de pvv neverammenooitniet op kan lossen. Dat er in verweggistan mafketels met bommen zijn, of dat nou moslims zijn of niet, is ook iets wat de pvv niet kan oplossen. Tenzij ze door stom toeval door het oog van de naald weten te kruipen, kan de pvv niet anders dan hun achterban vrij snel te desillusioneren – als ze in het kabinet komen. Oppositie voeren, dus verder klagen, dat gaat ze vast wel lukken.

 103. @Joan: schrik niet!
  Ik ben het met je eens dat ik gelijk moet worden behandeld als ieder ander. Dat is ook goed voor mijn emancipatie. We kunnen het wat dat betreft wel goed vinden met elkaar denk ik.

  Wel beroep ik mij op mijn recht om mij te verdedigen als ik onjuist beoordeeld word. Helaas lukt dat niet zonder een wat gedetailleerdere beschrijving van mijn situatie. En ach, ik heb wel ergere discussies meegemaakt als dit :-) Als ik daar niet tegen zou kunnen zou ik mij niet op het internet moeten begeven. En er is altijd een uit knop op de computer dus ik koester nooit lang wrok. Je familie uitzetten is een stuk lastiger ;-D

 104. @juzo-102: Dank, als het maar niet uit medelijden is!
  @Thian-104: Als een CM of iets dergelijks mij niet bevalt, geef ik ze de opdracht een nieuwe voor me te regelen :-) Gebroken plaat techniek werkt dan prima. Toch nog wat aan de vele cursussen die ik kreeg gehad.

 105. @ 114 Medelijden heb ik nooit. Met niemand, ook met mijzelf niet. Ik heb alleen kameraadschap. Daar kan iedereen, ook ik, het ruimschoots mee stellen.

  Tot in de dood en nog veel langer.

 106. Mariska, dat verhaal zegt op een (ietsie pietsie omslachtige manier): normale moslims moeten wangedrag van de crazy few veroordelen. Dat doen ze al, en de logica ervan is krom: mensen verantwoordelijkheid in de schoenen schuiven voor de daden van anderen.

  Wat de schrijver van dat stukje als simpel bestempeld is helemaal niet simpel. Daarom klinkt zijn verhaal zo makkelijk maar is fout.

 107. Nou Thomas, daarover zijn we het dus geheel eens. Ik word er namelijk niet goed van dat je ineens heel omzichtig zou moeten gaan doen omdat iemand toevallig psychiatrisch patient is. Ik ben dat zelf in een eerdere levensfase ook geweest en werd er toen zelf niet goed van niet als een normale volwassene behandeld te worden, maar als iemand die nergens tegen kon.

  Verder schoot ik wat uit m’n slof omdat ik zelf toevallig nu veel stress heb, veel meer dan anders. Dan krijg je toch als werkende persoon, niets menselijks is mij vreemd, wel een zo’n reactie van dat zit allemaal maar lekker naar hun navel te staren op mijn kosten, terwijl ik mezelf maar weer bij elkaar moet zien te grabbelen om 6.45 asls de wekker afgaat om aan het werk te gaan.

  Terwijl bij mij de dood van mijn zwager die na een akelig ziekbed de komende dagen zal gaan komen, en dan nou juist weer uitgerekend van die echt erg leuke zwager waarmee ik het zo goed kon vinden;
  de ernstige hersenbloeding van een vriendin met wie ik elke 6 weken een lang weekend uit wandelen ga, samen met andere vrienden,
  de echt heel nare scheiding van een zo heel lieve en goede vriendin,
  zo erg veel van m’n energie vraagt. Verder nog 2 vrienden met een zware burnout, bij 1 van de 2 ga ik morgen eten. Dat geeft energie want het is een prettige man op wie ik erg gesteld ben. Maar zijn huidige zware depressie zal me, zeker in de huidige omstandigheden, ook veel energie kosten.

  Ik denk dat het dat vooral is wat ik zeggen wil en misschien doe ik dat soms veel te fel: Het onderscheid tussen mensen is niet zo groot. Ik heb ook vaak stress, of slapeloze nachten. Merk dan dat ik minder goed presteer dan anders op mijn werk, waar een reorganisatie aan de gang is, en ja, dan word ik vast wel eens onverdraagzaam. En vergeet ik misschien wat psychisch lijden betekent terwijl ik daar in het verleden wel degelijk ervaringsdeskundig in ben geweest en weet dat het soms z’n aangename kanten kent, maar heel vaak ook alleen maar pijn en wanhoop oplevert. De enige keren waarop ik heb gebeden tot een God waar ik niet in geloof was in waarlijke psychische nood. “God, laat het nou ophouden. Lat het nou ophouden God, laat het nou alsjeblieft ophouden”. De enige twijfel die er bij mij is of God niet toch toevallig bestaat komt omdat ik tot twee keer toe, toen ik een einde aan mijn leven wilde maken, een ervaring kreeg die zo mooi was, zo alles omvattend, dat het me net lang genoeg uit mijn toenmalige depressie liftte om er geen einde aan te maken.

  Ik zei al Thomas, we zitten in totaal andere levensfases. Ik zit in de fase waarin mensen om me heen op een pijnlijke manier dood gaan aan somatische ziektes en andere hen toegenegen mensen, die ze kennen uit vriendschappen die door een leven heen gevormd zijn, erg verdrietig achter laten. En ik geniet met volle teugen, nooit meer door enige depressie geplaagd, van de jaren die me nog resten in gezondheid.

  Ik doe niet badinerend over psychische ziekten. Ik zie het meer als onderdeel van de levensweg van redelijk wat mensen waar je uit kunt komen. En het leven wordt wel honderduizend keer prettiger als je er uit komt. Ondanks alle verdriet wat je ook kan nog steeds te wachten staat. Het zijn juist degenen die er noot zijn geweest die zo krampachtig doen over een psychose, manie of zware depressie. O, o, o, daar moet je een diep respect voor hebben, die mensen gaan door de hel!

  Terwijl in realiteit een psychiatrische kliniek geen vreugdevol oord is, maar je zit er wel lekker rustig en hoeft niet voor jezelf te denken of handelen. Ik ben blij dat je wel een beetje in mijn gedachtengang mee kunt gaan Thomas, en niet het slachtoffer zit uit te hangen.

 108. Maar goed. Al ijs makende (het ouder worden heeft zijn geneugten, als daar zijn vers roomijs zonder je iets aan te trekken van je lijn) bedacht ik dat ik me schuldig maak aan juist die dingen die ik zelf zo haatte vroeger toe ik met mezelf niet door het leven kon en zo ernstig depressief was dat het me toch zeker wel 15 van mijn beste jaren heeft gekost. Elk mens moet z’n eigen builen vallen en z’n eigen ontdekkingen doen in het leven, daar kun je geen stapjes bij overslaan.

  En sommige mensen hebben ook gewoon een psychische ziekte of stoornis die niet zal overgaan.

  Dat zie ik wel eens over het hoofd, in mijn drang om mensen die gebukt gaan onder trauma’s, die gebukt gaan onder dingen die op te lossen zijn, een zetje te geven. Daarbij duw ik vaak te hard, dat kost die mensen te veel energie en mijzelf ook. Dus het beste, allemaal. Ik heb 5 jaar lang zo nu en dan op weblogs geschreven, de aller, allerhoogste tijd er nu definitief een punt achter te zetten.

 109. Joan, dank voor je toelichting, maar bij Thian – en ook bij Thomas – gaat het bepaald niet om je ‘even’ wat minder voelen. En juist Thian heeft jaren lang hard gewerkt totdat ze onverwacht en volkomen onderuit ging, en gebruikt haar – niet geringe – sores nooit als excuus. Juist daarom was je opmerking zo misplaatst.

 110. In aansluiting bij wat ik eerder schreef @63 geeft de slotregel van @119 mij een licht euforisch gevoel…
  Vergelijkbaar, on topic, met het gevoel dat ik soms heb bij het beluisteren van politici… vooral voor de verkiezingen.

  Mensen die je een zetje proberen te geven wanneer je op de rand van de afgrond staat en je kwalijk nemen wanneer je hen afweert…
  Soit.
  “Definitief een punt”… einde verhaal… zo lang als het duurt.

 111. Ja!, Joan wordt hartelijk bedankt!

  In post 118 zegt zij, tussen de “verontschuldigen” door:

  “Dan krijg je toch als werkende persoon, niets menselijks is mij vreemd, wel een zo’n reactie van dat zit allemaal maar lekker naar hun navel te staren op mijn kosten, terwijl ik mezelf maar weer bij elkaar moet zien te grabbelen om 6.45 als de wekker afgaat om aan het werk te gaan”.

  De geniepige, hitsigere rechtse retoriek sijpelt er weer doorheen!

  Ik vertaal even:

  Joan bedoelt gewoon:

  Die vuile smerige luie uitkeringstrekkers, die in hun nest liggen terwijl ze gewoon kunnen werken!; net doen alsof zij een beetje (psychisch) ziek zijn, slapjanussen.
  G.V.D. aan het werk en HARD! Van hard werken is nooit iemand dood gegaan. Hard werken, dan word je vanzelf weer beter!

  Ja, dit is NU PRECIES wat het merendeel van de VVD’ers denkt!

  Echte oplossingen?! Nee, de VVD’er wil graag simpele oplossingen horen! KIJK naar Amerika! Daar is ook geen sociaal vangnet!

  Beste Joan,

  Ik begrijp dat jij van mij helemaal NIETS zult aannemen.

  Ik heb wel 1 vraag aan u!

  Wat moeten wij doen met mensen die niet kunnen werken/geen werk vinden en nu een minimale Bijstandsuitkering krijgen?
  (Je moet psychisch iets mankeren als je “genoegen” neemt met dit geldbedrag, waar je volgens het CBS ONMOGELIJK van rond KUNT komen).

  Uitkering afpakken? En dan?

  In Amerika lossen zij dit perfect op!!! 3 Strikes and you’re OUT! Enkeltje gevangenis.

  BEDENK wel Joan, dan 1 gevangene de Amerikaanse maatschappij 45.000 dollar per jaar kost!!!
  Dat is heel wat minder dan die 870 euro! die een Bijstandstrekker in Nederland krijgt.

  Joan vergeet ALTIJD WEER WAAROM de Bijstand in het leven is geroepen; net zoals alle andere VVD’ers.

  Blijkbaar heeft Joan mijn post nummer 64 nog steeds niet gelezen…

 112. Dank je karin,

  En joan;
  het laatse wat ik wil is wat je noem lekker rustig opgenomen worden,
  ik wordt er namelijk gek doordat er geen afleiding is, thuis heb ik dat meer, en kom er slechter uit, als mijn situatie, levensbedreigend wordt ga ik een nachtje soms een paar naar de crisisopvang.

  Het leek me ook niet ws dat Thomas graag opgenomen wordt,
  wie wel eigenlijk, op het dac niemand, en is het een treurige toestand als er iemand zover is terug gevallen dat het nodig is.

  als je schrijft wat jij kan met wandelweekends etc, dan heb ik toch wel even zoiets van ik wilde dat ik het kon, afgezien van fynancieel, moet ik na een dagdeel wat doen 3 dagen bijkomen, altijd al geweest, na een vakantie had ik nog een week nodig om bij te komen, om mijn huis weer te herkennen, jammer ben keihard aan het knokken om volgend jaar met een vakantie mee te kunnen met de pamijer en mischien over weken, maanden naar de dierentuin met ze.

  Het is best moeilijk de dagen te vullen, al heb ik onmogelijk veel hobby,s,
  voor mij was het werk mijn houvast maar daar is werk niet voor zei de leidinggevende.

  Ik vndt het heel rot voor je dat je zoveel hebt mee gemaakt en zoveel mensen om je heen ziek ziet worden, verwacht eigenlijk dan meer begrip

  weet je het kan jou ook gebeuren dat je ziek wordt, of plotseling zonder werk komt, het kan iedereen gebeuren, de verhalen die ik hoorde toen ik in een opvang voor daklozen werkte hebben me toch wel dicht bij de grond gehaald, mensen die advocaat waren geweest, een professor,
  verslaafden zulke simplele verhalen die ons allemaal kunnen over komen, hoe snel je situatie kan afglijden, mijn gedachte waren toen dat had mij kunnen over komen, mijn ouders iedereen, het is zo dichtbij, dat ik blij ben dat het me niet overkomen is.

 113. @ Thian,

  Het merendeel van de VVD’ers gelooft heilig in hun (OERDOMME) eigen gelijk; ALS je maar genoeg wilt dan lukt het vanzelf wel.

  Een VVD’er vind altijd werk en is nooit werkloos.

  Joan is daar een “mooi” voorbeeld van… ZIJ heeft ook problemen, maar gaat WEL naar haar werk…

  VVD’ers geloven HEILIG en ALTIJD in het Liberale gedachtegoed en dat is o.a.:

  De marktwerking is perfect!

  Wie niet werkt zal ook NIET eten!

  Ieder voor zich en God voor ons allen!

 114. goeiemorgen,

  Heb het gekke idee dat je enige vooroordelen tegen VVDers hebt,
  kan dat kloppen?

  Denk dat het mensen zijn zoals jij en ik die een beetje de weg kwijt zijn in wat sociaal is op sommige vlakken, de een wat meer als de ander

 115. de wereld op zich lijkt steeds meer op ieder voor zich,
  en god?? wie is dat…

  heb een groot deel van mijn jeugd in een klein dorpje gewoond waar oke ja sociale controle was, maar dat hield wel in dat voor oudere mensen de paden schoonwerden gemaakt met sneeuw en gladheid,
  er boodschappen gedaan werden, als iemand ziek was werd daar voor gezorgd, er werd niet voor weggelopen, het hoorde er gewooon bij er werd ook niet moeilijk over gedaan.

  Nu lijkt de grote stad kil en onpersoonlijk,
  als je gedag zegt kijken ze je aan of je gek bent,
  maar iemand voor laten gaan bij de kassa wordt nog steeds
  gewaardeert, en er zijn nl ook een hoop mooie dingen.

 116. kan het niet laten,

  dat wie niet werkt zal niet eten,
  tsja dat helpt ze wel van de mensen die een uitkering ontvangen af,
  kost een week of 6 tot 8 maar dan is het wel gebeurd.

 117. Goedemorgen Thian,

  Joan spreekt zich niet uit, maar uit de venijnige toon in haar berichten valt duidelijk op te maken dat zij VVD stemt, c.q. het Liberale gedachtegoed een zeer warm hart toedraagt.
  Het (ongenuanceerd) oordelen over EN veroordelen van medemensen hoort hier standaard bij.

  Ik ben wel “blij” dat Joan dit doet, want zij zal ZICHZELF hier erg streng mee straffen…

  VVD’ers maken KEIHARD de afweging om de zwakkere en zieken in de maatschappij (verder) de goot in te trappen.

  Ik zie Joan als mens, helaas ziet Joan andere mensen -die niet kunnen werken- niet als mens maar als (over)last voor de samenleving…

  Of Joan een beetje “de weg kwijt is” ?

  Geen idee; Joan zal dit ZEKER zelf niet zo zien en de meerderheid bepaald nog altijd wat een afwijking is of niet. Als ik de minderheid vorm, dan ben ik knettergek :)

  Ik heb geen oordeel over Joan; ik wil WEL weten of zij werkelijk beseft wat haar keus zal betekenen voor andere (zwakkere) mensen!
  Als Joan hier niet over nadenkt kan ik het nooit laten om Joan WEL te laten “meedelen” in de nare en mensonterende consequenties van haar (kies)gedrag.

 118. @Joan: (die leest hier vast nog wel) Ben je vergeten dat kunnen werken, en zo lekker doen alsof de onbelangrijke dingetjes ertoe doen, een luxe is? Is een retorische vraag, behoeft geen antwoord.

  HenK, ik vind je euforie goedgeplaatst en geweldig verwoord.

  OT: CDA wil eerst afwachten wat er bij de PvdA en de PVV uitkomt. Ik weet niet hoeveel keus het CDA heeft, maar het wekt op mij de indruk van ‘een goedkoop trucje’.

 119. Ik zal mijn uiterste best doen, Karin…

  Ik kan natuurlijk wel allerlei dramatische persoonlijke excuses verzinnen waarom ik zo naar, gemeen en akelig reageer…

  De waarheid is simpel; Ik ben een naar, gemeen en akelig beestje en reageer akelig op akelige mensen…

  Joan is (even) weg en verkondig geen rechtse propaganda meer, dus ik heb nu geen enkele reden om naar, gemeen en akelig te doen.

  Mocht mijn posts jou een door in het oog zijn: Gewoon wissen!

 120. Ik kan het even niet mooi onder woorden brengen, maar de reacties bij dit artikel in combinatie met het Wennen artikel geven, vind ik, een aardig beeld van hoe geestelijke gezondheid op gespannen voet staan met de self obsessed onderdelen van de maatschappij.

  Karin, ik heb nooit Het Strafbare Lichaam gelezen, maar de titel euh klikt. Ooit gedacht aan een variant erop, iets als ‘de kapotte geest’? (met kapot bedoel ik niet ‘geest gebroken’, maar wel ‘er is iets stuk’)

 121. waarom kapot, de geest, waarom niet anders,

  weet dat bij vroeg kinderlijk trauma de hersens, geest? zich niet op een normale manier ontwikkelen maar anders, omdat het blijft steken in het overleven, het zoekt andere wegen in de ontwikkeling, die zorgen uiteindelijk dat je overleefd, dus hoezo stuk,
  later als dat overbodig is tja dan nog niet stuk.

  Bij schizofrenie en andere psychische ziekten ontbreek er een stofje of wordt er een ander stofje aangemaakt als bij mensen die dat niet hebben

  Bij een verstrooide proffesor werkt zijn geest ook anders,
  is dat stuk?

  Wel hinderlijk mischien in alle gevallen, dus hooguit aan de ene kant een beperking en aan de andere kant mischien andere mogelijkheden.

  Is er echt iets stuk?

  Bij mij is mijn persoonlijkheid in meer of mindere mate afgesplitst,
  of eigenlijk mijn geheugen maar is het stuk? wel anders, het brengt ook dingen denk ik, ben erg creatief en heb me daar in uit kunnen leven en muziek.

  dat geld voor veel mensen met een ziekte,
  beroemde schilders die manisch depressief waren of schizofreen,
  componisten etc.

 122. Thian, ik had het niet over jou.

  Je vragen heb ik geen antwoord op, maar jij misschien wel, want jij weet waarom je ze stelde.

 123. Ik bedoelde in het algemeen met een aantal voorbeelden,
  waarom het stuk noemen.

  iets is mischien anders maar dat hoeft niet te betekenen dat er iets stuk is,
  in de ruimste zin van het woord

 124. Okee, euh, eerst even dit: of je het woord ‘stuk’ negatief vindt klinken, dat is de invulling die jij (en ieder ander) er zelf aan geeft. Het is niet iets wat ik zeg. Ik heb alleen maar een idee en titel voor een ongeschreven boek genoemd.

  Nou dan dat onderwerp zelf: Als iemand’s auto niet doet wat die hoort te doen, kun je die ‘stuk’ noemen. Als iemand’s been niet doet wat die hoort te doen, kun je dat ‘stuk’ noemen. Als iemand’s verstand niet doet wat het hoort te doen… Je snapt wat ik bedoel. Of je het er mee eens bent of niet, dat is al een stapje verder.

  Het verschil tussen ‘anders’ en ‘stuk’ is subtiel. Een ongebruikelijke concentratie van een bepaald chemisch stofje in de hersenen is ‘anders’, maar een ongebruikelijke barst in een been is ook ‘anders’. Een mogelijke reden dat het makkelijker is om een been ‘stuk’ te noemen dan de hersenen is omdat een been puur mechanisch lijkt terwijl we hersenen een intiem plekje vinden.

  Persoonlijk vind ik verkeerde bekabeling wel stuk, en soms met negatieve bijklank, soms neutraal. Positief kan soms ook, maar het ligt maar net aan het specifieke ‘probleem’ en de situatie.

 125. @ o.a. Thian

  Wat Mariska schreef in post 110 is PRECIES de kern!

  De maatschappij bepaalt onder invloed van snel veranderende (waanzinnige) eisen (de nieuw uitgevonden marktwerking) wat opeens gek en wat opeens normaal zou zijn.

  Wat jij ook al zijn; er zijn bijna geen briljante geesten te vinden die niet iets “mankeerde”.
  Om briljant te zijn moet je ook een zekere mate van “gestoordheid” hebben. Zonder deze “gestoordheid” zouden wij nog met z’n allen in een grot wonen.

  Het is o.a. aan de maatschappij om deze “gestoorde” mensen ook “binnenboord te houden”.

  De mate van beschaving van een maatschappij kun je aflezen aan hoe er met de “zwakste” leden van deze maatschappij wordt omgesprongen…

  Iets wat sommige mensen totaal zijn “vergeten”.

 126. @ Tartarus: True indeed.

  (alleen dat van gestoord+briljant ben ik niet zo zeker van; ik kan me voorstellen dat normale genieën niet zo tot de verbeelding spreken)

  En dit: “Zonder deze “gestoordheid” zouden wij nog met z’n allen in een grot wonen.” deed me aan een filmpje van appel denken, linkje:
  http://www.youtube.com/watch?v=4oAB83Z1ydE

 127. mooi omschreven tartarus

  ik heb op zich geen moeite met het woord stuk hoor,
  bij stuk hoort vaak repareren,
  of niet te repareren, en de prullebak,
  en niet te reapareren hee hier maken we een kunstwerk van,
  door een kunstenaar, die ook een ander mind heeft.

  en vaak niet waarderen

  vindt afwijkend mooier, omdat dat in mijn ogen neutraler is,
  ook een mischien prachtig maar pijnlijke scheur in een bot is afwijkend

  een profffesor met zijn eigen denkwerk is afwijkend,
  prachtig afwijkend,

  Een kunstenaar is afwijkend maar boeiend.

  Er wordt te weinig gewaardeert,
  (dat bot hoeft nl niet gewaardeert)
  en we moeten op zijn snelst presteren,
  op zijn best, het lijkt wel een constante wedstrijd,

  en dan aan het eind van die race,
  wat heb je dan gedaan met je leven,
  wat is de waarde die je toe kunt kennen

  ben er in de weer met wat is zinvol,
  wat heeft waarde,
  waar ben je achteraf trots op,
  tevreden mee

  Maar zelf op een DAC bezocht door
  allemaal afwijkende mensen, andere mensen,
  bizondere mensen,
  daar lijkt een competitie,
  en zijn ongeschreven regels,

  over wie er bij mag horen,
  wie voldoet aan de eisen,

  net als in de wereld
  de eisen almaar hoger komen te liggen
  om mee te mogen doen,
  en tegelijk wordt je gestraft
  als je niet mee doet

  heb huur en zorg toeslag gekregen wegens mijn
  lage inkomen, nu komt de belasting met u krijgt zoveel extra dus
  nu heeft u voldoende capaciteit om de belasting te betalen,
  weg toeslag, foetsie, sparen voor als iets kapot gaat,
  kleding het hoeft blijkbaar allemaal niet het enige waar ze naar kijken is de huur en de huur toeslag het zelfde met de ziektekosten verzekering en de ziekte kosten toeslag.
  Krijg Wia, maar kan net zo goed bijstand hebben, met de bijstand had ik de toeslag mogen houden en was ik hoger uit gekomen per jaar, 350,- euro schat ik, want dan had ik een hoger toeslag gekregen ook.

 128. Thian, ik vind het ritme, de meter van hoe jij schrijft mooi om te zien. Er ooit aan gedacht dichter te worden?

  Het einde van je bericht ontspoorde je wel; dat stukje over belasting heeft met de rest niks van doen.

  Maar mag iets niet gewoon stuk zijn?

  En is hoofdpijn ook ‘afwijkend’? Of gewoon kut omdat het zeer doet?

  Anyway, ‘t is mijn titel voor een fictief boek. Het de conceptbetekenis is ‘stuk’. Totdat iemand het schrijft en een andere titel kiest.

 129. Leuk Maurice,

  Nee, eerlijk gezegd nooit aangedacht,
  wel een kinderboek te maken en meteen zelf te inllustreren,
  een siencefictionboek te schrijven zonder oorlog,
  staat nog een hele LOI opleiding inllustreren, verjaard
  schilderen uiteraard,
  alle andere creatieve kunstvormen,
  muzikant worden,
  van alles de revu gepasserd,
  afwachten wat er uit komt,
  heb wat muzikalen aanleg,
  zeker wat voor tekenen
  zie wel,
  zoek wel oontwikkeling,
  op allerllei vlakken
  maar kan er toch nooit 1 kiezen?
  er is zoveel leuks.

  Ja ik ontspoorde aardig he,
  was ook zo verbluft en die brief
  lag nog voor mijn neus,
  dat ik dat geld zomaar weer,
  bij de belasting mocht inleveren,
  ben er al weer over heen
  zo gaat het leven

  heb met een begeleidster,
  met spoed, stuiterend,
  een brief geschreven
  zakelijk, en kort,
  iets anders voor me,
  maar ben erg tevreden
  over het resultaat.

  Hooofdpijn ach noem het zoals je wilt,
  mijjn woorden zijn anders,
  niet beter, anders,
  Als het migraine is,
  dan zou het nl anders zijn he?

  nee het zijn allemaal maar overwegingen,
  denken, we zijn zo radicaal,
  er wordt zoveel verworpen,
  ook zoveel mooie dingen,
  kan genieten van een prachtig,
  paarse klimatus bloem,
  op mijn balkonnetje,
  bloeit voor het eerst,
  beholpen in een
  “kapotte” plantenbak,
  maakt niet uit,
  het staat in de hoek,
  maar verdient echt
  een beter plaatsje

 130. Je ontspoort nog steeds. Is niet erg, ik kan je wel volgen, maar het maakt een gesprek met enige richting ivm dit artikel wel lastig.

  Doe maar lekker rustig aan & geniet van de rust, of poging tot iig.

 131. http://www.dumpert.nl/mediabase/989041/9fd3ad5e/speciaal_voor_advokatenkantoor_teurlings_ellens.html
  Dit filmpje lijkt totaal irrelevant maar het stuk van Karin ging over stemmen op een partij die goed is voor anderen.
  Dit filmpje laat zien waarom ik niet meer links kan stemmen. Dat links zulke jongens maar laat gaan is in mijn visie a-socialer dan een verschrikkelijke partij als vvd en zelfs pvv.
  Onze zwakkeren, zo’n zwerver die blij lacht tegen die jongens zou zonder hulp van omstanders waarschijnlijk zijn verdronken en dus vermoord. Zomaar, voor de lol. En zoiets wordt niet vervolgd. Die gewetenloze koude jongens zijn de baas geworden.

 132. Mag ik nog even iets zeggen over de woorden van Joan?
  Ik heb een buurman die ook zo praatte. Later bleek hij juist doodsbang te zijn voor zwakte. Bij mezelf moet ik tot mijn schaamte erkennen dat ik ook wel eens heel hard over iemand geoordeeld heb en er een paar jaar later achter kwam dat dat juist een stuk in mezelf was wat ik niet wilde zien.

  Dus. Trek de schoen aan als hij past ( je kunt altijd ergens iets aan hebben, een aha erlebniss krijgen) en laat verder alle woorden van een ander lekker bij die persoon (want daar zeggen ze het meeste over.

 133. Mariska, ik vind het leuk om het met je oneens te zijn (en volgens mij vice versa), maar wat post 150 betreft: je slaat de spijker op de kop. *applaus*

 134. @ Mariska post 149

  De bal ligt nu bij links…

  Die mafkees die de zwerver in de gracht gooide heeft zich gemeld op het politiebureau; net zoals de zwerver die aangifte heeft gedaan.

  Krijgt de mafkees een werkstraf, dan zien we hem over een paar jaar terug met een poging tot doodslag op zijn naam…

  Mensen vertonen ALLEEN gedrag omdat het KAN…

 135. @ Mariska, post 151

  Goh, Maris staat je goed!

  Ach, laat ik vandaag eens tolerant en aardig zijn; van mij mag je ook een Niqab aan :)

 136. DEnk niet dat mensen gedrag alleen maar vertonen
  omdat het kan

  Denk dat mensen gedrag vertonen omdat de grenzen
  weg zijn, ze de gevolgen niet zien,
  en omdat het ze een gevoel van macht geeft,
  in een wereld waarin ze zich machteloos voelen

  o nee ik praat het niet goed,
  en ik ben zeker voor flink hogere straffen,
  maar denk dat er grensen terug moeten komen
  kinderen die al moeten leren,
  simpele dingen, eerst mensen uit de bus
  laten voor je je zelf dwars door mensen
  heen naar binnen werkt,
  dat even wachten geen schande is etc.

 137. Wat voor stel gestoorde psychopaten zijn jullie? Ik schreef dat iemand die me zeer na stond aan het dood gaan was. Hij is nu dood. Iemand die ik 25 jaar kende, een lieve, erudiete man, echtgenoot van mijn zusje. Verder is de vriendin die een hersenbloeding heeft gekregen overgebracht naar een revalidatie-oord, nog steeds geheel verlamd.

  Maar jullie zitten mij voor asociaal uit te maken, omdat ik iets zei over 41 jaar lang belasting betalen.

  Jullie zijn psychopaten. En kennelijk is er met mevrouw Spaink ook iets grondig mis gegaan. Ik las ooit haar boek over de orenmaffia. In retrospect ook al een egodocument, geschreven vanuit een bepaald narcisme. Het hielp toen alleen mijn zo erg lieve vriendin zo, ie dood ging aan kanker, een kindje van 7 achter liet, ik werd een fan van mevrouw Spaink.

  Daar ben ik wel op terug gekomen. Maar veel mensen maken de belofte die er in ze schuilt niet waar.

  Inmiddels kan ik veel herkennen van wat ik in een 20 jaar eerder dan de leeftijd van mevrouw Spaink gelegen stadium achter me liet en ik vind haar al net zo sneu als de weinige gasten op haar weblog.

  En er hoeft echt niemand meer te reageren. Ik keek hier al nooit meer sinds mevrouw Spiank in haar ziekelijke drang een zelfmoordlogje begon. Sinds mevrouw Spaink een net nieuw verkozen Kamerlid zo maar even, met alle persoonskenmerken, als stalker wegzette trerwijl zij zich tegelijkertijd zo bijzonder inzette voor de privacy.

  Eneue, zieke mensen. Met een stel uitvreters als HenK of Nachthenk ertussen. Heeft al drie decennia niet meer kunnen werken, omdat zijn moeder hem heeft afgestaan. God save the Mother!!! Die heeft inzicht gehad. Als baby moet het al net zo’n egocentrisch stuk verdriet zijn geweest als nu.

  Doei allemaal!!!

  In mijn stad is al een project in een probleemwijk die geheel uitkeringsvrij wordt gemaakt. Hopelijk stappen ze gauw over naar de wijk van HenK. Die gun ik wel een oranje pak achter de vuilniswagen, om eindelijk eens te betalen voor 3 decennia uitvreterij.

  Geldt dat voor iedereen? Nee, uiteraard niet. Ik vind het goed en moedig van Thian dat ze een behandeling krijgt en natuurlijk kun je dan niet werken. Wat Thomas betret ken ik niet de aard van zijn stoornis, ik ken nogal wat mensen die ondanks psychoses of angsdtstoornissen toch in elk geval parttime werken.

  HenK heeft het natuurlijk erg goed voor elkaar, inmiddels 35 jaar lang. Toen was de cultuur nog zo dat je ermee weg kwam, een leven lang uitvreten van de belastingbetaler als je zei dat je moeder je al bij de allereerste aanblik te veel vond (hoe begrijpelijk ook, in het veval van HenK). Daarvoor natuurlijk wel even gewerkt totdat hij de maximale WAO-uitkering kreeg,ook geen scrupules om met zijn eeuwig durende depressies z’n vrouw t ebezwangeren want wat maakt het uit als je je kinderen een rotjeugd bezorgt als je daarmee ge eigen egocentrisme kunt bevredigen.

  Jullie zijn om helemaal kotsmisselijk van te worden. En ik ben zeker niet rechts. Ik ben ook zeker niet alleen. Gisteren zat ik met een man of 30 te eten en ik bracht dit ter sprake. Allemaal mensen die links hebben gekozen. En niemand die enige begrip kon opbrengen voor dit zootje uitvreters. Doei!!!! Ik hoop dat jullie, met uitzondering van mensen die echt werken aan hun herstel, gauw aan het werk worden gstuurd, en dat jullie voor 100% gekort zullen worden op je uitkering als je daar ook weer een zootje van maakt. Als mijn geduld op is, dan kun je je voorstellen wat rechtse mensen van jullie soort zal vinden.

 138. @ Karin:
  Wat mij betreft mag Joan’s bericht 156 wel weg eigenlijk. Laat haar haar frustratie/verdriet/angst/whatever maar ergens anders op botvieren.

 139. Joan

  ik begrijp je wanhoop en verdriet,
  wens je heel veel sterkte,

  vindt wel dat je erg ver gaat in je wanhoop
  en verdriet door dit te plaatsen
  vooral omdat je het persoonlijk maakt,
  en er op dit moment alleen de dingen uithaalt die
  je zijn opgevallen, niet het hele plaatje,
  je kent ons niet echt,
  alleen maar een piepkleinstukje

  wil je zeker condoleren en
  hoop dat de revalidatie toch nog zal aanslaan

  thian

 140. Hey Joan,

  Welkom terug!

  Eindelijk oprechte eerlijkheid; dank je wel Joan!

  Wij zijn ALLEMAAL! kwetsbare mensen; met pijn en verdriet!

  Ik begrijp heel goed dat jij je op deze manier uit; vind het wel jammer dat je nu weggaat, want volgens mij ben jij veel aardiger en veel socialer dan de meeste mensen denken.

  Ik hoop echt dat jij hier nog geregeld zult schrijven… Al is het maar om stevig met elkaar van mening te verschillen.

  Mocht dat niet het geval zijn, dan wens ik jou en jouw geliefden oprecht het ALLERBESTE toe!

 141. heb wel erg veel moeite mee om stelletje psychopaten genoemd te worden

  http://www.checklijst.nl/psychopaten.htm

  dat is heftige kost,
  waar ik vanuit andere hoek mee te maken heb gehad,
  denk dat je dat soort woorden niet kunt gebruiken
  tegen mensen die je nauwelijks kent,
  en met bar weinig kennnis blijkbaar
  over het de betekenis van het woord;
  psychopaat.

 142. Schelden was eens een keertje, na al mijn ingehouden, keurig nette reacties, WEL nodig. Anders dringt er nooit iets tot jullie botte koppen door.
  Verder wil ik nog wat cijfers noemend.

  De beroepsbevolking in Nederland bedraagt ruim 7,7 miljoen.
  Daarvan krijgen thans 470.000 personen een werlkoosheidsuitkering en daar kunnen ze met deze crisis niks aan doen.

  290.000 personen krijgen een bijstandsuitkering.

  Het aantal mensen met een WAO-uitkering bedraagt nog slechts 525.500.
  Daarnaast krijgen 69.700 mensen een Wia-uitkering, en 190.200 mensen een Wajong-uitkering. Daarbij vergeet ik nog even 19.300 IVA-uitkeringen. Maar tellen kan ik gelukkig nog wel.

  We hebben het op die beroepsbevolking slechts over 1 miljoen vijfhonderd vierenzestig duizend personen met een uitkering.l

  Het aantal AOW-uitkeringen bedraagt 4 miljoen, vijftig duizend. Uiteraard maken AOW’ers geen deel uit van de beroepsbevolking.

  Laat de getallen eens op je inwerken. Lees nog eens wat ik schreef. En verder interesseert het me geen ene malle moet wat je er mee doet. Ik zal deze site verder mijden. Ik word er namelijk kotsmisselijk van/

 143. Henk ik ben het er absoluut niet mee eens,
  vindt je een hele sympathieke man die me,
  erg heeft geholpen, met je vaak vriendelijke berichten,
  die ondersteunend waren,
  Heb dit totaal niet uit je verhaal ervaren
  wat nu wordt gezegd, vindt het knap
  wat je tot nu toe ondanks alles hebt weten
  op te bouwen.

  liefs thian

 144. Post 157 @ Maurice,

  Beter echte emoties en echte gevoelens dan dodelijke gemene leugens…

  Het lijkt net de echte wereld als iemand even uit zijn slof schiet; maar een beetje forum kan dat toch opvangen…?

 145. volegens mij begrijp jij het een en ander niet die AOWers, die hebben hun hele leven betaald zodat ze met 65 jaar kunnen stoppen met werken,
  vroeger werden mensen niet zo oud, ken veel mensen die sterven, vlak voor hun aow of er net naast,
  wil jij dat demente verzorgings behoeftige mensen van tegen de 90 mischien ook werken? want dat is een groot persentage beginnend bij jong dementerende, dan mensen boven de 70, hoe ouder hoe groter het persentage wordt.

  En die mensen die door de crisis hun baan kwijt zijn,
  hoe denk je dat die er voor staan, je hyptheek plotseling niet kunnen betalen, geen werk krijgen, moeten omscholen wat mischien wel gewilt is maar jaren duurt terwijl je een stuk lager in komen hebt.

  Wat denk je van al die mensen die wekelijks soms dagelijks solliciteren en nergens aan de slag komen, hoe denk je dat mensen met een handicap, lichamelijk, helemaal psychische een baan kunnnen vinden,
  aangenomen worden, welnee dat ia afwijzing op afwijzing en al helemaal geen aangepast werk.

  Denk je nou echt dat er veel mensen zijn die van 45 euro in de week of minder willen leven?

  En de hoogste kosten zij de mensen die de hoogste uitkeringen zijn,
  ik hoor je niet over de wachttijden van de mensen die uit het kabinet verdwijnen?

 146. Jammer dat verdriet soms venijnig maakt, en onverdraaglijk, maar dat gebeurt soms en dat is meestal tijdelijk.

  Ik wil Joan er echter graag aan herinneren dat ze van harte meeschreef op het zelfmoordforum, toen dat nog bestond in de vorm van reacties op een artikel hier. Dat verdriet ook hypocriet maakt is namelijk nieuw voor me.

 147. Ik heb liever een venijnig menselijke Joan dan een oneerlijke en onoprechte.

  Ik denk dat Joan even heeft laten zien dat zij ook tot het zwakke menselijke ras behoort…

 148. Het zelfmoord forum is heel belangrijk voor me,
  heeft me heel erg geholpen,
  weet niet of ik het zonder het forum en
  de lieve mensen die er zelfs ,snachts voor me zijn
  geweest had gered,
  met alles wat op me af kwam,
  ik weet dat dat voor meer mensen zo is,

  juist een dank je wel, Karin,
  dat jij het aandurfde zo,n belangrijk
  en goed forum op je te nemen,
  en alle kritiek heb weerstaan

 149. @Thian-165: Ik heb niet alles gelezen van de laatste dagen, maar ik bespeur een geld motief in Joan’s reacties.

  In dit licht is http://www.spaink.net/2008/10/14/herintredende-overheid/#comment-3506 interessant waar ze bekent veel van haar spaargeld in de beurs te hebben gestopt, wat met de kennis van nu niet erg verstandig is geweest.

  Ik vind het jammer dat Joan mij en andere psychiatrische patiënten als een kostenpost beschouwt. Mijn ouders zien dit namelijk niet zo en zijn blij dat ik toch nog een redelijk goed leven heb ondanks mijn 80-100% arbeidsongeschiktheid.

  Verder heb ik alles nog aan mijn case-manager voorgelegd en zij verzekerde mij dat ik zeker niet slecht af stak bij de andere cliënten die zij bezoekt. Er zijn er weinig die werken en degenen die dit wel doen werken weinig uren en met veel begeleiding (wat natuurlijk heel goed voor hen en hun zelfgevoel kan zijn). Ze zou wel graag zien dat ik wat meer de deur uit ging en ook naar het AC zou gaan. Maar van het verkeer hier krijg ik stress en raak ik opgefokt, wat slecht is voor mijn geestelijke gesteldheid. Ben daar erg gevoelig voor.

 150. @ Tartarus 164:
  Je geduld is lovenswaardig.

  Ik vind het niet terecht dat en hoe ze iedereen persoonlijk aanvalt. En dat neem ik haar kwalijk, en dat blijft ook zo.

  Ik vind een sterfgeval een mogelijke verklaring voor gemeen-doen, maar geen excuus.

 151. Hey Thomas,

  Tja geld in de beurs stoppen heeft toch niets met ons te maken?

  begrijp dat ze veel verloren zou hebben ja dat is niet denderend,
  meestal voel je je bedondert ja, mischien het meest door jezelf,
  er is niets zeker op deze planeet.

  Ja dat is net ls met het intrekken van de indicatie voor het dac,
  mensen beseffen niet dat stabiel blijven op zich een doel kan zijn,
  dat sommige dingen een stap te ver zijn, en niet haalbaar dat de situatie dan zo kan verslechteren dat een peperdure opname die niemand goed doet dan nodig is, of wordt gevonden.

  Ik ben volgens hen niet stabiel, maar vindt zelf dat ik het in het verleden nooit veel beter is geweest alleen werkte ik toen erbij,
  hele discussie wat is stabiel, en wordt ik ooit stabiel, kan ik dat wel?
  Hun redenatie van stabiel lijkt voor mij iets totaal onhaalbaars,
  wie weet.

  Jammer van dat AC, ik heb het geluk dat het 5 minuten fietsen is, en 10 hooguit lopen, maar ook dat is veranderlijk doordat de Bavo in grote geld nood zaten, ook al, hebben ze alle activiteitencentra,s door verkocht aan Reakt, dat loopt best, maar ze hebben voor mij DAC meteen de huur opgezegd en dus zijn ze al een half jaar aan het zoeken
  naar een nieuwe locatie en dat kan wel eens verder weg zijn,
  dat wordt een probleem.

  Vindt drukte in openbaar vervoer een hel, vooal als er mensen dicht bij je staan, en je er niet uitkunt.

  Doe jij maar wat goed voor je is, en laat je niet van de wijs brengen door iemand die ons psychoapaten noemt en niet eens weet wat dat inhoudt.

  liefs thian

 152. Met alle respect voor ieders mening en ons recht op meningsuiting:
  las we nou eens allemaal de eer aan ons zelf houden en deze column als afgesloten beschouwen ????? Lijkt me een stuk beter voor de geestelijke gezondheid van iedereen die hier een bijdrage heeft geleverd.

 153. Hey Elmo,

  ook wakker?
  hoop dat het goed gaat?
  welkom hier,
  ik ga eens een poosje slapen,
  eens kijken of ik het kan laten,
  ben ik steeds van plan

  liefs thian

 154. @Thian-173: Het AC is hier ongeveer 2-4 bijna-dood-ervaringen verderop. Toen ik zelf nog een beetje suïcidaal was vond ik dat geen probleem. Maar ook nog een lichamelijke handicap erbij, nou nee, liever niet :-)

  En ik heb een A-rijbewijs, dus ik denk dat ik weet hoe de regels voor een fietser zijn. Op de zebra’s hier wordt je ook altijd bijna aangereden, dus boodschappen doen heb ik zo veel mogelijk uitbesteed (naar mijn ouders, die hebben zo’n gevaarlijke bak op vier wielen. Ja, ik ben hypocriet!). Het probleem is dat ik mij aan de verkeersregels houd. En zo’n auto denkt ‘hee, een voetganger. Die rijd ik wel even bijna aan zodat hij weet wie hier de baas is’.

 155. Joan
  Ik zou het handig vinden als je in plaats van een mening over een ander je eigen verhaal doet. Wat je ziet en waardoor je je zo bent gaan ergeren.
  Iemands mening heeft m.i. namelijk vaak ook erg te maken met focus.
  Bijvoorbeeld
  * dat deel van de samenleving waar hij dagelijks mee te maken heeft. Als iemand dag in dag uit administratieve afhandelaar is van aanvragen van uitkeringen kijkt hij heel anders naar wao-ers dan iemand die de zelfde groep begeleidt bij hun medicatie of hun angsten. Of als je het zelf hebt of een familielid die je echt begrijpt.
  * Als je groenlinks woont denk je heel anders over bontkraagjes dan wanneer ze dag in dag uit je buurt terorriseren.
  * Hoe je als kind geleerd hebt te kijken heeft ook veel invloed. Het ene kind leert goed aan zijn eigen belang te denken, een ander leert veel oog te hebben voor het leed van anderen. De een voelt zich totaal in controle, de ander leert zijn zwakte en weerloosheid te voelen. De een leert aan te pakken en pijntjes negeren, de ander leert zijn moeheid te voelen en hoe hij er alleen voorstaat en dat het toch allemaal te veel is. Een ander leert dat hij pas goed is als hij succesvol is, dat status alles is, een ander voelt zich zo geliefd dat hij in alle mensen het goede ziet en liefde en begrip kan geven. De een heeft sterk gevoel voor gelijkheid, de ander houdt van verschillen.

  Hoe je leeft en waar je naar kijkt is vaak het belangrijkste voor de vraag wat iemand ziet.

  Ik ken een man die als kind bijna continu werd opgesloten in zijn kamer omdat zijn moeder hysterisch was over ziekte (ze had meerdere stoornissen). Iedere snottebel of kuchje betekende 5, 6 dagen alleen zijn en in bed liggen. Zijn moeder kwam drie keer per dag een blad met eten op zijn kamer zetten met een enorm gasmasker op haar kop. Na jaren therapie werkt hij maar zijn kinderen geeft hij die angst ook (lichter) mee. Iedere keer dat ik hem spreek is het gespreksonderwerp de mate van verkoudheid van hem en vraagt hij naar die van ons. Krijgt hij er nooit meer uit. Hij meldt zich ziek voor een kuchje dat mij niet eens opvalt. De ene anti-biotica kuur na de andere. Conditionering. Voor hem is zijn gezondheid en het besef ieder moment daaraan kunnen sterven levensgroot. Hij denkt niet eens over politiek, auto-ongelukken of geldzorgen of eerlijkheid.)

  Er zijn zoveel werkelijkheden. Wat ik wel weet is dat iedereen een reden heeft om te zijn hoe hij is, ook al kan hij het niet eens onder woorden brengen en is er geen duidelijke diagnose gesteld. Bij echt oordeelsvrij luisteren en valideren kun je er achter komen.
  Ik weet zeker dat ieder mens liever werkt, nuttig is, en zelf voor zijn geld zorgt dan het krijgt. Maar daar is soms wel wat meer voor nodig. De situatie en het werk moeten gezien de handicap veilig en haalbaar zijn en waar nodig begeleid worden.
  Waardevol zijn is het fijn door werk. Maar je kunt ook waardevol zijn door te begrijpen en af en toe een vraag te stellen waardoor iemand verder denkt, niet door dingen onzin te vinden.

  Nog even over politiek
  http://www.liefdevollid.nl/content/view/682/8/

 156. en niet te vergeten @ 121
  Twee decennia (niet drie) geleden was het duwtje @ 156 misschien voldoende geweest.
  Nu zie ik in dat het bericht niets over mij zegt… maar des te meer over de schrijfster.
  Met dank aan een uitstekende psycholoog die mij leerde dat een ander je niet kan kwetsen met woorden, maar dat je zelf bepaald of je je laat kwetsen.
  Niet dus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.