Pandora

Een paar weken geleden heb ik James Camerons Avatar in 3D gezien, een ambivalente ervaring. Technisch was de film ronduit verbluffend. Ik had soms de neiging de zaadjes van de wijsheidsboom die ronddwarrelden, van mijn broek te vegen, het leek soms werkelijk alsof je alleen maar je hand hoefde uit te strekken om er een te pakken. Camerons verbeelding van Pandora was al even imposant. De landschappen waren prachtig, hij had een verbluffende flora en fauna ontwikkeld, en het idee dat je met je staart met andere wezens kon interfacen was mooi gejat (Existenz) en een stapje hoger en dus beter uitgewerkt.

Het verhaal was helaas erg flut. Venijn, intellect en ironie ontbraken in de plot, zodat er weinig anders overbleef dan Alien in Disneybewerking. Het was allemaal akelig zoetsappig, ondanks teveel hevige vechtscènes, en met een platte moraal: mensen maken alles uit winstbejag kapot, en de slachtoffers van die praktijken kunnen zich alleen verdedigen als andere – betere – mensen ze helpen want zelf zijn ze te naïef om ooit effectief te kunnen wezen. Kolonialisme in een modern jasje. Daarnaast stoorde ik me aan het platte seksisme dat soms de kop opstak. Meneer de hoofdpersoon had nog maar net geleerd hoe-die een draak kon berijden of hij riep meteen vol overmoed tegen zijn doorgewinterd drakentemmende liefje ‘Follow me!’ toen-ie een rondje wou vliegen. En ze volgde hem voetstoots, dat ook nog.

Kom nou toch. En dat van de meneer die Alien en Terminator heeft bedacht? Zo zonde om jarenlang te werken aan de techniek en de vormgeving en dan het verhaal te laten verslonzen.

Maar die wereld, die was werkelijk imposant. Mijn vader zag de film gisteren op DVD en belde me na afloop op, helemaal onder de indruk – en hij had nog niet eens de 3D-versie gezien. Wat een wereld, wat een pracht, wat geweldig bedacht! Hij stotterde zowat van verbazing, zozeer was-ie onder de indruk. Inmiddels heb ik diverse verhalen gelezen over mensen die half depressief uit de bioscoop komen: dat Pandora, och wat mooi – die wereld is zo prachtig dat ze ineens permanent teleurgesteld raken over onze wereld, en acute heimwee ontwikkelen naar iets dat niet bestaat.

Avatar zag ik met Moz, met wie ik afgelopen week ben wezen duiken. Ik vond die wereld daar op het 3D-scherm ook prachtig maar moest steeds Moz aanstoten: ‘Oh wow, die planten daar – die gaan we straks zien! Die planten daar die zich intrekken als je in de buurt komt? Die bestaan echt! Oh en dat daar, dat is net…’

Twee weken voordat we naar Egypte zouden gaan, deden we een opfrisduik. Daarbij wordt getest of je al je al onderwatervaardigheden nog beheerst. Na afloop spraken we wat met de instructeur en hoe het kwam weet ik niet meer, maar het gesprek belandde op Avatar. Ik zei dat ik vermoedde dat er een duiker in het ontwikkelteam heeft gezeten: zoveel van het Pandorese landschap leek op wat ik eerder in de Rode Zee had gezien. ‘Uhm,’ zei de duikinstructeur, ‘het ligt net anders. Cameron is zelf een duiker.’

Toen snapte ik het ineens: Pandora ligt onder onze allereigenste zeespiegel en iedereen die na het zien van Avatar weemoedig verlangt naar al dat schoons, moet gewoon op duikles. Pandora is allang hier, Pandora is niet dáár, vele zonnestelsels verderop. En ja, we moeten ons best doen om Pandora te behouden want intussen maken we met visserij, industrie, toerisme en winstbejag ons allereigenste Pandora kapot.

Author: Spaink

beheerder / moderator

4 thoughts on “Pandora”

 1. Dus Avatar is een 3D game, onderwater, met genoeg processor kracht om de google zoekmachine te voorzien in haar behoefden.

  Misschien moet je eens gaan gamen!

  Bioshock speelt zich onderwater af. Maar zelf werd ik er om een onduidelijke reden bewegingsziek van.

  Ook was mijn computer niet krachtig genoeg voor de allerhoogste settings, maar dat is misschien geen enkele computer op het moment.

  Bayonetta http://tweakers.net/nieuws/64905/video-bayonetta.html lijkt mij ook perfect voor jou als seksisme in Avatar je stoorde!

 2. Heb Avatar ook gezien, buitengewoon prachtig, maar verhaal zit er wat minder in. Te fantasie, die je kunt voorstellen. Niet vergelijken als van Alien die je bijna real kunt kijken, alhoewel die goeie fantasie wist te creëren. Knap hoor. Avatar vind ik toch wat minder, ook terminator gewoon te fantasie. Je kunt ‘t toch wel zien.
  Ondanks Avatarwereld kom je er mooi in, alsof je ‘binnen’ leeft, is wel mooi.

  James Cameron is geen uitvinder van Alien, maar wijlen Daniel Thomas O’Bannon en Ronald Shusett, volledig illustrator/ screenplayer. Alleen Terminator heeft Cameron wel zelf bedacht, eveneens The Abyss ( fantastich verhaal, wowwww, mijn ene favouriete SF films, ben er gek op! )

  Daniel Thomas O’Bannon was een Amerikaans scenarioschrijver en filmregisseur van sciencefiction- en horrorfilms. Hij werd bij het grote publiek bekend in 1979, na het succes van de film Alien van Ridley Scott, waarvoor hij samen met zijn vriend Ronald Shusett het scenario had geschreven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.