Leve Duitsland!

In een baanbrekende uitspraak heeft het Duitse Constitutionele Hof de Duitse bewaarplichtwet in strijd met de Duitse grondwet verklaard. Alle tot nu toe verplicht bewaarde telecomgegevens moeten worden vernietigd, en de wet zal helemaal opnieuw geschreven moeten worden. De uitspraak en de recente verklaringen van Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie), die de EU bewaarplichtrichtlijn opnieuw ter discussie wil stellen, zijn goed nieuws voor digitale burgerrechten en gooien het Europese en Nederlandse debat over de bewaarplicht volledig open.

De Duitse bewaarplichtwet is een omzetting van richtlijn 2006/24/EG, die alle Europese lidstaten opdraagt telecomaanbieders te verplichten alle verkeers- en locatiegegevens te bewaren gedurende een bepaalde periode. De Duitse wet is volgens het Duits Constitutionele Hof in strijd met artikel 10 van de Duitse grondwet, waarin het telecommunicatiegeheim is vastgelegd, en daarom nietig verklaard. De rechtszaak zelf is ook baanbrekend, omdat hij door 34.000 bezorgde Duitsers is gevoerd.

De uitspraak zal ook gevolgen hebben voor de Nederlandse wet bewaarplicht. Onze Hoge Raad laat zich vaak inspireren door deze hoogste Duitse rechter, die op juridisch vlak een van de meest toonaangevende rechtsorganen van Europa is. Bovendien staat de Europese richtlijn nu ook op de tocht. De Nederlandse overheid moet de Nederlandse bewaarplicht opschorten, totdat meer duidelijkheid is over de verenigbaarheid van deze wet met ons grondrecht op privacy en gegevensbescherming.

Verder lezen:

Author: Spaink

beheerder / moderator

8 thoughts on “Leve Duitsland!”

 1. Dat is Blitzschnell van die Duitsers maar in Nederland toetst men helaas niet aan de grondwet (die trouwens herschreven dient te worden tot-ie op ‘n A4-tje past).

 2. JPaul, Viviane Redding – de nieuwe eurocommissaris die over dit dossier gaat – is er ook helemaal niet gelukkig mee. Dat, plus het feit dat al twee Europese landen de bewaarplicht in deze vorm verwerpen omdat je nu eenmaal niet alle burgers op voorhand als verdacht mag beschouwen, biedt perspectief. Dus ik ben vandaag blij!

 3. Het is toch wel knap, dat onze rechtspraak, onafhankelijk als die zou moeten zijn, zich laat leiden door de rechters, hogeraad en uitspraken van onze oosterburen gebaseerd op hun grondwet, niet eens de onze.

  Volgens mij is er dan flink wat mis met onze wetgeving en zeker
  de grondwettelijke rechten, vrijheid voor wat dat nog waard is.

 4. Het wordt tijd dat Nederland ook een grondwettelijk hof invoert. Een paar jaar geleden hoorde je er wel eens wat over, maar die discussie schijnt een stille dood gestorven te zijn (men is zeker bang dat er teveel wetten afgewezen zullen worden).

 5. De Duitsers zijn daarin al een heletijd veel verder in dan wij dat moet ik inderdaad toegeven.

  De schandalen die er in Duitsland voorafgaand over bedreven zijn zijn aldaar dan ook wel veel groter ernstiger en schadelijker dan dat ze bij ons misschien nog niet eens in de verste verte zijn opgedoemd aan de horizon.

  De Duitse actualiteitenrubrieken hebben hier al een hele tijd in zeer controleerbare vorm over bericht en dat alles geheel tot mijn ontzetting mag ik wel zeggen.

  Het is daar allemaal in veel grotere schaal en omvang misgegaan met de datahandling dan dat we ons in Nederland maar enigszins kunnen voorstellen.
  Meer, het is ons voorland dus dat betekent dat nogal het een en ander onherroepelijk op ons af gaat komen. De bedrijven zijn multinationals en trekken zich van lokale (grond)wetgeving nog niet het minste aan. Je kan de namen zo noemen, ze zijn alle de voorgaande maanden an jarem op de Duitse televisie voor het voetlicht gezet en er wordt nog daelijks over gerapporteerd. Dat krijgen ze nooit meer onder controle en onder de knie. Een van de recorded uitzendingen staat nog op mijn site.

  Wat dat betreft zijn we nogal gespaard en het is goed dat we nog gauw en haastig verder gespaard worden en blijven voor het werkelijk rigoreus verwoestend en beschadigend datamismanagement in het buitenland.

  Terecht dat K.S. daar de aandacht op vestigde, en vestigt.

 6. Tja JUZO, hier in Dld. is men met veel dingen veel verder. Denk vooral dat veel dingen hier toch veel opener besproken worden, al is het hier veelal ook nogal conservatief.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Hou me per e-mail op de hoogte van nieuwe reacties op dit artikel.
      (U kunt zich hier abonneren zonder zelf te hoeven reageren.)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.